Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚαύσιμα: "Νέος πονοκέφαλος" ακρίβειας- "Αλμυρή" η έξοδος της 25ης Μαρτίου

Καύσιμα: “Νέος πονοκέφαλος” ακρίβειας- “Αλμυρή” η έξοδος της 25ης Μαρτίου

Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται εδώ και μέρες οι τιμές των καυσίμων καθώς τόσο οι διεθνείς τιμές του αργού, όσο και οι διεθνείς τιμές των παραγώγων του, όπως αποτυπώνονται χρηματιστηριακά έχουν “τσιμπήσει”.

Όπως ανέφερε και πάλι στην ERTnews και στην εκπομπή Prime ο Νίκος Παπαγεωργίου Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Αττικής καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 4% από τον Ιανουάριο στην αμόλυβδη και αναμένεται να περάσει άλλο ένα 2% στις τιμές. “Στις 18 Ιανουαρίου η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,85 ευρώ ανά λίτρο και πλέον έχει αυξηθεί  κατά 7 λεπτά, δηλαδή στο 1,92 ευρώ ανά λίτρο”.

Να σημειωθεί ότι περαιτέρω άνοδο στις τιμές της “αντλίας” βλέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από την Πέμπτη, καθώς εκτιμά, όπως καταγράφει στον ιστότοπό της, με επιφύλαξη βέβαια,μια άνοδο στις παραδόσεις, που θα γίνουν από τις 21/3 στα πρατήρια. Έτσι, στα ήδη υψηλά επίπεδα τιμών, που βρίσκονται τα καύσιμα, αναμένεται να μπει και “νέο καπέλο”. Χαρακτηριστική η αναφορά στο Open του  Γιώργου Ασμάτογλου, Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, που ανέφερε ότι η αμόλυβδη θα φτάσει τις επόμενες μέρες μια ‘ανάσα’ από τα 2 ευρώ, με τιμές στην Αττική πέριξ των 1,95 ευρώ.

Πάντως, με βάση το Παρατηρητήριο του Υπ. Ανάπτυξης, που καταγράφει τιμές από 4.096 πρατήρια σε όλη την επικράτεια, η μέση πανελλαδική, στις 16/3 ήταν στα 1,908 ευρώ, ελαφρώς πιο ψηλά από τις καταγραφές της 14ης Μαρτίου, που ήταν στα 1,905 ανά λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική βρίσκεται στα 1,877, από  1,869 ευρώ το λίτρο,  στις 14/3. Επίσης στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,07  ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ κίνησης στο  1,66 ευρώ ανά λίτρο. 

Οι τιμές των καυσίμων στην περιφέρεια είναι υψηλότερες με την ακριβότερη αμόλυβδη να πωλείται στις Κυκλάδες όπου η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 2,13 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από 2 ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,07 (από 2,06 που ήταν στις 14/3) ευρώ ανά λίτρο τιμολογείται η μέση τιμή της αμόλυβδης στα Δωδεκάνησα, ενώ στα 2,2 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων και στο 1,836 ευρώ ανά λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η αμόλυβδη στις περισσότερες περιοχές κινείται πάνω από 1,9 ευρώ ανά λίτρο όπως για παράδειγμα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κεφαλονιάς, που είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ, Λευκάδας, Μεσσηνίας κ.α. 

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, με βάση, πάντως, όσα ανέφερε την Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κώστας Σταμπολής στην ΕΡΤnews, στην εκπομπή Prime, η πορεία των τιμών στην αντλία επηρεάζεται από την αύξηση των  χρηματοπιστωτικών επιβαρύνσεων, αλλά και τη αύξηση των περιθωρίων των διυλιστηρίων, λόγω της έλλειψης παραγωγικής δυνατότητας, απότοκο των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο, Έτσι τα περιθώρια έχουν αυξηθεί κατά 25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα $ 20.69 το βαρέλι από $ 15.41 τον Ιανουάριο.Σε διεθνές επίπεδο, σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος του μπρεντ είναι της τάξης του 3-4%, σε μηνιαία βάση άνω του 6,5% και σε ετήσια βάση πάνω από 16%. Έτσι η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται πάνω από 86 δολάρια το βαρέλι, με τη χθεσινή μέρα να “γράφει” και τιμές άνω των 87 δολαρίων, αλλά με μια τάση αποκλιμάκωσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ