don't even ask

don't even ask

spot_img

Η S&P η Ελλάδα και η… Moody’s, η Λαγκάρντ παίρνει το ρίσκο ( ; ), προχωρά ο «Saudi Greek Interconnection», οι τραπεζικές εκκρεμότητες, Cenergy Holdings-ΤΙΤΑΝ, οι εξελίξεις στον ΣΕΒ και «πετάει» η Aegean

*Στα περίπου 1,06$ το ευρώ, χαμηλό 5μηνών, με τους traders να περιμένουν την ανακοίνωση στοιχείων ΡΜΙ και πληθωρισμού Q1/2024 στις ΗΠΑ. Η Γερμανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε σκέψη για ενιαιοποίηση χρέους, ούτε καν για αμυντικές δαπάνες, την ώρα που τα μέτωπα εντός και εγγύς της Ευρώπης παραμένουν ανοιχτά. Παρ’ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα (ως προς το ΑΕΠ) μειώθηκε στην Ευρωζώνη (3,6%), για οικονομίες 11 χωρών είναι μεγαλύτερο του 3%. Η παραγωγή ελλειμμάτων συνεχίζεται και μάλιστα σε περίοδο που η σχέση ευρώ/δολαρίου λειτουργεί επιβαρυντικά για την ασθμαίνουσα ευρω-οικονομία.

*“Βουτιά” στις τιμές του πετρελαίου, διόρθωση για τον χρυσό, ενδείξεις πως στις αγορές οι traders δεν βλέπουν- άμεσα- επιδείνωση της κατάστασης σε Ισραήλ-Ιράν.

*Δημοσίευμα των FT, πως Μαδρίτη και Αθήνα δέχονται πιέσεις για να στείλουν Patriot στην Ουκρανία, προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις. Και άλλη φορά ο Βόλοντίμιρ Ζελένσκι είχε ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συμφωνία να υποστηρίξει η Ελλάδα αμυντικά την Ουκρανία. Αυτή την φορά η διάψευση της Αθήνας ήταν πιο…χαλαρή από την προηγούμενη. Πάντως η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως, “…η κυβέρνηση ακούει και προσαρμόζεται στις παρατηρήσεις τρίτων και φίλων…”, είναι “μνημείο”. Για να δούμε…

*Ξέραμε για ανταγωνισμούς μεταξύ fund αλλά και μεταξύ οίκων αξιολόγησης; και μάλιστα αμερικανικών; ο λόγος για την διευρυνόμενη διάσταση ως προς την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά την αναθεώρηση-έκπληξη από την Standard & Poor’s, το βράδυ της Παρασκευής. Σταθερό μεν το rating- BBB- αλλά σε θετικό το outlook. Τι σημαίνει αυτή η διαφοροποίηση, και μάλιστα όταν το spread του GR10Y σε σχέση με το bund είναι-δεν είναι στις 100-120 μ.β. Το παράδοξο; η Ιταλία, με υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (BBB), δανείζεται ακριβότερα κατά 40-50 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την Ελλάδα για 10 χρόνια και ακόμη ακριβότερα για 30 χρόνια. Προφανώς, η αγορά εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την Ιταλία από αυτό που αξιολογεί η Moody’s. Τι σημαίνουν όλα αυτά, κατ’ αρχήν όπως σημείωνε χθες ο Βασίλης Γούλας ο ΟΔΔΗΧ μπορεί-ανά πάσα στιγμή- να ξανά βγει στις αγορές με μία έκδοση για 3-3,5 δισ. να καλύψει- σχεδόν- τις δανειακές υποχρεώσεις για το 2024. Εμπροσθοβαρώς, όπως άλλωστε είχε γίνει και πέρυσι. Να θυμίσω ότι, σε ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s υπολογίζεται πως θα ενεργοποιούσε επιπλέον ζήτηση για ελληνικά ομόλογα πάνω από 10 δισ. ευρώ. Εύλογα θετική η επίπτωση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο κόστος δανεισμού του κράτους, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κι αυτό γιατί τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι σημαντικό για διαχειριστές passive funds.

*Θα το πάρει το ρίσκο η Κριστίν Λαγκάρντ και θα μειώσει τα επιτόκια, στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου μου έλεγε χθες βράδυ συνομιλητής του Βιλερουά ντε Γκαλό. Μου έκανε εντύπωση η ευθεία τοποθέτηση του κεντρικού Γάλλου τραπεζίτη, για αυτό και αναζήτησα την πηγή. Είναι τεράστιο το βάρος για την γαλλική επιχειρηματικότητα, την ελίτ το κόστος, μου εξήγησε. Και είναι μπροστά η ΛεΠεν… Για να δούμε, θα επιβεβαιωθεί ο δικός μας; Ο Γιάννης Στουρνάρας- πρώτος εξ’ όλων είχε αναφερθεί σε πρώτη μείωση τον Ιούνιο (6/6) κατά 25 μ.β.

*Διάβασα το άρθρο του Αλεξ Πατέλη- στην Καθημερινή- και του Μιχάλη Αργυρού, με τίτλο “Δώδεκα μύθοι και μία αλήθεια για τις επενδύσεις”. Καλοπροαίρετα πάντα, πως εξηγείται το 12% των ιδιωτικών επενδύσεων να μειώνεται στο 4% το 2023 και ο οικονομικός σύμβουλος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ να επιχαίρουν αναφερόμενοι σε βιομηχάνιση της χώρας κ.λ.π. Μάλλον πρέπει να ξανά καθίσω στα θρανία… Αλλά, και πως εξηγείται, η χώρα να έχει εισπράξει 14,9 δισ. (από το Ταμείο Ανάκαμψης) και σε διάφορους φορείς να έχουν “πιστωθεί” περί τα 5,2 δισ. Και χωρίς να σημαίνει ότι έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολο τους. Μάλλον κάτι μου διαφεύγει. Αλλά και στο Q1 απορροφήθηκαν, μόλις 400 εκατ. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω…

*Δεν πρόλαβα να επιβεβαιώσω το αν υψηλόβαθμα στελέχη της Elpedison ήρθαν- χθες- στην Αθήνα, και εάν ναι, το πότε θα συζητήσουν με τους επιτελείς της HelleniQ Energy. Ωστόσο, δεν διαψεύδεται πως από την πλευρά της Mytilineos συνεχίζονται οι αγορές μετοχών της HelleniQ Energy. Έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις με επίκεντρο την HelleniQ Energy, κυκλοφορούν διάφορα για επαφές Ευάγγελου Μυτιληναίου- Σπύρου Λάτση αλλά και του Γιάννη Βαρδινογιάννη- Δημήτρη Μελισσανίδη (σύμφωνα με το mononews η συνάντηση έγινε στον Δουράμπεη). Το σίγουρο είναι πως, δεν θα πλήξουμε.

*Είχε άνθρωπο στην Ξενοφώντος, από νωρίς η DeA. Σας είχαμε προϊδεάσει, από χθες για την συνεδρίαση του δ.σ. Εν τέλει, ούτε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ούτε ο Ευθύμιος Βιδάλης θα είναι υποψήφιοι για την προεδρεία. Οπερ…λίγο ως πολύ αναμενόμενη η θέση του προέδρου του Συνδέσμου, σωστά είχαμε ερμηνεύσει τα όσα μας είχε πει στο Καμάρι. Προς ώρας, η DeA επιβεβαιώνεται στην προσέγγιση που έχει για τις αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο. Για να δούμε, μέχρι τέλους…

*Διαβάζω (Χαμαιλέων/euro2day) για αρκετά περίεργα που συμβαίνουν τελευταία στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Καταστάσεις που βάζουν φρένο στην ομαλή λειτουργία του σημαντικού Ιδρύματος, ενώ αφήνουν σκιές για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται από τον πρόεδρό του, πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και το Δ.Σ. Προηγουμένως, όπως μαθαίνουμε, διαχειριστικός έλεγχος που διεξήχθη από ελεγκτές τους οποίους όρισε το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από καταγγελίες για υπέρογκους μισθούς ερευνητών, διαπίστωσε παραβάσεις και αποφάσισε τελεσίδικα την αναδρομική επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβεβληθέντος. Τελευταίο κρούσμα της προβληματικής λειτουργίας του Ιδρύματος είναι η προ ολίγων ημερών παραίτηση του επιστημονικού διευθυντή Νίκου Κυρπίδη, κορυφαίου βιολόγου και ερευνητή, διευθυντή στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley των ΗΠΑ, ο οποίος βίωσε από «πρώτο χέρι» τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.

*Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, για τον Saudi Greek Interconnection. Θυμίζω ότι, τον Σεπτέμβριο συστάθηκε εταιρεία ειδικού σκοπού, προκειμένου να καταρτιστεί μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή καλωδίου, μήκους 2.000 χλμ. Σκοπός η ηλεκτρική διασύνδεση του Ριάντ με την Αθήνα. Παράλληλα, πυκνώνουν οι εξελίξεις και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες, με πιο σημαντική να ολοκληρωθεί η μελέτη κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρου – Κρήτης. Η Grant Thornton που έχει αναλάβει την επικαιροποίηση της μελέτης θα την παρουσιάσει μέχρι το τέλος Μαΐου.

*Μέτοχοι της Παγκρήτιας είναι τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha), η Aegean, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος, οι οικογένειες Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ), Λεμπιδάκη (Πλαστικά Κρήτης), Σούρτζη (ΣΧΣ ΑΤΕΕ) καθώς και οι Interamerican, Seajet, Αλντεμάρ, ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ (Χανίων, Attica Group). Εύλογο το ενδιαφέρον τόσο για την αποτίμηση-όσο για την σχέση ανταλλαγής με την Attica Bank. Η Standard & Poor’s ήταν σαφής όσον αφορά στο εγχώριο banking, μέσα στο 2024 θα πρέπει να έχουν “κλείσει” η απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική, να έχει προχωρήσει η Attica Bank- Παγκρήτια, να έχουν λυθεί βασικές εκκρεμότητες.

*Με τζίρο 105,4 εκατ. η χθεσινή άνοδος στο ΧΑ. Τα 37 εκατ. πραγματοποιήθηκαν σε Πειραιώς, Mytilineos και Εθνική.

*Aegean, αναμενόμενο το χθεσινό 4,33% στα 12,29 ευρώ. Σημαντική εξέλιξη η πρόθεση της διοίκησης να διευρύνει τον πτητικό ορίζοντα της εταιρείας. Εκτός από την Ινδία-Δελχί, Βομβάη- ενδιαφέρον υπάρχει και για την Νιγηρία-Λάγκος. Θυμίζω, παλαιότερα έδρα των Λεβέντη-Δαυϊδ- ο Αναστάσης Δαυϊδ είναι εκ των ισχυρών μετόχων μειοψηφίας της εισηγμένης.   

*Άρεσε η κίνηση της διοίκησης της Cenergy Holdings να προχωρήσει σε αυτόνομη είσοδο-παραγωγική- στην αγορά των ΗΠΑ. Οι πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ. Πολύ σημαντική κίνηση, τα 1,3 δισ. αποτίμησης είναι ultras under valued.

*Αλλά και η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ βλέπω πως προχωρά, ενισχύοντας την θέση της στην Αμερικανική αγορά. Καινοτόμος τεχνολογία του Τιτάνα για τσιμέντο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση…Νέα υψηλά για τη μετοχή, στα 27,10 με 2,26%, τη βλέπω και πάλι στον MSCI Greece Standard.

*Της…πληροφορικής και χθες στο ΧΑ: Performance για Κύρια Αγορά, αλλά και Qual, DotCom e.t.c.

*Δεν την ξέχασα την διάψευση πως, δεν “τρέχει” κάτι με Κέκρωψ και Intracom Properties. Σωστά, με 5,03% στα 1,67 ευρώ η πρώτη-με 4,58% στα 1,60 η δεύτερη. Στην επόμενη (διάψευση) να είναι πιο πειστικοί.

*Λέτε να κάνει την έκπληξη ο Λαδένης; με 12,28% στα 0,64 ευρώ η μετοχή της Minerva; Από αλλού περιμένει την κίνηση, φίλος-γνώστης. Από Θεσσαλονίκη πλευρά.

*Τα έλεγε χθες για Βραζιλία κ.λ.π η DeA, για την Intralot. Με 4,04% στα 1,132 ευρώ.  

*Προλαβαίνει να την σώσει την παρτίδα ο Θεόδωρος Φέσσας; για την Quest και τη μη έξοδο από τον FTSE25 το ερώτημα. Το χθεσινό 5,66% στα 5,60 ευρώ έδειξε σημάδια αντίδρασης. Για να δούμε.

*Optima Bank, θα αναφερθώ μόνο στο ότι ενισχύθηκε και χθες. Με 3,91% στα 10,36 ευρώ. Δεν ξανά γράφω…

*Alpha Trust, αυτά είναι μεγέθη Φαίδων. Διεύρυνση του free float όμως, απαραίτητη.

*Έχουμε εξηγήσει γιατί “τρέχουν” τα mezzanines, και γιατί περισσότερο απ’ όλα το Cairo. Αναζητείστε παλαιότερες αναλύσεις του ΟΑΚ στο economico.gr- του Θοδωρή Καλούδη. Ο εν λόγω- ΟΑΚ- έχει στείλει κόσμο και κοσμάκη “ταμείο”.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask