Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛίαν ελπιδοφόρο το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου και το 2024

Λίαν ελπιδοφόρο το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου και το 2024

Ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο είναι το ξεκίνημα του νέου έτους για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μολονότι ήρθε «φορτωμένο» με πολύ μεγάλα κέρδη από το 2023, εντούτοις ήδη κινείται έντονα ανοδικά και το νέο έτους, έχοντας μάλιστα νέους πρωταγωνιστές. Έως τώρα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 3,71% το νέο έτος, o FTSE 25 κερδίζει 3,85%, ο Mid Cap είναι στο +1,83% παρουσιάζοντας κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, μετά και τη χθεσινή κίνηση, ενισχύεται σε ποσοστό 5,26% το 2024.

Χθες ο Γ.Δ. φλέρταρε με τα υψηλά των 1.350 μονάδων που είναι και υψηλά 9,5 ετών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που πλέον έχει καταστεί ο κεντρικός μοχλός της αγοράς, βρίσκεται ήδη σε υψηλά εξήμισι ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το Χ.Α. κινήθηκε όλη την ημέρα ανοδικά, την ώρα που οι ευρωπαϊκές ήταν στο κόκκινο, ενώ με πτώση έκλεισε και η Wall Street.

Αν και το Χ.Α., ως μια μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, δεν μπορεί να κινηθεί επί μακρόν κόντρα στο διεθνές ρεύμα, άρα πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα στις ξένες αγορές το επόμενο διάστημα, εντούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να δείχνει ξεχωριστή δυναμική, εν μέσω ανατροφοδοτούμενου ενδιαφέροντος. Το momentum του Χ.Α. δείχνει να εμφορείται από τις προσδοκίες για μια νέα καλή χρήση για τις εισηγμένες και την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής σε όλα τα επίπεδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ουσία πολύ πρόσφατα η ελληνική οικονομία κέρδισε την επενδυτική βαθμίδα, άρα όχι μόνο δεν έχουν κορεστεί τα οφέλη και οι εισροές που συνεπάγονται από αυτή την εξέλιξη, αντιθέτως είναι μόνο στην αρχή. Ήδη τους τελευταίους μήνες η αγορά μπόρεσε και υποστήριξε με εξαιρετικό τρόπο, αποκτώντας βάθος τα placements σε Εθνική και Helleniq Energy, τις νέες εισαγωγές (Oprtima Bank, Trade Estate, Orilina ΑΕΕΑΠ), αλλά και τις εκδόσεις ομολόγων σε Τιτάν, Intralot και Ideal Holdings.

Την ίδια ώρα, από την περασμένη Δευτέρα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ εκθέσεων – αναλύσεων – αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες, που ανανεώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο. Τη Δευτέρα ήταν οι Eurobank Equities και JP Morgan που έδωσαν τιμές – στόχους έως και 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ χθες ήταν οι σειρά των Euroxx Χρηματιστηριακή και Jefferies να αναβαθμίσουν τον κλάδο, διακρίνοντας ισχυρά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ