don't even ask

don't even ask

spot_img

Morgan Stanley vs Man Group, FED-αβεβαιότητες, το “Γαλατικό χωριό”, επιτοκιακές αποκλίσεις και ακριβές… έξοδοι, οι δύο αποχωρήσεις, οι ισορροπίες στις κατασκευές και οι ανταγωνισμοί των φαρμακευτικών

*Dost dediğin zor durumda yanında olandır. Teşekkürler Yunanistan. Φίλος είναι αυτός που βρίσκεται μαζί σου στα δύσκολα. Ευχαριστώ Ελλάδα. Μπροστά στο θανατικό, που βρήκε την γείτονα ΔΕΝ χωρά τίποτε άλλο.

*Η κατάρριψη του κινεζικού “μπαλονιού” εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη στη μέγγενη της διένεξης ΗΠΑ-Κίνας. Σε μία συγκυρία που Παρίσι, Βερολίνο σχεδίαζαν βήματα προσέγγισης με το Πεκίνο. Σε συνέχεια των όσων, από χθες νωρίς το πρωί σημείωνε η DeA.

*Η στρατηγική που φέρνει ήττα, του Νίκου Ελευθερόγλου. Ακριβώς έτσι, με όλο και περισσότερους συνομιλητές μας αναλυτές (από Αθήνα και Λονδίνο) να ανεβάζουν τον πήχη. Κοντός ( ; ) ψαλμός, που λένε.

*Morgan Stanley vs Man Group για τα Emerging Markets. Η μεν πρώτη- με υπό διαχείριση 1,38 τρισ$ μειώνει θέσεις σε μετοχές εισηγμένων στο NYSE και ενισχύει αντίστοιχα σε ΕΜΕΑ. Η δε δεύτερη- με aum 138 δισ.$ προειδοποιεί για “γενικευμένο ξεπούλημα” μέσα στους επόμενους έναν-δύο μήνες. “Οι τιμές/χρηματιστηριακές αξίες δεν συνάδουν με τα οικονομικά μεγέθη…”, εξηγεί το ισχυρότερο- εισηγμένο- hedge fund. Αποδίδει τον εφησυχασμό των επενδυτών, στο ότι οι ΗΠΑ-μέχρι τώρα- χρηματοδοτούν το σύστημα- παρακάμπτοντας την αγορά κρατικών ομολόγων, δηλαδή αμερικανικού χρέους- που έχει υπερβεί το όριο.

*Καίριο το ερώτημα, εάν οι Κεντρικές Τράπεζες- ειδικότερα η Fed- γνωρίζουν που ακριβώς οδηγεί η πολιτική τους. Μεγαλύτερος ο βαθμός αβεβαιότητας για την ΕΚΤ, με την αγορά να μην γνωρίζει πότε (θα ολοκληρωθεί η αύξηση των επιτοκίων) και πόσο (θα έχει φτάσει δηλαδή το κόστος χρήματος)… Ήδη το Ifo προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Γερμανίας, καθώς αρκετές επιχειρήσεις δείχνουν να δελεάζονται από τα ανταγωνιστικά κίνητρα που παρέχει το σύστημα Μπάιντεν. Όλο και πιο ετεροβαρής η συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης σε βάρος της “γηραιάς ηπείρου”.

*Σε “Γαλατικό χωριό” φέρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, κυρίως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακά στο μείον ο ΓΔ στις 1.033,02 μονάδες, όταν ο DAX διόρθωνε 0,85% στις 15.344 μον., ο FTSE100 κατά 0,82% στις 7.836 και με 0,70% στις 4.120 μον. ο S&P. Ικανοποιητική η εικόνα και για το κρατικό ομόλογο, μόλις που υπερέβη το όριο του 4% στο 4,109% ακολουθώντας λιγότερο από το αντίστοιχο ιταλικό το γερμανικό bund. Αποτελεσματική η διαχείριση του κρατικού χρέους. Για το ιδιωτικό… εκλογές έρχονται, για νέες ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων διαβάζω. Πάντως η χθεσινή πίεση στα κρατικά ομόλογα αποδόθηκε και στην “γερακίσια” παρέμβαση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Ουσιαστικά, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια. Πόσο ακόμη…;;;

*Από τον τραπεζικό κλάδο-όπου το μέτωπο με Χρήστο Σταϊκούρα/κυβέρνηση οσονούπω ξανά ανοίγει/εκλογές γαρ-, όλο και διευρύνεται η απόκλιση μεταξύ επιτοκίου (κατάθεσης)-επιτοκίου (δανεισμού). Από τα ευρύτερα spreads στην ευρωζώνη. Είπαμε να διανείμουν μέρισμα σε μετόχους/επενδυτές, ΟΚ αλλά με μέτρο… Και το άλλο, για τράπεζες, τους τελευταίους 7-8 μήνες έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις senior preferred bonds (δηλαδή ομόλογα που προηγούνται ενός χρεοστασίου έναντι μετόχων, καταθετών κ.λ.π κατόχων). Η έκδοση τους γίνεται (κυρίως) για αντικατάσταση (αντιστάθμιση) της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια, που για τις συστημικές το DTC είναι δυσανάλογο σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ότι αυτό θα έπρεπε να διευθετηθεί (12/2024) ήταν γνωστό (από το 2021), το γνώριζαν οι διοικήσεις. Πλην μίας, των άλλων καθυστέρησαν με συνέπεια οι πρόσφατες “έξοδοι” να επιβαρύνονται με επιτόκια του7% και 8% (6ετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης στην 5ετία). Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί για 2,5-3 δισ. με τα ετήσια “κουπόνια” (τόκοι) που πρέπει να καταβάλουν υπολογίζονται σε 180-200 εκατ. (ανά χρήση). Εάν υπολογίσουμε, πως θα χρειαστούν εκδόσεις ύψους έως 10,5-11 δισ., δηλαδή Χ “κουπόνια” (τόκοι) πόθεν θα προκύψουν τα καθαρά λειτουργικά (επαναλαμβανόμενα) κέρδη. Για αυτό συμπαθή μας Λαμιώτη, πολύ δύσκολο οι διοικήσεις των συστημικών να αυξήσουν τόσο τα επιτόκια (των καταθέσεων). Εκτιμώ, πως ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έπρεπε να πιέσει περισσότερο για τη μείωση χρεώσεων, που “φρενάρουν” την κυκλοφορία χρήματος, συναλλαγές καθημερινότητας. Ας το δει, όπως επίσης το θέμα του Μισθολογίου, που αφήνει εκτός τους εργαζόμενους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εδώ πρέπει να δοθεί ότι και σε άλλους οργανισμούς, αρχές κ.λ.π ειδάλλως με… 3+60 δεν θα μείνει άνθρωπος για να ελέγχει τα της κεφαλαιαγοράς.

*Με 115% σε διάστημα μίας εβδομάδας έχει… εκτοξευθεί η μετοχή της MIG. Ένα από τα ανεξήγητα της… υπερπτήσης η αποτίμηση που έχει φτάσει τα 92,82 εκατ. ευρώ. Σαν να λέμε, ότι το “κέλυφος” MIG αξίζει τώρα περισσότερα απ’ ότι πριν πουληθεί η Vivartia στο CVC Capital. Τι μου θύμισε ένας φίλος-από τους παλιούς του “κάγκελου” της Σοφοκλέους- την περίπτωση του Θανάση Παπανικολάου διευθύνοντος της MIG που πούλησε την Vivartia στο CVC Capital και μετά ακολούθησε (από τη MIG στην Vivartia). Είναι από τα ωραία της Εταιρικής Διακυβέρνησης και το πως εφαρμόζονται ( ; ) στην… Δανιμαρκία.

*Πάντως κερδισμένη από το deal- όποτε, όπως και εάν γίνει- η Πειραιώς. Το προεξοφλεί η αγορά, για αυτό και η μετοχή ενισχύεται 36,02% από την αρχή του έτους.

*Περιμένω με ενδιαφέρον τι θα πουν οι της TITAN Cement στην παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών. Άνθρωπος της στήλης θα είναι “παρών” και “ερωτών”. Ανάλογα και για την ενημέρωση των αναλυτών, που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, ο καιρός εγγύς. Θυμίζω, ότι η θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ λήγει 30 Ιουνίου 2024. Ο μακροβιότερος ceo θυγατρικής/συμμετοχής της Deutsche Telekom.

*Aegean-Autohellas: τις αναφέρω επειδή η μεν πρώτη ενισχύθηκε έως τα 7,19 ευρώ (υψηλότερα 32% από την αρχή του έτους), η δε δεύτερη έως τα 10,84 ευρώ (ταχύτερα μόλις 3,28%, έχει δρόμο). Ολόκληρη αναφορά και παραπομπή στην TUI France έκανε χθες συνεργάτης της στήλης.

*Σε 2 αποχωρήσεις με σημασία (και που θα βρει μπροστά η αγορά) η προσοχή μου. H πρώτη, του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από την REDS/Καμπάς, Οκτώβριος 2022. Η δεύτερη, του Πάνου Παναγιωτίδη από την Dimand (διοικητικά Ιούλιος 2022, μετοχικά πρόσφατα).

*Πόθεν προέκυψε ο “δράκος” περί (δήθεν) πώλησης της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (εξ ου το ερώτημα της Κεφαλαιαγοράς) δεν το πιάνει ο νους μου. Μάλλον κάποιος μπερδεύτηκε με την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (που κατά πως φαίνεται θα καταλήξει στο σχήμα Wade Adams- Δημήτρη Κούτρα).

*Όχι, δεν είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, το πρώτο έργο που φέρνει στο ίδιο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Mytilineos. Και είμαι, σχεδόν, σίγουρος πως ούτε και το τελευταίο project. Ένα ενδιαφέρον θέμα για το πως αλλάζουν οι ισορροπίες και το τοπίο στις κατασκευές-υποδομές, είδα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (insider).

*Ανέκαθεν είχα μία συμπάθεια στους αδελφούς Σαράντη, του Ολύμπου-Ελληνικών Γαλακτοκομείων- έτσι με περισσή χαρά άκουσα όσα μου μετάφερε φίλος Ξανθιώτης. Σε εκδήλωση- της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη/ανήκει στον όμιλο- ειπώθηκε (από τον Δημήτρη Σαράντη) πως το 2022 ο τζίρος έφθασε το μισό δισ. με πολύ μεγάλο μέρος να προέρχεται από Βουλγαρία (μέσω Vivartia), Ρουμανία. Επιπλέον επενδύσεις 40 εκατ., από τους πρώτους με επιπλέον αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων. Θυμάμαι, αρκετά παλιότερα, τον είχα ρωτήσει γιατί δεν βάζει την εταιρεία του στο χρηματιστήριο, άψογα τα…γαλλικά του ομολογώ.

*Και από τους φαρμακοβιομήχανους επιστολή-SOS στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάγκη στήριξης (σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο), καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ. Δηλαδή, εάν οι ΗΠΑ δεν θεωρούσαν σύμμαχο την Ευρώπη…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask