don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα “όχι” των Βρυξελλών στην Αθήνα, ο Ταγίπ και ο μάγος Μέρλιν, το πακέτο του ΟΤΕ, η αποεπένδυση του ΤΧΣ με τη νέα κυβέρνηση, οι εφοπλιστές για Εθνική, το γερό “χαρτί” της Πειραιώς και… κάντο όπως η Ιρλανδία

*Στην Wall Street, σε αναμονή των συζητήσεων Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικανών προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο του (ανώτατου ορίου) κρατικού χρέους. Το λεγόμενο “ταβάνι” χρέους θα είναι στο επίκεντρο και σήμερα, Τρίτη, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθυ και άλλα μέλη του Κογκρέσου θα έχουν σειρά επαφών. Σκοπός να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους (των 31,4 τρισ$). Να συμπληρώσω πως, σύμφωνα με την deVere- The US debt ceiling crisis is ultimate gift for China και ο νοών νοείτω…

*Εν μέσω ρευστότητας στην Τουρκία και σε αναμονή των εκλογών στην Ελλάδα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χθες Δευτέρα. Τα δυσάρεστα, τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό δείχνουν ότι το πρόβλημα κάθε άλλο παρά αντιμετωπίστηκε. Άργησε η ΕΕ (τι πρωτότυπο…) να το αντιληφθεί, φτάνουμε-πλέον- στον Μάιο για να αρχίσουν στις Βρυξέλλες να το συζητούν. Ένα πολυετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής είναι στο τραπέζι, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο “κρίσης χρέους” πιο έντονες απ’ ότι στο προηγούμενο Eurogroup, με τις πληθωριστικές πιέσεις να φέρνουν και άλλες περισσότερες- αυξήσεις επιτοκίων. Στις 24 Μαΐου- Τετάρτη μετά την “πρώτη κάλπη”- ανακοινώνεται η Έκθεση Αξιολόγησης της χώρας μας (εξαμηνιαία). Στο monitoring των Βρυξελλών και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρώτο “όχι” έχει ειπωθεί- ήδη- προς την Αθήνα ως προς το αίτημα ένταξης των κονδυλίων για το Repower EU για την ενέργεια, στο Ταμείο. 

*Ωστόσο, κοινός τόπος στις Βρυξέλλες- σύμφωνα με πηγή της DeA- το γεγονός ότι η Κομισιόν, μόλις χθες, βελτίωσε στο 2,4% τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας όταν για την ευρωπαϊκή εκτιμά 1,1% και πληθωρισμό 4,2% έναντι 5,8%. Για δεύτερη σερί ημέρα χθες το GR10Y με 3,975% χαμηλότερα του αντίστοιχου IT10Y στο 4,075%. Παράλληλα η-νέα- κρίση στην γειτονική Τουρκία, με “βουτιά” για μετοχές, κρατικά ομόλογα, τουρκική λίρα… Σε μία συγκυρία που τα vulture funds έχουν οσμιστεί… αίμα και καιροφυλακτούν. Στον πρώτο αδύναμο, στον πιο ευάλωτο επαφίεται στις ορέξεις τους, εάν θα του επιτεθούν. Ευτυχές το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι έξω από το στόχαστρο τους. Από αυτή την άποψη, εύλογα ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωνε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που υλοποιείται. 

*Στα εκλογικά Ι: για άνετη πρωτιά πηγαίνει ο υπ. Οικονομικών στην περιφέρεια του, σύμφωνα με άνθρωπο μας στην Λαμία. Εκλογικά ΙΙ: Διακριτή η επιφυλακτικότητα στην χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πολύπειρο χρηματιστή, η παταγώδης διάψευση των δημοσκόπων στην Τουρκία συζητήθηκε (και) στα χρηματιστηριακά γραφεία της Αθήνας. Όπως είπε έτερος χρηματιστής (της εποχής του “κάγκελου”), με τον Ρ.Τ Ερντογάν και την Τουρκία μέχρι και ο… μάγος Μέρλιν πάλι έξω θα έπεφτε. Κοντός ψαλμός: 3 και σήμερα που, λέγαμε κάποτε οι παλιότεροι. 

*JPMC: Επιμένει στα 2 σενάρια ο πανίσχυρος επενδυτικός τραπεζικός όμιλος: κυβέρνηση ΝΔ είτε αυτόνομα, είτε με ΠΑΣΟΚ. 

*Στις 1.121,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό συνεδρίασης τις 1.131,31 μονάδες. Έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση με τελική τιμή για τον ΓΔ χαμηλότερα των 1.130 μονάδων. Αλλά με νέα ιστορικά υψηλά για Autohellas (13,84) και Cenergy Holdings (4,755). Nέα υψηλά για: Coca Cola 3E (29,45), Fourlis (4,045) και Attica Συμμετοχών (2,53).

*Αίσθηση έκανε ένα μεγάλο πακέτο για 850.000 τμχ στον ΟΤΕ. Στα 13,58 ευρώ η εντολή, στα 11,5 εκατ. η αξία της προσυμφωνημένης συναλλαγής. Στα 21,5 εκατ. οι προσυμφωνημένες εντολές, στα 62 εκατ. ο καθαρός τζίρος, συνολικά στα 83,5 εκατ. Σε μόλις 2 μετοχές ΟΤΕ, Mytilineos το 30% του τζίρου ( ! ). Κατά τ’ άλλα αγορά προς αναβάθμιση, με τον διευθύνοντα να ανοίγει και νέο μέτωπο, αυτή την φορά με τις χρηματιστηριακές. Η λειτουργία του νέου παραγώγου MSCI Rebased Greek Index γίνεται μέσω Morgan Stanley. Ναι, του επενδυτικού οίκου στον οποίο ανέθεσε το Investor Day της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (λέγεται πως έβαλε το…χεράκι του ο Αλέξης Πατέλης). Ας μην το χοντρύνω, αυτοί ξέρουν… 

*Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα AEGEAN, Fourlis, αύριο Eurobank, μεθαύριο Helleniq Energy. Μία περιέργεια για την πρώτη την έχω. Και για την Eurobank επίσης, με την διοίκηση Καραβία να θέτει ως προτεραιότητα την επαναπόκτηση του 1,4% που έχει απομείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Προφανώς με τη νέα κυβέρνηση, τον νέο υπουργό κ.λ.π το πιθανότερο να σηματοδοτεί το άνοιγμα της αυλαίας για τον αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. 

*Ξαναδιαβάζω σενάρια επί σεναρίων, κυρίως για την Εθνική-όπου το Ταμείο έχει το 40% του μ.κ. Ρώτησα τον γνωστό και μου επιβεβαίωσε πως οι 3-4 ισχυροί του εφοπλισμού εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ενός 15%-20% του μ.κ της Εθνικής. Στα 4,697 δισ. η αποτίμηση της Εθνικής. Στα  2,860 της Πειραιώς, με την μετοχή στα 2,288 ευρώ. Θα θυμίσω ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2022 διάφοροι… ειδήμονες υπερθεμάτιζαν για το ΙΟΝ Group που φερόταν να προσφέρει 1,34%/μτχ για την εξαγορά του 27% του μ.κ. Και τι δεν είχα διαβάσει τότε- από τους…ειδήμονες- το fund του Andrea Pignataro ετούτο, οι Ιταλοί εκείνο… υποθέτω θα τα έβλεπαν και στα κεντρικά του Ομίλου και θα γελούσαν. Σχεδόν 1 ευρώ πάνω-από τότε- το χαρτί, έχει “τρέξει” 59,11% από την αρχή του έτους. Σιγά μην συναινούσε ο Χρήστος Μεγάλου να δοθεί το 1/ 4 του μ.κ σε under value τιμές. Από 3 ευρώ και πάνω και στην σειρά παρακαλώ… 

*Λίγο ακόμη και η Καρέλιας θα φτάσει την Lamda Development, σημεία των καιρών. Αμ το άλλο, AEGEAN στα 701,5 εκατ., Autohellas στα 672,9 εκατ. Ευτυχή μεγέθη. 

*Συμπράξεις στην ενέργεια: εντός Mytilineos με ΔΕΗ, εκτός Mytilineos  με Mitsubishi. Η κορυφαία διεθνώς στη δέσμευση και επαναχρησιμοποίηση CO2 στην ατμόσφαιρα .Και μία λεπτομέρεια, joint venture της Mitsubishi με την Exxon Mobil. Κάτι έχω κατά νου, για το “υπερατλαντικό ταξίδι του Μυτιληναίου” (mononews) στο green energy και εκτός συνόρων, αλλά… να το επιβεβαιώσω πρώτα. Πάντως χθες και Παρασκευή άλλαξαν χέρια πολλές θέσεις στο “χαρτί”. 

*Μεγέθη 3μηνου ανακοίνωσε χθες η Ideal Holdings, αύξηση ebitda 10%, επιστροφή κεφαλαίου.

*Αίφνης πρόβλημα με την μη αποδοχή- από 1 Απριλίου- της ICAP από το ευρωσύστημα. Πρακτικά, οι αξιολογήσεις της δεν γίνονται αποδεκτές που σημαίνει ότι προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τις τράπεζες μένουν εκτός. Επί της ουσίας μία τράπεζα δεν μπορεί να αντλήσει ρευστότητα (χαμηλού κόστους) από την Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας σχετικές απαιτήσεις ως ενέχυρα. Πλέον για να γίνουν αποδεκτές θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από έναν εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Σωστά όπως, η Ernst & Young αξιολογούσε την Folli Follie και ανακήρυσσε “επιχειρηματία της χρονιάς” τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. “Κάποιο λάκκο, βλέπω…” για να δω πως θα αντιδράσει το σύστημα, γιατί η ICAP είχε συγκριτικά με τους BIG4 φθηνότερο τιμολόγιο. 

*Κάντο όπως η Ιρλανδία, θα μπορούσε να είναι το μότο ενός από τα κόμματα εξουσίας, άντε και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Στην αγαπητή χώρα, ο υπ.Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των υπερκερδών που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενός sovereign fund, που όπως η Νορβηγία (δεκαετία του 1990) δημιούργησε και ενίσχυσε ένα “κρατικό ταμείο” για να εξασφαλίσει τις επόμενες γενιές. Έως 24 δισ. υπολογίζει ο Ιρλανδός υπ.Οικ ότι μπορεί να φτάσουν (και διατεθούν) φέτος, δισ. επί σειρά ετών το Όσλο από τα κέρδη των πετρελαϊκών κ.ο.κ. Θα περίμενε κάποιος εχέφρων να αναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία υπέρ λ.χ. μέτρων ενίσχυσης της οικογένειας, αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, της γήρανσης του πληθυσμού. Και τους 2 αρχηγούς να “δίνουν τα χέρια” για μία τέτοια ή ανάλογης εθνικής σημασίας πρωτοβουλία. Τι κάθομαι και σκέφτομαι και ‘γω…

*Με την Six Senses Hotels η νέα μονάδα της Grivalia Hospitality, στους Πεταλιού Neil Jacobs (Six Senses) και Γιώργος Χρυσικός (Grivalia Hospitality) σε κοινή ανακοίνωση τους για το νέο project στους Πεταλιούς. Και την Πέμπτη οι επιτελείς της εταιρείας παρουσιάζουν το Avant Mar και Matsuhisa Paros, στο Matsuhisa Athens. Λίγο πριν την άφιξη τους στο όμορφο νησί των Κυκλάδων. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask