don't even ask

don't even ask

spot_img

“Τσίμπησε” ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, Μακρόν φουλ για Μάριο, τα οφέλη από ΟΔΔΗΧ, οι εξελίξεις στην Epsilon Net, ΔΑΑ για 30 εκ. επιβάτες και «σφήνα» Μυτιληναίου στο καρέ

*Με ρυθμό 1,6% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το πρώτο 3μηνο. Χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών (2,5%) με συνέπεια την ισχυρή διόρθωση στην Wall Street. “Τσίμπησε” ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη που παρακολουθεί η Fed. Σχεδόν αντανακλαστικά η αύξηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Με το που “γύρισαν” τα futures στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, εντάθηκαν οι πωλήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και με το που ξεκίνησε με πτωτικό gap η συνεδρίαση η διόρθωση για τον DAX ξεπέρασε το 1,10% (17.888 μον.).

*“Νάρκη” στον σχεδιασμό της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Πάντως, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να έχει καλή επίδοση. Η υπ.Οικ (και ex Fed) εξακολουθεί να εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Ο…προσωρινός (και διαχειρίσιμος) πληθωρισμός όπως είχε προβλέψει η ίδια και η επικεφαλής στην ΕΚΤ. Ωστόσο, για να αποδίδονται τα του…Καίσαρος, την Κριστίν Λαγκάρντ την είχε πάρει στον “λαιμό του” ο πολύς Φίλιπ Λέιν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ενδιαφέρουσα όμως η διαφοροποίηση της ως προς τα αίτια αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Η Τζάνετ Γέλεν αρνήθηκε ότι η αμερικανική οικονομία έχει υπερθερμανθεί, επισημαίνοντας πως δεν θεωρεί τις μισθολογικές πιέσεις πηγή του πληθωρισμού. Γιατί το αναφέρω; επειδή η Γαλλίδα αναφέρεται συνεχώς στο μισθολογικό ως λόγο δημιουργίας υψηλού πληθωρισμού. Για το greedflation, τις συνέπειες από τις κρίσεις λόγω Ουκρανίας, Μέσης Ανατολής ουδέν…

*“Φουντώνει” η αρθρογραφία και μαζί τα σενάρια- και το lobbying προφανώς- για την προτίμηση Μακρόν προς τον Ντράγκι, για την προεδρία της Κομισιόν. Ανοιχτό ζήτημα για την εκ νέου υποψηφιότητα της Γερτρούδης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν θέσει οι ευρωπαίοι βιομήχανοι. Την θεωρούν “αιχμάλωτη” του πράσινου lobby πανίσχυρου-μέχρι πρόσφατα- στις Βρυξέλλες, υποστηρίζουν πως με τις ενέργειες της Κομισιόν υπονομεύεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η φυγή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, κυρίως προς ΗΠΑ- αλλά και Καναδά- καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των Βρυξελλών να απαντήσουν στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον. Αλλά και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος- ως πρόεδρος της Eurometaux- έχει θέσει ευθέως το πρόβλημα.

*Τα οφέλη από την έξοδο του ΟΔΔΗΧ με 30ετές, προχθές Τετάρτη τα είχε αναλύσει- εκ προοιμίου- ο Βασίλης Γούλας, αναφέρθηκε και η DeA. Θα σταθεί σε μία άλλη παράμετρο η στήλη, στην συσχέτιση της προσφοράς στις 2 εκδόσεις του Οργανισμού με την χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στο ΧΑ. Τέλος Ιανουαρίου ο ΟΔΔΗΧ βγήκε με 10ετές, η προσφορά ξεπέρασε τα 33 δισ., αντλήθηκαν 4 δισ. Προχθές η έκδοση ήταν 30ετής, η προσφορά πάλι ξεπέρασε τα 33 δισ., ο Οργανισμός πήρε 3 δισ. Συνολική προσφορά 66 δισ. plus, όταν η αποτίμηση των εταιρειών στο ΧΑ μετά βίας φθάνει τα 100 δισ. Και για να “πιάσει” αυτή την χρηματιστηριακή αξία έπρεπε να περάσουν, σχεδόν 15 ( ! ) χρόνια, για τέτοια “ρηχότητα” μιλάμε.

*Στο ταμπλό και πάλι από σήμερα η Epsilon Net. Σε συνασπισμό δυνάμεων στην Epsilon Net προχωρούν ο βασικός της μέτοχος Ιωάννης Μίχος (κατέχει το 55,42% της εταιρείας), η Εθνική Τράπεζα (7,5%) και ο όμιλος General Atlantic (δεν κατέχει μετοχές) προκειμένου η θυγατρική του τελευταίου Bidco να επιδιώξει να αποκτήσει τις μετοχές της μειοψηφίας. Ειδικότερα, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για τις μετοχές της οποίας θα επιδιώξει να αγοράσει η Bidco με στόχο την έξοδο της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο. Πρόθεση του βασικού μετόχου Γ. Μίχου είναι να διατηρήσει το ποσοστό του στην εταιρεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή αποδίδεται στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται διεθνώς για τον κλάδο της πληροφορικής. Για την αξιοποίησή τους το σχήμα βασίζεται στο δυναμικό της Epsilon Net και στη δυνατότητα πρόσβασης της General Atlantic στην άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. H General Atlantic είναι private equity fund που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια στις ΗΠΑ και διαχειρίζεται ενεργητικό 84 δισ. δολαρίων. Επενδύει σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και τη δεδομένη στιγμή έχει μερίδιο σε 225 εταιρείες που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στην τεχνολογία, τις υπηρεσίες υγείας και τις βιοεπιστήμες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «EPSILON NET» (εφεξής η «Εταιρεία»), σύμφωνα με το ν. 3556/2007 (άρθρα 9, 10(α), 14 και 21), γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό με βάση τις γνωστοποιήσεις μεταβολής σημαντικής συμμετοχής που κοινοποιήθηκαν την 25.04.2024 στην Εταιρεία από τον Ιωάννη Μίχο, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την GASC MGP LLC (για την ίδια και για λογαριασμό των εταιρειών και οντοτήτων που αυτή ελέγχει) ότι υπογράφηκε συμφωνία στις 25 Απριλίου 2024 (εφεξής η «Συμφωνία») μεταξύ:

1) της General Atlantic Ginger B.V., η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, οδός Prinsengracht, 769Α, 1017 JZ, και η οποία ελέγχεται έμμεσα από κεφάλαια που υπόκεινται σε διαχείριση από τη General Atlantic L.P. (εφεξής η «GA») ή στα οποία η GA παρέχει συμβουλές,

2) του Ιωάννη Μίχου, κατοίκου επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, 1Α, 55 131, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (εφεξής ο «Ιδρυτής»),

3) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. η οποία εδρεύει στην οδό Αιόλου 86, Αθήνα, 10559, Ελλάδα, και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (εφεξής η «ΕΤΕ»), και

4) της Ginger Digital BidCo Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 116Α, 114 71, Ελλάδα (εφεξής η «Bidco», και η οποία ελέγχεται άμεσα από την GA και έμμεσα από την οντότητα που ελέγχει την GA κατά τα ανωτέρω,

(στο εξής η GA, ο Ιδρυτής, η ΕΤΕ και η Bidco αναφερόμενα από κοινού τα «Μέρη») δυνάμει της οποίας, τα Μέρη αποφάσισαν να ενεργούν από κοινού, εντός της έννοιας του άρθρου 2(ε) του Νόμου 3461/2006, προκειμένου να αποκτήσουν μέσω της Bidco, όλες τις μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της Εταιρείας που δεν κατέχονται ήδη από αυτά, υποβάλλοντας υποχρεωτική δημόσια πρόταση».

Πάντως ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν άψογος από την Βασιλική Λαζαράκου και του team της. Γεγονός που της πιστώνεται απολύτως…

*Πρώτη γ.σ μετόχων του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” από την εισαγωγή στο ΧΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: το 2024 ο συνολικός αριθμός των επιβατών που θα διακινηθούν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια από 28,17 εκατ. το 2023. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Παράσχης διευκρίνισε ότι  η υλοποίηση της πρώτης φάσης του Χωροταξικού Σχεδίου που έχει ενεργοποιηθεί με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την εταιρεία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη εγκρίνει το σχετικό master plan και αυτή την περίοδο η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται στη διαδικασία της επιλογής των μελετητών που θα αναλάβουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Στο ίδιο πλαίσιο, αυτή την περίοδο βρίσκεται στα σκαριά το πλάνο για τη χρηματοδότηση του project. Επαφές με ελληνικές και ξένες τράπεζες γίνονται ήδη. Στα 2,525 δισ. η αποτίμηση- για FTSE25- στα 8,4180 ευρώ η μετοχή.

*Στην 3η θέση (της κατάταξης βάσει της αξίας συναλλαγών) η μετοχή της Mytilineos, “σφήνα” στο τραπεζικό “καρέ” (που διακρίνεται για το διευρυμένο free float) και μακράν το πιο “εμπορεύσιμο” blue chip- κατά 70% του ΟΤΕ και 100% της ΔΕΗ (σύμφωνα με στοιχεία που είδα στον Χαμαιλέοντα/euro2day). Μονόδρομος και από αυτή την άποψη η είσοδος της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ως κύρια αγορά διαπραγμάτευσης. Για dual listing ναυτιλιακών εταιρειών- αλλά στο ΧΑ- αναφερόταν ο Γιάννος Κοντόπουλος (Μάρτιος 2022). Λίγο…ανάποδα εξελίσσεται η κατάσταση.

*Και με 2 εισηγμένες λιγότερες το ΧΑ, Entersoft και οσονούπω REDS/Καμπάς καθώς με τις σταθερές αγορές των τελευταίων ημερών ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολογίζεται ότι ελέγχει το 95% του μ.κ. Μετά την “έξοδο” της REDS/Καμπάς από το ΧΑ οι ανακοινώσεις για την ΗΛΕΚΤΩΡ, αυτό λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Step by step.

*Στα 4,46 ευρώ με άνοδο 2,06% και συναλλαγές 97.430 τμχ η μετοχή της Profile.

*Γράφει ο ΟΑΚ (markets.economico.gr) για την CNLCAP: Καθαρά κέρδη από 4,5 λεπτά ανά μετοχή στα 79 το 2023 και το 2024 θα πετάξει το πουλάκι μάλλον και άλλο μιας και η εταιρία πετάει. Ένα 2000% δηλαδή άνοδος! Θα μας πείτε καλή εταιρία, καλός ο Λέκκας, καλή η υπόθεση, αλλά η μετοχή αργοκίνητο ποτάμι ( ακόμα…). Παιδιά ναι, μικρή κεφαλαιοποίηση και μέχρι να ξυπνήσει κανένα βαρύ πορτοφόλι θα κινείται με αργό ρυθμό, αλλά όταν θα κινηθεί και εδώ θα είμαστε πάλι, δεν θα την δείτε. Μέχρι τότε απολαμβάνει κάνεις το 7% μερισματική απόδοση, το 50% Discount που έχει σε σχέση με την εσωτερική της αξία (γιατί καλά σας διαφημίζουνε εταιρίες στην στρατόσφαιρα, αλλά άλλο να αγοράζει με εκτύπωση και άλλο με premium επειδή θα τρέξει και άλλο). Συμπληρώνω, Μέτοχος στην τόσο μικρή CNLCAP είναι και το ORASIS FUND SPC με 6%. Ιδιοκτήτης του Fund το WMSL TRUST, ιδιοκτησίας David Blair. Διαχειριστής του fund εμφανίζεται ο γνωστός στην Ελληνική αγορά George Elliot που φημίζεται για τις εξαιρετικές του επενδυτικές επιλογές και ειδικά μικρές εταιρίες όπως το ΚΡΙ ΚΡΙ. Αλλά και, σε όλο του 2023 η εταιρία εμφανίζεται ως αγοραστής ΙΔΙΩΝ μετοχών είτε απευθείας, είτε μέσω των συνδεδεμένων εταιριών. Στο μετοχολόγιο ωστόσο δεν εμφανίζεται κανείς μέτοχος ικανός να ελέγξει πλειοψηφικά την εταιρία. Αν αθροίσουμε τα ποσοστά αυτών που κατέχουν άνω του 5% οριακά φτάνουμε στο 31% Με το free float στο 69%. Παράξενο, αν μη τι άλλο.    

*Μας τα έστειλε συνεργάτης της στήλης: <ΕΣΥΜΒ>

-Ανεβάζει όγκους ξανά (280.000τμχ μέχρι στιγμής), θυμίζουμε ότι έχει αρνητικό δανεισμο,5εκ ιδια κεφάλαια, κτήριο 3.500τ.μ προς πώληση αξίας άνω των 5εκ,σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Θεσσαλονίκης και τα οποία θα προστεθούν στα ιδια κεφάλαια, πάνω από 10 εκ το ανεκτέλεστο, συνεχόμενη αύξηση κύκλου εργασιών, κερδων, ebitba. Κεφ18εκ!!! Με διάσπαση του 1,35 αλλάζει πιστά!

 <ΑΛΜΥ>: Έχει στεγνώσει ξανά. Μέχρι τις 13:30 είχε κάνει μόλις 70τμχ

-Τα πρώτα μηνύματα για την τρέχουσα χρήση είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς σε ομιλικό επίπεδο, η αύξηση πωλήσεων κατά το α’ τρίμηνο του 2024 αγγίζει το 15%, ενώ ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα «τρέχει» με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

-Σημαντικός «σύμμαχος» της ALUMIL στην επενδυτική της στρατηγική για το τρέχον έτος είναι η χρηματοδότησή της από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας με 15 εκατ. ευρώ, για την οποία αναμένεται σύντομα η τελική έγκριση.

*…βλέπω πως, όλο και περισσότεροι ασχολείστε με τα mid&small caps. Εκ πείρας, ένα θα πω: προσοχή σε χαρτιά με περιορισμένη εμπορευσιμότητα, γιατί καλά “μπαίνει” κάποιος, το θέμα είναι να μπορεί και να “βγει”. Για αυτό προσοχή σε volatility και free float. Α! και για τους βραχυπρόθεσμους (του Τ+2/3) η επόμενη εβδομάδα έχει τις αργίες της. Και την Τρίτη “κλείνει” ο μήνα και το 4μηνο. Ήδη, “ταμείο” γίνεται από τα μέσα της Τετάρτης.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask