don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι ανταγωνισμοί Ουάσιγκτον-Βρυξελλών, τα εμπόδια του Βερολίνου, οι τραπεζικές “πλάτες”, η (προνομιακή) αναδοχή του ΔΑΑ και το… παρασκήνιο, το ομολογιακό της Real Estate Development, η “αλλαγή φρουράς” στον “Μουζάκη” και τα quiz της ημέρας

*Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως αναμενόταν. Πάνω από τις 4.040 μονάδες ο S&P500, όσο επιβεβαιώνεται η στήριξη, τόσο οι long έχουν πλεονέκτημα. Σειρά της ΕΚΤ σήμερα, επί ξυρού ακμής η Κριστίν Λαγκάρντ καθώς-εκτός των άλλων- έχει να διαχειριστεί την εξέλιξη της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, συν την αδυναμία ουσιαστικής απάντησης των Βρυξελλών στην επιθετική-άκρως ανταγωνιστική- πολιτική της Ουάσιγκτον.

*Βαρύγδουπος ο τίτλος “Το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας” για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ελλιποβαρές ωστόσο το περιεχόμενο καθώς ΔΕΝ προβλέπεται νέας χρηματοδότησης, ΔΕΝ διευκρινίζεται πως θα κατανεμηθούν τα 380 δισ. που έχουν δεσμευθεί για την πράσινη μετάβαση, ΔΕΝ θα λειτουργήσει υπέρ χωρών με δημοσιονομική ευρωστία (λ.χ. Γερμανία).

*Να δούμε εάν και πως θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του δ.σ της ΕΚΤ η επιβράδυνση του πληθωρισμού (δείκτης τιμών καταναλωτή) τον Ιανουάριο. Στο 8,5% (από 9,2%) για την Ευρωζώνη, στο 7,2% (από 7,6%) για την Ελλάδα. Αναμενόμενη μεν η επιβράδυνση-λόγω μείωσης των τιμών ενέργειας- επίμονα σε υψηλά επίπεδα τρόφιμα-είδη διατροφής. Ανησυχητική όμως η αύξηση του δομικού δείκτη. Εμπόδια του Βερολίνου στην προσπάθεια των Βρυξελλών κάθε χώρα να διαπραγματεύεται ξεχωριστά το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ενθαρρυντική όμως ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Κομισιόν. Στις 104,9 μονάδες από 103,5 υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

*Με τραπεζικές “πλάτες” η χθεσινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με 2,40% στις 791,81 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, σημαντικές εισροές σε Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική. Στα 105,6 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 42 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές των Alpha Bank, OTE και Πειραιώς. Πως το είχε πει η Morgan Stanley πρόσφατα; έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών. Ήρθε και η Fitch να τις αναβαθμίσει…

*Μιλώντας για ξένους οίκους και συγκεκριμένα για την Morgan Stanley, θα είναι (σύμφωνα με το Bloomberg) o ένας εκ των δύο που θα αναλάβουν την αναδοχή της έκδοσης μετοχών (του 20%+10% του μ.κ) του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” για την εισαγωγή τους στο ΧΑ. Ο έτερος είναι η BofA και ως Joint Booker η Deutsche Bank. Δεν θα μακρηγορήσω: Δύο τα ερωτήματα της DeA προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η επιλογή έγινε με ανοιχτή πρόσκληση ή με ανάθεση; επενδυτικοί οίκοι με μακροχρόνια παρουσία και σημαίνοντα ρόλο προσεκλήθησαν; λ.χ απευθύνθηκε ο Δημήτρης Πολίτης στην JPMC; στην Goldman Sachs; Ξεκάθαρα τα ερωτήματα, γιατί καλό είναι να γνωρίζει η επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα πως γίνονται οι αναθέσεις, από ποιον και καθ’ υπόδειξη άνωθεν ή λειτουργούν “μαγαζάκια” και “παραμάγαζα”. Είμαι περίεργος κατά πόσον αυτή η προνομιακή μεταχείριση της Morgan Stanley σχετίζεται με το Road Show στο Λονδίνο (της ΕΧΑΕ), κατά πόσον στον σχεδιασμό του Ιωάννη/Γιάννου Κοντόπουλου προβλέπεται η “διεθνοποίηση” της ΕΧΑΕ (με στρατηγικό), εάν έχει (που έχει) και που στοχεύει ο Αλεξ Πατέλης. Από τα ανώδυνα ερωτήματα που συζητώνται στην πιάτσα, γιατί εάν αναφερθώ στα “βαθύτερα” μας την… έκλεισαν την στήλη. Πάντως το μήνυμα το στέλνει η DeA, με τη βεβαιότητα πως θα φτάσει στους παραλήπτες. Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε, καταγράφουμε (σχεδόν) τα πάντα.

*Έγραφε τελευταία η στήλη για το… διαζύγιο Κοπελούζου από Gazprom, υποθέτοντας πως θα υπάρξει αντιστάθμιση. Να υποθέσω στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”; ή μήπως στο Holy Grail των Παραχωρήσεων; Θα σας γυρίσω ένα χρόνο πίσω, όταν “κλείδωνε” η συμφωνία Κοπελούζου- Macquarie. Η συμμετοχή του επιχειρηματία γίνεται μέσω της Fincop Infrastructure, των δε Αυστραλών με το Macquarie Asset Management. Δίνω πολλές πιθανότητες να είναι το 1 από τα 3-4 σχήματα, που θα διεκδικήσουν την χρυσοφόρο παραχώρηση. Αντιθέτως βλέπω μάλλον εκτός τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ -για την AVAX θα δούμε μέχρι τότε. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με First Sentier ή Mytilineos με Vinci. Με ισχυρούς “άσσους” αμφότερα τα σχήματα. Στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/AD Holdings τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ. Δεν αντιλέγω θέλει χρόνο-πολύ χρόνο- μέχρι να φτάσει η διαδικασία στην short list, θα αλλάξουν πολλά μέχρι τότε. Σας μεταφέρω όμως αυτά, που συζητώνται πίσω από τις κλειστές πόρτες 2-3 γραφείων με επιρροή. Προφανώς οι ενδιαφερόμενοι θα τα γνωρίζουν καλύτερα και ενδελεχώς, η DeA την περιρρέουσα αίσθηση μεταφέρει.

*Συμπληρωματικά αυτών, ειδικότερα σε ότι αφορά στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ομολογιακό δάνειο 71,4 εκατ. άντλησε η Real Estate Development & Services. Από την “Γυαλού Εμπορική Μονοπρόσωπη” στην R.E.D.S/Καμπάς για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και την χρηματοδότηση έργων του Ομίλου. Διάρκειας μέχρι τις 30/6/2035 μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Οι υπογραφές για την συμφωνία αγοράς του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου θα αποφέρει στο Δημόσιο 40,2 εκατ. και στην R.E.D.S ένα “πολυεργαλείο” για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής (πρώην αμερικανική βάση). Όποιος τυχαίνει να παρακολουθεί χρηματιστηριακά τη μετοχή θα καταλάβει την σημασία που αποδίδει η Reggeborgh στην ανάπτυξη μέσω της R.E.D.S και γιατί συγκεντρώνει ότι προσφέρεται στην τιμή της δημόσιας πρότασης.

*Επιβεβαίωσε η DIMAND, πως τα πακέτα της Τρίτης αφορούσαν πωλήσεις από την πλευρά του Παναγιώτη Παναγιωτίδη. Βέβαια οι σταθεροί αναγνώστες της στήλης γνώριζαν από χθες νωρίς το πρωί αυτά που η εισηγμένη ανακοίνωσε ώρες αργότερα.

*Σας έχω κάτι άλλο όμως, με αφορμή τις… ομορφιές που έγιναν στην “αλλαγή φρουράς” στον “Μουζάκη”. Ας το πάμε με τη μορφή Quizακίων: Σε ποιες άλλες 2 (για αυτές είμαι 100% σίγουρος, τώρα αν παίζει και σε άλλη θα μαθευτεί…) οι σχέσεις των μελών της οικογένειας-βασικών μετόχων είναι σε προοίμιο ανάλογων καταστάσεων; Από την περιφέρεια αμφότερες.

*Επιπλέον έσοδα 651 εκατ. $ στη Mondelez από την Chipita διαβάζω (σε ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση/euro2day). Mondelez και το μυαλό μου στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, με τον μαιτρ εδώ και 9 μήνες στο δ.σ της Loulis Mills, με Κωνσταντίνο Μαχαίρα, Γεώργιο Τανισκίδη και Gianluca Fabbri (της AlDhahra). Δεν μπορεί κάτι θα “ζυμώνεται” στην ιστορική εταιρεία, με την ιστορία της να χάνεται στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Επτά ή οκτώ γενιές Λούληδων, θα το τολμήσει ο Νίκος; Θα εξαρτηθεί…

*Όταν (Απρίλιος 2021) το CVC Group αποκτούσε τις ΔΕΛΤΑ-Δωδώνη είχα στοιχηματίσει (σε άλλο Μέσο τότε), πως ο Αλεξ Φωτακίδης στην 2ετία-3ετία αν δει πως δεν θα επιδιώξει να απο-επενδύσει, να πουλήσει. Για την ΔΕΛΤΑ οι πηγές μου δεν αναφέρουν κάποια κίνηση, για την ΔΩΔΩΝΗ όμως είναι σε alert. Λέτε οι… Frisians να κάνουν την έκπληξη, καθώς οι Ολλανδοί επιθυμούν διακαώς να “μπουν” στην παραγωγή “φέτας”; Καλό το Gouda δεν λέω, αλλά σαν την “φέτα” καμία. Έχει ενδιαφέρον το τίμημα-εάν και εφ’ όσον “δώσουν τα χέρια”.

*Το είδα στο Bloomberg και το μεταφέρω και λόγω… συγγένειας με την “Ακτή Μιαούλη”. Η Μαρία Αγγελικούση είναι η πλουσιότερη φιγούρα της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Σύμφωνα με τον “δείκτη δισεκατομμυριούχων” (του Bloomberg) η περιουσία της επικεφαλής της Angelicoussis Shipping εκτοξεύθηκε- μέσα σε 2 χρόνια- στα 5,3 δισ.$. Οσάκις ανεβαίνω στο e&o Athens- στο rooftop του Marriott- και αντικρύζω το Agemar δεν μπορώ να μην θαυμάσω αυτό το εμβληματικό κτήριο του Ομίλου. Σπουδαία δουλειά της Ρένας Σακελλαρίδου και του αρχιτεκτονικού γραφείου RS SPARCH PC. Η φιλοσοφία του κυματοειδούς σχήματος ήθελε να εκφράσει το άνοιγμα της Αθήνας προς την θάλασσα.       

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask