don't even ask

don't even ask

spot_img

Άσχημες μνήμες, προεκλογική άλγεβρα, ΟΠΑΠ-Aegean, τραπεζο-μερίσματα, μετά τις εκλογές το τρίτο deal, ζυμώσεις για κατασκευές και Αθήνα-Βεγγάζη εν όψει

*“Ξύπνησε” μνήμες κατάρρευσης των dot.coms (2000) και των subprimes/Lehman (2008) η περίπτωση της Silicon Valley Bank. Τα περισσότερα γράφτηκαν, αναλύθηκαν διεξοδικά το 3ήμερο. Θα σταθούμε στα λιγότερο γνωστά: Ο CEO της Silicon Valley πούλησε μετοχές της τράπεζας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που απέκρυψε εντέχνως και δεν γνώριζαν ούτε οι υπάλληλοι της τράπεζας. Οι ρυθμιστικές αρχές τόσο καιρό δεν υποπτεύονταν τίποτα; Αυτό είναι ερώτημα προς διερεύνηση που ψάχνει απαντήσεις. Με την αβάντα μέσων ενημέρωσης… Όπως τονίζει ο Tucker Carlson «οι δημοσιογράφοι του επιχειρηματικού ρεπορτάζ δε γνώριζαν τίποτα;». Επιπλέον το περιοδικό Forbes επί 5 συνεχόμενα έτη βράβευε την Silicon Valley ως μια από τις καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο δημοσιογράφος Jim Cramer του CNBC συμβούλευε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Silicon Valley και μάλιστα αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα πριν την κατάρρευση. Ή σε αυτό, που αφορά σε ένα tweet του Bill Ackam σχετικά με το ποιοι καταθέτες της SVB διασώζονται και ποιοι όχι… για την μεταφορά κεφαλαίων από το υπ. Οικονομικών στο κρατικό χρέος προκειμένου να καλυφθούν εγγυήσεις (του κράτους) ειδικότερα στις κοντινές σειρές (κυρίως 2ετή) ομόλογα… Παράλληλα, για να προβλεφθούν ανάλογες καταρρεύσεις (περιφερειακών, εξειδικευμένων) χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων γίνεται μεταφορά κεφαλαίων, διαδικασία που απαιτεί χαμηλότερα επιτόκια.

*Αυτό σε μία περίοδο που η Fed ακολουθεί επιθετική πολιτική και ο Jay αναθεώρησε (τον εαυτό του) προς το “γερακίσιο” την επιτοκιακή τακτική-ποσοτική σύσφιξη. Θα μπορούσε να αποτελέσει αυτό το πρόβλημα αφορμή; πρόσχημα; για αλλαγή πολιτικής από την Fed. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και ceo του Pershing Square Capital Management, είναι ένα ενδεχόμενο με πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης. Τι θα σήμαινε μία σταθεροποίηση- και σε δεύτερο χρόνο σταδιακή μείωση- των επιτοκίων αντί για επιθετικότερη αύξηση τους προφανές. Θα έλεγε κάποιος ότι οι διορθώσεις διευκολύνουν την είσοδο από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στις 3.861,59 μονάδες ο S&P500, αρκετά χαμηλότερα της “κορυφής” των 4.637,30 μονάδων. Θα βόλευε αρκετούς η αλλαγή τακτικής. Στα υπόψη. Λίγη υπομονή, καθώς η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μας “δείξει” προς τα που θα στρίψουν αγορές μετοχών, ομολόγων.

*Με “ουρά” πωλήσεων, από το μίνι sell off της Παρασκευής, σήμερα Δευτέρα. Προς ώρας Deus Ex Machina δεν διαφαίνεται, συνεπώς η εβδομάδα ξεκινά με πλεονέκτημα για τους short, θυμίζοντας το triple witching της Παρασκευής. To πρώτο του 2023 και τα τελευταία στοιχεία παρέπεμπαν σε 2.368 ΣΜΕ με 3,26% discount και 633 με 3,53%, δηλαδή πρόβλεψη επίσης για χαμηλότερα.

*Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο το Σ.Κ, η περίοδος (δυνητικής) “πρώτης κάλπης” ξεκινά από τα τέλη Μαΐου και εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πλήρης σύγχυση, αβεβαιότητα στα ύψη που μόνο θετικά δεν επενεργεί στην οικονομία. Και όμως ούτε η απόδοση του 10ετούς, ούτε τα διάφορα επενδυτικά “καλάθια” των ξένων (GREK, Lyxor e.t.c) παραπέμπουν σε ουσιαστική αλλαγή στάσης των funds. Δεν αναφέρομαι στα hedge funds, προφανώς ούτε στους εγχώριους διαχειριστές, θεσμικούς, αλλά στα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε 6-8 μετοχές εισηγμένων, σε διάρκεια/βάθος χρόνου. Έχει την εξήγηση της αυτή η στάση: μιλώντας το Π.Σ.Κ με 3 μεγάλους, σχημάτισα την εκτίμηση πως το στοίχημα της κάλπης θα έχει “πρώτη” ή “τρίτη” αλλά όχι “δεύτερη” κάλπη. Στην πρώτη περίπτωση-που συμπτωματικά ( ; ) μου μεταφέρθηκε και από τους 3- προκύπτει εκλογικό αποτέλεσμα που οδηγεί σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ την πρώτη Κυριακή. Σύμφωνα με τους συνομιλητές, πρόκειται για win-win-win συμφωνία, που θα βγάζει από τη δύσκολη θέση την ΝΔ (θεωρώντας, πως αυτοδυναμία δεν θα προκύπτει από την δεύτερη κάλπη), θα μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ εκτιμώντας, ότι τα υψηλότερα ποσοστά του θα επιτευχθούν την πρώτη Κυριακή, θα βολεύει το σύστημα (εκτός-εντός) και θα επισπεύδει την ενδιάμεση εκλογική περίοδο. Πάντα σύμφωνα με τους 3, στο πρώτο σενάριο θα μπορούσε να επανεκκινήσουν (αρκετά νωρίτερα από Ιούλιο κ.λ.π) συγκεκριμένα έργα, να κλείσουν συμφωνίες, να εγκριθούν κονδύλια από τις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση η DeA τα ακούει όλα, δεν αποκλείει το παραμικρό (και πως άλλωστε…) θυμίζοντας στους παλαιότερους αναγνώστες της, τα σενάρια που είχαμε μεταφέρει (από την “καρδιά” των Βρυξελλών) περιλαμβάνοντας και “τρίτο” εναλλακτικό.

*Έκανε (θετική) εντύπωση το γεγονός, πως την Παρασκευή από τις 25 μετοχές του FTSELarge Cap- πέραν των 4 τραπεζικών που υπέστησαν δικαιολογημένα meltdown, μόλις 2 διασώθηκαν με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος του ΟΠΑΠ και μάλιστα με άνοδο 1,52% στα 14,73 ευρώ και της Aegean Airlines με 0,28% στα 7,18 ευρώ. Κοινός παρονομαστής η επικείμενη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, την Πέμπτη. Για τον ΟΠΑΠ η αγορά αναμένει θεαματική άνοδο μεγεθών (που θα δικαιολογούν υψηλό μέρισμα), για την Aegean αποτελέσματα ισχυρά και πρόβλεψη για ισχυρότερα το 2023. Πράγματι εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την τουριστική περίοδο, τότε ναι, τα 647,4 εκατ. χρηματιστηριακής αξίας θα δικαιολογούν μεγέθυνση. Την ίδια μέρα ανακοινώνει και η Autohellas.

*Αύριο-Παρασκευή ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία με Εθνική, Alpha Bank με την προοπτική του μερίσματος (κυρίως Eurobank) να μετατίθεται για τα κέρδη του 2023. Πάντως ο SSM συναινεί για την αγορά-από το ΤΧΣ- το 1,4% του μ.κ που έχει στην Eurobank το Ταμείο. Εξ’ αρχής θέση της στήλης, πως ο βασικός μέτοχος Fairfax/Watsa θα πάρει το συγκεκριμένο ποσοστό.

*Στις μετεκλογικές καλένδες και τρίτο μεγάλο project που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την αγορά. Διαγωνισμοί για “Αττική Οδό” και “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχουν-εδώ και καιρό (πριν καν την τραγωδία στα Τέμπη) πάει για φθινόπωρο και βλέπουμε… για διάφορους και διαφορετικούς λόγους. Οριστικό, το γνώριζε η αγορά. Πλέον για μετά φαίνεται να μετατίθεται και η διαδικασία για τον ΒΟΑΚ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 31η Μαρτίου (Παρασκευή). Πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Επιπλέον για τα επί μέρους του κατασκευαστικού, για αργότερα-αρκετά αργότερα- και οι αποφάσεις των Holterman- Βαρδινογιάννη για την τύχη της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Από την Παρασκευή αναφερόταν η στήλη στην απουσία πίεσης για λήψη άμεσων αποφάσεων παρά το υπαρκτό ενδιαφέρον 2 του κλάδου. Ενδεχομένως, όμως, να “ανοίξει τα χαρτιά” του η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την γενικότερη στρατηγική. Επίσης πίσω πήγε και η χρηματοδότηση της εταιρείας, που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί (του ΠΑΘΕ).

*Όπως έλεγε χαρακτηριστικά βασικός μέτοχος εισηγμένης του κλάδου, πριν την τραγωδία στα Τέμπη, πολλές συμφωνίες, έργα, χρηματοδοτήσεις είχαν “παγώσει” λόγω προεκλογών (σ.σ. για 9 Απριλίου), μετά την τραγωδία “παγώνουν” και άλλες ελέω κατάστασης…

*Παράμετρος, που εάν δεν διευθετηθεί και “σκάσει” στην αρχή της τουριστικής περιόδου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο λ.χ. η ακύρωση- για σήμερα Δευτέρα- περισσότερων των 350 πτήσεων στην Γερμανία εξ’ αιτίας απεργίας.

*Απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Βεγγάζης δρομολογείται από τις Marathon Airlines και Air Mediterranean, με τακτικές πτήσεις (6-8 το μήνα). Η πρώτη της Marathon πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου με Embraer E175LR παρουσία του πρέσβη Σ. Βενιζέλου. Για επαφές με επιτελείς της ανατ. Λιβύης και του αεροδρομίου Benina είχε (στην Βεγγάζη) παράγων της Aegean, ενώ σύμφωνα με μερίδα Κρητικού Τύπου σκέψεις για απ’ ευθείας δρομολόγιο-από Χανιά- έγιναν και από τον Γιάννη Γρύλο της Sky Express. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask