don't even ask

don't even ask

spot_img

Εκλογές και βαθμίδες, Aegean-αποτελέσματα και αποτιμήσεις, νέα ιστορικά υψηλά… και αφυπνίσεις, μελετάτε τας γραφάς, πακέτα για Entersoft και ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και η διαφωνία Τάτση με τον “νεοφερμένο”

*Μέχρι αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδας) οι συζητήσεις σε Κογκρέσο και Βουλή για το αδιέξοδο στο θέμα του ανώτατου ορίου στο (ομοσπονδιακό) χρέος. Θεωρώντας πως, έστω και στο… και 1′ θα εξευρεθεί λύση άλλαξα κανάλι. Όπως προειδοποίησε η Janet Yellen, από 1η Ιουνίου no money…δύσκολο το βλέπουν και οι ίδιοι οι αναλυτές στην Wall Street, αλλά…

*Για αυτό και θα επικεντρωθώ στα δικά μας, ξεκινώντας από το πως βλέπουν οι ξένοι τις εκλογές. Σύμφωνα με την Barclays: μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ είναι μία πολύ ισχυρή βασική περίπτωση σε ενδεχόμενο δεύτερου εκλογικού γύρου. Ο αγγλικός οίκος βασίζει το βασικό ενδεχόμενο του στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα 5%-6% στο κυβερνών κόμμα. Οι Financial Times στο editorial τους, ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση να “χτίσει” πάνω στην πρόοδο της τελευταίας 10ετίας. Αναγνωρίζεται μεν η σημαντική πρόοδος αλλά…

*Έμμεση- μέσω παραίνεσης για αγορές τραπεζικών μετοχών, που θα υπεραποδώσουν- η παρέμβαση της Goldman Sachs. Θα σταθώ σε 2 τινά, το πρώτο αφορά σε δημοσίευμα του Euroactiv σύμφωνα με το οποίο, στοιχεία από δημοσκοπήσεις που διενεργούν πολυεθνικές εταιρείες (που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών) προκύπτει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι ντέρμπυ. Τώρα τι να σας πω, κοντός ψαλμός καθώς η απόκλιση είναι μεγαλύτερη και αυτής που έδιναν σε βάρος του Τ.Ρ Ερντογάν. Το δεύτερο στην δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη (στην συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου/ΑΝΤ1) πως με ΝΔ στην κυβέρνηση σε 100 μέρες θα αποκτάται η “επενδυτική βαθμίδα”. Εάν καταλαβαίνω σωστά: πρώτη Κυριακή 21 Μαΐου- δεύτερη Κυριακή 2 Ιουλίου, νέα κυβέρνηση ΝΔ συν 100 μέρες, μας βγάζει-χοντρικά- στην αξιολόγηση από την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου. Κολλάει; κολλάει, θυμίζοντας πως ο αμερικανικός οίκος-τέλη Απριλίου- είχε δώσει τη μισή αναβάθμιση (outlook σε θετικό από ουδέτερο) διατηρώντας το rating αμετάβλητο, μόλις μία κλίμακα χαμηλότερα (του κάτω ορίου του εύρους) της επενδυτικής βαθμίδας. Να υποθέσω ότι, ο Πρωθυπουργός είχε βγάλει “χαρτί και μολύβι” και έκανε έναν ανάλογο υπολογισμό για να αναφερθεί σε 100 ημέρες, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Γνωρίζω όμως, όπως σημείωνε χθες το finupnews για το ιστορικό χαμηλό του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

*Σε αυτή την συγκυρία ο ΟΔΔΗΧ αξιοποιεί την ευκαιρία και επανατιμολογεί 2 εκδόσεις ομολόγων με στόχο να αντλήσει άλλα 250+150=400 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία σήμερα, με το που ανοίγει το “βιβλίο” κλείνει. Να δούμε ωστόσο, τα επιτόκια: στο 4,25% και 4% για τις εκδόσεις που επανεκδίδονται. Για την συμβολή του ΟΔΔΗΧ στην διατήρηση του “μαξιλαριού” στα 36-38 δισ. μας τα εξηγούσε ο Εμμ. Νότης.

*Τα αποτελέσματα της AEGEAN θαρρώ πως τα είδαμε όλοι. Θετικό ebitda στο πρώτο 3μηνο-κατά παράδοση το χειρότερο για την εταιρεία- όχι όμως φέτος. Και ακριβώς στην παράταση της τουριστικής περιόδου-πέραν του τρίτου 3μηνου- επενδύει πολλά για φέτος η διοίκηση. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις παραγόντων λ.χ. του Βασίλη Κικίλια για τον τουρισμό, η AEGEAN θα μπορεί να έχει ένα ικανοποιητικό πρώτο 3μηνο, ένα καλό δεύτερο, ένα άριστο τρίτο και ένα τέταρτο επίσης καλό. Δηλαδή ιστορικά υψηλός τζίρος, ebitda, καθαρή κερδοφορία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (εάν και εφ’ όσον) θα έβλεπα μία αποτίμηση από 820 εκατ. και πάνω. Τα βλέπει αυτά η αγορά και πράττει ανάλογα, στα 8 ευρώ η μετοχή με άνοδο 2,83% και αυξημένες συναλλαγές. Όπως και αυτά στην Autohellas: νέα ιστορικά υψηλά με άνοδο 1,73% στα 14,08 ευρώ.

*Νέα ιστορικά υψηλά και για την Cenergy Holdings: με άνοδο 3,47% στα 4,92 ευρώ. Να υποθέσω πως, όλα προχωρούν by the book της JPMC. Και ότι το placement θα γίνει σε αποτιμήσεις ακόμη υψηλότερες.

*Δείχνει να αφυπνίζεται ο ΟΤΕ, με άνοδο 2,15% στα 13,75 ευρώ. Σαν να “ξυπνά” ο “βασιλιάς” όπως τον αποκαλούν στην μαρκέτα.

*Δεν ξάφνιασε το χθεσινό 5,27% της Eurobank στα 1,437 ευρώ. Για front running ενόψει ανακοίνωσης μεγεθών 3μηνου, σήμερα, Τετάρτη το είδα. Αλλά ούτε και το 5,06% της Εθνικής στα 5,396 ευρώ. Ανακοινώνει αποτελέσματα στις 23 Μαΐου, δηλαδή την Τρίτη μετά τις εκλογές. Να υποθέσω ότι, προδικάζεται αποτέλεσμα που θα “βγάζει” αυτοδύναμη ΝΔ στις 2 Ιουλίου.  Δεν λέω πως έτσι θα γίνει. Επιχειρώ να μπω στο μυαλό όσων ενεργούν με αυτή την λογική.

*Θα σταθώ και σε κάτι άλλο: την Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές 20,4 εκατ., χθες για άλλα 12,4 εκατ. Συνολικά 32,8 εκατ. σε πακέτα μέσα σε ένα 2ήμερο μάλλον μέτριων “καθαρών” συναλλαγών. Αξιοπρόσεκτο, το σημειώνω, το μεταφέρω.

*Χθες η DeA εστίαζε στο μεγάλο πακέτο των 850.000 μτχ του ΟΤΕ στα 13,58 ευρώ. Στην συνεδρίαση που ακολούθησε έγιναν όσα προαναφέραμε.

*Μου άρεσε που χθες η στήλη έκανε ολόκληρη αναφορά στην Πειραιώς, στα peanuts των 1,34 ευχώ/μτχ που έδινε το ΙΟΝ Group (Οκτώβριος 2022) με το “χαρτί” ένα ευρώ πάνω από τότε, καταλήγοντας πως “…από 3 ευρώ και πάνω και στην σειρά παρακαλώ…”. Τα 3 ευρώ έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η Deutsche Bank, στο μέσον της χθεσινής συνεδρίασης. Όχι δεν είχα μιλήσει με Deutsche Bank όταν βράδυ Δευτέρας αναφερόμουν στο 3άρι. Απλή λογική, για αυτό ξανά λέω, μελετάτε την στήλη, κατά το μελετάτε τας γραφάς. Συνήθως στέλνει “ταμείο” τους μελετηρούς. Όπως λ.χ. με την Mytilineos, χθες βγήκε το θέμα με την συνέντευξη στο Bloomberg, όπου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε μεγάλο deal στη Βόρεια Αμερική.

*Τα περί Mitsubishi, Exxon Mobil, eco/green e.t.c τα είδατε, υποθέτω.

*Ας πάμε αλλού, στην πληροφορική: συγκεκριμένα στην Entersoft όπου έγιναν πακέτα για 106.471 μτχ όλα στα 4,22 ευρώ. Σας λέω πως, τα πακέτα πήγαν σε θεσμικούς. Τι ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη; γ.σ στις 7 Ιουνίου, με θέματα διανομή μερίσματος ΚΑΙ εξουσιοδότηση για μετάταξη στην Κύρια Αγορά.

*Αλλά και στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, όπου επίσης έγιναν 2 πακέτα για 52.000 τμχ αμφότερα στα 3,15 ευρώ. Επίσης σε θεσμικούς, αλλά δεν έχω είδηση ΤΩΡΑ, την ψάχνω.

*Με νέα υψηλά υποδέχτηκε η αγορά τα μεγέθη της Fourlis. Καλά τα είδα (διαγωνίως), θα τα μελετήσω, καθώς είχαμε και διοικητικές αλλαγές στον όμιλο.

*Μία από τα ίδια, σε μόλις 4 μετοχές: των Πειραιώς, Mytilineos, Alpha Bank και ΟΤΕ το 46% της αξίας συναλλαγών.

*Και το όνομα αυτής Naval Group Hellas/θυγατρική του γαλλικού κολοσσού. Θα δημιουργηθούν έως 100 νέες θέσεις εργασίας, Naval Group και NAFS (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) ανακοίνωσαν την σύμπραξη για ναυπήγηση των κορβετών GoWind.

*Διόλου θεωρητικό το ερώτημα, για την περίπτωση της ΑΝΕΚ plan B υπάρχει; εάν κάτι δεν πάει καλά (λ.χ. με Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.λ.π). Γιατί απ’ ότι μαθαίνω από έγκυρη πηγή όλα έχουν εναποτεθεί στην Attica Συμμετοχών.

*Στην ασφαλιστική αγορά το όνομα του Μιχάλη Τάτση είναι κάτι σαν…φετίχ. Επί 10ετίες διευθυντής των δικτύων πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποχώρησε με “βελούδινο διαζύγιο” (και σεβαστή αποζημίωση) επειδή φέρεται να διαφώνησε με “νεοφερμένο” μεγαλοστέλεχος. Προφανώς και θα έχει ήδη προσφορές ανάλογες της αξίας του, για τον αντικαταστάτη του ωστόσο δεν έχω ακούσει κάποιο όνομα.

*Δύο και η σημερινή, μένουν για την “πρώτη κάλπη”.

*Την Παρασκευή λήγει η σειρά Μαΐου στα Παράγωγα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask