Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣε ανοιχτή συζήτηση για την έμφυλη βία συμμετείχε ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Σε ανοιχτή συζήτηση για την έμφυλη βία συμμετείχε ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Για τη βία κατά των γυναικών μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το «Free Thinking Zone» και το δίκτυο ενδυνάμωσης γυναικών «Lean In», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το περασμένο Σάββατο 27 Απριλίου.

Σε μία ανοικτή συζήτηση με γυναίκες μέλη του Lean In και πολίτες, την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος Λίνα Γιάνναρου, ο κ. Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το πλαίσιο δράσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Μεταξύ άλλων, όπως τονίζεται τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες, στις αιτίες, την έκταση και τον αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, στη λειτουργία και τα οφέλη των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, της εφαρμογής «Panic Button”»και των «Safe Houses», καθώς επίσης στην εκπαίδευση και ττα πρωτόκολλα των αστυνομικών και στην ανάγκη αλλαγής κουλτούρας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική αστυνόμευση.

Παράλληλα, αντάλλαξε απόψεις και απάντησε στις ερωτήσεις των πολιτών, ενώ ανέδειξε την ανάγκη εστίασης της δημόσιας συζήτησης στη βία κατά των γυναικών, με την αξιοποίηση προτάσεων και ιδεών των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

«Διαμορφώνουμε τις συνθήκες, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών και εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε κάθε γυναίκα που φτάνει στο Αστυνομικό Τμήμα να αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση. Να νιώθει έμπρακτα την ενθάρρυνση και την ασφάλεια να μιλήσει για οποιονδήποτε λόγο και αν οδηγήθηκε μέχρι αυτό. Τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται διαρκώς», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζονται τα νέα μέτρα που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας:

– Ίδρυση 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

– Πανελλαδική επέκταση της χρήσης της εφαρμογής «Panic Button» για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

– Εξασφάλιση Safe Houses – Δομών Βραχυχρόνιας ασφαλούς φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

– Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία των καταγγελιών.

– Μεταφορά του θύματος με γνώμονα την προστασία και την ασφάλειά του.

– Εκπόνηση οδηγού για τους πολίτες, με πληροφορίες για τη νομοθεσία, τα δικαιώματά τους και τη διαδικασία που ακολουθείται.

– Δημιουργία φόρμας αξιολόγησης της αστυνομικής ανταπόκρισης για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ