don't even ask

don't even ask

spot_img

Ισχυρές πιέσεις, το εγχώριο “γύρισμα” των τραπεζών, ο πέμπτος πυλώνας, περιμένοντας τον Στράτο, το χθεσινό “ξύλο”, θα… βγάλει μάτια η Autohellas και ψάχνει χώρους ο Σκλαβενίτης

*Μικτές τάσεις στην Wall Street, ράλι για χρυσό και treasuries. Ισχυρές πιέσεις και συνεχής διακοπή διαπραγμάτευσης για μετοχές περιφερειακών τραπεζών. Regional banks, λ.χ. First Republic Bank, Western Alliance Bancorp e.t.c στο monitoring των short. Biden: Αυστηρότερο πλαίσιο για τις τράπεζες, δεν θα προστατεύσουμε επενδυτές (πέραν των καταθετών). Η κατάρρευση της SVB στρέφει τους επενδυτές σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λ.χ κρατικά ομόλογα και χρυσό. Οι αποδόσεις του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν έως και 51 μ.β, σε λιγότερο από 4,08% προς την μεγαλύτερη τριήμερη διόρθωση από τη “Μαύρη Δευτέρα” (Οκτώβριος 1987). Οι traders στοιχηματίζουν ότι η περίπτωση της SVB και μικρότερων τραπεζών με έκθεση σε techs, θα υποχρεώσει την Fed να περιορίσει (επιβραδύνει) τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ήδη οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν αναμένουν αλλαγές στην συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου. Η DeA από χθες, νωρίς τη Δευτέρα, αναφέρθηκε διεξοδικά στον contrarian Bill Ackman-ceo του Pershing Square Capital Management- και στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής από την Fed. Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Έχει ενδιαφέρον κυρίως ο δομικός- σταθερά επίμονος για συνεχόμενους μήνες-.

*Εν μέσω πανευρωπαϊκού sell off στις τράπεζες, το “γύρισμα” του κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόνο ως ενθαρρυντική ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί. Από τις 751,63 έως τις 806,65 και τελική τιμή στις 801,03 μονάδες. Από το μείον 5% plus στο συν 0,97%, με οδηγό την Εθνική από τα 4,32 στα 4,733 υψηλό ημέρας με 5,88 εκατ. τμχ. Ολική επαναφορά, profit taking ενόψει της ανακοίνωσης σήμερα, Τρίτη, των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Ποιοι “γύρισαν” τις τράπεζες; προφανώς όχι Έλληνες θεσμικοί και διαχειριστές, αλλά ξένοι που “σάρωσαν” το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς από τα χαμηλά ημέρας. Ενδεικτικό το γεγονός πως πέραν της Εθνικής με τις συναλλαγές των 5,88 εκατ. τμχ, στην Alpha Bank άλλαξαν χέρια 21,31 εκατ. ( ! ) και 9,80 εκατ. τμχ στην Πειραιώς. Στην περίπτωση δεν χρειάζεται καν ερώτημα για το ποιος ήταν ο κύριος αγοραστής, ΟΚ. Είπαμε έως 9,99% του μ.κ θα φτάσει το ποσοστό ο Hendrickus Holterman/Reggeborgh.

*Διαβάζω (euro2day) : Τινάζεται στον αέρα το deal για τον πολυθρύλητο 5ο πόλο. Η Thrinvest φέρεται διατεθειμένη να εισφέρει-πλέον- μόνον 20 εκατ. ευρώ (και πολλά ρισκάρουν οι άνθρωποι στον τραπεζικό… πίθο των Δαναΐδων). Τι έγινε η προβεβλημένη διευθύνουσα, που κάπου διάβασα… Ελένη Βρεττού: η δυναμική ceo που διέσωσε την Attica Bank… εντάξει το τερμάτισαν. Δεν θα πω πολλά, ει μη μόνον θα περιοριστώ στα εξής 2: α) εάν όσα διαδραματίζονται σε άλλη εισηγμένη χωρίς τις “πλάτες” και τα συμφέροντα της Attica- όπου για χρόνια-διακομματικά & υπερκομματικά “καίγονται” χρήματα ημών των φορολογουμένων, του ΤΜΕΔΕ κ.λ.π και το σταματώ… β) την βολή του Γεωργίου Τανισκίδη και με αφοπλιστική ειλικρίνεια μάλιστα (στην Έφη Καραγεώργου/mononews) πως “…μα ο πέμπτος πυλώνας είναι η Optima Bank. Και το συγκεκριμένο θα το “ανοίξω” εύλογα γιατί: η Optima Bank θα προχωρήσει σε αμκ τουλάχιστον 100 εκατ. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο ΧΑ σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Θέλουμε (δηλαδή πλευρά Βαρδινογιάννη) ένα μάλλον ή ήττον ήρεμο κλίμα στην χώρα μας. Με μακρά εμπειρία του κλάδου (XiosBank, Millenium) ο πρόεδρος της τράπεζας θυμίζει, πως στην περίπτωση της Optima Bank επιτεύχθηκε ένα μοναδικό ρεκόρ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αφού μόλις στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία. Κρατώ τα: μα ο 5ος πυλώνας είναι η Optima Bank και τον χρονισμό των εκλογών συνδυαστικά με το ήρεμο (κατά το μάλλον ή ήττον) κλίμα. Το ενδιαφέρον; ανάλογη αίσθηση αποκόμισα από την συζήτηση μου με 3 εξάχοντες επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι ουδεμία ανησυχία (μου) έδειξαν για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα περιμένω τη δημοσκόπηση του Στράτου Φαναρά/Metron Analysis για να έχω-όσο γίνεται-πιο σαφή εικόνα για το διακύβευμα των μεγάλων projects: “Αττική Οδός”, “Ελευθέριος Βενιζέλος”, “ενεργειακό/FSRU”, ΒΟΑΚ.

*Θα μείνω λίγο στις τράπεζες, μετά το χθεσινό “ξύλο”. Από τις 21 τραπεζικές του StoxxBanks EUR, η μετοχή της Credit Agricole είχε τις μικρότερες απώλειες, στο μείον 3,07% στα 10,68 ευρώ. Από τις λίγες με καθαρό ισολογισμό, διανομή μερίσματος 0,80 ευρώ/2020, 1,05/2021 όσο και για το 2022 που αντιστοιχεί σε απόδοση κοντά στο 10%. Τώρα αν έχετε απορία για το ποιες τραπεζικές είχαν διψήφια διόρθωση: η γερμανική Commerzbank -12,71%, η ισπανική Banco de Sabadell -11,81%, η δε ιταλική Unicredit 9,01%. Συνεπώς, το συν 3,73% της Εθνικής, το μόλις μείον 0,04% της Alpha Bank, το συν 0,71% της Πειραιώς και το μείον 0,27% της Eurobank είναι αποδοσάρες. Με… Hoover τα πήραν τα ξένα funds, ενδεικτικό πως σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς έγινε τζίρος-σχεδόν- 75 εκατ. σε σύνολο 152 εκατ. 

*Όλο και κλείνει η “ψαλίδα” στην αποτίμηση ΟΠΑΠ των 5,2 δισ. με ΟΤΕ των 5,7 δισ. Στα 2,9 δισ. η Jumbo με νέα άνοδο: στα 21,14 ευρώ με 0,67%. Το απόλυτο contrarian play το “χαρτί” του Απόστολου Βακάκη. Προφανώς και δεν δίνω ούτε… λεπτό στα σενάρια για πώληση κ.λ.π. Ένα placement, ωστόσο, σε αυτά τα επίπεδα λογικό θα μου φαινόταν.

*Όπως και στην περίπτωση της Autohellas. Ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2022, σήμερα. Συγγνώμη για την έκφραση… θα βγάλουν μάτια. Και μην μου ξανά συγκρίνετε ΜΟΤΟδυναμική με Autohellas και Πάρη Κυριακόπουλο με Ευτύχη Βασιλάκη. Μακαμπού… και ο νοών νοείτω…

*Και αύριο, Τετάρτη, περιμένει αποτελέσματα η αγορά: Alpha Bank, Aegean Airlines, ΟΠΑΠ και flash note από Lavipharm. Παρεμπιπτόντως, στα 0,385 ευρώ η μετοχή της Lavipharm, θυμίζοντας πως η αμκ έγινε στα 0,34 ευρώ. Σημαντική η συνδρομή του Ambrosia Capital του Τάσου Αστυφίδη και του team του. Εξαιρετική και η δουλειά της Κατερίνας Φραγκιουδάκη- χρόνια στην εταιρεία από εποχής Θανάση Λαβίδα. Του βγαίνει-προσώρας- το στοίχημα του Τηλέμαχου, για να δούμε εάν το project της “φαρμακευτικής κάνναβης” μπορεί να αποδειχτεί game changer.

*Fulgor, το απόλυτο play του ομίλου Viohalco, θα πρέπει η Εριέττα Παπαδογιάννη να μας οργανώσει μία περιήγηση στις εγκαταστάσεις. Μελέτησα τα αποτελέσματα των ElvalHalcor, Cenergy Holdings. Περιμένω αποτιμήσεις καλύτερες των 634,9 εκατ. και 724,5 εκατ.

*Για το 2023 προγραμματίζει την είσοδο της Noval Property η διοίκηση της Viohalco. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της αγοράς, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του cfo, Στράτου Θωμαδάκη προς τους αναλυτές, ο δείκτης “καθαρό κέρδος/ebitda” στον βιομηχανικό τομέα διαμορφώνεται στο 3 ικανοποιητικός και διαχειρίσιμος. 

*Επανέρχομαι στο γνωστό ερώτημα- μετά και την χθεσινή άνοδο της μετοχής στα 4,19 ευρώ με 2,70%. Αυξημένες συναλλαγές, να υποθέσω πως ο ξένος οίκος στον οποίο θα “κουμπώσουν” την ΕΧΑΕ μαζεύει και από την αγορά μεθοδικά εδώ και εβδομάδες. Μετά την παρουσίαση της Morgan Stanley, στο Λονδίνο να υποθέσω…

*ΔΕΗ: Αξιοσημείωτη βρίσκει την ανθεκτικότητα που δείχνει το χαρτί ο Ηλίας Ζαχαράκης. Παραμένει κοντά στα 8 ευρώ, από τα “πολιτικά” χαρτιά του ΧΑ. 

*Να υποθέσω πως συνεχίζει να μαζεύει MIG η Πειραιώς. Συναλλαγές 8,47 εκατ. στα 0,2175 με 0,23%.

*Αυτό ΔΕΝ είναι καλό, μετά το μίνι χάος στα αεροδρόμια της Γερμανίας, χθες Δευτέρα, προειδοποιήσεις για χάος αύριο Τετάρτη στην Γαλλία. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) προειδοποιεί για εκτεταμένη αναστάτωση στα αεροδρόμια της χώρας, λόγω της προγραμματισμένης πανεθνικής απεργίας. Καθυστερήσεις και συμπτύξεις δρομολογίων έγιναν χθες σε Μασσαλία και Μιλούζ/Βασιλεία, ενώ η DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να περικόψουν κατά 20% τις πτήσεις που προγραμματίζουν για το Ορλύ στις 15 του μηνός.  

*Σε αναζήτηση χώρου 100.000-120.000 τ.μ σε Αττική-Βοιωτία είναι η διοίκηση της Σκλαβενίτης, καθώς διευρύνεται σταθερά το δίκτυο της, ενώ μετά την εξαγορά της μικρής “AS Αγορά” έχει στο πρόγραμμα κι άλλες. Πάντως τόσο οι χώροι για logistics, όσο και οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή, είναι δυσεύρετοι και στα ύψη.              

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask