don't even ask

don't even ask

spot_img

Ron DeSantis… ας κρατήσουμε το όνομα, κορβέτες σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά, τι… βλέπει η Moody’s, οι συνδαιτυμόνες της στήλης, το “άδειασμα” του ΤΑΙΠΕΔ, το μέγα πακέτο της ΔΕΗ και ο… καλός ο κόσμος στο Lorraine

*Ανέλπιστη η αντοχή των Δημοκρατικών, φαίνεται να αποτρέπεται σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων. Να μετρήσουμε τα ευνοϊκά- μέχρι στιγμής- για την πλευρά μας. Στην Πενσυλβάνια επικράτησε ο Τζον Φέτερμαν του Μεχμέτ Οζ. O Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ επικράτησε στην 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϋ και σε ότι αφορά τους Ρεπουμπλικανούς, στην Φλόριντα ο Ρον ντε Σάντις κέρδισε δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης, γεγονός που του ανοίγει το δρόμο να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα Τραμπ.

*Εξέλιξη, που μπορεί να έχει… ουρά: Η Ρωσία αποσύρεται από την Χερσώνα-40.000 άνδρες φεύγουν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

*Την ενεργοποίηση του προγράμματος απόκτησης κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό σήμανε η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου. Ο λόγος για 4 μονάδες-κόστους 2 δισ. Σε ότι αφορά την πρόταση της Fincantieri, θεωρείται αρκετά δελεαστική δεδομένου ότι περιλαμβάνει την ναυπήγηση των 2 στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας. Περίπου αντίστοιχη και η Γαλλική, επίσης με πρόταση του Naval Group για ναυπήγηση στον Σκαραμαγκά. Όσον αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, το αναλαμβάνουν η ThyssenKrupp Marine Systems με την Thales Nederland. Το συν για την ελληνική πλευρά, σε όλες τις προτάσεις περιλαμβάνεται τόσο ναυπηγικό, όσο εξοπλιστικό/ συμπληρωματικό έργο, που αφορά ευρύτατο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

*Όταν η φύση “μαγείρευε” τον ενεργειακό πλούτο στην ΑΟΖ της Κρήτης…  

*Ευκαιρίας δοθείσης το 2ήμερο είδα και μίλησα με γνωστούς έχοντες γνώση των πολιτικών εξελίξεων. Μεταφέρω την προσέγγιση μη ΝΔκράτη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βγει από την γωνία, εάν επιτευχθεί να περάσει ως ο πολιτικός, ο οποίος δεν ενδίδει σε πιέσεις επιχειρηματιών και στοχοποιείται από Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποδείξεις.

*Έχει ενδιαφέρον η συνέχεια, αλλά προσωπικά ανέτρεξα στην έκθεση της Moody’s. Αμερικανικό σπίτι είναι, αυστηρός αξιολογητής παραμένει, που λίγο ως πολύ εισάγει την πολιτική παράμετρο στα επιχειρηματικά/επενδυτικά. Κατ’ αρχήν “βλέπει” διπλή εκλογική Κυριακή (ούτως ή άλλως το πιθανότατο ενδεχόμενο) γύρω στον Απρίλιο-Μάιο. Παράλληλα, είδα τον σχεδιασμό της Optima Bank, με τη διοίκηση Τανισκίδη-Κυπαρίσση να “χτυπά” την πόρτα του Χρηματιστηρίου, πότε; με χρονικό ορίζοντα τη λήξη της τετραετίας, διαφορετικά μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου.

*Εύλογη απορία συνδαιτυμόνα χθες βράδυ: Καλά οι γεωπολιτικοί λόγοι, η κρισιμότητα κ.λ.π που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός για τη ματαίωση της διάθεσης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν υφίσταντο μία εβδομάδα πριν; Το εν ψυχρώ “άδειασμα” του ΤΑΙΠΕΔ, της ομάδας του Δημήτρη Πολίτη ενισχύει ή αδυνατίζει το επενδυτικό προφίλ, με τον τρόπο που έγινε. Να υποθέσω, πως στο αρχηγείο του Κόπι, δεν την πήραν δα και κατάκαρδα την εξέλιξη.

*Θύμισε την απόφαση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής της ΔΕΗ, χωρίς να ενημερωθούν οι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας, τα funds που είχαν συμμετάσχει στην αμκ.

*Έτερος συνδαιτυμόνας, με αφορμή την κόντρα ΕΧΑΕ-ΣΜΕΧΑ, εκτίμησε πως δεν θα έχει αίσιο τέλος. Κατ’ αρχήν ζημιά υφίσταται αυτή καθ΄εαυτή η κοινότητα των επαγγελματιών. Κατά δεύτερον οι χρηματιστές καταγγέλλουν- κομψά προσώρας- πως ο Γιάννος Κοντόπουλος τους σπρώχνει προς τους ξένους παρόχους, ότι εκχωρεί την επενδυτική 2ημερίδα στην Morgan Stanley μετατρέποντας την παράλληλα σε prive εκδήλωση κάνοντας το κομμάτι του σε Μητσοτάκη-Πατέλη.

*Λουδοβίκεια πολιτική από τον εκλεκτό της Egon Zehnder-Γαβριηλίδη. Έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια. Όχι με τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία. Άλλωστε έχει αποκλείσει- εκ προοιμίου- τον Τύπο από το road show στο Λονδίνο.

*Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το μέγα πακέτο για 2.280.000 μτχ της ΔΕΗ στα 6,20 ευρώ. Στα 6,40 έκλεισε η μετοχή, δηλαδή 0,20/μτχ μεικτό κέρδος ο νέος κάτοχος. Συναλλαγή αξίας 14,2 εκατ. δεν αφορά ούτε Έλληνα θεσμικό, ούτε απλή αλλαγή θεματοφυλακής. Οπερ…

*Με τον πληθωρισμό στα ύψη και τα επιτόκια στον βυθό οι μετοχές παραμένουν μία από τις καλύτερες επιλογές. Ακόμη περισσότερο, που τα εταιρικά ομόλογα είναι αρνητικά ως προς την απόδοση τους.

*Σήμερα ανακοινώνουν τρίτο τρίμηνο Εurobank, Εθνική και ΟΤΕ, Helleniq Energy, AEGEAN, TITAN. Όπως και η αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

*Έκλεισε στόματα η διοίκηση της Motor Oil, με την απόφαση της διοίκησης να διανείμει προ μέρισμα 0,40/μτχ. Κατ’ αρχήν όσων κυκλοφορούσαν… δράκους με αμκ, επειδή η εισηγμένη πρέπει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% του μ.κ της Ανεμος, και άλλα φαιδρά. Με 20 ευρώ/βαρέλι απόδοση στην διύλιση Motor Oil και Helleniq Energy πηγαίνουν για ιστορική κερδοφορία. Όλα τ’ άλλα, νάχαμε να λέγαμε.  Περισσότερα όμως την επόμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ενημέρωση των αναλυτών. Λέτε να ετοιμάζει και άλλη έκπληξη ο Πέτρος Τζαννετάκης;

*Η συνεργασία Holterman-Βαρδινογιάννη θα περιοριστεί στα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Ανεμος; Έχουν εκατέρωθεν πεδία περαιτέρω συνεργασιών/συνεργειών αρκετά.

*Παρατηρήσατε χθες την αθόρυβη (μικρή) άνοδο αλλά με αυξημένες συναλλαγές της μετοχής των “κόκκινων”; Στα 2,45 ευρώ, με αποτίμηση 140,5 εκατ. όταν μόνο το Cambas project θα ξεπεράσει τα 250 εκατ.

*Επανήλθε η ισορροπία στα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Στην αρχή της συνεδρίασης βγήκαν σημαντικές πωλήσεις (“ουρά” της Τρίτης) η διόρθωση συνεχίστηκε έως τα 17,96 για να μαζευτεί η προσφορά μέχρι τις 16.50′ οπότε εμφανίστηκαν οι bulls. Έως τα 18,56 η αντίδραση, στα 18,51 η τελική τιμή με “πράσινο” πρόσημο. Τώρα γιατί βγήκε αυτός που βγήκε είναι ένα καλό ερώτημα. Καλύτερο όμως για αυτόν, που μπήκε. Έγιναν και 2 πακέτα από 25.000 μτχ στα 18 ευρώ (στις 11.28′) και τα 18,20 (13.45′). Και σε αυτή την περίπτωση-όπως της ΔΕΗ- ο νέος κάτοχος έβγαλε τα έξοδα και επιπλέον μεικτό κέρδος.

*Τα 2 πακέτα, από 500.000 το καθένα στα 0,9626 (11.52′) και τα 0,964 (12.05′) της Alpha Bank, σωστά υποθέτετε ποιον είχαν αγοραστή.

*Πάλι πρώτο πιάτο οι mezzeδες και χθες. Sunrise Mezz, Galaxy Cosmos Mezz, Phoenix Vega Mezz.

*Υποβάθμισε τη Frigoglass σε Ca η Moody’s, με αστερίσκο για πιθανή στάση πληρωμών. Υπάρχει λύση- υπό προϋποθέσεις- εάν προχωρήσει το σχέδιο της Coca Cola HBC στον κλάδο της μπύρας. Με Συριανό/ΕΖΑ, Φωτιάδη/Siris και… Stella Artois.Θυμίζω, κλάδος προστιθέμενης αξίας για την πολύπαθη εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ η “υαλουργία”. Άλλο Χάρης και άλλο Αναστάσης.

*Πολύς κόσμος, καλός κόσμος το βράδυ της Τρίτης στο Lorraine, στο Κολωνάκι. Σε καλά κέφια 2 επιχειρηματίες-βασικοί μέτοχοι εισηγμένων. Και αρκετές κυρίες, μετά την λήξη του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου της Vogue Greece (στο Μέγαρο). Συνήθως σε τέτοιες φάσεις κεφιού “ξεκλειδώνεις” τις πιο αποκαλυπτικές πληροφορίες και gossip. Η πηγή μας ήταν εκεί και μας ψιθύρισε 3-4 ενδιαφέροντα. Για Παρασκευή τα ετοιμάζει η influencer της DeA. Το Brasserie στην Γλύκωνος (Σπευσίππου) το υπογράφει το γνωστό δίδυμο Γιώργος Μελισσάρης και Γιάννης Μωράκης μαζί με τους Thomas Grubac και Πέτρο Απαλάκη. Στην κουζίνα μεγαλουργεί ο Παναγιώτης Ζώκος.

*Γιορτές έρχονται μπορεί να “βγάλει” κανένα δείπνο σε σταθερούς επισκέπτες της η στήλη.

*Προς το παρόν εξασφαλίζουμε (για σας) την Kastra Elion, τη μοναδική ελληνική vodka (με βάση την ελιά). ΕλληνοΑμερικανοί “τρέχουν” το project, που αυτή την εβδομάδα το παρουσιάζουν στην Αθήνα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask