don't even ask

don't even ask

spot_img

Η “Αγία Τριάς” των οίκων, τα spread-αρίσματα, η…ευχέρεια του ΟΔΔΗΧ, “κλείδωσε” το εύρος/ύψος κερδών για τους…συστημικούς, TESLA (+14%) για φθηνά μοντέλα, αναβάθμιση για Intralot και πάμε Πήλιο

*Η “Holy Trinity” των οίκων αξιολόγησης εστιάζει στην επιδεινούμενη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της Γαλλίας. Αύριο, Παρασκευή, Moody’s και Fitch Ratings θα αξιολογήσουν την επίδοση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός: Οι αναλυτές βλέπουν μεγάλες πιθανότητες οι οίκοι αξιολόγησης να μειώσουν τις προοπτικές σε αρνητικές. Ενδεχόμενη πραγματική υποβάθμιση θα μπορούσε να γίνει τον επόμενο μήνα, με την S&P Global Ratings να ολοκληρώνει την προειδοποίηση που έχει σε ισχύ εδώ και 18 μήνες. Οι ανησυχίες για τα οικονομικά της Γαλλίας εντείνονται από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προέβλεψε μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια. Μολονότι έχει ανακοινώσει έκτακτες περικοπές δαπανών, έχει ήδη αναγνωρίσει ότι δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους τόσο γρήγορα όσο υποσχέθηκε, καθώς η οικονομία παραμένει αδύναμη και τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται.

*Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται εδώ και καιρό από τα ασφαλέστερα στη ζώνη του ευρώ -αναμφισβήτητα στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία – αποσυνδέονται σταδιακά καθώς η δημοσιονομική εικόνα επιδεινώνεται. Το spread, η επιπλέον απόδοση των 10ετών ομολόγων σε σχέση με την αντίστοιχη των γερμανικών τίτλων, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα. Πιο αξιοσημείωτη είναι η υποαπόδοση του χρέους έναντι των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων, που έχουν χαμηλότερα πιστωτικά σκορ. Το επιπλέον κόστος που καταβάλλει η Ισπανία για να δανειστεί σε σύγκριση με τη Γαλλία έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό τους τελευταίους έξι μήνες.

*Γιατί τα αναφέρω αναλυτικά; μα επειδή σε αντιδιαστολή με αυτά, για την ελληνική οικονομία η κατάσταση-συγκριτικά πάντα- είναι καλύτερη (με τις υστερήσεις, τις παθογένειες κ.λ.π, κ.λ.π)- αρκετά πιο διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει λόγο σοβαρής ανησυχίας. Το “έδειξε” η Standard & Poor’s, αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό, βράδυ Παρασκευής (19/4). Έτσι, βγήκε η Eurobank με 7ετές και άντλησε 650 εκατ. Έτσι, βγήκε ο ΟΔΔΗΧ με 30ετές και άντλησε 3 δισ. (+4 δισ. τον Ιανουάριο=7 δισ.) καλύπτοντας-σχεδόν- το σύνολο του δανειακού προγράμματος 2024. Έτσι απλά, από τις 24 Απριλίου, με τα funds να προσφέρουν περισσότερα από 33 δισ. στο 4,15% η απόδοση. Αλλά τόσα ήταν η προσφορά στην έκδοση του 10ετούς, τέλος Ιανουαρίου. Πρακτικά, 34+33=67 δισ. σχεδόν το 30% του ΑΕΠ. Δεν το λες και λίγο. Από τις φορές που δικαιολογημένα ο Κωστής Χατζηδάκης επιχαίρει.

*Tα οφέλη από το up rating της Standard & Poor’s θα μπορούσε να φανεί προοπτικά, εάν η Moody’s που βαθμολογεί την ελληνική οικονομία στις 6 Σεπτεμβρίου “υποχρεωθεί” για να μειωθεί το discount (με την S&P Ratings) να αναβαθμίσει επίσης το outlook. Μόνο από μία τέτοια/ενδεχόμενη κίνηση η (δυνητική) εισροή από passive funds υπολογίζεται στα 10 δισ. Δεν το συζητάμε εάν ο οίκος αποδώσει το Investment Grade, χαμούλης… Φανταστείτε, πιθανότατα μετά τις εκλογές- και ανάλογα με το τι θα βγάλει η “κάλπη” να αρχίσει η προεξόφληση από τους ξένους διαχειριστές. Και συγκριτικά με όσα αναφέραμε στην αρχή, λ.χ. για την Γαλλική οικονομία. Η απόφαση του S&P στρώνει το έδαφος για διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της αξιολόγησης της Moody’s για την Ελληνική Δημοκρατία και του ιδίου. Αυτή η εξέλιξη πρακτικά τοποθετεί μεγαλύτερο βάρος στη Moody’s να ακολουθήσει. Οι της Moody’s γνωρίζουν ότι η επιτοκιακή διαφορά (spread) της Ελλάδας από τη Γερμανία στη 10ετία είναι γύρω στις 120 μονάδες βάσης και όχι πολύ μεγαλύτερη, όπως υποδηλώνει η τωρινή βαθμίδα. Και αυτό όταν, η Ιταλία, με υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (BBB), δανείζεται ακριβότερα κατά 40-50 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την Ελλάδα για 10 χρόνια και ακόμη ακριβότερα για 30 χρόνια. Πρακτικά: η αγορά εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την Ιταλία από αυτό που αξιολογεί η Moody’s.

*“Κλείδωσε”- σύμφωνα με πληροφορίες- το ύψος/εύρος διανομής κερδών 2023 στους μετόχους/επενδυτές των 4 συστημικών τραπεζών. Αν και επιφυλακτική η Κλώντια Μπουχ- 2 “κλειδιά” φέρεται πως άλλαξαν την στάση της Γερμανίδας διαδόχου του Αντρέα Ενρια, στον SSM. Το ένα αφορά στα επιβεβαιωμένα (και από την ΤτΕ) στοιχεία νέων NPEs- σχεδόν μηδενικό το formation- το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Το άλλο σχετίζεται με τα (πρόχειρα) στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη μικρή ανάκαμψη των χορηγήσεων, μετά από ένα αποθαρρυντικό πρώτο 3μηνο. Εάν η τάση παραμείνει ενεργή, τότε πιθανότατα ο τρέχων μήνας να “κλείσει” με θετική πιστωτική επέκταση. Το πως θα ενεργήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών, δηλαδή τι ποσοστό των κερδών 2023 θα διανείμουν- καθώς το εύρος ποικίλλει από 10% έως 25%- η Ambrosia Capital δίνει προβάδισμα σε Eurobank και Εθνική.

*Ένα profit taking έγινε χθες. Από τις 1.462 στις 1.448 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και από τις 1.285 στις 1.264 ο Τραπεζικός. Στα 175 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες Τετάρτη, στα 164 εκατ. την Τρίτη, στα 105 εκατ. την Δευτέρα. Το ευρύτερο μερικό “κλείδωμα” θέσεων/κερδών έγινε στα τραπεζικά χαρτιά. Συγκεκριμένα, σε Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank ο τζίρος ήταν 106 εκατ.

*Από ΤΙΤΑΝ Cement International σε Motor Oil και στη συνέχεια σε Jumbo. Hop on κεφάλαια, από εισηγμένη με growth e.t.c σε άλλη και μετά σε άλλη. Εικάζω ότι το επόμενο ιστορικό υψηλό θα το “γράψει” η ΜΟΗ- σήμερα;-αύριο; πιθανολογώ. Εκτιμώ ότι κοντά είναι και η Jumbo, ήδη η Citi δίνει τιμή-στόχο τα 32,50 ευρώ και σύσταση “αγορά”. Συνεκτιμήστε τις αργίες που ακολουθούν και είναι αρκετές/μαζεμένες. Το πιθανότερο το profit taking να έχει συνέχεια.

*Είδα, στο επίσημο site της ΕΧΑΕ πως το ΧΑ θα παραμείνει κλειστό την 1η Μαΐου-λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς- αλλά και στις 7 Μαΐου, επίσης κλειστό λόγω της Labour Day. Ακριβώς έτσι, αγγλιστί…από αναβάθμιση το ΧΑ χωλαίνει, αλλά το Labour Day…για αυτό και η γιαγιά μου όταν πήγαινε στο δάσος έπαιρνε και τους Financial Times. Σοβαρευτείτε…

*Alpha Trust, 2 μέρες σερί τα λέγαμε, τριτώνει σήμερα. Διαμάντι τα αποτελέσματα, αλλά το free float. Έχει ονόματα η επιτυχία, Κρις Αίσωπος, Γεώργιος Βασαλάκης, Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Παναγιώτα Ζαγάρη και Αγνή Λεβή. Όπως, ονόματα έχει και η 3K Investment Partners: Τάκης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Κουφόπουλος και όλο το team.

*Στα 785,6 εκατ. η αποτίμηση της Optima Bank, μετά τη νέα άνοδο-3,70%- της μετοχής στα 10,66 ευρώ. Πλησιάζει την Intrakat των 802,6 εκατ.

*Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το Project VORIA, μια επένδυση ύψους €250 εκατ. μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ο νέος προορισμός ψυχαγωγίας και φιλοξενίας στο Μαρούσι, παρουσίασε χθες η North Star Entertainment στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Θανάσης Λασκαρίδης και Σωκράτης Κόκκαλης, οι κύριοι μέτοχοι του project.

*Σε Caa1 αναβάθμισε το rating της Intralot η Moody’s.

*Lavipharm: Αναζητά νέες ευκαιρίες, μεγάλη αγορά η φαρμακευτική κάνναβη. Ο CFO του ομίλου Βασίλης Μπαλούμης επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος από την κερδοφορία του 2024 εντός του 2025. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ποσό, είναι όμως βέβαιο ότι θα δοθεί μέρισμα» και η αγορά έχει κάθε λόγο να μετρά την διαβεβαίωση του έμπειρου CFO. Άλλωστε, μέχρι τώρα ο Τηλέμαχος Λαβίδας μια χαρά το πηγαίνει.

*Επειδή, τις προηγούμενες 2 ημέρες είχα τις ενστάσεις μου, σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου του Αλεξ Πατέλη (στην Καθημερινή), δεν τα λέει η DeA, αλλά η Εθνική Τράπεζα, που σε έκθεση της αναφέρεται στην “τέλεια καταιγίδα” για τις ελληνικές εξαγωγές.

*Μια πρώτη έντονη ανοδική αντίδραση στη ΤSLA με +14% στα 165$, μετά τις δηλώσεις του Elon, για πιο προσιτά και οικονομικά μοντέλα οχημάτων, που θα αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις της εταιρείας το 2025. Με διάσπαση του 170+ ενισχύεται σημαντικά το ανοδικό σενάριο άμεσης προσέγγισης των 200$. Παρακολουθούμε στενά και θα επανέλθουμε…το μήνυμα που μας πέρασε ο φίλος από Wall Street.

*Peliva Nature & Suites στο Πήλιο, το είδα (efrontrow.gr) και άξιζε.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask