don't even ask

don't even ask

spot_img

Η έκθεση της UBS, η άνοδος των τραπεζών, κουβέντες στο Lorraine, οι δείκτες του MSCI, η εκτίναξη του ΟΠΑΠ, τι θα κάνει ο Σωκράτης και ο “χορός των ρόδων”

*Η Ευρώπη φαίνεται να αποφεύγει την ύφεση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UBS. Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα, αλλά η πρόβλεψη αναφέρεται σε αναιμική ανάπτυξη. Εάν η οικονομία της ευρωζώνης έχει χαρακτηριστικά soft landing, τότε για την ελληνική θα μπορούσε να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης ακόμη και 1% (για το 2023), εάν συντρέξουν 2-3 προϋποθέσεις, εκτίμησε συνομιλητής μας βαθύς γνώστης των macro.

*“Πράσινο φως” για ενίσχυση της ενεργοβόρου βιομηχανίας με 60 εκατ. (2022), αλλά και επίσπευση του μέτρου για επιστροφή επιπλέον 110 εκατ. (2023) στο πλαίσιο τακτικών αποζημιώσεων ύψους 1,36 δισ. (έως το 2030). Σε προεκλογική περίοδο η χώρα, το πιθανότερο είναι οι εκταμιεύσεις να επισπευσθούν. Αρκούν τα 60+110 εκατ. ; προφανώς και όχι, ωστόσο είναι μία κάποια συνδρομή. Και εν πάσει περιπτώσει, ένδειξη πως το Μαξίμου “ακούει”, εκλογές-ξεκλογές θα πείτε… ελάχιστη σημασία έχει, ούτως ή άλλως τα 60 εκατ. θα έπρεπε να έχουν δοθεί το 2022.

*Στην έκθεση της UBS και πάλι, όσον αφορά στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ. Έχοντας αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 300 μ.χ. (το τελευταίο 7μηνο) ο επενδυτικός οίκος εκτιμά πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα κάνει ακόμη 2 αυξήσεις των 50 μ.β και 25 μ.β τον Μάιο. Μάλλον αυτό ως βασικό σενάριο “παίζουν” οι traders, που προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο των τραπεζών. Περνάνε την πρώτη (κύρια) κρησάρα των stress tests οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τον SSM. Ανάβει “πράσινο φως” για διανομή εσόδων/κερδών σε μετόχους/επενδυτές, εξηγώντας-εν μέρει- την ομοβροντία αγορών στα τραπεζικά χαρτιά. Στην Πειραιώς 11,69 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια, στην Εθνική 3,06 εκατ. στην Alpha Bank 9,75 και 3,72 εκατ. στην Eurobank. Αγορές-δηλαδή καθαρές εισροές- σε τιμές 30% υψηλότερες από την αρχή του έτους. Για τον τραπεζικό κλάδο, το χθεσινό 3,64% στις 829,65 μονάδες είναι υψηλό 3ετίας. Από τις 14 Φεβρουαρίου 2020 είχε να τις “γράψει” ο ΔΤΡ. Αξία συναλλαγών 129,5 εκατ. τα περίπου 65 εκατ. σε μόλις 4 μετοχές: Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank. Άλλο ένα 30% για τη μετοχή της MIG χθες. Στο 198,92% η απόδοση σε μία εβδομάδα, στο 495,71% στο 3μηνο. Ούτε ο Falcon Heavy της Space X τέτοια…εκτόξευση. Στην Ιπποκράτους θα χρειάζονται…τηλεσκόπιο για να εντοπίσουν τα ίχνη.

*Falcon Heavy, ο πύραυλος που πριν μία 5ετία εκτόξευσε η εταιρεία του Elon Musk. Μία λεπτομέρεια, τότε ο suis generis Elon είχε στείλει στο διάστημα (και θέσει σε τροχιά) τότε ένα κόκκινο TESLA. Λέτε; πάντως οι συγκρίσεις είναι εντελώς τυχαίες.

*Συζήτηση γνωστών, στο γωνιακό του Lorraine (Σπευσίππου)… πάντως θα του στοιχίσει του Χρήστου (Μεγάλου) ο ακτιβισμός του Μάριου (Ηλιόπουλου) για να ανταπαντήσει ο έτερος… έχουν βγει ήδη από τις υπεραξίες… κόκκαλο.

*Σήμερα τα αποτελέσματα της Jumbo, η DeA είχε προϊδεάσει από νωρίς χθες το πρωί. Η επιβεβαίωση από τον Απόστολο Βακάκη ήρθε λίγες ώρες αργότερα, με την ανακοίνωση μερίσματος 1,155/μτχ το απόγευμα και την αναφορά για εξαιρετικά μεγέθη τον Ιανουάριο.

*Σήμερα, το βράδυ, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Θα ενταχθεί η Motor Oil; η Societe Generale το θεωρεί πολύ πιθανό, δευτερευόντως για Πειραιώς και λιγότερο για Helleniq Energy. Ούτε μία προσθήκη δεν βλέπει η Morgan Stanley. Για να δούμε, ποιος από τους δύο θα επιβεβαιωθεί. Αφορμής δοθείσης, είτε ενταχθεί-είτε όχι η ΜΟΗ η ουσία είναι, πως η διοίκηση μέσα σε μία 3ετία κατέστησε έναν πετρελαϊκό όμιλο (ρυπογόνο για τα ESG funds) στον Νο 2 στις ΑΠΕ, με 800 ΜW σε λειτουργία και πρόβλεψη για 1.000 MW τέλος του χρόνου. Πλέον ο όμιλος διαθέτει την Motor Oil Renewable Energy, που σύμφωνα με dealer γνώστη “…σε εύθετο επενδυτικό χρόνο θα δεις την MORE σε κάποιο χρηματιστήριο, αυτόνομα…”. Ειλικρινά δεν το είχα σκεφτεί (θα πείτε αυτός είναι dealmaker, εγώ ένας απλός συνεργάτης της DeA). “…υπολόγισε τι χρηματιστηριακή αξία θα ξεκλειδώνει-μέσω της θυγατρικής- τότε ο όμιλος…”, συμπλήρωσε. Πόσο είναι η Motor Oil σήμερα; στα 22,70 με αποτίμηση 2,51 δισ.

*Τι εκτίναξη και αυτή για τον ΟΠΑΠ, έως τα 14,59 ευρώ προς “ιστορικά υψηλά”. Να υποθέσω πως η διοίκηση εκτός από γενναία αποτελέσματα, γενναιότερο μέρισμα όλο και κάτι θα ετοιμάζει… Κάτι με το ΚΙΝΟ, απ’ ότι πήρε το αυτί μου (στης Σπευσίππου), θα ρωτήσω περισσότερα και θα επανέλθω.

*Για τον ΟΤΕ είδα πως γράφουν όλο και περισσότεροι. Δεν έχει να προσθέσει η στήλη, τα είπε σε άσχετο χρόνο, ξαναθυμίζω μόνο πως καλοκαίρι του 2024 λήγει η θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ. Στην κορύφωση του Οργανισμού δεν θα ανανεώσει την θητεία του, εύλογα προσβλέποντας σε κάτι μεγαλύτερο. Η Deutsche Telekom θα είναι ακόμη βασικός μέτοχος, καθώς τα μεγέθη αρχίζουν να “ταβανιάζουν”;

*Με την Δομική Κρήτης η συμφωνία μετόχων-Δημήτρη Κούτρα έχει εδώ και καιρό χαλάσει, ΟΚ. Το χθεσινό 4,63% στα 0,814 ευρώ έγινε με σχετικά λίγα κομμάτια.

*ΒΙΣ, Βιομηχανία Συσκευασιών, εν τέλει η πλευρά Φιλίππου μιλά και με Έλληνα.

*Αναφορά στις εισηγμένες, που διανέμουν μέρισμα: Mytilineos 1,20 /μτχ, Jumbo 1,155/μτχ και έπονται ΟΠΑΠ, Motor Oil, Autohellas κ.α. Εδώ μας θέλω…

*Μαθαίνω πως ο Οδυσσέας Αθανασίου ετοιμάζει κάτι που θα… ξεκουνήσει τη μετοχή της Lamda Development. Έχει πάρει τα πάνω του ο ευρύτερος κλάδος με αφορμή και την συμφωνία Λουκά Σπεντζάρη-Λάππα με Intracom Holdings. Ρώτησα τον dealmaker εάν ήταν Ο.Α τι θα έκανε… θα πουλούσα τα Malls, μου είπε. Όλες κι όλες τέσσερις λέξεις. Κράτησέ το, με προέτρεψε. Κατά κανόνα επιβεβαιώνεται. Και ο Σωκράτης (Κόκκαλης) τι θα κάνει; με Κέκρωψ, συμφωνία με Λασκαρίδη; Στην ώρα τους θα εισφερθούν στην Intracom Properties, στην ώρα τους όμως…

*Διαβάζω για την Frigo διάφορα θετικά, έκανε και συν 10,61% στα 0,146 ευρώ το χαρτί. Έχω τις ενστάσεις μου, κυρίως σε ότι αφορά τους ομολογιούχους (που έχουν δεθεί… πισθάγκωνα από την πλευρά Δαυίδ). Εάν δεν συμφωνήσουν (και με τι όρους) “λύση” δεν βλέπω εύκολα. Άλλωστε το δρομολόγιο 0,08-0,35 ευρώ δεν το’ χει κάνει μία και δύο φορές. Θυμίζω, οι ομολογιούχοι είναι οι πρώτοι που πρέπει να (από)πληρωθούν. Μακάρι να πάει καλά η πολύπαθη εταιρεία, αλλά…

*Από φίλο, το μεταφέρω ως έχει: Ο Αντώνης Σουρούνης, στο βιβλίο του “Ο χορός των ρόδων” έλεγε ότι,… ο παίκτης ζει στη γύρα μιας μπιλιάς τα συναισθήματα που ζει ο απλός άνθρωπος στη διάρκεια μιας μέρας. Μία μπιλιά ισοδυναμεί με την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο για αυτό οι παίκτες του καζίνο γερνούν γρηγορότερα, αρρωσταίνουν ευκολότερα, πεθαίνουν πρόωρα… αυτό γιατί πολύς τζόγος (ξανά)άρχισε τελευταία…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask