don't even ask

don't even ask

spot_img

“Καμπανάκι” ΔΝΤ σε Λονδίνο, με το βλέμμα σε FED και macro, προεκλογικός “σκυλοκαυγάς” και… καλπολογίες, η προσφορά για ΟΙΚ, τα πακέτα της Dimand, τα top picks της NBG Securities και η AEGEAN ισχυροποιείται

*Οριακά “ξυστά” από την ύφεση ξεφεύγει η ευρωπαϊκή οικονομία το τέταρτο 3μηνο του 2022. Με 0,1% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ (από 0,3% το τρίτο 3μηνο), σύμφωνα με την Eurostat. Αναλυτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, “έβλεπαν” 0,1% συρρίκνωση. Μείωση παραγωγής για την γερμανική και ιταλική οικονομία, ανθεκτική η γαλλική, ξεπέρασε τις προβλέψεις η ιρλανδική.

*Την ίδια ώρα, “καμπανάκι” ΔΝΤ πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η μοναδική χώρα των G7 με ύφεση.

*Με 10,6% για τον Γενικό Δείκτη και 20,7% για τον Τραπεζικό έκλεισε ο Ιανουάριος.

*Από τις 1.022,82 μονάδες η εκκίνηση σήμερα για τον Φεβρουάριο. Με το βλέμμα στην Fed και τα macro η χθεσινή αντίδραση στην Wall Street, χρήσιμη για τους long σε Ευρώπη και ΧΑ. Στα υπόψη, το εργασιακό κόστος στις ΗΠΑ αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό- απ’ ότι αναμενόταν- τους τελευταίους μήνες του 2022. Ενίσχυση των προσδοκιών, ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα οδηγήσει την Fed σε ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων. Σήμερα τα νεότερα από τον Jerom Powell. Για την Ευρώπη- που καλείται να βρει μέτρα αντιμετώπισης του ιδιότυπου ανταγωνισμού των ΗΠΑ- το θέμα δεν είναι τόσο η προεξοφλούμενη νέα αύξηση επιτοκίων (κατά 0,5%), όσο τι θα πει η Christine Lagarde μεθαύριο Πέμπτη. Ειδικότερα, την τακτική της ΕΚΤ όσον αφορά επιτοκιακή πολιτική-ποσοτική σύσφιξη-αγορές κρατικών ομολόγων.

*Περισσότερο σε profit taking παρέπεμπε η χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ, τελευταία του “θερμότερου” Ιανουαρίου εδώ και χρόνια, παρά σε ουσιαστική επιστροφή των short.

*Ωστόσο, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κήρυττε την αποχή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ψηφοφορίες στην Βουλή, εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές (σε 3 εβδομάδες), η αμφίσημη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη (από Ιαπωνία παρακαλώ) ότι κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα προκάλεσαν μία μικρή αναστάτωση. Από χρηματιστήριο, αγορά, επιχειρηματικά και τραπεζικά γραφεία μέχρι την Βουλή και φορείς του ευρύτερου φορέα επικράτησε νευρικότητα, εγρήγορση μήπως και ο Πρωθυπουργός άδραττε ως αφορμή την απειλή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και επίσπευδε πριν τις εορτές την “πρώτη κάλπη”. Εν τω μεταξύ ένας “μύλος” μεταξύ ΠΑΣΟΚων/ΚΙΝΑΛιστών, για το τι εννοούσε ο Παύλος Γερουλάνος (οποιοσδήποτε βγει από διαπραγμάτευση με τον Μητσοτάκη-διασφαλίζοντας του τη συνέχεια της πρωθυπουργίας του- κανείς δεν θα ξέρει εάν ο πρωθυπουργός ήξερε κάτι παραπάνω για αυτόν που εμείς δεν γνωρίζουμε/στο ΚΟΝΤΡΑ), τι ανταπάντησε η Πόπη Τσαπανίδου σε δήλωση του Δημήτρη Μάντζου…

*Και τώρα σε ρόλο νομικού συμβούλου ( ; ) της Κουμουνδούρου ο Βαγγέλης ο Θεσσαλονικιός. Όπου γης και πατρίς.

*Όμως, ας αποφασίσει (και ανακοινώσει) επιτέλους την τελική απόφαση του για το ακριβώς πότε θα στηθεί η “πρώτη κάλπη”. Αστείο καταντάει, μου έλεγε γνωστός επιχειρηματίας (και μάλιστα από τους συμπαθούντες τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Εδώ η “πρώτη κάλπη”, εκεί η “πρώτη κάλπη”, πότε θα στηθεί η “πρώτη κάλπη”, παραφράζοντας το γνωστό παλαιότερα παίγνιο στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Και το εννοούσε: ήδη ο ένας υπουργός μετά τον άλλο “κατεβάζει τα μολύβια” και εντείνει τις προεκλογικές συναντήσεις, το ένα έργο μετά το άλλο μετατίθενται για μετεκλογικό χρόνο- μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης τελευταίο κρούσμα το ΙΡΟ για την εισαγωγή του 30% του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι τακτικοί της DeA ενθυμούνται την κατηγορηματική εκτίμηση της για τον ΔΑΑ, την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, τον διαγωνισμό για την “Αττική Οδό”. Ειδικά για τον τελευταίο, ακόμη και με σχηματισμένη κυβέρνηση οι ανακατατάξεις μεταξύ εταιρειών, σχημάτων κ.λ.π θα μετέθεταν τη διαδικασία για φθινόπωρο, ούτως ή άλλως. Ο γνωστός επιχειρηματίας υποστήριζε, πως από τα 8 σχήματα (που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση) μόνο για τα 2 άντε 3 είναι σίγουρος, πως θα μείνουν ακριβώς ως έχουν.

*Στα σίγουρα- και εκτός εκλογικών ισορροπιών- το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε χθες μία προσφορά για την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση τμήματος του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο. Για το προς αξιοποίηση ακίνητο (έκτασης 589,5 στρεμμάτων) προσφορά υπέβαλε το σχήμα Aplekton Holdings. Όμως για τα ΣΔΙΤ των νέων δικαστηρίων της Αθήνας προτάσεις υπέβαλαν 5 ενδιαφερόμενοι: Intrakat-TEKAΛ, AVAX, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Πρόκειται για διαγωνισμό με δυνητική χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης/NGEu.

*Kαι μιας που είμαστε στα του κλάδου: Σειρά πακέτων για μετοχές της Dimand πέρασαν μέσω του χρηματιστηρίου. Ο λόγος για προσυμφωνημένες πράξεις που αντιστοιχούν στο, περίπου, 4% του μ.κ. Σε 2-3 χρηματιστές, που απευθύνθηκε συνεργάτης της στήλης του “έδειξαν” τον Πάνο Παναγιωτίδη. Εάν είναι ακριβής η πληροφορία θα φανεί σήμερα-αύριο. Ωστόσο γεγονός είναι πως το εκ των ιδρυτικών στελεχών και Chief Operation Officer έχει αποχωρήσει από τα διοικητικά της εταιρείας από το καλοκαίρι. Στην θέση του η Όλγα Ιτσιου-τεχνική διευθύντρια της Dimand-. Πάνος Παναγιωτίδης, Νίκος Δήμτσας και Δημήτρης Ανδριόπουλος ήταν οι 3 Σωματοφύλακες για 20 και πλέον χρόνια της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Δεν κατέστη δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας, πως ένα μέρος των χθεσινών μεριδίων πέρασε στο LatsCo. Με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% το family office της Μαριάννας Λάτση θα φανεί εάν-όντως- ενίσχυσε την θέση του.

*Αναφερόταν στον Λουκά Σπεντζάρη και τα διοικητικά της Κλουκίνας-Λάππας η στήλη. Η φήμη, που κυκλοφόρησε Δευτέρα-Τρίτη στα χρηματιστηριακά γραφεία, αφορούσε σε πρόταση εξαγοράς του μεριδίου του Λουκά, ενώ πιο προχωρημένη ήθελε την πρόταση να αφορά συνολικά την εταιρεία. Με 5,08% στα 0,744 ευρώ η μετοχή, ούτε καν 30 εκατ. ευρώ. η αποτίμηση.

*Τι ετοιμάζουν οι αδελφοί Σαράντη; τι “κρύβει” το out of the blue 5,48% στα 7,70 ευρώ της μετοχής της Sarantis. Επιχειρηματίας του κλάδου των cosmetics, υποστήριζε προχθές βράδυ (σε μεγάλο τραπέζι στο Barolo) πως ο Κυριάκος Σαράντης είναι κοντά σε συμφωνία με ισχυρό ξένο brand ικανό να αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας που επέφερε το… διαζύγιο/αποχώρηση της Estee Lauder. Ο ίδιος εξιστορούσε σε influencers του χώρου, πως ο επιχειρηματίας (με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη) είχε παραιτηθεί από την αμοιβή των περίπου 600.000 ευρώ που του αναλογούσε για την χρήση του 2020. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και την χρήση του 2019. Περισσότερα δεν μπόρεσε να μου μεταφέρει γνωστή της στήλης, σας τα μεταφέρω με τη σειρά μου με τη δέουσα επιφύλαξη.

*Δημοσιοποιήθηκαν χθες οι παραδοχές της ευρωπαϊκής αρχής για τα stress tests του 2023. Τα top picks της NBG Securities, για το 2023: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo (υψηλό μέρισμα), Mytilineos (επιπλέον έκθεση στον ενεργειακό τομέα), Autohellas (προοπτικές ανάπτυξης), Cenergy Holdings (συνδυασμός ιδιοτήτων) και Πειραιώς (κυρίως για λόγους αποτίμησης/σε discount). Επίσης η Πειραιώς Securities έχει έξι κορυφαίες επιλογές: Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ από τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες.

*Κορυφαίες επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha Trust, της μεγαλύτερης και παλαιότερης ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, μετά από 35 χρόνια παρουσίας. Από τα Α/Κ της προτιμώ το Electric Balanced, όπως και το “Τελευταίο πιστόλι” από την πλούσια βιβλιογραφία του Φαίδωνα Ταμβακάκη. Έκδοση 2021/Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από το μακρινό 1994 “Τα τοπία της Φιλομήλας” το πρώτο ή το δεύτερο του Φαίδωνα, εάν ενθυμούμαι καλά.

*Δυναμικά και “επεκτατικά” στην περιφερειακή αεροπορική αγορά μπαίνει η AEGEAN, προσβλέποντας στην ενίσχυση της πτητικής της παρουσίας. Υπενθυμίζεται πως για την βαρύτητα που δίνει η αεροπορική στις αγορές του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σας τα προλάβαμε πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Στο στόχαστρο της εταιρείας φέρεται πως μπαίνει πλέον το έργο της εκτέλεσης των άγονων δρομολογίων στη Β. Μακεδονία από την φετινή χρονιά μέχρι και το 2025. Μάλιστα πρόκειται για έργο που η εταιρεία δίνει μεγάλη βαρύτητα ενόψει καλοκαιριού. Έργο το οποίο διεκδικεί μαζί με Wizz και Lufthansa. Σημειώνεται πως το υπουργείο Μεταφορών της χώρας θα προχωρήσει στην επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα πρέπει να πραγματοποιεί τουλάχιστον δύο εβδομαδιαίες πτήσεις και συγκεκριμένα από και προς τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Οχρίδας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask