don't even ask

don't even ask

spot_img

Ισχυρή διόρθωση για Wall, σε ρόλο… Κασσάνδρας η Black Rock, το όριο θραύσης για ΕΚΤ, αγορά και εκλογές, η tough Jumbo, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Frigo, το deal της HIG και το μήνυμα Στουρνάρα

*Ισχυρή διόρθωση στην Wall Street μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής της Fed, για μεγαλύτερες και ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Ο Τζερόμ Πάουελ σαφής, όσον αφορά στην ισχυρή πιθανότητα η Fed να απαιτηθεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, μετά τα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Σημαντικές απώλειες για τον S&P500 με 1,53% στις 3.986 μονάδες. Τελικά αντί για soft landing που εκτιμούσαν οι αναλυτές-αρχές 2023- η οικονομία οδεύει για hard landing. Πως το είχε διατυπώσει κομψά ο Jamie Dimon: Τρέφω σεβασμό για τον πρόεδρο της Fed, αλλά είναι γεγονός ότι χάσαμε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan Chase σε συνέντευξη του (στον Jim Cramer του CNBC) είχε σημειώσει ότι οι καταναλωτές έχουν χρήμα και το ξοδεύουν, οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες (σ.σ. περιγράφοντας τον ιδιότυπο πληθωρισμό στις ΗΠΑ).

*Σε ρόλο… Κασσάνδρας η Black Rock; Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει σημειωθεί ένα ράλι μετοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία του MSCI, όπου οι μετοχές της ζώνης του ευρώ-σε τοπικό νόμισμα- έχουν ξεπεράσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 τις αντίστοιχες των ΗΠΑ κατά περίπου 14%, ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να σταματήσουν την αυστηροποίηση των συνθηκών μόνον όταν προκληθεί πραγματικά ζημιά στις οικονομίες. Πως το είχε πει η επικεφαλής της ECB; ότι θα επιμείνει στην επιθετική πολιτική σε επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη μέχρι να περιοριστεί δραστικά ο πληθωρισμός, θυσιάζοντας την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο θραύσης, όπως σημείωνε η στήλη χθες, που δεν είναι άλλο από εκείνο το ύψος επιτοκίων που θα πυροδοτεί μαζικές πτωχεύσεις εταιρειών, μαζικές απολύσεις και μεταφορά του προβλήματος στην κοινωνία.

*Την προσεχή Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει τη νέα αύξηση κατά 50 μ.β. Ζητούμενη η συνέχεια (μέχρι το όριο θραύσης) στο 4% ή ακόμη υψηλότερα όταν το αντίστοιχο της Fed θα φτάνει το 5,5% ; Εδώ μας θέλω, ποιες επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό, με υποχρέωση αναχρηματοδότησης, πόσοι ιδιώτες δανειολήπτες θα αντέξουν και για πόσο. Πάντως, η BofA το “βλέπει” και στο 6%. Γιατί επιμένει η στήλη σε επιτόκια, κόστη χρήματος κ.λ.π; μα επειδή έρχεται-νομοτελειακά- η κρησάρα για τα χρηματιστήρια και τις εισηγμένες. Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 και προβλέψεων 2023 και καλό είναι να μελετάμε πιο προσεκτικά στοιχεία που αφορούν σε δανεισμό, ίδια κεφάλαια, κόστος εξυπηρέτησης κεφαλαίου.

*Οι ενδείξεις είναι ΕΔΩ, καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε. Η απόδοση του 2ετούς των ΗΠΑ διαμορφώθηκε πάνω από το 1%, μεγαλύτερη του 10ετούς, για πρώτη φορά από το 1981. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; πως το κοντινό “κρατικό χρέος” τιμολογείται ακριβότερα του μακροπρόθεσμου, ισχυρό σήμα ύφεσης, από το 1981. Εντυπωσιακή η καμπύλη απόδοσης (σπάνια λαθεύει), αντιστρέφεται όταν το US2Y “κοστίζει” περισσότερο από το US10Y treasurie.

*Προσπάθεια ανασυγκρότησης χθες στην εγχώριο αγορά. Προσφορά μεν-λελογισμένη δε απορροφήθηκε σε 2 φάσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, μένει να απαντηθούν δύο καίρια ερωτήματα: θα επιτρέψει ο SSM τη διανομή κερδών στους μετόχους/επενδυτές μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2022 ή θα επικαλεστεί τον (πραγματικά) υψηλό DTC συνακόλουθα την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών; Σε αναμονή των μεγεθών της Eurobank. Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, με την αγορά να “παίζει” χθες ως νέο επικρατέστερο σενάριο αυτό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Έχουν να ειπωθούν και να διακινηθούν σενάρια-επί σεναρίων το επόμενο διάστημα. Προσώρας η αγορά ΔΕΝ γνωρίζει καν πότε θα πάει σε εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε η εμφάνιση του “μαύρου κύκνου” (τραγωδία Τεμπών) έστειλε στον κουβά όλους όσους προεξοφλούσαν την “πρώτη κάλπη” για τις 9 Απριλίου. Πλέον όλα έχουν ανατραπεί, έχουν πάει πίσω, πόσο; μάλλον ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι 100% αποφασισμένος.

*Τουλάχιστον οι δραματικές εξελίξεις σε Τουρκία (σεισμός) και Ελλάδα (Τέμπη) φέρουν Άγκυρα-Αθήνα κοντύτερα συνεπώς πολύ μακρύτερα από ένα αρνητικό ενδεχόμενο συγκρουσιακού χαρακτήρα. Κάτι είναι και αυτό, σημείωνε παράγοντας μετά και τις νέες-τελευταίες δηλώσεις Δένδια.

*Όσον αφορά στο ζητούμενο της διανομής μερίσματος από τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με τραπεζικό μεγαλοστέλεχος, η επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου, το ενδεχόμενο διάρκειας μεταξύ “πρώτης” και “δεύτερης κάλπης”, το όλο οξυμένο κλίμα να αυξήσει τον αριθμό δανειοληπτών (επιχειρήσεων, ιδιωτών) που δεν θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους… Σε μία τέτοια περίπτωση τα νέα NPLs θα είναι περισσότερα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν. Εύλογο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα αποτελέσματα των τραπεζών.

*Έως τα 7,80 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, τελική στα 7,645 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και σταθερά με θετικό πρόσημο/αγοραστές μετά το πρώτο ημίωρο. Η εξήγηση αυτής της contrarian κίνησης; η πληροφορία-νωρίς το απόγευμα- πως κλείνει το deal για την Enel Romania και ότι αναμένονται ανακοινώσεις από ημέρα σε ημέρα. Για να δούμε σήμερα…

*Για ακόμη μια συνεδρίαση tough Jumbo, στα 20 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά. Μαθαίνω, πως πέρα από το 1,155/μτχ που θα διανεμηθεί στους μετόχους- θα εγκριθεί στην επικείμενη γ.σ- η διοίκηση θα ανακοινώσει ιστορικά μεγέθη τελευταίου τριμήνου. Γνωστή η θέση της DeA για τον suis generis Απόστολο Βακάκη, αλλά αυτό που μετράει για ένα fund επενδεδυμένο στο “χαρτί” είναι τα οικονομικά μεγέθη, τα κέρδη που διανέμει κ.λ.π και σε αυτά ο mr Jumbo αποδεικνύεται άπαιχτος. Και μαγκιά του θα πει κάποιος κερδισμένος επενδυτές. Όντως, έτσι είναι.

*Έπρεπε να περάσουν 5-6 μέρες, να σπεύσει βραδέως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να βγει άκρη με τι ακριβώς “τρέχει” στην περίπτωση της Frigoglass, ποιος χρωστάει σε ποιον, ποιοι κάτοχοι ομολογιών διεκδικούν και τι… όμως υπάρχει ένα θέμα, καθώς για εβδομάδες η διοίκηση της Frigo δεν διευκρίνιζε τι ακριβώς γίνεται, το σκηνικό ήταν ασαφές-μάλιστα με τη μετοχή “παίχτηκαν” και 2-3 χρηματιστηριακά παιχνιδάκια, αλλά άγνωστο για ποιους λόγους στην Ιπποκράτους άργησαν. Άργησαν πολύ μέχρι να συνειδητοποιήσουν πως οι βασικοί μέτοχοι (Truad δηλαδή Δαυϊδ-Λεβέντης) κινδυνεύουν να μείνουν με μόνο το 15% του μ.κ της εταιρείας στο χέρι-καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα περάσει στους κατόχους ομολογιών. Ήρθε και η Moody’s να θέσει σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας την Frigoglass, κάτι που θα ισχύσει από τη μη πληρωμή των ενδιάμεσων ομολογιών.

*Διάβασα- και σε έγκυρα sites- πως κοινοπραξία με πρωταγωνιστή την EOS εξαγόρασε την MED Frigo. Ταμβακάκης είναι αυτός σκέφτηκα, προφανώς έτσι και θα είναι. Έλα μου ντε όμως, που γνωστός από την Πάτρα έτυχε να επικοινωνήσουμε και πάνω στην κουβέντα τον ρώτησα στα πόσα έκλεισε το deal. Ποια συμφωνία έκλεισε, μου αντιγύρισε, για να με διαβεβαιώσει κατηγορηματικά πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί οριστικά. Όντως οι 2 μέτοχοι της εξαιρετικής εταιρείας δέχονται για πάνω από 2 χρόνια πολλές προτάσεις από διάφορους και μάλιστα από ισχυρά ονόματα (λ.χ. CVC Capital) αλλά- προσώρας- ΔΕΝ… Τότε γιατί να διαρρεύσει (και από ποια πλευρά) η πληροφορία πως “έκλεισε” ενώ δεν έχει… Στην κρίση σας.

*Όμως, ένα άλλο deal πράγματι προχώρησε και έκλεισε: αυτό της HIG, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο (euro2day), το private equity fund διερευνά την αγορά για έναρξη διαδικασίας πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο του (από Βεϊνόγλου, Μακιός, Ολυμπιάς-Κανδύλης). Ρωτώντας επαγγελματία του χώρου μας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου σχήματος και-υπό προϋποθέσεις- εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο.

*Στην αγορά ακόμη περιμένουν την εισαγωγή εταιρειών, τη διπλή παράλληλη διαπραγμάτευση ναυτιλιακών και τόσων άλλων φιλόδοξων σχεδιασμών, που είχε εξαγγείλει ο Ιωάννης/Γιάννος Κοντόπουλος. Ένας χρόνος, ολόκληρος ένας χρόνος από τον διορισμό του στην θέση του επικεφαλής της ΕΧΑΕ (με 3ψήφιες αμοιβές με το 3 μπροστά) και null στο συγκεκριμένο. Πομφόλυγες και δεν είναι οι μόνες…  

*Βγήκε μπροστά στην κρίσιμη στιγμή ο κεντρικός και με δηλώσεις του στους Financial Times επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, μετά από 12 χρόνια στην κατηγορία junk. Ο Γιάννης Στουρνάρας παρενέβη για να στείλει μήνυμα σε μία συγκυρία, που το ρίσκο επιβαρύνθηκε αισθητά μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Επί της ουσίας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, λειτουργώντας θεσμικά, εμφανίστηκε εγγυητής της οικονομίας. Ενέργεια, που συζητήθηκε ευρέως σε επιχειρηματικούς κύκλους και έτυχε θετικής υποδοχής.        

*Αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Αύριο, Πέμπτη, στις 13.30 στου Ζωγράφου.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask