don't even ask

don't even ask

spot_img

Προς ομαλή προσγείωση (Πίτερ Άντερσεν), το “καλάθι” της Σαρακοστής, ο Μεγάλου πέτυχε τον στόχο, θαμώνας στην Κοτζιά, οι γεωτρήσεις στην Κρήτη, “σάρωσε” ο Σωκράτης και το στοίχημα (Helleniq Energy)

*Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. «Τα στοιχεία πρέπει να ενθαρρύνουν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Η Fed έκανε σημαντική δουλειά στον έλεγχο του πληθωρισμού και αν δεν απολαμβάνουμε ήδη μια ομαλή προσγείωση, θα έρθει σύντομα», τόνισε ο Πίτερ Άντερσεν, ιδρυτής της Arsenal Capital Management. Ωστόσο, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, βούτηξε 4,9%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις 74,3 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1%. Η αγορά ακινήτων-εμπορικών κέντρων- γραφείων παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση.

*Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία – ενισχύοντας μια τάση που τροφοδοτεί τη συζήτηση για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία επίσης επιβραδύνθηκε – στο 2,9% από 3,5% – αν και υπερέβη ελαφρώς τις προσδοκίες. Παράλληλα, ο γερμανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,7%, επαληθεύοντας τις αντίστοιχες προβλέψεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη. Σε ότι μας αφορά: προφανώς και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι μελετούν τα στοιχεία που μόνο εφησυχασμό δεν δικαιολογούν. Και προφανώς θα εξεύρουν λύσεις.

*Μείωση καταθέσεων, αρνητική πιστωτική επέκταση, επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης σημαντικών έργων. Δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά τα πράγματα από τα στοιχεία της πιστωτικής επέκτασης στο πρώτο δίμηνο του έτους όπως λένε οι τραπεζίτες. Μέχρι και οι ρυθμοί ανακοινώσεων δανείων με χαμηλό επιτόκιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περιοριστεί. Κοινό μυστικό το σοβαρό πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε πραγματικά έργα. Όπως και το ότι από τον χρόνο ανάθεσης ενός έργου μέχρι την εκκίνησή του μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμη και 2 χρόνια. Και όμως. Και για να αναφερθώ σε ένα μεγάλο project που πολυσυζητήθηκε το τελευταίο διάστημα, ΒΟΑΚ: κεντρικό μέρος (και μεγαλύτερο), σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης- 2ετής περίοδος μελετών- τα έργα θα μπουν μπροστά δεύτερο 6μηνο του 2026.

*Στα της αγοράς, 2 τα θέματα επικαιρότητας: ο “πόλεμος” Σκρέκα κατά της ακρίβειας. Το Υπ.Αν “αναρτά” πίνακες με μειωμένες τιμές χονδρικής σε 3.000 προϊόντα. Καλό ακούγεται, αλλά πολλά θα παιχτούν με τις προσφορές, για να δούμε: η μείωση των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ κατ’ ελάχιστον 30% που θα εφαρμοστεί σε 13 κατηγορίες (όπως απορρυπαντικά ρούχων, πιάτων, καθαριστικά, χλωρίνες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, πάνες, σερβιέτες κ.λπ.). Εκεί που θα δει μια μικρή διαφορά ο καταναλωτής είναι στην αρχική τιμή ραφιού, η οποία, όμως, είναι πολύ υψηλότερη από τα πραγματικά επίπεδα τιμών που έχει συνηθίσει να ψωνίζει μέσω των προσφορών». Στο “καλάθι” θα κριθούν οι “μάχες”, ενόψει Σαρακοστής, Πάσχα.

*Και το placement για το 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ. Η κυβέρνηση “άναψε” το “πράσινο φως” για την διάθεση του ποσοστού, συνδυαστικά για 20%+7% ή 22%+5% με “διπλό βιβλίο” για ξένους και εγχώριους, με περιθώριο για μικροεπενδυτές και σε εύλογη τιμή. Το χθεσινό 5,22% για τη μετοχή της Πειραιώς στα 4,07 ευρώ, με συναλλαγές 5,77 εκατ. ενισχύει την εξ’ αρχής εκτίμηση της DeA για τιμή στα 4 αποτίμηση στα 5 δισ. και on block διάθεση. Το γεγονός πως η πορεία της μετοχής πριν την διάθεση δεν είχε τη μεγάλη διόρθωση της Εθνικής ενισχύει την εκτίμηση πως με μικρό discount η τιμή διάθεσης θα κυμανθεί γύρω από τα 3,80 ευρώ. Η στήλη εξ’ αρχής είχε ποντάρει στο ότι ο Χρήστος Μεγάλου θα πετύχαινε τον στόχο. Για να γίνει πιο σαφής η σημασία επίτευξης του στόχου θα θυμίσω μόνο το εξής: Οκτώβριος 2022, και στα Μέσα ένας μικρός χαμός γιατί το ΙΟΝ Group φερόταν να ενδιαφέρεται να αποκτήσει το επίμαχο 27% στην…φοβερή τιμή των 1,34 ευρώ/μτχ. Το τι είχαν δει τα ματάκια μου, εκείνο το διάστημα…πόνεσαν από τους ύμνους για τον Rich Grossi τους Ιταλούς με AUM 50 δισ. “Χαμηλά η μπαλίτσα” είχα προτρέψει, deal στα 1,34 per niente, σιγά μην έλεγε si ο Μεγάλου. Προφανώς ο CEO της Πειραιώς είχε στο μυαλό του όλο το μετασχηματισμό/αναδιάρθρωση, “έβλεπε” πόσο θα άξιζε η τράπεζα. Σήμερα στα 4,07 ευρώ, “γατάκια”…

*Πάμε τώρα στο παρακάτω, γιατί μας έχω νεότερα από Εθνική. Στην πλατεία Κοτζιά την έβγαλα χθες, μου πήρε ώρα αλλά…το 18,39% της Εθνικής θα δοθεί ακριβώς με την λήξη του lockup. Υπολογίστε, μέσα Νοεμβρίου δόθηκε το 20%+2% συν 6μήνες. Τα πιο ωραία: τρέχουσα τιμή Εθνικής στα 7,244 ευρώ-χρηματιστηριακή αξία 6,626 δισ. Σημειώστε-τότε- τιμή Εθνικής 9,95 ευρώ-υπολογίστε χρηματιστηριακή αξία. Και επειδή scripta manent, τα λέμε τότε. Υπό Κ.Σ, κακό μη μας εύρει μέχρι τότε, ε;

*Δεν είχε αλλαγές η 10άδα του MSCI Standard, ενδεχομένως λίγο τις σταθμίσεις να έχουμε υπόψη μας. Θυμίζω την “βαρύτητα” των 10 του δείκτη: Εθνική (16,63%), Eurobank (16,14%), Mytilineos (11,56%), Alpha Bank (11,22%), Jumbo (9,15), ΟΠΑΠ (9,02%), Πειραιώς (7,85%) ΔΕΗ (7,82%), ΟΤΕ (7,50%), Motor Oil (5,11%). Όμως προσθήκες έγιναν στον MSCI Small Cap: Intralot και Intrakat. Party με την πρώτη: άνοδος 7,02% στα 1,25 ευρώ. Συναλλαγές 10.495.400 τμχ στις 17.15′ , στις 17.00′ ήταν 3.194.608 τμχ. Αυτό ήταν rebalancing. Είχε προηγηθεί η απάντηση του Σωκράτη Κόκκαλη, που “σάρωσε” την προσφορά αγοράζοντας 400.000 τμχ με τη μία.

*Θα σταθώ λίγο σε αυτό: είναι 2-3 μέρες τώρα που ο Νίκος Καρούτζος (bankingnews) γράφει/ξανά γράφει για σπέκουλα από 2 στελέχη μεγάλης χρηματιστηριακής και πως η Κεφαλαιαγορά έχει στοιχεία. Ευκαιρία, τώρα που ανέλαβε και Α’ Αντιπρόεδρος ο Μιχαήλ Φέκκας να “σφίξουν” λίγο τα ζωνάρια. Τον γνωρίζω, από τους εξαιρετικούς σε ζητήματα εσωτερικού ελέγχου.

*Αλλά και με την Intrakat: στα 5,50 ευρώ με 1,85% και συναλλαγές 1,78 εκατ. τμχ. Νέα υψηλά για τη μετοχή. “Άσσος” θα μπορούσε να αποδειχθεί η ισχυρή παρουσία στην Ρουμανία. Από τις ευνοημένες του RRF η οικονομία της.

*HelleniQ Energy, κοιτάτε πως θα βγει το στοίχημα της DeA για την αποτίμηση των 3 δισ., στο πιάτο…κέρδη 606 εκατ. το 2023, μέρισμα 0,90 ευρώ. Τέλος του χρόνου οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη, να σημειωθεί πως έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο», «Block 2», «Block 10», καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις επισημάνσεις του Ανδρέα Σιάμισιη κράτησα και πως στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή μπλε υδρογόνου. Στόχος σε πρώτο βαθμό είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, όπως επεσήμαναν. Σε δεύτερο βαθμό θα εξεταστεί η παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Εδώ είμαστε.

*ΟΤΕ, με τέτοια τιμή στόχο που έδωσε η Citi, στην…στρατόσφαιρα των 23 ευρώ. Αλλά με το αρνητικό σενάριο τα 15 ευρώ. ΟΚ αλλά από τα 15 μέχρι τα 23 ευρώ-εύρος- η διαφορά είναι 8 ευρώ και σε όρους αποτίμησης κοντά 4 δισ., με ξεπερνάει. Πάντως το 3,25% στα 13,96 ευρώ καλοδεχούμενο από όσους ήταν τοποθετημένοι στο χαρτί.

*ElvalHalcor: στην περίπτωση της το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποτιμάται στα 848 εκατ. και το θέμα είναι πότε θα “πατήσει” στο ένα ( 1 ) δισ. για να μπει στο κλαμπ.

*Μου έλεγε φίλος-γνώστης πως η Entersoft κατά πάσα βεβαιότητα θα πάει προς SoftOne μεριά, δηλαδή Olympia Group. Από το 2016 το “παλεύει” το team του Πάνου Γερμανού με τον κλάδο. Όταν είχε αποκτήσει το 33% της SoftOne.

*R.E.D.S: Αυτή την φορά θα είναι αλλιώς, ο Η.Η είναι κοντά στο να συμφωνήσει.

*Συναλλαγές 2ετίας την Τετάρτη στη μετοχή της Εβροφάρμα. Στην κοινότητα υποθέτουν ότι ο Θανάσης Παπαζηλάκης βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των χρηματιστών. Για ορισμένους οι εξελίξεις σχετίζονται και με την σημαντική ενίσχυση της αποτίμησης της ΚΡΙ-ΚΡΙ. Διαφορετικά μεν μεγέθη αλλά η σύγκριση αναπόφευκτη (αναλογικά πάντα). Άλλωστε τα περισσότερα αμνοερίφια της χώρας “βόσκουν” στον Έβρο.

*Από σήμερα οι μειωμένες-σύμφωνα με την κυβέρνηση- τιμές σε δεκάδες είδη πρώτης/βασικής ανάγκης. Για να δούμε.

*Καλό Μήνα και μακριά από την παροιμία που τον αφορά…γδάρτης.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask