Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί τα Ελληνικά Πετρέλαια γίνονται εταιρεία Holding

Γιατί τα Ελληνικά Πετρέλαια γίνονται εταιρεία Holding

Την απόφαση για σημαντικές αλλαγές στην επιχειρησιακή διάρθρωση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια έλαβε το διοικητικό συμβούλιο τη Μεγάλη Πέμπτη και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Πιο αναλυτικά, ελήφθη η απόφαση για το μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ από έναν αμιγώς πετρελαϊκό όμιλο σε ενεργειακή εταιρεία Συμμετοχών, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των assets, το καλύτερο management και την ισχυροποίηση του brand σε Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, θα γίνει απόσχιση του κλάδου διύλισης.

Τις συγκεκριμένες αποφάσεις θα κληθούν να συζητήσουν και να εγκρίνουν οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ στη Γενική Συνέλευση του ομίλου που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου και αφού πρώτα γνωστοποιηθούν στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης, στόχος είναι η δημιουργία νέας ομιλικής ταυτότητας, νέου ονόματος και καινούριας εικόνας εναρμονισμένης με τη δυναμική της νέας εποχής, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος η δημόσια παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.

Όπως παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η νέα οργανωτική δομή θα προσφέρει καλύτερη ευελιξία για συγχωνεύσεις, εξαγορές και πωλήσεις θυγατρικών.

Ανάμεσα στις ρηξικέλευθες αλλαγές που φέρνει ο μετασχηματισμός είναι η αλλαγή του Καταστατικού με τη μείωση των μελών του Δ.Σ. από 13 σε 11 πλέον, χωρίς εκπροσώπηση των εργαζομένων, αλλά και αλλαγές στο management, δεδομένου ότι θα καταργηθεί το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Ανδρ. Σιάμισιης: Σημαντικά τα οφέλη στη νέα εποχή

Από την πλευρά του, ο διευθύνοντας σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σημειώνει πως «η δομή της νέας Holding Company διευκολύνει την χρηματοδότηση και επιτρέπει πιο καλύτερη αποτίμηση προσφέροντας περισσότερες επιλογές ανάπτυξης».

Ο ίδιος σημειώνει πως τα βασικά οφέλη του νέου σχηματισμού είναι τα εξής: «Η εγκατάλειψη της παλαιάς δομής που σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990, η αύξηση της διαφάνειας των αξιών χαρτοφυλακίου (έναντι διύλισης πετρελαίου), η βελτίωση ευελιξίας για επιδίωξη ευκαιριών ανάπτυξης (συγχωνεύσεις & εξαγορές), ο διαχωρισμός διαφορετικών επιχειρηματικών μονάδων για την διαχείριση κινδύνου, οι προσαρμοσμένες στρατηγικές χρηματοδότησης για διαφορετικούς κλάδους, η βελτιστοποίηση διανομής μερισμάτων».

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «η απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πετροχημικών δεν επηρεάζει το επιχειρηματικό μοντέλο και τις εργασιακές σχέσεις», ενώ με βάση το πλάνο οι αποσχισθείσες δραστηριότητες θα συνεχίσουν σαν ΕΛ.ΠΕ ΑΕ με νέο ΑΦΜ. Συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία (διυλιστήρια, αποθέματα) θα συνεχίσουν ως έχουν, όπως και όλες οι εμπορικές συνεργασίες.

Μέτοχος της ΕΛ.ΠΕ κατά 100% η νέα μητρική εταιρεία Συμμετοχών, ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην σχέση εργασίας, συνθήκες και εργασιακά δικαιώματα.

Άμεσες αντιδράσεις των εργαζομένων – Απεργίες στις 14 και 20 Μαΐου

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που ήδη προκήρυξαν δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και στις 20 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σφόδρα σ’ αυτές τις εξελίξεις και ειδικά στη μη εκπροσώπησή τους στο ΔΣ αλλά και στην κατάργηση του δικαιώματος του δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, «ώστε να περάσει στον Ομιλο Λάτση ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας», όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αποφάσισε, πέρα από τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, να ξεκινήσει από σήμερα περιφερειακές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους και τις μονάδες των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο έγκλημα την απεμπόληση του ορισμού διοίκησης από το Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο καταστατικό ο μεγαλομέτοχος- δηλαδή η Paneuropean του Ομίλου Λάτση που κατέχει σήμερα το 47% των μετοχών- καθίσταται κυρίαρχος στον σχεδιασμό, στη στρατηγική, στις προμήθειες και στις επιλογές αγορών του Ομίλου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ