don't even ask

don't even ask

spot_img

Tο ράλι της Optima, contrarian για mezzanines, γεννούν και τα…κοκόρια του Watsa, οι αντοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι προβλέψεις του ΔΝΤ, upside down για αλουμίνιο και το Πεκίνο ψωνίζει χρυσό

*Τις τελευταίες (3-4) μέρες η DeA προειδοποιεί (και ξανά προειδοποιεί). Διακρίνοντας πυκνή νέφωση πριν το “χτύπημα” της Τεχεράνης. Το ΣΚ πύκνωσαν επικίνδυνα, η επαπειλούμενη ανταπάντηση του Τελ-Αβιβ αυξάνει τον βαθμό επενδυτικού ρίσκου διεθνώς. Ήδη, τα futures του πετρελαίου (Brent, WTI) “τσιμπάνε” σταθερά, λίγο αλλά σταθερά. Η αβεβαιότητα συντηρεί το ρίσκο, με ενδεικτική την επιβάρυνση του VIX/CBOE από τις 15,5 (11/4) προς τις 19 (16/4). Το 20 είναι ένα πρώτο όριο alert για τον λεγόμενο “δείκτη φόβου”. Ήδη, αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται όλο και πιο φειδωλοί ως προς την τακτική που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον. Contrarian φωνές, αναφέρονταν ακόμη και στο (ακραίο) ενδεχόμενο τα επιτόκια, όχι μόνο να μη μειωθούν, αλλά να αυξηθούν.

*Με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα μου προξενούσε έκπληξη εάν ο Jerom Powell προχωρούσε σε περισσότερες από μία ( 1 ) μειώσεις, μέχρι το τέλος του 2024. Με προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών να προβλέπουν ντέρμπυ, η Fed πολύ δύσκολα να “εργαλειοποιήσει” τα επιτόκια την προεκλογική περίοδο. Θα μπορούσε, ενδεχομένως να hedgάρει μέσω δολαρίου λ.χ. με ευρώ, με γουάν εξωτερικού κ.λ.π βλέποντας ότι το Πεκίνο συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες χρυσού (σε φυσική μορφή). Οι γνώστες της προθεσμιακής αγοράς (στον χρυσό) δεν διακρίνουν τον ορίζοντα της ανοδικής πορείας του μετάλλου.

*Αναφερόταν η DeA και στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών αλουμινίου-νικελίου (λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ενεργοποιήθηκαν προχθές Δευτέρα). Άλμα 9% και 8% (για να υποχωρήσουν στη συνέχεια) και αν είναι δυνατόν οι αδαείς έλεγαν πως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν (την Δευτέρα) ψύχραιμα. Μίνι sell off, για DAX, CAC και FTSE100 χθες, εάν δεν “γυρίσουν” σήμερα (στο πλαίσιο τεχνικού χαρακτήρα ανοδικής διόρθωσης, τότε…). Τι θα μπορούσε να συμβεί, στο ήπια αρνητικό ενδεχόμενο; η ΕΚΤ να μην μπορεί να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου. Ο κίνδυνος του 1,05 ευρώ/δολάριο δεν είναι μακρινός.

*Για την Wall Street φάνηκε χθες πως, οι traders θα αναζητούσαν στήριξη στα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 3,4 δισ. δολαρίων ή 2,02 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου. Ένα χρόνο πριν ήταν 3 δισ. δολάρια ή 1,70 δολάρια ανά μετοχή.

*Κέρδη υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών ανακοίνωσε η Bank of America για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με στήριξη από τα με καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τόκους και την επενδυτική τραπεζική. Ειδικότερα, η BofA ανακοίνωσε κέρδη 83 σεντς ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 76 σεντς, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 25,98 δισ. έναντι πρόβλεψης για 25,46 δισ. Καλό νέο: οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 14,7% τον Μάρτιο, στις 1,32 εκατ. μονάδες από 1,55 εκατ. τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 1,48 εκατ. Εν τω μεταξύ, οι νέες οικοδομικές άδειες κινήθηκαν 4,3% χαμηλότερα, στο 1,46 εκατ. Το γιατί είναι θετική η μείωση, το καταλαβαίνουμε.

*Προσγειώνει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το ΔΝΤ, στο 2% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ αλλά και της ΤτΕ. Το εξηγούσε ο Βασίλης Γούλας- ψύχραιμα και τεκμηριωμένα-. Το γιατί… επιβεβαιώνεται η Moody’s που έβαλε “πάγο” στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το γιατί… είχε δίκιο η JPMC που προειδοποιούσε για την “ρηχότητα” του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Κρείττον το σιγάν, προς όσους αρέσκονται στα φληναφήματα. Και το αναφέρω με δυσθυμία, καθώς η απογοητευτική κατάσταση μας αφορά συνολικά. Γιατί, πως αλλιώς να το θέσεις (και πόσο κομψά) όταν από τις 25 μετοχές του FTSELarge Cap και τις 20 του FTSEMidCap μόλις μία (1)-μόνο μία- διαμορφώθηκε με θετικό πρόσημο. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς οι 2 βασικοί μέτοχοι (Reggeborgh- Βαρδινογιάννης) ελέγχουν από 45,17% και 29,87% του μ.κ αντίστοιχα και ένας τρίτος παίκτης-. Atlas NV έχει το 9,80% τότε η (πραγματική) ελεύθερη διασπορά είναι peanuts. Θυμίζω τι εστί Atlas NV: Η ATLAS NV ελέγχεται από ATLASINVEST HOLDING B.V, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον κ. Martialis Quirinus van Poecke. Σε απλά ελληνικά, συνεργάτης του Hendrikus, ο έτερος Ολλανδός. Με “ταμείο” 650 εκατ. θα προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου (η διανομή μερίσματος έχει φόρο) να υποθέσω ότι η διανομή θα είναι grande.

*Ποια τραπεζική μετοχή σημειώνει άνοδο 1,77% σε διάστημα μίας εβδομάδας, 27,27% σε διάστημα ενός μήνα και 31,02% στο 3μηνο; Σωστά, δεν την αναφέρω, αφού…

*Το παρατήρησαν αρκετοί: Πειραιώς με μείον 2% στα 3,718 ευρώ με συναλλαγές 5,58 εκατ. τμχ, Εθνική μείον 2% στα 7,066 με 2,57 εκατ. τμχ. Alpha Bank με μείον 3,62% στα 1,518 ευρώ με 10,82 εκατ. τμχ και Eurobank με μείον 1,37% στα 1,807 ευρώ με 5,44 εκατ. τμχ. Αποτιμήσεις: Eurobank στα 6,704 δισ. ευρώ, Εθνική στα 6,463 δισ., Πειραιώς στα 4,648 δισ. και στα 3,571 δισ. η Alpha Bank.

*Mezzanines: εντελώς contrarian, γιατί; θα ανατρέξω στην συνέντευξη του Pau Labró Vila, CFA – Director, Financial Institutions της Fitch Ratings στον δημοσιογράφο του ΒΝ, Νίκο Μπαρτζελιώτη στο Bankingnews. Τι λέει; “…Πέρα λοιπόν από την οργανική αύξηση των δανείων, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αρχίσουν να αγοράζουν χαρτοφυλάκια δανείων, όπως είδαμε πρόσφατα στην Κύπρο…”. Πάμε να το (ξανά) αναλύσουμε (γιατί την τελευταία φορά που είχαμε αναφερθεί στα mezzanines είχαμε λοιδορηθεί…). Οι διοικήσεις των τραπεζών, κατά πάσα βεβαιότητα, θα προχωρήσουν στην αγορά πακέτων δανείων από τις εισηγμένες mezzanines. Αυτό θα καταστήσει εμπροσθοβαρή την είσπραξη τόκων, με πιθανότερο ενδεχόμενο την δημιουργία υπεραξιών σε εύλογο χρόνο. Δηλαδή μέσα στο 2024. Μέγα κερδισμένο το CairoMezz, καθώς έχει λαμβάνειν αναδρομικά τόκους 4 ετών, πότε; αμέσως μετά την εξόφληση των senior bonds. To πιθανότερο; τα έσοδα (τόκων) θα είναι περισσότερα από την αποτίμηση της εισηγμένης. Αναλογικά, θα ευνοηθούν και τα άλλα mezzanines- μόνο που τη μερίδα του λέοντος θα την πάρει το CairoMezz. Θυμίζω πως, είναι το μόνο που θα έχει λαμβάνειν αναδρομικά. Επίσης, θυμίζω 2 λεπτομέρειες: Με ποσοστό 33,02% η Fairfax στην εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά Cairo Mezz (2/10/2020) και Cairo Mezz: Μηδενίστηκε η συμμετοχή της Waterwheel Capital (11/4/2024).

*“Γεννούν και τα…κοκόρια” του Prem Watsa, Eurobank, CairoMezz και φυσικά Mytilineos. Αυτές είναι business.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask