don't even ask

don't even ask

spot_img

Η Wall προεξοφλεί, αναμένοντας την ΕΚΤ, ο οξυδερκής Στουρνάρας, λιμενικά και ναυπηγικά, ο Φωκίων για μέρισμα, οι αποσαφηνίσεις Μυλωνά, Aegean και Οίκος Σαούντ και ο broker του City

*ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θέλουν τον Τραμπ, από τα χθεσινά θέματα του finupnews, με αφορμή την ανάλυση του διευθυντή δημοσίων σχέσεων στο Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Θάνου Νταβέλη (στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8).

*Στην συλλογιστική αυτή και η πρόταξη του Ros DeSantis, από νωρίς στην DeA με την παραίνεση να κρατήσουμε το όνομα.

*Ράλι στην Wall Street με αφορμή την ανακοίνωση (Οκτωβρίου) στο 7,7% (από 8,2% τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης 7,9%). Οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Fed (στις 13-14 Δεκεμβρίου η τελευταία συνεδρίαση για το 2022). Για αυξήσεις 50 μ.β (τον Δεκέμβριο) και από 2 των 25 μ.β στις πρώτες 2 συνεδριάσεις του 2023 έβλεπαν οι contrarians. Πολύ πιθανό να τους βγει.

*Πως θα κινηθεί τώρα η ΕΚΤ; (στις 15 Δεκεμβρίου η τελευταία συνεδρίαση για το 2022). Η Ισαμπέλ Σνάμπελ σημειώνει “…η ΕΚΤ αύξησε το όριο δανεισμού τίτλων έναντι εξασφαλίσεων σε μετρητά, στις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ από 150 σε 250 δισ. Η κίνηση του δ.σ αποσκοπεί στη χαλάρωση της σύσφιξης της αγοράς, η οποία τείνει να επιδεινωθεί προς το τέλος του έτους…”. Το συγκεκριμένο tweet του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του δ.σ της ΕΚΤ το “τσίμπησε” ο Γιάννης Αγγέλης (παλιά καραβάνα και βαθύς γνώστης/στο insider) αποδίδοντας το σε προληπτική ενέργεια προκειμένου να μην ξεμείνει από “ρευστό” το σύστημα. Τόσο οριακά.

*Ωστόσο, θα σταθώ σε τρία ζητήματα, που σύμφωνα με την ΕΚΤ χρήζουν προσοχής: τα “κόκκινα δάνεια θα ξανά αυξηθούν, εκτίμηση και προειδοποίηση που έχει κάνει-από νωρίτερα- ο κεντρικός μας. Επίσης: οι κίνδυνοι για την προοπτική ανάπτυξης είναι σαφώς μεγαλύτεροι, ιδίως βραχυπρόθεσμα και το κλίμα εμπιστοσύνης θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω… Ευτύχημα για την ελληνική πλευρά η οξυδερκής αντίληψη του Γιάννη Στουρνάρα και οι έγκαιρες παρεμβάσεις του.

*Επίσημα τέλος ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ένα από τα θέματα, που άκουσε η πηγή μας (στο Lorraine) να συζητώνται προχθές το βράδυ. Ερώτημα του ενός εισηγμένου στον έτερο, εάν ίσχυε πως οι εξελίξεις ήταν από τα ζητήματα της έντονης διαφωνίας Κυριάκου Μητσοτάκη- Βαγγέλη Μαρινάκη στο Μαξίμου το προηγούμενο Σάββατο (επίσκεψη του επιχειρηματία, που επιβεβαίωσε το Μαξίμου).

*Διάβασα (στο DarkRoom/Newmoney) για το γεύμα Δημήτρη Κοπελούζου- Νίκου Σταθόπουλου (στο Nolita/Ψυχικό) με κύριο μενού τα “ενεργειακά”.

*Μας μετέφερε η πηγή μας (στο Lorraine) για μία άλλη συζήτηση των 2 εισηγμένων που κάπως μου κόλλαγε. Με επιφύλαξη, απ’ ότι μας είπε, αναφέρονταν και κατασκευές.

*Θετική εξέλιξη όμως στο “ναυπηγικό”. Με τις υπογραφές των υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο της ONEX Shipyards Πάνο Ξενοκώστα το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. “Λιμενικά” και “ναυπηγικά” με αξιώσεις στο προσκήνιο, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αφορούν και εισηγμένες εταιρείες.

*Τα ισχυρά μεγέθη της Eurobank δικαιολογούν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, τόνισε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας. Η συζήτηση με τον SSM για τη διανομή μερίσματος από την Eurobank είναι διαρκής διευκρίνισε. Η αγορά αποτιμά θετικά τις ενέργειες της διοίκησης, χθες με 1,77% στα 1,09 ευρώ το “χαρτί”.

*Προς ώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής, αποσαφήνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Παύλος Μυλωνάς. Ενδιαφέρουσα η αναφορά του, πως ενδέχεται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει αντλήσει η Εθνική μέσω των TLTROs. Και για τη μετοχή της Εθνικής, θετική η στάση της αγοράς. Στα 3,833 ευρώ με “βλέψεις” για υπέρβαση των 4,05 ευρώ.

*Helleniq Energy: Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 381 εκατ. το Q3. Με το συμπάθιο-όπως μου είπε γνωστός- αποτελέσματα που… βγάζουν μάτια. Και στην περίπτωση της Helleniq Energy η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Απαραίτητη η διευκρίνιση από τη διοίκηση με τις έκτακτες διανομές. Στην χθεσινή ανακοίνωση τα 0,40/μτχ αναφέρονται ως προμέρισμα από την πώληση της συμμετοχής στην ΔΕΠΑ. Στην έκτακτη γ.σ της 29 Σεπτεμβρίου είχε ανακοινωθεί προμέρισμα χρήσης 2022 επίσης 0,40/μτχ. Ρωτήσαμε γνωστό μας στην Helleniq Energy, δεν μας το έκανε σαφές. Θα επανέλθουμε.

*AEGEAN: Εδώ είμαστε, κύκλος εργασιών πάνω από 1 δισ. στο 9μηνο. Κέρδη 93,2 εκατ. από ζημίες 27,1 εκατ. στο 9μηνο. Θα επικεντρωθώ όμως στο “χρυσό” τρίτο 3μηνο: κύκλος εργασιών 571,4 εκατ., κέρδη μετά φόρων 120,8 εκατ., επιδόσεις υψηλότερες από τις αντίστοιχες προ κρίσης (πανδημίας κ.λ.π). Πληρότητες στο 84% και hedging καυσίμου/συναλλαγματικής διαφοράς μέσω υψηλότερων ναύλων.

*Σήμερα είναι η σειρά της Πειραιώς. Το χαρτί “τρέχει” με επιθετικότερο συντελεστή βήτα από τα άλλα 3 συστημικά στο 3μηνο.

*Την Δευτέρα (14/11) η έκτακτη γ.σ της Intrakat. Η Winex (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) θα καλύψει και τυχόν αδιάθετα δικαιώματα (της αμκ) κατά τουλάχιστον 15 εκατ. Συνεπώς τα 80 από τα 100 εκατ. είναι “κλεισμένα”. Ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσει ο Δημήτρης Κούτρας (ελέγχει περίπου 8% του μ.κ). Εκπεφρασμένη η απόφαση του να αποχωρήσει, όμως αγοραστής για τη συμμετοχή του δεν είχε υπάρξει (μέχρι την Τετάρτη) που σημαίνει, πως από την στιγμή που μείνει ως έχει και δεν συμμετάσχει “σβήνει” την αξία της θέσης του.

*Θέλουν να μετατρέψουν την ΕΧΑΕ σε ένα “κλειστό club” που τον κύριο λόγο θα τον έχουν 5-6 ξένα μεγάλα επενδυτικά σπίτια-με τα οποία άμεση επαφή έχει ο Αλέξης Πατέλης, μου είπε γνωστός broker σε “ελληνικό παράρτημα” του City. Εάν είναι έτσι εξηγούνται οι ενέργειες του Γιάννου Κοντόπουλου, μου συμπλήρωσε. Μην το ψάχνεις, είναι “τελειωμένη” η πλειονότητα των δικών μας ιδιωτών στην Αθήνα, μου κατέληξε. Ελπίζω να μην είναι έτσι, όπως μου τα περιέγραψε. Ελπίζω…

*Ανακοινώθηκε το βράδι, πως αποχωρεί η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΝ Ελλάδος, Μαριάννα Πολιτοπούλου. Την πληροφορία την πρωτομετέδωσε το εξειδικευμένο NextDeal, η DeA επιχείρησε να επικοινωνήσει προκειμένου να επιβεβαιώσει (ή διαψεύσει) άλλες πληροφορίες που αφορούσαν στους λόγους της απόφασης της, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

*Θέμα 2-3 λεπτομερειών και ενδεχομένως λίγων 24ωρων είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της “Ορφέας Βεϊνόγλου” από την HIG Capital. Σχεδόν ένα χρόνο κρατά το σήριαλ για την πώληση του μεγαλύτερου μεταφορικού ομίλου της χώρας, αλλά όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου-πλέον- φθάνει στους “τίτλους τέλους”. Η HIG Capital που είχε ενδιαφερθεί και για το ενδεχόμενο απόκτησης του ποσοστού της Belterra στον ΟΛΘ (στην περίπτωση, που έμπαινε οριστικό «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» από την πλευρά Σαββίδη) συγκροτεί ένα “μέγα σχήμα” στον κλάδο μεταφορών-αποθήκευσης. To αμερικανικό fund (των 42 δισ.$ AUM) μπήκε στον κλάδο μέσω της εξαγοράς της ΜΑΚΙΟS Logistics, απέκτησε την Olympias, διαμορφώνει το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο της χώρας στον Ασπρόπυργο (πρώην εγκαταστάσεις Χαλυβουργίας Ελλάδος). Ένα… ιδιόκτητο λιμάνι λείπει από το portfolio του fund.

*Aπό την Κολοκοτρώνη στην Ιπποκράτους μετακομίζει-οσονούπω- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε κτήριο, που πρόσφατα ανακαινίστηκε- αναβαθμίστηκε με όλες τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές. Ιδιοκτήτης το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδύσεων και η ενδιαφέρουσα πρώτη λεπτομέρεια: την ανακατασκευή ανέλαβε η Intrakat. Εξίσου ενδιαφέρουσα και η δεύτερη: το κόστος 4,5 εκατ. το ανέλαβε η Intrakat. Τι σας λέω τώρα τόσες λεπτομέρειες, έλα μου ντε… συμπτώσεις.

*Ευτύχης Βασιλάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έχουν άριστες σχέσεις, δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Από την AEGEAN, μέχρι τη διεκδίκηση του “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” της Καλαμάτας. Μέχρι και στην Lamda Development είναι συν-επενδυτές. Όπως και η στόχευση της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να είναι κοινή: H αεροπορική με 2 προορισμούς στην χώρα: Riyadh και Jeddah προσθέτει και 3ο το Dammam (από 17 Μαΐου 2023), ενώ πυκνώνει τα δρομολόγια μεταξύ των 2 χωρών. Την στόχευση της AEGEAN προς την αγορά της χώρας των Σαούντ (μετά μάλιστα την επίσκεψη του πρίγκηπα-διαδόχου Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα) την είχε περιγράψει αναλυτικά ο Δημήτρης Γερογιάννης. Οι λόγοι πολλοί (και γεωπολιτικοί κ.λ.π). Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Από την πλευρά του Ριάντ επικεφαλής της αποστολής ήταν η Lubna Al Olayan-δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ceo του Olayan Group και από της Αθήνας ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (της ΤΕΜΕΣ) και ο Δημήτρης Λακασάς (Olympia Electronics).

*Private Event σήμερα το βράδυ στο Ballroom της Μεγάλης Βρετανίας, με loung μουσικές του Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Παρεμπιπτόντως τέτοιες πληρότητες τα ξενοδοχεία Λασκαρίδη δεν είχαν ούτε το 2019. Σε σημείο, που πριν μία εβδομάδα η Χλόη Λασκαρίδη αποκάλυψε τον λόγο που η ΛΑΜΨΑ απέκτησε το ακίνητο στην Ζαλοκώστα 7-9 (του ΕΦΚΑ) για την επέκταση του Athens Capital (με 17 έως 20 “κλειδιά” super suites για τις οποίες υπάρχει τεράστια ζήτηση. Η Χλόη Λασκαρίδη εκτός από εκτελεστική πρόεδρος στο δ.σ της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ- επί της ουσίας του Αθανασίου Λασκαρίδη- είναι και διευθύντρια εταιρικής ανάπτυξης.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask