don't even ask

don't even ask

spot_img

Δημοσκοπήσεις εν θερμώ, αναβολή σχεδίων, η… δημιουργική ασάφεια του Φωκίωνος, κοντά στα 3 δις η Jumbo, άνοδος για ΕΧΑΕ, οι “πηγές” μας εκ Πατρών και ο… αλώβητος Ιβάν

*Από τα εσωτερικού ενδιαφέροντος ζητήματα η αρχή για σήμερα. Συνδυαστικά: Στοιχίζουν τα Τέμπη στην κυβέρνηση- Στα ίδια ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc (*). Είδα αναλυτικά το σχετικό θέμα, στο finupnews, διάβασα και την προτροπή του Νίκου Ελευθερόγλου προς τον πρωθυπουργό να τους μαζέψει (τους 2-3 υπουργούς του, οι οποίοι εκτίθενται και εκθέτουν την ΝΔ) και την οριστικοποίηση πως εκλογές από Μάϊο-Πανελλήνιες και βλέπουμε.

  (*)καλά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc ένα 45% (των ερωτηθέντων) θέλει να γίνουν εκλογές στο 40ήμερο των θυμάτων. Ήμαρτον. Ότι νάναι.

*Τέλος και σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για έργα που αφορούν σύμπαν το “εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο”. Με νέα κυβέρνηση και τους επόμενους υπουργούς “Αττική Οδός” και “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Όμως θα πρέπει να υπάρξει αντιστάθμιση- hedging στα συμφέροντα, σαν να λέμε- για να δούμε τι μπορεί να προχωρήσει, να προτάξει ως θετικό η κυβέρνηση.

*Με την οικονομία να παραμένει από τα “γερά χαρτιά” του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησα έναν γύρο επικοινωνίας με ισχυρούς του “εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου” για να σχηματίσω άποψη με ποιον, πως κ.λ.π. Εκτιμώ, πως αν όχι Δευτέρα, Τρίτη πρωί η στήλη θα έχει ενδιαφέρουσες (θέλω να πιστεύω) λεπτομέρειες.

*Αναμφίβολα σημαντική η συμφωνία ΔΕΗ- Enel Romania, αν και ήταν να ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα κρατήθηκε για αυτήν, εύλογα, να καθίσει κάπως η κατάσταση. Ένα deal, που σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου, έμμεσα θα λειτουργήσει σαν μέτρο σύγκρισης με άλλα κυοφορούμενα, κατά κάποιο τρόπο ανεβάζει το “τίμημα” και πάλι στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο. Έχει λίγη-αλλά σύνθετη- δουλίτσα το “χρηματοδοτικό” που αφορά στην συμφωνία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (και πως να μην… μόνο τη διαφορά στα κόστη χρήματος/επιτόκια κ.λ.π να δει κάποιος σε αυτό το διάστημα των 10 μηνών καταλαβαίνει το γιατί…). Πλην όμως η “έξοδος” της ΔΕΗ (στη Ρουμανία) επισπεύδει την “είσοδο” ξένων (στην Ελλάδα).

*Εύλογο το ενδιαφέρον της αγοράς για τα αποτελέσματα 2022 της Eurobank, κυρίως όμως για τις δηλώσεις Καραβία για τα φλέγοντα λ.χ. διανομή μερίσματος. “Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί το κλειδί της στρατηγικής της τράπεζας”, προτεραιοποίησε τους στόχους του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Όταν η αγορά αναφέρεται σε διανομή μερίσματος από την Eurobank, εννοεί για τα κέρδη 2022, δηλαδή να δοθεί φέτος. Ωστόσο ο ίδιος είπε ότι, “…από το επόμενο έτος και μετά στοχεύει στη διανομή τουλάχιστον του 25% των κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών…”. Καταλαβαίνω πως ο Φωκίων Καραβίας αφήνει “δημιουργικά ασαφές” το ζήτημα, που σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει το οριστικό ΟΚ του Επόπτη (και δεν θα μπορούσε άλλωστε), θα χρειαστεί λίγος χρόνος (2-3 εβδομάδων σημείωνε η DeA) μέχρις ότου… Όμως έχει λάβει την θετική ανταπόκριση από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% του μ.κ που κατέχει το ΤΧΣ. Εκτίμηση έμπειρου χρηματιστή, πως αυτή η ασάφεια γύρω από το μέρισμα θα μετριάσει την αγοραστική διάθεση αρκετών funds- που το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έγραψαν διψήφιες αποδόσεις, ακόμη και έως 60%- λίγη υπομονή θα χρειαστεί να κάνουν μέχρι τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου.

*Στα 2,94 δισ. η αποτίμηση της Jumbo, μόλις 60 εκατ. από το όριο των 3 δισ. Ξανά γράφω για Jumbo γιατί είχε άνοδο και χθες. Με 2,96% στα 21,60 και ενδοσυνεδριακό νέο ιστορικό υψηλό στα 22,06 ευρώ.

*Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της ΕΧΑΕ, με νέα άνοδο 2,22% στα 4,14 ευρώ (πάλι με αυξημένες συναλλαγές). Άνοδος 33,35% από την αρχή του 2023 έναντι 16,50% του ΓΔ, δηλαδή Χ2 της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, η αποτίμηση παραμένει χαμηλά στα 249,8 εκατ. ευρώ. Θα πει κάποιος γιατί αναφέρομαι στην χρηματιστηριακή αξία της ΕΧΑΕ, ΟΚ να δούμε- σε όρους αποτίμησης- που θα μπορούσε να πουληθεί σε ξένο η εισηγμένη. Τι εννοώ; σαφές ο Ιωάννης/Γιάννος Κοντόπουλος έχει έρθει με έργο στην Λεωφόρο Αθηνών, να “ταιριάξει” το Χρηματιστήριο Αθηνών. Λόγου χάρη, μία Morgan Stanley που διοργάνωσε (με Αλεξ Πατέλη) το road show στο Λονδίνο; θα μπορούσε αλλά δεν είμαι σίγουρος. Είμαι όμως, όσον αφορά στον σχεδιασμό για πώληση της ΕΧΑΕ σε ξένο. Ας το κοιτάξουν λίγο πιο προσεκτικά για παράδειγμα οι του ΣΜΕΧΑ. Λέω ‘γω τώρα, που μου έχουν βάλει “δεύτερες σκέψεις” στο μυαλό.

*Οι τακτικοί πρωινοί θα θυμούνται, πως πριν 2-3 μέρες η DeA είχε γράψει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ πως τελική συμφωνία εξαγοράς της MED Frigo από την EOS ΔΕΝ υπάρχει; Σωστά, καθώς είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα (διαρροές από ποια πλευρά άραγε) ότι “έχει κλείσει”. Ε, χθες είδα-στα ίδια μέσα- πως το fund του Απόστολου Ταμβακάκη εξαγοράζει την εξαιρετική πατρινή εταιρεία. Έτσι, το προ 4 ημερών “εξαγόρασε” έγινε “εξαγοράζει”. Υπάρχει μία διαφορά, ουσιώδης; επουσιώδης; θα φανεί. Παρεμπιπτόντως, thnx στην πηγή μας από την Πάτρα, που 100% έγκυρα μας διαφώτισε για το πως είχε η κατάσταση.

*Νομίζω πως ήρθε η ώρα να επανέλθω σε μία αρκετά παλιότερη πληροφορία που ήθελε την Lidl.de να έχει κάνει κρούση στην Ahold- Delhaize. Η πηγή μας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να φτάσουν μέχρι την ελληνική αγορά, δηλαδή η Lidl να αποκτήσει μέρος ή το όλον της ΑΒ Βασιλόπουλος. Γράφει (euro2day) χθες η Αλεξάνδρα Γκίτση- από τις εγκυρότερες του κλάδου- για το απεργιακό κύμα που πλήττει την μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος. Οι εργαζόμενοι του ολλανδο-ελβετικού ομίλου απεργούν λόγω της απόφασης να “ιδιωτικοποιήσει” μέρος του δικτύου της βελγικής θυγατρικής, δηλαδή της Delhaize. Η διοίκηση της έχει ανακοινώσει την πώληση 128 καταστημάτων της σε δικαιοχρήστες. Κρατήστε το, καθώς δεν αποκλείεται να αφορά και την ελληνική αγορά.

*Επανήλθε το radar/axia με πλούσιο παρασκήνιο για τη μεθόδευση της πώλησης της βίλας των Κουτσολιούτσων στις Σπέτσες στον Παύλο Γλύξμπουργκ. Για να επανέλθει το team του Αντώνη, θα έχει τον λόγο του. Τουλάχιστον “περίεργη” αυτή η σιωπή τόσο από ΝΔ, όσο από ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Folli Follie, την υπόθεση της βίλας.

*Fitch και Standard & Poor’s δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel Romania.

*Και επίσημα τέλος στις διαπραγματεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Wade Adams/Κούτρα για ΑΚΤΩΡ. Μάλλον άνετους τους είδα τους 2 βασικούς μετόχους του ομίλου, που δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Γιατί; και ο διαγωνισμός της “Αττικής Οδού” πάει πίσω-πόσο; από φθινόπωρο να υποθέσω- και μπορεί- εν τέλει- να χρειαστεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το “κατασκευαστικό” (REDS, Γούρνες, Άλιμος κ.λ.π).

*Ουραγός η Ελλάδα στο πάγωμα των ρωσικών assets, σύμφωνα με το Bloomberg. Πόσο καιρό πριν η DeA καθησύχαζε τους ΠΑΟΚφίλους της, πως δεν θα πειραχτεί ο Ιβάν. Ας πάρουν όμως το ματσάκι, που πρέπει. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask