don't even ask

don't even ask

spot_img

Τι σημαίνει η προσφορά των 13 δις (Πειραιώς), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ πιο ψηλά, τιμή-στόχος για ΔΕΗ (Eurobank Equities), Cosmote για Champions League, το consolidation της Mytilineos και υψηλά 14ετίας για τον FTSEMidCap

*Από ΗΠΑ τα εισαγωγικά: Αρχικά με διόρθωση, στη συνέχεια με αντίδραση η τακτική των traders στην Wall Street ενόσω ο Τζερόμ Πάουελ μιλούσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σήμερα τα σπουδαία, αν και η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων αργεί. Αναλυτής με καλό inside μου “έδειξε” 2 συνεδριάσεις που η FOMC θα μπορούσε να προχωρήσει: 30/4-1/5 και 11-12/6 με την δεύτερη να έπεται της συνεδρίασης της ΕΚΤ (6/6) μέσα στην “καρδιά” των ευρωεκλογών. Περίεργος για το αν ο Πάουελ θα κάνει το “χατήρι” στην ομόλογο του και ξεκινήσει την 1η Μαΐου ώστε η Γαλλίδα να έχει περιθώριο για-έστω- την 6η Ιουνίου. Μύλος…

*Αποσύρθηκε από τη μάχη για την προεδρία η Νίκι Χέιλι αλλά δήλωσε πως δεν στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Και εκείνος…ίδρωσε. Αποχωρεί και η Βικτόρια Νούλαντ, πρόσωπο-κλειδί για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Τα έχει αναλύσει ο Δημήτρης Απόκης, στο άρθρο του για τον Πόλεμο στην Ουκρανία-Δύο χρόνια μετά. Στην “Ακτή Μιαούλη”, για να μην ξεχνιόμαστε. Πολύπλευρη (και προ πάντων) έγκαιρη ενημέρωση.

*Επίσκεψη έκπληξη-αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Για την Οδησσό θα συμπληρώσω το εξής: Το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ο Κ.Μ συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και ομογένειας. Δεν είναι τόσο απλή-ούτε θα κλείσει χωρίς εξελίξεις- η υπόθεση Μπελέρη. Πάντως, θα είχε ενδιαφέρον εάν ο Κ.Μ τον συμπεριελάμβανε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ εισακούγοντας εισήγηση πρώην υπουργού- νυν βουλευτή- απ’ αυτούς που τοποθετούνται καθαρόαιμα δεξιά. Δεν θα πλήξουμε…

*Γεγονός των ημερών, το placement για το 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ. Αντί άλλων θα παραπέμψω στην θέση της DeA- την Παρασκευή 1η Μαρτίου-  απ΄όπου θα περιοριστώ στο συγκεκριμένο “…Το χθεσινό 5,22% για τη μετοχή της Πειραιώς στα 4,07 ευρώ, με συναλλαγές 5,77 εκατ. ενισχύει την εξ’ αρχής εκτίμηση της DeA για τιμή στα 4 αποτίμηση στα 5 δισ. και on block διάθεση…” και “… η στήλη εξ’ αρχής είχε ποντάρει στο ότι ο Χρήστος Μεγάλου θα πετύχαινε τον στόχο…”. Αυτά τα ολίγα, ότι είχε να πει το team της DeA το είπε όταν έπρεπε, εκ των προτέρων. Στα πρακτικά, τι σημαίνει η προσφορά των 13 δισ.-προφανώς με σημαντική παρουσία και hedge funds, για αυτό προσοχή σήμερα-αύριο. Volatility και βλέπουμε, με σφικτά stops. Ένα μικρό μέρος να τοποθετηθεί στην υποκείμενη αγορά μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, μου εξηγούσε χρηματιστής- από τους παλαιούς- Ήδη, πρόγευση δόθηκε χθες με Eurobank στα 1,9375 (1,73%) με 7,37 εκατ. τμχ και Alpha Bank στα 1,783 (1,65%) με συναλλαγές 4,20 εκατ. τμχ. Για να έχουμε τάξη μεγέθους: οι προσφορές για το 27% της Πειραιώς αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων.

*Προφανώς και δεν πέρασε απαρατήρητη η παράλληλη ισχυρή αντίδραση των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή. Η “μητρική” με 2,21% στα 14,80 ευρώ, με συναλλαγές 205 χιλ. τμχ, η “πράσινη” με 3,33% στα 17,05 με 205 χιλ. τμχ. Όσο πιο κοντά (η ώρα των ανακοινώσεων) τόσο πιο ψηλά (η τιμή) μου ψιθύρισε φίλος. Στα 24,8 (από 21,2) ανεβάζει τον πήχη η AXIA Ventures. Στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής, με σύσταση “αγορά”.

*“Άδειασμα” στην μετοχή της ElvalHalcor, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Κράτησα (από ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη/euro2day) “…η πτώση των καθαρών κερδών από τα 159,3 στα 28,5 εκατ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της περυσινής χρονιάς, καθώς λόγω των αποτελεσμάτων των μετάλλων και άλλων έκτακτων παραγόντων, η επίδοση του 2022 σε επίπεδο προ φόρων είχε ενισχυθεί κατά 55 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι επηρεάστηκε αρνητικά κατά 63 εκατ. ευρώ…”. Αλλά και Cenergy Holdings: Κέρδη 73 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένο μέρισμα 0,08 ευρώ. Στο 1,63 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 14% οι πωλήσεις της εισηγμένης. Βελτιωμένα περιθώρια κέρδους, στα 213,8 εκατ. τα EBITDA. Πάνω από 3 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο.

*Ρεκόρ όλων των εποχών στην κρουαζιέρα το 2023, βλέπει νέο υψηλό φέτος. Σε 49 ελληνικά λιμάνια οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.230 και ο αριθμός επιβατών σε 7.003.150, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.

-Πρωτοπόρος σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά ο Πειραιάς με 1.500.000 περίπου επιβάτες και ακολουθούν η Σαντορίνη με 1.298.968, η Μύκονος με 1.192.822 και στη συνέχεια η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Κατάκολο και το Ηράκλειο, και

-αναφορικά με τις προσεγγίσεις πλοίων, η Σαντορίνη παίρνει την πρώτη θέση με 800 προσεγγίσεις, ακολουθεί ο Πειραιάς με 760, η Μύκονος με 749 και στη συνέχεια η Ρόδος, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο και η Πάτμος.

*Ξεκίνησε, χθες, η διαγωνιστική διαδικασία για την διάθεση του 51% του ΟΛ Λαυρίου. Τα ονόματα που κυκλοφορούν προοιωνίζονται “μάχη”

*ΔΕΗ: Eurobank Equities: Τιμή-στόχος τα 17,5 ευρώ. Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος παίκτης ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, εκτιμά η χρηματιστηριακή. Στα 11,76 (0,77%) η μετοχή.

*Απέδωσαν οι επαφές Παπαζηλάκη με χρηματιστές, εάν κρίνω και από το χθεσινό 6,71% για τη μετοχή της Εβροφάρμα στα 1,75 ευρώ. Με συναλλαγές 59,1 χιλ. τμχ.

*Πάντως το ΚΡΙ-ΚΡΙ το έχει αναλάβει η Eurobank Equities. Στις 21/2 ξεκίνησε την κάλυψη, με τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ και σύσταση για “αγορά”. Χθες, με συναλλαγές 14,1 χιλ. τμχ στα 11 ευρώ. Νέο ιστορικό υψηλό, αποτίμηση στα 363,7 εκατ.

*Μια… ανάσα από το Champions League η Cosmote. Νικητής στον αγώνα για τα δικαιώματα των Champions League, Europa League και Conference League βγαίνει η εταιρία. Κλείδωσε κατά πληροφορίες η τριετής ανανέωση. Το Mega θα διατηρήσει το δικαίωμα μετάδοσης ενός αγώνα κάθε Τετάρτη, ενώ ο Ant1 για πρώτη χρονιά θα διασφαλίσει την παράλληλη μετάδοση ενός αγώνα κάθε Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο οι διεκδικητές του Champions League οι οποίοι κατέθεσαν προσφορά στις 5 Δεκεμβρίου ήταν Cosmote TV, Mega και Antenna.

*Μέρισμα ίσο με το 32% των αποτελεσμάτων της (0,44 ευρώ ανά μετοχή) θα διανείμει στους μετόχους της η Optima Bank. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κυπαρίσσης το μέρισμα αντιπροσωπεύει 6,1% απόδοση για τους επενδυτές στην τιμή του IPO ενώ αναμένεται η διανομή μερίσματος και την επόμενη χρονιά αντίστοιχο με το 30% της κερδοφορίας.

*Υψηλά 14ετίας για τον FTSEMidCap: Με Intrakat, Intracom Holdings, Entersoft, Intralot, Performance, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.α. στις 2.452,13 μονάδες. Και έχει δρόμο…

*Και για τελευταίο, με ρωτούν για την συσσώρευση της μετοχής Mytilineos: Στα 35-39 ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 34 εκατ. τμχ. Εμφανές το consolidation, εδραία η εκτίμησή μου πως όσο συνεχίζεται τόσο πιο έντονη θα είναι η άνοδος όταν θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις θετικών εξελίξεων. Άλλωστε, η εισηγμένη ακολουθεί δικό της δρόμο στο ταμπλό, όταν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι, για αυτό stay firm-stay long.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask