Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMegaplast: Αντί για την Πολωνία, έφερε επένδυση 23 εκατ. ευρώ στη Θήβα

Megaplast: Αντί για την Πολωνία, έφερε επένδυση 23 εκατ. ευρώ στη Θήβα

«Είχαμε επιλέξει την Πολωνία για να κάνουμε την επένδυσή μας. Μάλιστα, είχαμε αγοράσει και οικόπεδο εκεί. Όμως, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού το 2019 και η εφαρμογή φιλικών προς τις επενδύσεις πολιτικών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μας οδήγησε σε αλλαγή πλάνων και αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Έτσι, δημιουργήσαμε τη μονάδα στη Θήβα».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων την Παρασκευή στα εγκαίνια της νέας μεγάλης μονάδας της Megaplast στη Θήβα ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Χάρης Καββαδίας, δίνοντας το στίγμα του πως άλλαξε ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «κερδίσει» μια σημαντική επένδυση.

Με στόχο λοιπόν να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο σε μια αγορά συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ παγκόσμια, η ελληνική εταιρεία Megaplast προχώρησε σε μεγάλη επένδυση 23 εκατ. ευρώ στη Θήβα, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εύκαμπτου φιλμ συσκευασίας (Fiber Film). Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, που σημειωτέων έχει μηδενικό δανεισμό.

Πελάτες της εταιρείας είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών, ποτών και τροφίμων, όπως η Coca Cola HBC, η Nestle και δεκάδες άλλες, ενώ εξάγει το 95% της παραγωγής της σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, έχοντας ένα ευρύ δίκτυο διανομέων σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία & Μέση Ανατολή.

Το «παρών» στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Θήβας κ. Γιώργος Αναστασίου, ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.ά.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Βασίλης Μπίλλης, η Megaplast δρομολογεί δύο νέα επενδυτικά προγράμματα, για τα οποία θα είναι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ένα πρόγραμμα αξίας 9 εκατ. ευρώ θα αφορά την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής του νέου εργοστασίου στη Θήβα, ενώ το δεύτερο αξίας 5,5 εκατ. ευρώ αφορά εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στη «μητρική» μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης απ’ όπου και ξεκίνησε η εταιρεία.

Όπως είπε ο κ. Μπίλλης, η μονάδα στη Θήβα μπορεί να υποστηρίξει κύκλο εργασιών έως 90 εκατ. ευρώ, ενώ έχει περιθώριο να στηθούν ακόμη τέσσερις μηχανές, επιπλέον της πρώτης που εγκαινιάστηκε χθες. Στόχος σε ορίζοντα πενταετίας είναι η Megaplast να διπλασιάσει τα μεγέθη της, κάτι που θα γίνει με το άνοιγμα νέων αγορών αλλά και κάποιες στοχευμένες εξαγορές στο εξωτερικό.

Η εταιρεία απασχολεί 160 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 130 στην Ελλάδα (Κρήτη και Αθήνα) και οι 30 στο εξωτερικό, ενώ στη νέα μονάδα της Θήβας θα απασχοληθούν περί τους 70-80 εργαζομένους, ενώ αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε είκοσι. Η νέα μονάδα φιλοξενείται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ. και η στεγασμένη επιφάνεια της φτάνει τα 9.100 τ.μ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης (φωτό) τόνισε πως «εσείς εκπροσωπείτε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα της καινοτομίας». Σημείωσε πως η μεγάλη πρόκληση όταν ανέλαβε η κυβέρνηση δεν ήταν πρωτίστως να αρχίσει να βοηθάει τις επιχειρήσεις, αλλά να λιγοστέψει τους σκοπέλους και τα προβλήματα που – διαχρονικά – το ελληνικό κράτος έβαζε στην επιχειρηματικότητα. Εκεί εστιάσαμε εξ αρχής εμείς», συμπλήρωσε ο υπουργός. «Εγώ είμαι περήφανος να βλέπω την Ελλάδα πρώτη και είμαι περήφανος να βλέπω την Megaplast να ξεχωρίζει παγκοσμίως για τα προϊόντα και τις επιδόσεις της εκπροσωπώντας την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Το ιστορικό

Η εταιρεία Megaplast ιδρύθηκε πριν 27 χρόνια, το 1995 και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταστεί ένας εκ των υπολογίσιμων «παικτών» στον κλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας διεθνώς, έναν τομέα με γοργή ανάπτυξη, που ήρθε περαιτέρω στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας και των νέων κανόνων μεταφοράς τροφίμων και ποτών.

Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Χάρης Καββαδίας ο οποίος τη δημιούργησε το 1995 στο Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο να προμηθεύει τις αγορές με ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων υλικών εύκαμπτης συσκευασίας.

Στα 44,4 εκατ. ο τζίρος το 2021, στα 11,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Το 2021 ο Όμιλος Megaplast είχε κύκλο εργασιών 44,4 εκατ. ευρώ, έναντι 35,9 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 25%. Τα EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 13,7 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 43%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν στα 11,2 εκατ. ευρώ, έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας άνοδο 70%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ