Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈως τις 1.550 μονάδες με άνοδο 16% βλέπει το Χ.Α. φέτος η...

Έως τις 1.550 μονάδες με άνοδο 16% βλέπει το Χ.Α. φέτος η Goldman Sachs

Μια εκ των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης θεωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, ανεβάζοντας τον πήχη για φέτος έως τις 1.550 μονάδες, ήτοι δυνατότητα περαιτέρω ανόδου 16% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου για το Χ.Α. ήταν στις 1.375 μονάδες, στις οποίες πλέον το Χ.Α. βρίσκεται πλησίον.

Η άνοδος κατά 16%, είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, ενώ βάσει των υπολογισμών της Goldman Sachs, το P/E της ελληνικής αγοράς θα αυξηθεί στο 8x από 7,5x σήμερα, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 8%. Ο οίκος τονίζει πως ο δείκτης MSCI Greece υπεραπέδωσε σε σχέση με τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια πρόσφατων τραπεζικών πιέσεων, με αφορμή τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Εν γένει η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των αναδυόμενων αγορών φέτος, αποτιμώντας ότι θα υπάρξει σταδιακή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και έναρξη μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Επίσης αναβαθμίζει τον στόχο της για τον δείκτη MSCI των Αναδυόμενων Αγορών στις 1.125 μονάδες, από 1.050 μονάδες πριν, βλέποντας άνοδο της τάξης του 10% φέτος και εκτιμώντας πως οι άνοδος των αποτιμήσεων μπορεί να διατηρηθεί.

Παράλληλα, αναβαθμίζει τις προσδοκίες της για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 11% από 8% (λόγω χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, που τείνουν να οδηγούν την κερδοφορία των εταιρειών στις περισσότερες μεγάλες αγορές.

Προβλέπει ακόμα ότι οι ισχυρότερες αποδόσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας, ακολουθούμενη από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, CEEMEA, με τις χαμηλότερες αποδόσεις να σημειώνονται στις αγορές της Λατινικής Αμερικής. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η πορεία των επιτοκίων είναι πλέον κοντά στην πλήρη αποτίμηση (ένα θέμα που έχει ωφελήσει περισσότερο τη Λατινική Αμερική παρά την Ασία) και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν (ενισχύοντας τις περιφερειακές, ανοιχτές ασιατικές οικονομίες).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ