don't even ask

don't even ask

spot_img

Η δυσπιστία και η έλλειψη “εφίδρωσης” των ξένων, ο στόχος τιμής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κίνηση ΤΙΤΑΝ, τα… αεροπλανικά της Attica Bank, σήμερα αποτελέσματα Mytilineos, της… μόδας η EXAE, η τάση ΑΔΜΗΕ και οι… εκμυστηρεύσεις Κούτρα

*Αποτελεσμάτων συνέχεια στην Wall Street, για Microsoft, Boeing κ.α με την προσοχή τώρα σε στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ και την συνεδρίαση της Fed στο τέλος Ιανουαρίου.

*Μπάιντεν: ενωμένες Ευρώπη-ΗΠΑ για την Ουκρανία, ΟΚ… αλλά όσον αφορά ζητήματα οικονομικής, επιχειρηματικής πολιτικής, οι ΗΠΑ λειτουργούν εις βάρος της Ευρώπης. Ευτυχώς στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει η συζήτηση για τις επιπτώσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την εφαρμογή του νόμου για τον πληθωρισμό που προωθεί η Ουάσιγκτον. Ενδιαφέρον το γεγονός, πως η πρόεδρος της Κομισιόν από το βήμα του Νταβός πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Για να έρθει η Φον ντερ Λάιεν σε σύγκρουση με τον συμπατριώτη της καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

*Υποθέτω, πως κάτι σχετικό είχε κατά νου ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ερωτηθείς για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εγχώρια “βαριά βιομηχανία” απάντησε ότι θα το θέσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Δεν γνωρίζω αν οι του ΣΕΒ και των λοιπών φορέων της “ενεργοβόρου βαριάς βιομηχανίας” διαβλέπουν κάποια λύση στο βάθος, αλλά πράγματι κάτι έχει αρχίσει και κινείται κεντρικά. Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη…

*Έγινε και αυτό, πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ κατά Κυβέρνησης ΝΔ. Την συζήτηση στη Βουλή δεν την παρακολούθησα, όμως είδα με μεγάλη προσοχή 1-2 αποσπάσματα που μου έστειλε γνωστός. Όταν λες στη Βουλή τον Πρωθυπουργό αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, που πνίγει στο Αιγαίο τους πρόσφυγες (Φίλης), όταν αποκαλείς μία εισαγγελέα συνεργό σε εγκληματική οργάνωση (Τσίπρας) την ώρα που το σύνολο του Πολιτικού Συμβουλίου της Τουρκίας απειλεί την Ελλάδα χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, τότε μόνο δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Δυστυχώς, κατά τα άλλα τα είπε ο Νίκος Ελευθερόγλου: Καλά τα σόου, αλλά χρειάζονται απαντήσεις.

*Μία περιέργεια την είχα χθες για το πως θα αντιδρούσε το Χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων με την επιβεβαίωση της πληροφορίας για την κατάθεση πρότασης μομφής. Δεν διαπίστωσα να “ιδρώνουν” ιδιαίτερα οι ξένοι, άλλωστε το profit taking είχε ξεκινήσει μία-δύο συνεδριάσεις νωρίτερα. Μου εξήγησε γνωστός (της Pantelakis Securities), πως όσο η ΝΔ εμφανίζεται (δημοσκοπικά) να έχει διαφορά 6%-7% μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ξένα σπίτια θεωρούν ως επικρατέστερο το ενδεχόμενο κυβέρνησης από την κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Μέχρι τώρα αυτό είναι το basic scenario, με αυτό επενδύουν τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες. Άλλη μία δημοσκόπηση, της GPO για το STAR, πρόθεση ψήφου: ΝΔ 33,3%, ΣΥΡΙΖΑ 26,2%, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 9,6%, ΚΚΕ 6,3% και Ελληνική Λύση 3,4%, εκτός ο Γιάνης/ΜΕΡΑ25. Στα ομόλογα, όντως “τσίμπησε” λίγο το 10ετές στην αρχή για να ξανά διορθώσει, στο 4,217% το άφησα. Φυσιολογικές καταστάσεις. Φρόντισαν και οι του ΟΔΔΗΧ να κάνουν την έξοδο τους σε πρωθύστερο χρόνο, “κλείδωσαν” τις ανάγκες για φέτος (κατά το ήμισυ).

*Στα 17 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα η Pireaus Securities, σημείωνε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Πήγε πρίμα το “χαρτί”, από τα 11,78 έως τα 12,40 (νέα ιστορικά υψηλά) και κλείσιμο στα 11,98 (1,70%). Αποτίμηση στα 1,24 δισ. εντελώς undervalue μετά την συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

*Επιτέλους, μία κίνηση αντάξια ενός ΤΙΤΑΝα, η συνδυαστική ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και συνοπτικής παρουσίασης αποτελεσμάτων. Ισχυρό τέταρτο 3μηνο, ενδεικτικά τα ebitda σε 98 εκατ.- περί τα 42 περισσότερα από τα αντίστοιχα του 2021. Σημαντική η βελτίωση, χάρη κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως της ΝΑ Ευρώπης. Με άνοδο 6,66% η μετοχή στα 14,42 ευρώ. Μαζεύτηκε υπομονετικά για καιρό σε τιμές χαμηλότερα των 12 ευρώ και τώρα ξανά στην ανηφόρα. Εάν ισχύσει το προηγούμενο… δρομολόγιο τα 17 plus ευρώ τα “βλέπει”.

*Υποθέτω, πως στην Ιπποκράτους παρακολουθούν τα… αεροπλανικά που κάνει η μετοχή της Attica Bank. Είμαι σίγουρος. Και μιας για Attica Bank ο λόγος, σήμερα συνεδριάζει το δ.σ προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της Thrinvest για συμμετοχή στην αμκ. Θεωρώ βέβαιο, πως η διοίκηση θα προχωρήσει σε επαφές με το σχήμα, μπας και έτσι εξευρεθεί κάποια λύση.

*Εντελώς διαφορετική περίπτωση, επίσης σήμερα-πριν την συνεδρίαση- η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 της Mytilineos. Και μέσω Metaverse. Νέες εισροές/αγορές ξένων στην χθεσινή συνεδρίαση. Με 0,44% στα 22,86 και συναλλαγές 326 χιλ. τμχ. Περί τα 8 εκατ. ο τζίρος με νέα πακέτα.

*Στα 13,27 εκατ. η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Αίσθηση έκανε η εντολή για 1,02 εκατ. τμχ της Πειραιώς στα 1,8085 (στις 11.38′) συνολικής αξίας 1,85 εκατ.

*Της μόδας τελευταία η μετοχή της ΕΧΑΕ. Αγοράζεται λένε, επειδή λόγω αύξησης συναλλαγών, θα εμφανίσει περισσότερα κέρδη, ΟΚ έτσι θα γίνει εάν συνεχιστούν οι τζίροι των 80 και 90 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πως μπορεί ο Γιώργος Χατζηνικολάου να είναι πρόεδρος στην ΕΧΑΕ και στην Πειραιώς. Από περιέργεια ρωτάω, εάν εγείρεται θέμα Εταιρικής Διακυβέρνησης για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ή μήπως η ΕΔ είναι ένα προσφιλές θέμα ομιλίας των κυριών της ΕΚ οσάκις μιλούν σε συνέδρια και φόρα.

*Το σκάνδαλο “έσκασε” επί ΣΥΡΙΖΑ, η δικαστική εξέλιξη του “καρκινοβατεί” επί ΝΔ και σας πάω στοίχημα ότι έτσι θα σέρνεται και με την επόμενη, μέχρι να παραγραφεί. Για το σκάνδαλο Folli Follie- οικογένειας Κουτσολιούτσου ο λόγος φυσικά, διακομματικός ο… χειρισμός του.

*Ήθελε την Eurobank Equities ο ΑΔΜΗΕ για να αποκτήσει τάση χρηματιστηριακά. Με συνοπτικές διαδικασίες στα 1,914 ευρώ, άνοδος 9,12% σε 2 συνεδριάσεις. Και με 1,78 εκατ. τμχ παρακαλώ στην χθεσινή συνεδρίαση. Να υπολογίζω πόσο ψηλότερα θα γίνει η διανομή.

*Πυκνώνουν οι συναντήσεις εκπροσώπων επενδυτικών τραπεζών και funds με τους επιτελείς του ΤΧΣ. Σχεδόν 1-2 κάθε μέρα βλέπουν οι Ηλίας Ξηρουχάκης και Νικόλας Βαλάντασης, καθώς οι ξένοι θεωρούν πως η απο επένδυση θα “τρέξει” αμέσως μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Ένας γνωστός που δουλεύει σχεδόν απέναντι και τυγχάνει γνώστης μου λέει, πως μόνο μετά τις εορτές έχουν περάσει άνθρωποι της Mogan Stanley, της JPMC, της Deutsche Bank κ.α. ). Έχει να γίνει της… αποεπενδύσεως, και για τις 3: Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Σε αυτές τις αποτιμήσεις; δεν νομίζω, τις βλέπω αρκετά υψηλότερα.

*Υπόθεση εργασίας: η Πειραιώς αποτιμάται στα 2,27 δισ. και η συνεδρίαση που θα “κριθεί” εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένταξη στον MSCI Greece πλησιάζει. Θεωρητικά προλαβαίνει ο Μεγάλου, ωστόσο δεν έχω εικόνα κατά πόσον η συμμετοχή του John Paulson προσμετράται στο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς. Εάν θυμάμαι καλά, στην αμκ είχε συμμετάσχει ως “ιδιωτική τοποθέτηση”. Ως anchor ή cornerstone investor;

*Η ζωή κύκλους κάνει, εκμυστηρεύτηκε ο Δημήτρης Κούτρας σε πολύ στενό κύκλο φίλων του. Τώρα το αν εννοεί, πως κάπως έτσι μπορεί να ξαναβρεθεί σε παλιά του μετερίζια θα σας γελάσω.

*Ωστόσο, θα σας ξανά θυμίζω (από την προτελευταία αναφορά μας: Σε ρυθμούς ΗΠΑ…) ένα quizάκι, για ποια κατασκευαστική του ΣΤΕΗΤ, που βρίσκεται σε ευρεία χρηματοδοτική αναδιάρθρωση, με σημαντικό ανεκτέλεστο και έργα σε ράγες λέγεται, πως όταν θα εξορθολογιστεί θα “πακεταριστεί” προς πώληση; Αναζητήστε το, καρφιτσώστε το για όταν έρθει η ώρα. 

*Κάτι τελευταίο: ούτε μιλημένοι να ήταν οι “σκληροί” της ΕΚΤ. Σε κάθε δήλωση, τοποθέτηση τους στο θέμα των επιτοκίων, το ευρώ “τσιμπάει” έναντι του δολαρίου. Τελευταία αυτό παρατηρήθηκε μετά από δήλωση του Κλάας Κνοτ, πως η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι άνθρωποι είναι-πλέον- επικίνδυνοι…        

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask