don't even ask

don't even ask

spot_img

Η “έξοδος” του ΟΔΔΗΧ με 30ετές, νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες, το έργο της ΤΕΡΝΑ, προς…40αρι η Mytilineos, έρχεται ανατροπή με Fed ( ; ) και η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ

*Στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μηνου οι επενδυτές στην Wall Street. Άλμα 10% για τη μετοχή του Spotify, μετά την ανακοίνωση μεγεθών καλύτερων των εκτιμήσεων. Η προσοχή στην TESLA- αργά χθες βράδυ- με τη μετοχή να χάνει 43% από την αρχή του έτους. Το μέλος των Magnificent Seven στο στόχαστρο των πωλητών. Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώνει το Q1/2024 η Μeta, αύριο η σειρά των Alphabet και Microsoft.

*Αποκλιμακώθηκε η ένταση στη Μέση Ανατολή/Ισραήλ- Ιράν, διόρθωσαν οι τιμές πετρελαίου (81,4$), χρυσού (2.362$/οz), δολαρίου έναντι γιεν, στερλίνας και στα 1,066 με το ευρώ. Στο 4,65% το US10Y. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, μια άλλοτε αδιανόητη προοπτική. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να αυξήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες. Πρόσφατα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση της Fed μπορεί να είναι αύξηση και όχι μείωση επιτοκίων. Θυμίζουμε, η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5% από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

*Υπό αυτές τις συνθήκες στις ΗΠΑ, θα ήταν ευχής έργον για την Ευρώπη η ΕΚΤ να μπορέσει να προχωρήσει στην πρώτη μείωση τον Ιούνιο (συνεδρίαση 6ης Ιουνίου) και με το καλό ενδεχόμενο το (βασικό) 4% να μειωθεί στο 3,25%.

*Οι πωλήσεις iPhone της Apple στην Κίνα κατέγραψαν πτώση 19% κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία ανεξάρτητης εταιρείες ερευνών. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση για τον τεχνολογικό κολοσσό από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

*Στα καθ’ ημάς: Λιγότερο αισιόδοξες είναι οι νεότερες προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την οικονομική ανάπτυξη το 2024, καθώς αναπροσαρμόζει την πρόβλεψή του στο 2,1% από το 2,4%. Η νεότερη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ συγκλίνει στην αντίστοιχη του ΔΝΤ (2%) και είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Και σχετικά με το θέμα που θίξαμε χθες- το άρθρο Πατέλη στην Καθημερινή- πλέον, το ΙΟΒΕ δεν περιμένει αύξηση επενδύσεων κατά 9,5%, αλλά κατά 7,8%, κάτι που οδηγεί και σε μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Και επειδή δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο Νίκος Βέττας: με τον διευθυντή του Ιδρύματος, να αναφέρεται στη μείωση των επενδύσεων που παρατηρήθηκε ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2023 (κατά 1,2% συνολικά και κατά 5,7% σε πάγια), υπογραμμίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η μείωση οφείλεται σε αποτέλεσμα βάσης, καθώς η σύγκριση έγινε με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, όπου ήταν σημαντικά αυξημένες οι επενδύσεις.

*Ευτυχώς, που έδωσε “ανάσες” η Standard & Poor’s με την αναβάθμιση του outlook σε θετικό, βράδυ Παρασκευής. Έτσι, η Eurobank βρήκε ευκαιρία και βγήκε με 7ετές ομόλογο-άντλησε 650 εκατ.-πάνω από 1,4 δισ. οι προσφορές. Σήμερα, “βγαίνει” ο ΟΔΔΗΧ με ομόλογο 30ετούς διάρκειας, τα’ χε πει ο Βασίλης Γούλας από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Εάν “σηκώσει” 3.5-4 δισ. που υπολογίζεται, καλύπτεται το 80% του ετήσιου προγράμματος, συν κάτι επανατιμολογήσεις “έκλεισε” το 2024 πριν καν την Ανάσταση. Αυτά είναι…

*Συν το push up στο Χρηματιστήριο, που δύο μέρες τώρα ανεβαίνουν οι αποτιμήσεις. Ειδικότερα, για τις τράπεζες που είναι οι κυρίως ευνοημένες. Με συν 2,29% την Δευτέρα και με 3,48% χθες. Νέο υψηλό-σχεδόν- 14ετίας για τον Γενικό Δείκτη. Αξία συναλλαγών 105 εκατ. την Δευτέρα, στα 161 εκατ. την Τρίτη. Τα 80 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε Πειραιώς (4 ευρώ), Mytilineos (38,80) και Eurobank (1,9845). Νέα υψηλά για Eurobank και Εθνική (7,512). Στην τιμή του placement- των 4 ευρώ- η μετοχή της Πειραιώς. Στα υπόψη, γιατί η προσφορά που μαζεύτηκε από τα 3,65 ευρώ θα βγει αρκετά υψηλότερα. Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων υποθέτω.

*Νέες αυξημένες τιμές για τις τραπεζικές μετοχές από την Ambrosia Capital. H αναθεωρημένη στοχοθεσία του team ανάλυσης: Οι τιμές-στόχοι είναι 10,10 ευρώ για την ΕΤΕ από 7,95 ευρώ πριν, 2,70 ευρώ για τη Eurobank από 2,05 ευρώ, 2,15 ευρώ για την Αlpha Bank από 1,90 ευρώ και τέλος, 5,30 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,95 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου είναι 40% και 41% για τις Eurobank και ΕΤΕ, 33% για την Alpha Bank 3,64% και 36% για την Πειραιώς. Όσον αφορά στο μέρισμα: αναμένει ότι η συνέχιση της τάσης επαναξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών θα οδηγηθεί από την έναρξη της καταβολής μερισμάτων. Με την εστίαση να μετατοπίζεται σταθερά στα μερίσματα, προτιμητέες είναι η Eurobank και η ΕΤΕ, χάρη στο ισχυρό προφίλ RoTE και τα άφθονα επίπεδα κεφαλαίων τους.

*ΤΙΤΑΝ: Νέα άνοδος, στα 28,35 (4,61%). Νέο υψηλό 16ετίας/προσαρμοσμένη μετά την εισαγωγή σε all time high. “Κλειδί” η επιχορήγηση του υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ.

*Περιστέρης για Ε65: Επιταχύνουμε για την παράδοση και του βόρειου τμήματος. «Ελπίζουμε του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέρμα του», τόνισε ο CEO της ΓΕΚ Τέρνα στην τελετή παράδοσης στην κυκλοφορία των νέων τμημάτων του E65. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης σημείωσε: «Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65 ήταν σχεδιασμένος εξαρχής να συμπληρώνει ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, το οποίο προσέφερε εναλλακτικές διαδρομές. Είναι η πιο οικονομική, γρήγορη και αποτελεσματική οδική αρτηρία, ώστε να έρθει κάποιος από τη δυτική-βορειοδυτική, κεντρική Μακεδονία ή από την κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα κι αντίστροφα. Οι ανακοινώσεις για τα σπουδαία που περιμένει η αγορά ακολουθούν.

*Αυτά είναι deal… ΙΝΤΕΚ. Δεν ακούστηκε τίποτα, δεν μαθεύτηκε τίποτα, απλά ανακοινώθηκε. Αυτό που λέγαμε με το μπες βγες στις εταιρείες και ότι ΔΕΝ γίνεται να αποτιμάται ως holding και πιο χαμηλά κτλ… Καθαρίζει τα πάντα και έχει μεγάλη ισχύ πλέον, πουλώντας το πιο “δύσκολο” κομμάτι. Με ανυπομονησία λοιπόν για τα επόμενα. Εξαιρετική πορεία, που ακόμα και ως μέτοχος δεν βαριέσαι ποτέ. Τι να λέμε…

*Jumbo: διατήρηση υψηλής μερισματικής απόδοσης (8%) για τα επόμενα χρόνια αναμένει η Eurobank Equities. Στα 28,06 ευρώ το χαρτί.

*R.E.D.S: με “ταμείο” 115 εκατ. η αγορά περιμένει τα επόμενα βήματα.

*MED: Θέλει την Κύρια Αγορά. Το πακέτο-χθες- των 100.000 τχμ στο 1 ευρώ, ενίσχυσε την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς.

*Για χρονιά-ρεκόρ πηγαίνει η Alumil το 2024, άνοδος 5,66% στα 2,80 ευρώ.

*“Βλέπει” Βραζιλία, λέμε από την Δευτέρα για την Intralot. Και νέα συμβόλαια, από Μάιο. Άνοδος 3,36% στα 1,17 ευρώ. Τα 1,264 στόχος υπέρβασης.

*Αύξηση εσόδων 20% και υπερδιπλάσια κέρδη το 2023, για την Alpha Trust. Νέα άνοδος- στα 7,54 ευρώ αλλά όπως σημειώναμε και χθες είναι θέμα free float. Χρειάζεται διεύρυνση η ελεύθερη διασπορά, μόλις 950 τεμάχια οι συναλλαγές.

*Σήμερα το πρωί οι ανακοινώσεις από το team της Lavipharm, στα κεντρικά της ΕΧΑΕ. Σήμερα ανακοινώνει Q1/2024 η Sarantis. Αύριο η Mytilineos, με…40άρια προβλέπω.

*Η Ρωσία αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2024- η Ευρώπη τις μειώνει. Κατά τ’ άλλα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask