don't even ask

don't even ask

spot_img

Η άστοχη δήλωση Σκυλακάκη, “point taken” από ECB, blitzkrieg λόγω face book, ο Κυριάκος και σύντροφοι της… Rive Gauche, Belterra και Ιβάν, split για Quest, Ευτύχης speaking και η ιστορία της Ε.Ι ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε

*Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις Σκυλακάκη περί μη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη επειδή δεν αφορά σε φτωχά λαικά στρώματα και ανέργους, αλλά ευνοεί τους πλούσιους. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε την… προγέγγιση του υπουργού, καθόσον όλοι κατέχουν ένα αυτοκίνητο, μικρής έστω αξίας, για τις ανάγκες τους. Υποθέτουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάλογη άποψη, καθόσον μόλις χθες ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ. Γιατί με τη λογική Σκυλακάκη το μέτρο αυτό ευνοεί κυρίως τους έχοντες και κατέχοντες. Μακάριοι οι έχοντες πάντως επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών.

*Ένας μικρός χαμός χθες στην Φρανκφούρτη. Ο λόγος για τις ανακοινώσεις της Christine Lagarde, αμέσως μετά τη μακρά- για τα ειωθότα της ECB- συνεδρίαση. Η Γαλλίδα μπορεί να μπήκε στην αίθουσα Τύπου με την στερεότυπη φράση/πρόβλεψη “…ο πληθωρισμός θα πέσει…”, αλλά στην τρίτη επίμονη ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων απαντούσε αμφίσημα, πως “…δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι δίχως όρους…”. Οι “αγορές” πήραν το μήνυμα, στέλνοντας το Bund στο 0,14%, το US10Y στο 1,84% και το δικό μας 10ετές στο 1,846%.

*Ακολούθησε, με το “άνοιγμα” της Wall Street, η “σφαλιάρα” στη μετοχή της Face book (έως 20% σε χρόνο d.t) για να εξελιχθεί ένα blitzkrieg στις αγορές.

*Αντί για την Ουκρανία… ξέσπασε σε χρηματιστήρια, μετοχές, ομόλογα κ.λ.π

*Έχω αναφερθεί στη δυσχερή θέση, που έχουν περιέλθει Fed, ΗΠΑ, Biden e.t.c Μονόδρομος το “κάψιμο” πληθωρισμού μέσω υψηλότερων επιτοκίων. Μπρος γκρεμός και πίσω… Grand Canyon. Δυστυχώς, για την Ευρώπη, το πόπολο δηλαδή τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Να προετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά.

*Τι σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια; ακριβότερο χρήμα- μικρότερη απόδοση στην λήξη, ΟΚ. Από αυτή την άποψη το εταιρικό της Safe Bulkers εκτιμώ, πως θα είναι αν όχι το τελευταίο (από τα τελευταία) με κόστος χρήματος αρκετά φθηνό. Πρακτικά, οι επόμενες εκδόσεις θα απαιτήσουν καλύτερη προετοιμασία, ελκυστικότερους όρους για τους (δυνητικούς) αγοραστές. Ωστόσο, η αγορά ενός ομολόγου θα παραμένει-μακράν- συμφερότερη από την κατάθεση.

*Πέραν του εθιμοτυπικού της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κεντρικά της Viva Wallet, ειπώθηκαν και ουσιαστικές κουβέντες. Τι κράτησα, από τον πρωθυπουργό “…υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, που μας κάνει αισιόδοξους ότι η τεχνολογία θα αποτελεί ένα ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ…” και “…η νομοθεσία για τα stock options, που είναι δικό μας δημιούργημα εφαρμόζεται στην πράξη, με αποτέλεσμα η υπεραξία που δημιουργείται να διαχέεται σε όλους τους εργαζόμενους…”. Σωστά όσα λέει ο Κυριάκος και ας δυσαρεστούνται οι σύντροφοι της Rive Gauche, αλλά ας είχαν αρθρώσει, στοιχειωδώς, ορθό οικονομικό λόγο για να μην τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Εκτίμηση μου, ΚΑΙ τα stock options e.t.c θα λειτουργούν αντισταθμιστικά για τον προϋπολογισμό ενός εργαζόμενου, όταν λ.χ. η αμόλυβδη θα έχει 2,20 ευρώ, το κόστος ζωής 10%-15% ακριβότερο. Από την πλευρά της Viva Wallet και αντί του CEO & Συνιδρυτή Χάρη Καρώνη η καλύτερη απάντηση έρχεται δια στόματος Τάκη Γεωργακόπουλου- μέλος της Ε.Δ της JPMC- πως η ελληνική neo bank διέθετε την καλύτερη τεχνολογική πλατφόρμα στην Ευρώπη. Ενθαρρυντικά όλα αυτά ΚΑΙ για τον στόχο του Brain Gain, του οποίου είμαι διαπρύσιος υπέρμαχος.

*Σε ένα από τα… πηγαδάκια της Viva Wallet, κυβερνητικό στέλεχος μου παραδεχόταν, πως άλλο Belterra και Ιβάν Σαββίδης στην περίπτωση του ΟΛΘ και άλλο CosCo και Wan Min στην περίπτωση του ΟΛΠ. Είμαι σίγουρος, πως στην κυβέρνηση τόχουν πιάσει το μήνυμα που έχει σταλεί μέσω Xiao Junzheng (πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα), προφανώς και τόχουν ακούσει και στην Πρεσβεία (μία είναι στην χώρα μας). Συνεπώς, αφού το επιθυμούν διακαώς ας το προχωρήσουν στη Θεσσαλονίκη (και αν…) και μέχρις εκεί. Και μιας ο λόγος για τον ΟΛΘ: με την άφιξη του Viking Sky-αύριο Σάββατο- ανοίγει η αυλαία της κρουαζιέρας για φέτος. Από τον Οργανισμό ανακοινώνονται 55 επιβεβαιωμένες αφίξεις, από 11 διαφορετικές εταιρείες και 15 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια.

*Μην σας κουράζω Ι: Quest, ανακοίνωσε την έκτακτη γενική συνέλευση για τις 28 Φεβρουαρίου. Θέμα το split της μετοχής, σε αναλογία 3/1… λέγαμε προχθές για την τιμή προ του προηγούμενου split κοντά στα 60 ευρώ. Στα 18,80 ευρώ, με θετικό πρόσημο το χαρτί στα 18,80 ευρώ. Μην σας κουράζω ΙΙ: Στα 5,94 ευρώ, με άνοδο 1,71% η μετοχή της Aegean. Ευτύχης speaking. Μην σας κουράζω ΙΙΙ: Στα 1,295 ευρώ, με συν 1,33% ο τίτλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Henry Holterman, με το Dassault Falcon X7 ίσως την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

*6 από τις 25 μετοχές του δείκτη FTLarge Cap με άνοδο χθες. Για τις 3 τα γράφαμε, η 4η της Εθνικής είναι σιγουράκι της στήλης-όσο στο τιμόνι είναι Μυλωνάς-Χαρδούβελλης- η 5η της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής- στα 1,51 δισ. κλασικό undervalue stock- και η 6η της ΕΥΔΑΠ.

*Ίσως η ασφαλιστική με τον υγιέστερο ισολογισμό, η Ευρωπαϊκή Πίστη. Αφήστε, που “πληρώνει αμέσως…”.

*Ξεκίνησε προχθές η προβολή του επετειακού-100ετηρίδας- της Ε.Ι ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε… “Έπεσε το twitter…” από το συγκινησιακά φορτισμένο διαφημιστικό-αναδρομή της ιστορικής εταιρείας. Είχα την τύχη να γνωρίσω την ΚΥΡΙΑ Ιωάννα Παπαδοπούλου το 2007, όταν έδινε τη δική της-οικογενειακή- “μάχη” για να κρατήσει την εταιρεία από την Danone. Θυμάμαι ένα, άντε δύο, Μέσα να είμαστε με την πλευρά της Ελληνίδας -βλέπετε ο Γαλλικός κολοσσός είχε τους… τρόπους του- σχέση εκτίμησης, που κρατά μέχρι σήμερα. Στην εκδήλωση για τα 100ετία της εταιρείας- στο Μουσείο Μπενάκη, αρχές Δεκεμβρίου- είδα την Αρχόντισσα του εγχώριου επιχειρείν πιο δικαιωμένη από ποτέ. Η θριαμβική υποδοχή του διαφημιστικού στα social, εξηγεί πολλά.

*Τα 17.670.000 δικαιώματα (ΙΝΤΚΑΔ) στα 0,156 ευρώ χθες (στις 14.17′.33″) αφορούσαν στη συμμετοχή της Intracom; Στα 2,20 ευρώ (1,38%) θα την “πάει” επιχειρηματικά & επενδυτικά- χρηματιστηριακά την Intrakat η “νέα γενιά”.

*Πιθανότερα για Μάιο “βλέπει” η Societe Generale ελληνικό ενδιαφέρον στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Η ομάδα αναλυτών της Γαλλικής τράπεζας επιμένει να εκτιμά “έξοδο” της Jumbo και να πιθανολογεί “είσοδο” των Εθνικής και Mytilineos, στον μεγάλο διεθνή δείκτη MSCI GREECE. Ένα στα δύο, τους βγαίνει… καθώς-κατά το παρελθόν- είχαν πέσει έξω 2 φορές με την Motor Oil, 2 με την Jumbo και 2-3  που δεν έχω εύκαιρες τώρα.

*Αποπληρωμές, ύψους συνολικά 7 plus δισ σχεδιάζει η Αθήνα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με το Reuters, ο ΟΔΔΗΧ θα καλύψει το υπόλοιπο των 1,8 δισ. προς το ΔΝΤ και άλλα 5,3 δισ. προς χώρες (δανειστές) της Ευρωζώνης. Απλή, ευφυής κίνηση καθώς θα αφορά ΠΡΟΩΡΗ αποπληρωμή και προς τους 2 δανειστές. Εύλογο το όφελος, σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων.      

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask