Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Απόβαση» στο Λονδίνο για τη ΔΕΗ

«Απόβαση» στο Λονδίνο για τη ΔΕΗ

Εβδομάδα εξωστρέφειας και προβολής της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και επιμέρους εισηγμένων στο εξωτερικό είναι η τρέχουσα, με την ατζέντα να είναι εξαιρετικά πλούσια και αναμένεται να προσδώσει νέο ενδιαφέρον στους επενδυτές, εγχώριους αλλά κυρίως ξένους. Πρόκειται για μια εβδομάδα που έχει διεθνή road shows, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αλλά και την πρώτη για φέτος αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από σχετικό διεθνή οίκο.

Σήμερα Τρίτη είναι η μεγάλη ημέρα για τη ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας σε road show στο Λονδίνο θα παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό πλάνο και τις μεγάλες εξαγορές των Enel Romania και Κωτσόβολος, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αγορά αναμένει εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη εκδήλωση που γίνεται στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γύρω από τη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν «χτιστεί» μεγάλες προσδοκίες, καθώς η Επιχείρηση θα παρουσιαστεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ευρισκόμενη στο καλύτερο αναπτυξιακό momentum των τελευταίων πολλών ετών. Έχει θωρακιστεί κεφαλαιακά, μέσω της μεγάλης ΑΜΚ και της έκδοσης των ομολόγων, μετασχηματίζεται από έναν βαθιά κρατικό και δυσκίνητο οργανισμό σε μια εταιρεία που μπορεί να λειτουργεί (και) με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο μετασχηματισμός της προς περισσότερο βιώσιμες πρακτικές και πηγές ενέργειας.

Αιχμή του δόρατος στις παρουσιάσεις στους ξένους θεσμικούς ασφαλώς θα είναι η μεγάλη εξαγορά στο εξωτερικό, στη Ρουμανία με την ENEL Romania, η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική επιχείρηση διεθνώς αν εξαιρεθεί ο τραπεζικός τομέας, ενώ εκτενής αναφορά θα γίνει και για τη στόχευση της εξαγοράς του δικτύου της Κωτσόβολος.

Η κίνηση της ΔΕΗ με την ENEL Romania είναι τεράστιας σημασίας και προοπτικών, που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Η ΔΕΗ – και κατ’ επέκταση η Ελλάδα – απέκτησε δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια, θέση που είχε στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 2000, όμως πλέον την αποκτά μέσω του κλάδου της ενέργειας.

Επίσης, θα γίνει εκτενή παρουσίαση των προοπτικών και της στόχευσης της εξαγοράς της αλυσίδας Κωτσόβολος στην Ελλάδα και το πως θα αξιοποιηθούν τα 95 κομβικά καταστήματα ανά την Ελλάδας.

Φυσικά, θα γίνει πλήρης παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, μετά την κεφαλαιακή θωράκιση, αλλά και τις απώλειες που υπάρχουν από τον ανταγωνισμό και την υποχρέωση να μειώσει το δεσπόζων ποσοστό της στην ελληνική αγορά.

Την ίδια ώρα, η παρουσίαση γίνεται σε μια καλή συγκυρία και για τη μετοχή της ΔΕΗ, που ενισχύθηκε άνω του 70% το 2023, φέτος ενισχύεται κατά 9,68%, ευρισκόμενη μια ανάσα από τα υψηλά 10ετίας και τα 9,35 ευρώ που έκλεισε προ ημερών και αποτελούν το ρεκόρ από το 2014.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ