don't even ask

don't even ask

spot_img

ΗΠΑ ύφεση και πτωχεύσεις, φουλ οι εξαγωγές, οι Future Ithacans, οι οίκοι και η “ρηχή” αγορά, ο διαγωνισμός της Αττικής Οδού και η “ΓΕΦΥΡΑ”, άνοδος για Qual, “σκοράρει” ο ΟΠΑΠ και η Enel Romania

*Διπλασιάζονται οι πιθανότητες πτώχευσης εταιρειών στις ΗΠΑ και πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης, προειδοποιεί η Standard & Poor’s. Ωστόσο, με το σενάριο της ήπιας ύφεσης οι χρεοκοπίες υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στο 3,7% (από 1,6% πριν ένα χρόνο). Σε αυτή την συγκυρία η ελληνική οικονομία- σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας- εμφανίζει την χώρα να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Προφανώς και μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι και σε ποιο βαθμό τα μεγέθη, που προϋπολογίζονται πλην όμως όσα αναλύει ο Εμμ. Νότης αποτελούν μία-κατά γενική εκτίμηση- βάση, σημείο αναφοράς.

*Ρώτησα επιχειρηματία (της πρώτης 5άδας) που βασίζει την συγκρατημένη αισιοδοξία του για το 2023, η απάντηση που μου έδωσε με κάλυψε σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς δεν αφορούσε το… μονοθεματικό τουριστικό προϊόν. Είναι οι εξαγωγές, μου είπε, που για φέτος πηγαίνουν για ρεκόρ. Είναι η ποιοτική σύνθεση των εξαγωγών, αρκετές από τις οποίες αφορούν σε τεχνολογία, εξειδίκευση και καινοτομία. Είναι η πρώτη φορά που οι εξαγωγές (ως ποσοστό του ΑΕΠ) θα ξεπεράσουν χώρες όπως της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας. Ποσοστά Πορτογαλίας (43%) δεν πιάνουμε-ακόμη- συμπλήρωσε αναφερόμενος στην χώρα πρότυπο, αλλά η τάση είναι αυξητική για ακόμη μία χρονιά. ΟΚ, όσο λιγότερο μονοθεματικό γίνεται το ΑΕΠ, τόσο εμβαθύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό θα είναι ένα σημαντικό όφελος για τους νέους.

*Περιορισμένο, αλλά διακριτό, το brain gain, σε αυτή την λογική βρήκα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία της Alpha Bank για τους Future Ithacans. Εκδήλωση του ομίλου στο Λονδίνο, με τον επικεφαλής Βασίλη Ψάλτη να απευθύνει προσκλητήριο σε νέα και εξειδικευμένα “μυαλά” να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόσκληση επαναπατρισμού βεβαίως για εργασία στην Alpha Bank συνάμα όμως κάλεσμα για επιστροφή στα πάτρια. 

*Είναι και λ.χ η περίπτωση της Megaplast, για την οποία έγραφε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Αντί για την Πολωνία, έφερε επένδυση 23 εκατ. στην Θήβα ο Χάρης Καββαδίας-ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας-. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής εύκαμπτου φιλμ συσκευασίας (fiber film). Και μιας ο λόγος για την Megaplast είμαι σίγουρος, πως τα σαΐνια της ΕΧΑΕ, ούτε που την έχουν ακουστά την εταιρεία. Αλήθεια με το στέλεχος που θα προσλάμβανε η ΕΧΑΕ προκειμένου να προσελκύσει την είσοδο επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση; Θεωρητικό το ερώτημα…

*Ένας… χαμός με τους επενδυτικούς οίκους, που δραστηριοποιούνται στην “ρηχή” αγορά μας. Βολές για το round table, που διοργάνωσε η ΑΧΙΑ Ventures (με Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Στουρνάρα κ.α.) από… άσπονδους. Είναι συγκεκριμένη η “πίτα”, το καταλαβαίνει κάποιος και τα εκατέρωθεν “χτυπήματα” αναπόφευκτα. Στην επενδυτική ημερίδα πάντως δεν είχαν ( ; ) προσκληθεί JPMC, Goldman Sachs κ.α.

*Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα, καθώς στα του χώρου, λίγες μέρες μετά το Συνέδριο της Morgan Stanley (για λογαριασμό της ΕΧΑΕ) στο Λονδίνο (28-29 Νοεμβρίου) ημερίδα διοργανώνει (6 Δεκεμβρίου) η Wood & Co. Το ωραίο της υπόθεσης- με τα μέχρι τώρα στοιχεία- στο δεύτερο road show και περισσότερες συμμετοχές (αναλογικά) έχουν δηλωθεί και πιο αναβαθμισμένες (ως προς την αντιπροσώπευση). Θα περιμένω και θα (συγ)κρίνω. Δεν θέλω να υποψιαστώ…

*Μου είπαν πως ο διαγωνισμός για την “Αττική Οδό” προχωρά κανονικά, by the book μου απάντησε η πηγή της DeA στο Ταμείο. Δηλαδή; πρακτικά η διοίκηση (Πολίτη) ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης και από μέρα σε μέρα θα κοινοποιηθεί στα οκτώ σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία. Μένει να ρυθμιστεί (εάν δεν ρυθμίστηκε αργά χθες βράδυ) το ύψος των διοδίων, καθώς η κυβέρνηση είχε απορρίψει το κλιμακωτό, αντιπροτείνοντας τα 2,60 (2,80 ευρώ το υφιστάμενο). Εάν ρυθμιστεί και αυτή η εκκρεμότητα και αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους σημαίνει, πως ο διαγωνισμός γίνεται on time; η ερώτησή μας θυμίζοντας την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης. Η απάντηση ειλικρινής, αφοπλιστική: εάν η χώρα πάει σε εκλογές τον Ιανουάριο ουδείς (του ΤΑΙΠΕΔ) είναι σε θέση να είναι σίγουρος. Όμως εάν διεξαχθούν Μάιο; – Ιούνιο; τότε μπορεί να είναι γνωστή η short list- στην χειρότερη περίπτωση- και μου έδειξε το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (ο Μητσοτάκης εξαντλεί τον χρόνο διακυβέρνησης). Αυτά ειπώθηκαν και άντε μετά στην Κουμουνδούρου να (συμ)μαζέψουν τη συντρόφισσα Θεανώ. 

*Αύριο-μεθαύριο υπογράφεται η πώληση της συμμετοχής της AVAX στην “ΓΕΦΥΡΑ” (Ρίου-Αντιρρίου). Οι σχετικές υπογραφές από το Υποδομών και την EBRD “έπεσαν” και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση του 20,5% σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Vinci. Μάλιστα υπάρχει μία περίπτωση η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε… επόμενο χρόνο να κάνει αντιπρόταση στους Γάλλους, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε άλλα projects κατασκευών-υποδομών. Θα περιμένω να δω και την έκβαση του διαγωνισμού για την “Αττική Οδό” για να βεβαιωθώ πότε η διοίκηση του ομίλου θα προχωρήσει στην αυτονόμηση του “τομέα παραχωρήσεων” με συνακόλουθη την εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο. 

*Μπορεί η μετοχή της Epsilon Net να μην έχει… σηκώσει κεφάλι από την ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας με την Εθνική, πλην όμως όφελος προέκυψε για άλλες του κλάδου. Δεν μπορεί- σου λένε- το deal Epsilon Net- Εθνικής να πραγματοποιείται στο 15% της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας και όλος ο υπόλοιπος κλάδος να είναι undervalue. Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση: για τη μετοχή της Qual η άνοδος ήταν θεαματική, με 10,53% στα 0,42 ευρώ. Με συναλλαγές 724 χιλ. τμχ. Η Ιλυδα με 8,47% στα 1,28 ευρώ με συναλλαγές 17,7 χιλ. τμχ, και κατά πως καταλαβαίνω θα υπάρξει συνέχεια. Να υποθέσω με Profile, Space Hellas κ.λ.π της πληροφορικής.

*Για ΟΠΑΠ η DeA τα είπε, από τα 12,2 ευρώ πως λόγω Μουντιάλ θα παιχτεί το “χαρτί”. Με 2,12% στα 13 ευρώ και συναλλαγές 447 χιλ.τμχ. Και όσο ανεβαίνει το ενδιαφέρον, τόσο θα πηγαίνει προς τα 14 η μετοχή. Σήμερα, ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου (τρίτου 3μηνου).  

*“Έκοψε” προμέρισμα (0,40/μτχ), διόρθωσε έως τα 17,40 ευρώ, με την προσφορά να μαζεύεται και να “κλείνει” στα 17,60 με στόχο τα 18,98 ευρώ. Με γνώμονα και το Fitch ratings-Exceptionally High US Refining Margins to Reverse Next Year. Αναζητήστε το, αξίζει… fitchratings.com.. .στέλνει “ταμείο” για το 2023.

*Autohellas: Με overdrive στην χθεσινή συνεδρίαση, με 2,15% στα 11,40 ευρώ. Χρονιά ιστορικά υψηλών αποτελεσμάτων το 2022, με φόρα για το 2023.

*Ποιος “γλυκοκοιτάζει” το αεροδρόμιο Καλαμάτας; Είδα το σχετικό της Αλεξάνδρας Κασσίμη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR, ΤΕΜΕΣ κ.λ.π, όταν “ανοίξουν” τα στοιχήματα θα εμφανίσω και τα δικά μου bets. Μέχρι τότε… χαμηλά τη μπαλίτσα. Πάντως Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Ευτύχης Βασιλάκης είναι μαζί στην AEGEAN, αλλά όχι μόνο. Όσον αφορά στον “καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” μπήκε δυναμικά στο χάρτη, χάρη στο Costa Navarino και τις απ’ ευθείας πτήσεις της AEGEAN. Παρεμπιπτόντως η εισηγμένη έχει τις περισσότερες (seasonal) πτήσεις και για το 2023: Βρυξέλλες, Μόναχο, Παρίσι SDG, Στοκχόλμη, Κατοβίτσε, Βαρσοβία.  

*Όσοι περιμένουν ανακοινώσεις για τα deal που σχεδιάζει η ΔΕΗ σε αγορά βαλκανικής χώρας (Ρουμανία, εναλλακτικά Βουλγαρία) σήμερα-αύριο θα απογοητευτούν. Σκληρός ο ανταγωνισμός για την Enel Romania, έχει και plan b ο Γιώργος Στάσσης, αν και πιο “ώριμη” είναι συμφωνία στο εσωτερικό (αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή; ). Τελικά του επικεφαλής της ΔΕΗ του “πέρασε” όσον αφορά στην επέκταση δραστηριοτήτων στα telecoms. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται πως στο Τσαμάζ-Στάσσης η στήλη είχε “παίξει” 2πλό.  

*Είδα τα αποτελέσματα της IDEAL Holdings: και που να μπουν στο ταμείο και τα 45 εκατ. από την πώληση της 3Cents στην Coca Cola. Δυνατό τέταρτο 3μηνο, που εκτιμώ πως θα δικαιολογεί αποτίμηση μεγαλύτερη της τρέχουσας των 128,8 εκατ.

*Της ΕΧΑΕ όχι δεν τα κοίταξα, τα τελικά θέλω να δω ειδικότερα τα “έξοδα διοίκησης κ.λ.π έξοδα”. 

*Από το Βερολίνο η είδηση: υπερδιπλάσιο θα είναι-τελικά- το κόστος παραγωγής των σταθμών LNG. Έχουν οι Γερμανοί, ας πληρώσουν. Και που να μην τους εφοδίαζε ο Γιώργος Προκοπίου αρχές καλοκαιριού. Και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπερτετραπλάσιο θα τους ερχόταν. 

*Στην ανανεωμένη boutique της Breitling κάλεσαν τα δύο brands φίλους και συνεργάτες για να δουν από κοντά τη φθινοπωρινή συλλογή πουκάμισων Chemise, αλλά και τα ολοκαίνουργια Chronomat GMT 40 και Super 38. Την τέχνη του χειροποίητου πουκάμισου με custom made δημιουργίες και κλασικές ανδρικές γραμμές αντιπροσωπεύει η εταιρεία Chemise Premium Collections. Η Λία Μπαρόλα, founder του brand, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της μόδας, παρουσίασε τη συλλογή φθινόπωρο – χειμώνας 2022-23 και τα ρούχα της κόσμησαν τον χώρο της μπουτίκ σε τόνους μπλε, καφέ και κλασικό λευκό. Στις βιτρίνες του καταστήματος οι καινούργιες συλλογές της Breitling έγιναν θέμα συζήτησης καθώς από την επανακυκλοφορία τους το 2020, τα Chronomat έχουν γίνει best seller της μάρκας. Από το μέγεθος της κάσας, στον μηχανισμό αλλά και στις βιώσιμες πρώτες ύλες τους, τα ρολόγια της Breitling ξεχωρίζουν για την τόλμη και την ομορφιά τους. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask