don't even ask

don't even ask

spot_img

Κλίμα μόχλευσης, το “ταβάνι” της Κριστίν, η… επίθεση των τραπεζικών, τα καλά deals θέλουν τον χρόνο τους, ο ΠΑΟ ενώνει, πριν το ΠΑΣΧΑ η σύμβαση για BOAK, τα 150 του “ΙΑΤΡΙΚΟΝ” και το “Ω” του Elon

*Εν τέλει ποιον ακούνε οι αγορές; τον Jerome Powell, την Christine Lagarde ή μήπως τον Michael Burry. Ο γνωστός και ως mr Short- λόγω της πρόβλεψης του κραχ του 2008-Lehman κ.λ.π- ιδρυτής του Scion Asset Management προτρέπει για Sell (off), πλην όμως οι αμφίσημες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed και η αδυναμία της ECB/Βρυξελλών να αντιτάξουν πειστική απάντηση διαμορφώνουν κλίμα μόχλευσης στις αγορές. Ενδεικτικό το “άλμα” στην Wall Street, βράδυ Τετάρτης.

*Λαγκάρντ: Ακόμα δεν έχουμε πιάσει “ταβάνι” στα επιτόκια. Μόνο σε ακραίο (θετικό) ενδεχόμενο δεν θα υπάρξει νέα άνοδος 50 μ.β τον Μάρτιο. Αδύναμη η ανάπτυξη της Ευρώπης, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά η ίδια είναι που (με δηλώσεις της) έχει πει πως “θυσιάζει” την ανάπτυξη για να τιθασευτεί το “τέρας” του πληθωρισμού. Που εάν συνεχίσει να το… τιθασεύει, στο τέλος ο μεν πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει στο 2%, πλην όμως δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, η δε ευρωπαϊκή βιομηχανία ή θα έχει σμικρυνθεί δραματικά ή θα έχει “μεταναστεύει” στις ΗΠΑ.

*Το επόμενο γεωπολιτικό παιχνίδι θα γίνει για το προς τα που θα κλίνει η Ινδία. Υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος να πιστεύει πως ο υπ.ΕΞ Νίκος Δένδιας έχει επισκεφθεί τέσσερις (4) φορές το Δελχί μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει το πόσο ισχυροί είναι οι πολιτιστικοί κ.λ.π δεσμοί των δύο χωρών; Έχει τις πληροφορίες της από “πολύ υψηλά” η DeA, όταν κάνει “σημαία” την ανάγκη για απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Ινδίας. Κατά τ’ άλλα και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αυξημένης μεταβλητότητας και αρκετά θορυβώδης. Ολοκληρωτική επίθεση των τραπεζικών, καθώς συνεχίζονται οι άμεσες εισροές “ξένου χρήματος” (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 25% από την αρχή του έτους. Οκτώ φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

*Αν μη τι άλλο δεν έπληξαν χθες οι της αγοράς. Περίπου στα μέσα της συνεδρίασης, πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην υπογραφή συμφωνίας για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και First Sentier, λόγω φερόμενης αποχώρησης της Macquarie από τις επαφές που είχε με την First Sentier, προκειμένου να συμμετάσχει με την τελευταία στην απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, πυροδότησαν πωλήσεις με συνέπεια την ισχυρή διόρθωση. Έως τα 18,50 (με κλείσιμο) στα 18,70 η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έως τα 11,28 (με τελική στα 12,20) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δύο-τρεις λεπτομέρειες: εδώ και μήνες οι συζητήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier, η Macquarie επανήλθε. Η Macquarie μετά τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα της Fincop και συγγενών θυγατρικών επικεντρώνεται οριστικά και τελεσίδικα στη διεκδίκηση της χρυσοφόρου σύμβασης της “Αττικής Οδού”. Ένα σωρό πληροφορίες, παρασκήνιο και λεπτομέρειες έφερε στη δημοσιότητα χθες η στήλη. Ακριβώς για να μην παρερμηνεύονται διάφορες εξελίξεις. Οι επαφές των δύο πλευρών συνεχίζονται κανονικά, θυμίζοντας σας πως μεταξύ JPMC-VIVA Wallet διήρκεσαν 10 μήνες. Ένα deal του μεγέθους της ΤΕΝΕΡΓ, ούτε στο “πόδι” γράφεται-ούτε σε λίγες εβδομάδες κλείνει.

*Εδώ για την συμφωνία Λουκά Σπεντζάρη (3 μέρες έγραφε η DeA) με το team του Σωκράτη Κόκκαλη ήθελε τον χρόνο της. Στην Intracom Holdings η Κλουκίνα-Λάππας, προίκα στην νεοσυσταθείσα θυγατρική Intracom Properties τα ακίνητα της σε Ερμού κ.λ.π. Ότι δεν πέτυχαν οι του ΚΛΜ με την άμεση εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ, θα το προχωρήσει τώρα ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης μέσω της Intracom Properties. Μόνο το γωνιακό, που μισθώνεται στην Zara “τιμολογείται” στην χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.

*Σφήνα Ηλιόπουλου στην Πειραιώς για MIG-Attica Συμμετοχών. Με 29,93% στα 0,0725 η μετοχή της MIG, “τρέχοντας” ένα φρενήρες 61,2% σε μόλις μία εβδομάδα. Αυτά είναι…

*Με πληροφόρησαν πως έκανε αίσθηση το παρασκήνιο για το ΙΡΟ του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τον ορισμό των συμβούλων BofA, Morgan Stanley. Οι καλύτερες (αποκαλύψεις) έρχονται…

*Στην Παγκρήτια τελικά η Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Σερρών), στην εκλογική περιφέρεια του Κώστα Καραμανλή-αρμόδιος υπουργός, όπου δραστηριοποιείται η Intrakat-. Αυτά είναι…

*Ο Παναθηναϊκός ενώνει: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Mytilineos- ΑΚΤΩΡ από κοινού για το νέο γήπεδο-παλάτι του “τριφυλλιού”. Την προσεχή εβδομάδα θα επικυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων και μέσα στον Φεβρουάριο η κοινοπραξία ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος του έργου. Προϋπολογισμού 123 εκατ. είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Δήμου.

*Πριν το Πάσχα η υπογραφή της σύμβασης για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, σύμφωνα με πηγές του υπ. Υποδομών. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια να κυρωθεί στη Βουλή και μετά on track. Το συγκεκριμένο τμήμα-μήκους 22,4 χλμ, προϋπολογισμού 290 εκατ.- έχει προκηρυχθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ με ανάδοχο την κ/ξ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Intrakat. Θα έχει ενδιαφέρον όταν θα ξανά συναντηθούν Δημήτρης Κούτρας- Αλέξανδρος Εξάρχου- εάν και εφ’ όσον η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ πωληθεί στην Wade Adams-Δημήτρη Κούτρα.

*Alumil, εδώ περιμένουμε είδηση. Η διάσπαση της αντίστασης των 2,40 ευρώ επιταχύνει την άνοδο φέρνοντας περισσότερες συναλλαγές. Η εταιρεία έχει “γυρίσει σελίδα”, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα δικαιολογεί αποτίμηση 100 εκατ. plus. Στα 2,495 ευρώ η μετοχή με 4,18%, χρηματιστηριακή αξία 80,8 εκατ.

*ΙΑΤΡΙΚΟ: Σχεδιάζει επένδυση ύψους 150 εκατ. στην Παιανία, αλλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αποτίμηση δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 140 εκατ. Αυτό και αν είναι…

*Η κατασκευή δύο (2) ξενοδοχείων και ενός logistic center έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα. Εντάσσονται στο master plan του ΟΛΠ- πρόκειται για έργα που δεν περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της CosCo και του Οργανισμού. Στα 300 εκατ. ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός.     

*Στα 4,08 ευρώ με άνοδο 4,08% η μετοχή της Performance, για τους αριθμολάγνους.

*TESLA: Και το short squeeze συνεχίζεται με το “ηλεκτροκίνητο” του Elon. Στα 196$ από 100$ προ 3 εβδομάδων, τότε που οι αναλυτές και τα Μέσα τον είχαν “τελειωμένο”. Υπέρβαση των 200$ θα φέρει νέο “γρήγορο χρήμα” και ακρότητες. Πριν 5 μέρες τους “τρέλανε” όλους αναρτώντας ένα κεφαλαίο Ωμέγα, πυροδοτώντας 27,9 χιλ. σχόλια-απαντήσεις στο timeline του. Αυτά είναι…

*Χρήσιμο το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ιαπωνία, ο οικονομικός σύμβουλος και οι 20 επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν. Άλλωστε 17 χρόνια είχε να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ωστόσο για ποιες business να μιλήσεις-μεταξύ των δύο χωρών- όταν δεν έχει γίνει το στοιχειωδώς αυτονόητο, δηλαδή συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Μου εξηγούσε επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν στην ομάδα, πως για να επενδύσει μία ιαπωνική εταιρεία στην Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ενδιάμεσα- μέσω τρίτης χώρας- και ότι όσες λίγες προσπάθειες επιχειρήθηκαν δεν τελεσφόρησαν κυρίως εξ’ αιτίας αυτών των λόγων. “Ένα θα σου πω…”, μου συμπλήρωσε, δες πως προσεγγίζει νέες αγορές ή εμβαθύνει σε υφιστάμενες η Τουρκία. Κρίμα… Και εμείς (η πολιτική ηγεσία) ακόμη να επισπεύσουμε την ουσιαστική/πρακτική ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ινδία, που (δεν είναι υπερβολή) παρακαλούν οι άνθρωποι. Ποιες πρόνοιες και συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας. Ούτε καν τα αυτονόητα. Και κάπως έτσι, μου έκλεισε την συζήτηση ο επιχειρηματίας, μελαγχολικά θα έλεγα. 

*SHELL: Κατέγραψε την υψηλότερη κερδοφορία από την ίδρυση της, εδώ και 115 χρόνια. Υπερκέρδη 40 δισ.$ το 2022. Αυτά είναι… υπερκέρδη να φορολογήσεις, φανταστείτε να συνέβαινε (αναλογικά) στην Ελλάδα τι θα γινόταν. Αμ το άλλο: Goldman Sachs, πάνω από 3 δισ$ κέρδη στο trading εμπορευμάτων πέρυσι, πάρτι μέσα στην κρίση. Άτιμε Καπιταλισμέ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask