don't even ask

don't even ask

spot_img

Αλλάζει η ατζέντα, ισχυρή διόρθωση λόγω ρευστότητας, οι μετρήσεις των ημερών, “έβρεξε τραπεζόχαρτα”, εν αναμονή Jay, αναζητώντας blue chips, καλά νέα για ΟΠΑΠ και… μικρό χωριό η πιάτσα

*Εκτός η DeA αυτές τις τραγικές-δραματικές μέρες. Βουβή η στήλη και οι συμμετέχοντες περιοριζόμαστε σε τούτο: “Ήταν τραγικό αυτό που έγινε. Ντρέπομαι να πω κάτι, αλήθεια. Εμείς είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε και δεν υπάρχει κάτι να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Ό,τι και να κάνουμε, δεν έχει σημασία για αυτούς, καλύτερα να μην πεις τίποτα σε τέτοιες στιγμές…”, Μίλτος Τεντόγλου.

*Το δυστύχημα στα Τέμπη αλλάζει την ατζέντα σε κυβέρνηση και αγορά, τα έγραφε το Σάββατο ακριβώς ως έχουν ο Απόστολος Σκουμπούρης. Για τα της αγοράς, το χθεσινό μείον 2,92% στις 1.082,10 μονάδες ήταν η ισχυρότερη διόρθωση μετά το μείον 3,21% στις 5 Ιουλίου 2022. Τρίτη σερί συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο λόγω της υπεροπλίας των πωλητών, στο 4,18% οι απώλειες από την ημέρα της τραγωδίας. Προφανώς και αλλάζουν τα δεδομένα στα διάφορα μέτωπα, σαν σε ντόμινο πλέον. Η χθεσινή ισχυρή διόρθωση ήταν συνέπεια των όσων έχουν προηγηθεί και όσων εκ του δυστυχήματος δρομολογούνται εν πολλοίς ερήμην του συστήματος, ήταν η απάντηση έμπειρου διαχειριστή όταν ζήτησα την άποψη του χθες βράδυ. Ο ίδιος συμπλήρωσε, πως-ήδη- τα πρώτα δείγματα γραφής της “κοινής γνώμης” αποτυπώνουν αυτή την ρευστότητα. Συνοπτικά, σας δίνω 2-3 στοιχεία ερευνών (που ήδη τρέχουν): αισθητή πτώση για την κυβέρνηση, απώλειες που όμως δεν κερδίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και έκπληξη με γνώμη-έκφραση διαμαρτυρίας σε μικρότερα κόμματα. Μάλιστα σε “εκλογική αποτύπωση” θα αντιστοιχούσε σε Βουλή με 7 κόμματα (πρώτη κάλπη). Αυτά τα ολίγα (γνωστά σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου) θεωρώντας τη δημοσκόπηση “εικόνα της στιγμής”. Και η συγκυρία είναι βαριά, φορτισμένη…

*Αυξημένο ρίσκο, στο 4.478% το ελληνικό 10ετές-χθες βράδυ-. ΔΕΗ ίσως η πιο χαρακτηριστική εισηγμένη/μετοχή-σηματωρός του λεγόμενου πολιτικού ρίσκου. Από την στιγμή που τα προ Τεμπών δεδομένα έχουν ανατραπεί άρδην, ένα από τα πιο “πολιτικά” χαρτιά, σύμφωνα με αρκετούς χρηματιστές είναι η Επιχείρηση. Για αυτό και προσοχή, ειδικότερα από την πλευρά όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα. Στο μείον 5,16% και τα 7,53 ευρώ.

*Καρέ πωλητών- σαν σε μίνι “ξεπούλημα” στα τραπεζικά χαρτιά. Πειραιώς με 11,7 εκατ. τμχ, Alpha Bank με 13,9 εκατ. τμχ, Εθνική με 3,1 εκατ. τμχ και με 9,52 εκατ. τμχ η Eurobank. “Έβρεξε τραπεζόχαρτα” χθες, να δούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) μου έλεγε χρηματιστής με “ουρά” πωλήσεων. Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στοιχεία πληθωρισμού τέταρτου 3μηνου 2022. Απόγευμα, η ομιλία του επικεφαλής της Fed, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει τι θα πει ο Ζερόμ Πάουελ στο Καπιτώλιο.

*Δεύτερο “δεν πωλείται” για τη συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ. Αυτή τη φορά η διάψευση δια στόματος της Dominique Leroy, με την Βελγίδα-μέλος του δ.σ. του γερμανικού κολοσσού- ρητή και ξεκάθαρη, στο πλαίσιο του Mobile World Congress, στην Βαρκελώνη.

*Με αγοραστές, η μόνη με θετικό πρόσημο χθες- στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (663 χιλ. τμχ) σε άνοδο 1,90% στα 2,15 ευρώ.

*Αναζητώντας blue chips με ανθεκτική συμπεριφορά: Coca Cola HBC, Quest, Motor Oil και Jumbo. Η Coca Cola HBC ελέω Coca Cola Hellenic στο Λονδίνο- σταθερές αγορές στο City με αφορμή την ευνοϊκή απόφαση της ΕΕ. Quest Holdings, αγοραστής ισχυρός θεσμικός (βοηθούντως του free float). Motor Oil, σταθεροί αγοραστές ξένοι, στα ύψη η ζήτηση, σταθερά διψήφιο το περιθώριο στη διύλιση. Και ενδεχομένως έκπληξη από το μέτωπο της ΑΚΤΩΡ. Θα περιοριστώ σε ετούτο: όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά- και της μη πώλησης (προς ώρας). Jumbo, μετά τα ιστορικά υψηλά, σε αναμονή για τη γ.σ. με μοναδικό θέμα τη διανομή μερίσματος 1,155 ευρώ/μτχ.

*Συμφωνία Frigoglass με ομολογιούχους για αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση. Μόλις το 15% του μ.κ της εταιρείας που θα αναλάβει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις της εισηγμένης, μένει στους μετόχους. Ήταν στραβό το κλήμα…

*Η κατακόρυφη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ανεβάζει στα 800 εκατ. plus τον λογαριασμό για τα δύο εμπορικά κέντρα που σχεδιάζει να αναπτύξει η Lamda Development, στο Ελληνικό. Vouliagmenis Mall και Galleria Riviera τα δύο projects (πέραν του κόστους χρήσης 200 εκατ.- για διάστημα 97ετών). Κόστη υλικών, κατασκευαστικά κ.α. υποχρεώνουν τη διοίκηση της εισηγμένης να αναζητήσει (νέο) τραπεζικό δανεισμό, αλλά και να καλύψει ένα μέρος με ίδια κεφάλαια.

*Ξανά ανοίγει η αγορά της Κίνας, μειώνεται η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου και αμερικανικού σχιστολιθικού, επενδύσεις εκσυγχρονισμού κ.λ.π δεν έχουν γίνει την 3ετία και κάπως έτσι το αργό ξανά χτυπάει τα 100$/βαρέλι. Η ΙΕΑ προβλέπει έλλειμμα παραγωγής-κατανάλωσης το δεύτερο 6μηνο.

*Λίγο ως πολύ γνωστά τα όσα διαδραματίστηκαν στην γ.σ της MIG, την Παρασκευή. Θα σταθώ σε μία λεπτομέρεια, ακριβώς όπως μου την ανέλυσε γνώστης της υπόθεσης (και παρών στην γ.σ). Η απόφαση για την υλοποίηση της μεταβίβασης της Attica Group στην STRIX, όχι μόνο υπερψηφίστηκε από το πλέον των 2/3 των παρόντων (σχεδόν 85%), αλλά και από την πλειοψηφία των παριστάμενων μετόχων (εξαιρούμενης της Πειραιώς). Πρακτικά οι περισσότεροι “τρίτοι μέτοχοι” στοιχήθηκαν με την πρόταση της Πειραιώς. Σε καλή ρότα και με την ψήφο πλέον το όλο project.

*Καλά νέα για τον ΟΠΑΠ: Η Allwyn Entertainment κέρδισε το διαγωνισμό για την τέταρτη άδεια εθνικής λοταρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ισχύ έναρξης την 1η Φεβρουαρίου (2024). Μέχρι τότε ο ΟΠΑΠ θα λειτουργεί ως σύμβουλος, με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον βασικό μέτοχο (Allwyn) να έχει υπογραφεί με αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου (2022). Τα έσοδα (από την σύμβαση) προσαυξάνουν μισθούς και bonuses εργαζομένων στον Οργανισμό.

*Όσοι έσπευδαν να βεβαιώσουν πως το ΙΡΟ (για το 35%) του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” και ο διαγωνισμός για την “Αττική Οδό” θα προχωρούσαν λίγο πριν-λίγο μετά τις εκλογές ας το ξεχάσουν. Όχι λίγο, αλλά ούτε και πολύ μετά τις (οψέποτε γίνουν) εκλογές και με ποια νέα δεδομένα κ.λ.π. Μικρό χωριό (μικιό λένε στην Κρήτη) η πιάτσα και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι επίσπευδαν και για ποιους λόγους.      

*Σε αυτή την συγκυρία έχω την αίσθηση πως η κυβέρνηση θα πιέσει (πιο σοβαρά) τους τραπεζίτες να αυξήσουν κατά τι τα επιτόκια (καταθέσεων), καθώς τα άλλα επιτόκια (δανεισμού/χορηγήσεων) έχουν ξεφύγει. Αυτό δεν είναι spread, ρε παιδιά…

*Περιμένουν στο ακουστικό τους οι τραπεζίτες (πρακτικά Eurobank, Εθνικής) τον Αντρέα Ενρια για το ΟΚ (ή not OK) για τη διανομή κερδών (2022) σε μετόχους, επενδυτές. Ο κύκλος ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών 2022 συνεχίζεται με την Eurobank (Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου) ολοκληρώνεται με Εθνική, Alpha Bank και μετά ακολουθούν τα road shows στους ξένους. Και τότε, θα πρέπει κάτι να έχουν να πουν. Κοινός τόπος, πως μέρος της θεαματικής ανόδου- το πρώτο 2μηνο- οφείλονταν και στην προοπτική διανομής μερίσματος.

*Τι ήταν να δηλώσει (σε ισπανικά ΜΜΕ) η Κριστίν Λαγκάρντ πως η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για να “απαντήσουν” ανάλογα οι πανίσχυρες “αγορές”. Το whatever it takes το επικαλέστηκε ο προκάτοχος (και μέντορας της) Μάριο Ντράγκι- αφορούσε το αντισυμβατικό ΟΜΤ που ουδέποτε εφαρμόστηκε- έμεινε στο τραπέζι αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε- και έπεισε τις “αγορές”. Το whatever it takes της Γαλλίδας ως προς την τιθάσευση του πληθωρισμού μέσω συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων είναι… ανελαστικό. Σημείο θραύσης οι μαζικές πτωχεύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών που θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια, υποχρεώσεις και κόστη χρηματοδότησης.

*Και θα κλείσω, για την ώρα με κάτι που είδα στο Οικονογράφημα (insider) και το μεταφέρω ως έχει, γιατί σε πολυτονική γραφή είναι η διαφορά.: τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν τῷδ᾽ ἔμμεν’ ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν” που θα μπορούσε να αποδοθεί ως “το κακό φαίνεται για καλό σε αυτόν του οποίου το μυαλό ο θεός οδηγεί προς την άτη – δηλ. σε όποιον του σκοτίζει το μυαλό για να τον οδηγήσει στη συμφορά”).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask