don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα πάντα ρει, το ταμπλό… μιλάει, τα νέα του Βακάκη, MSCI Standard-κοντός ψαλμός, οι MIGαίοι… επελαύνουν (+29,98), η ΤΕΡΝΑ επιβραβεύει, τα πακέτα της ΕΧΑΕ και το limit up της Frigoglass

*Αφορμή από την συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN η αρχή για σήμερα. Ο Νίκος Ελευθερόγλου μας την μεταφέρει και κρατώ την εξής αναφορά του Πρωθυπουργού πως “…εν τέλει δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα ενός Έλληνα διασώστη και ενός Τούρκου να σώζουν ένα 7χρόνο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας…”. Γιατί αναφέρομαι σε αυτό- πέραν της ανθρωπιστικής διάστασης- ; επειδή περνά την εικόνα ενός προσηνή πολιτικού σε μία συγκυρία που ο αντίπαλος δοκιμάζεται και οικονομικά. Είδα διάφορες αναλύσεις για το τι σημαίνει ο καταστροφικός σεισμός στην ευπαθή οικονομία της γείτονος, υποθέτω πως λίγο ως πολύ τις έχετε δει και εσείς. Ωστόσο, θα συνδέσω αυτές τις τραγικές εξελίξεις με πληροφορίες που από το ΣΚ μετέφεραν έγκυροι παράγοντες. Αφορούσαν στο ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει την έκπληξη και να “τραβήξει” τις εκλογές προς το τέλος-εξαντλώντας πλήρως- της 4ετίας.

*Τι στοιχεία έχει στα χέρια του ο Σταν Γκρίνμπεργκ ΤΩΡΑ (γιατί τα πάντα ρει…κατά Ηράκλειτο): ένα φθίνον δίδυμο (δημοσκοπικά), Νίκος Ανδρουλάκης-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έναν ΣΥΡΙΖΑ που με φόρα (κατά Πόπη Τσαπανίδου) απομακρύνεται από “κέντρο” και με το “καλό είτε με το άγριο” στοχεύει στην “αριστερή πελατεία”, μία οικονομία αξιοθαύμαστα ανθεκτική- συγκριτικά πάντα- (ανατρέξτε στον Εμμ. Νότη και το πως “έφτιαξαν” δημοσιονομικό χώρο 1 δισ, ευρώ με τρεις κινήσεις), ένα οικονομικό περιβάλλον, που θα διευκολύνουν τον ΟΔΔΗΧ να ξανά βγει μέσα-τέλη Μαρτίου για άλλα 2 με 2,5 δισ., μία σειρά αξιολογήσεων από ξένους οίκους διαδοχικά αρχές Μαρτίου με καταληκτική την ετυμηγορία της Standard& Poor’s στις 21 Απριλίου (και εάν δώσει ο Αμερικανικός οίκος το investment grade;, εάν…), την εγχώρια επιχειρηματικότητα να “πετάει” εξαγωγικά, τον δείκτη ικανοποίησης να βελτιώνεται κ.λ.π, μία σειρά από συμφωνίες, διεργασίες να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, καθιστώντας πιο εύκολη την υιοθέτηση προτάσεων για αυξήσεις σε κατώτατο μισθό κ.α., …μην σας κουράζω, τα γνωρίζετε άλλωστε εξίσου καλά. Για αυτό, μήπως και τις πάει τις εκλογές για μετά ο Κυριάκος, οπότε μιλάμε για άλλες καταστάσεις και επιχειρηματικά, επενδυτικά όπως- εν μέρει- αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

*Νέα άνοδος, στις 1.041,51 μονάδες ο ΓΔ με 6,62% από την αρχή του έτους. Στις 20 οι συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο, στις 6 με αρνητικό (και αυτό μικρό) με τον τραπεζικό κλάδο να “τρέχει” με 24,98% από την αρχή του έτους. Μακράν η υψηλότερη απόδοση από κάθε άλλο αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

*Στην χρηματιστηριακή καχεξία του ΟΤΕ που δεν συνάδει με τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές η DeA έχει αναφερθεί πλειστάκις, μάλιστα χθες θύμιζα πως η θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ λήγει στις 30 Ιουνίου 2024 (και σύμφωνα με άνθρωπο του περιβάλλοντος του ο επιτυχημένος μάνατζερ έχει βλέψεις για υψηλότερα/αλλά δεν είναι της παρούσης). Το τελευταίο διάστημα γράφονται δεξιά & αριστερά από τα πιο λογικά μέχρι τα πλέον… κουφά, δεν θα μπει στην λογική ( ; ) αυτή η στήλη, άλλωστε σύντομα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 και την ενημέρωση των αναλυτών θα απαντηθούν τα εύλογα ερωτήματα. Για αυτό, περιορίζομαι μόνο στα γεγονότα: στο 1,64 εκατ. ( ! ) τμχ που άλλαξαν χέρια χθες, στο εύρος των 14,61-14,99 με τελική τιμή στα 14,80 ευρώ (1,86%). Και με πακέτα, πολλές οι συναλλαγές μεταξύ ξένων.

*Όσοι ξαφνιάστηκαν από το 5,33% στα 17,80 ευρώ της μετοχής της Jumbo, λίγη υπομονή. Σήμερα συνεδριάζει το δ.σ, απ’ ότι μαθαίνω ο Απόστολος Βακάκης θα παρουσιάσει έναν εκπληκτικό ισολογισμό, αύριο Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη και με την ευγενική χορηγία της DeA οι πρωινοί θα κάνουν ένα γερό πέρασμα από το “ταμείο” μέχρι την Παρασκευή.

*Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η TotalEnergies, ανάλογα των Shell, BP σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο. Είναι μεν οι τιμές διεθνώς, που κάνουν τη διαφορά, ΟΚ αλλά είναι και η διύλιση. Και αυτό αφορά στην Motor Oil. Αύριο, Πέμπτη (βράδυ) θα μάθουμε εάν η ΜΟΗ θα είναι η 10η του MSCI Standard.

*Λέτε τα 9,45 εκατ. τμχ στην Πειραιώς σε τιμές 1,9485-2 ευρώ να έγιναν στην λογική της προεξόφλησης, πως θα ενταχθεί στον MSCI Standard. Πάντως η Societe Generale- που τελευταία επιβεβαιώνεται- “βλέπει” Motor Oil, με αρκετές πιθανότητες Πειραιώς και… αουτσάιντερ την Helleniq Energy. Κοντός ψαλμός…

*Και μιας ο λόγος για Πειραιώς, δεν θα αναφερθώ στα “ακτοπλοϊκά” ει μη μόνον στο ότι υποχρεωτική δημόσια πρόταση χωρίς αναφορά τιμής-ή έστω εύρους- πρώτη φορά. Εάν είμαι λάθος, να επανορθώσω αύριο κιόλας. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε τους MIGαίους σε νέο limit up. Με 29,98% στα 0,1284 ευρώ. Διαβάζω (mononews/ρεπορτάζ των Δημήτρη Κόκκορη-Σάββα Αθανασίου) πως η Κεφαλαιαγορά παρακολουθεί.  Τι να πρωτοπαρακολουθήσει το team της Βασιλικής Λαζαράκου, εδώ έχει… χαθεί το τόπι στο intraday. Και μιας ο λόγος για Κεφαλαιαγορά, επανέρχομαι προς τον Λαμιώτη: Χρήστο Σταϊκούρα ΔΕΝ είναι αμοιβές αυτές για να μπορέσει να στελεχωθεί αποτελεσματικά η Αρχή.

*Αυτή η διανομή 1,2 εκατ. μετοχών στα στελέχη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, παραπέμπει σε τίτλους τέλους αμέσως με το που ολοκληρώνεται μία ταινία, τα περίφημα credits -σύμφωνα με έναν φίλο-καλό συνάδελφο. Η διοίκηση εκδίδει νέες μετοχές και επιβραβεύει τα στελέχη για την προσπάθεια των τελευταίων ετών, που θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση μίας μεγάλης συμφωνίας game changer για τον ενεργειακό κλάδο της χώρας. Το 1,70% στα 19,15 ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και το 1,52% στα 12,04 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς επίρρωση.

*Τα πακέτα στην ΕΧΑΕ δεν περνούν απαρατήρητα. Άλλα 2 χθες από 50.000 το καθένα στα 3,95 και 3,93 ευρώ. Με “ταμείο” 60 εκατ. ευρώ τα ΕΧΑΕ, έχει περιθώριο η διοίκηση να υλοποιήσει και κάτι ουσιαστικό για την αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς. Αντί για εκδηλώσεις-επί εκδηλώσεων- με σταθερό προσκεκλημένο τον Αλεξ Πατέλη, ας κάνει και κάτι ο Ιωάννης/Γιάννος Κοντόπουλος αντί να “εξωραΐζει” το προσωπικό του προφίλ.

*Δεν αιφνιδιάστηκαν από το χθεσινό limit up της Frigoglass όσοι ενθυμούνται τα 220 εκατ. που έδινε η TGMauritius το 2015 για τον κλάδο της “υαλουργίας”.

*Το 8,40% στα 1,29 ευρώ για τη μετοχή της Ιλυδας, με συναλλαγές 114 χιλ. είναι starting point.  Ες αύριον…           

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask