don't even ask

don't even ask

spot_img

O πέμπτος τραπεζικός πόλος, καύσιμα και πληθωρισμός, Τσάκωνας-Τσίρος (Δελφοί), την…πλήρωσε το bitcoin (Ιράν-Ισραήλ), σε alert οι traders, ο προβληματισμός Στασινόπουλου και σε μέγγενη η Γερτρούδη

*Νέα γεωπολιτικά δεδομένα που εντείνουν την αστάθεια και αβεβαιότητα διεθνώς. Ωστόσο, η επίθεση της Τεχεράνης σχεδιάστηκε σκόπιμα για να μπορεί να αναχαιτιστεί, εκτίμησε η Trita Parsi (αντιπρόεδρος του Quincy Institute). Για ελεγχόμενη κλιμάκωση της έντασης έκαναν λόγο αναλυτές, στα δίκτυα CNBC, Bloomberg e.t.c ενδεικτική η αρθρογραφία/ανάλυση Μέσων της Άλλης Πλευράς: Zerohedge.com: Biden tells Bibi: US Will Not Support A Counterattack Against Iran After Hundred Of Drones Missiles Sent. Το μήνυμα; You got a win, take the win, Biden told Nedtanyahu.

*Η πρώτη αντίδραση των αγορών: Οι Ιρανοί “χτύπησαν” πρώτα τα cryptos, ανέλυε από νωρίς χθες ο ειδικός Βασίλης Παζόπουλος (euro2day). Τα κρυπτονομίσματα που εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση; Επειδή έχουν την τύχη (ή την ατυχία) να είναι οι μόνοι χρηματιστηριακοί τίτλοι που διαπραγματεύονται ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ήταν τα πρώτα που έπληξαν τα ιρανικά drones. Πράγματι, το Bitcoin βρέθηκε να χάνει μέχρι και 10%. Η στήριξη των 61.500$ ήταν το ανάχωμα που μπόρεσε να σταματήσει την πτώση. Ακολούθησε το “άνοιγμα” των χρηματιστηρίων, με άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Τελ-Αβίβ, συνέχισαν οι πωλητές, αυξημένο volatility σε όλη την διάρκεια της.

*Με απώλειες, από την αρχή για τα αραβικά χρηματιστήρια- χθες Κυριακή- και το νόμισμα του Ιράν υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Κυριακή. Στα 705.000/USD το ράλι, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας παρακολούθησης συναλλάγματος Bonbast.com, καταγράφοντας απώλειες περίπου 4% από το Σάββατο.

*Πετρέλαιο, επίσης σημείο αναφοράς: ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη προεξοφληθεί τουλάχιστον εν μέρει, με το αργό Brent να έχει αυξηθεί κατά 3,5% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 90$/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Τώρα, με την κλιμάκωση του Ιράν, οι έμποροι θα αυξήσουν την εστίασή τους στις ροές μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό πέρασμα για περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου. «Το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά. Από μόνο του, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές, σχολιάζει από την πλευρά του ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος EmergingMarkets για το Bloomberg Economics.

*Αεροπορικές μεταφορές, επίσης σημείο αναφοράς. Πολλές ακυρώσεις πτήσεων από/προς αλλά και στον εναέριο χώρο κρατών στο “κόκκινο”. Σε ότι μας αφορά, ματαίωση δρομολογίων της Aegean προς Ben Gurion αλλά και πτήσης της Arkia προς Ρόδο. Ματαιώσεις και άλλων εταιρειών που εξυπηρετούν την περιοχή, Blue Bird, Israir, Wizzair e.t.c. Προφανώς και οι πρώτες-συνεδριάσιμες- ώρες είναι κρίσιμες. Σε alert κατ’ αρχήν οι traders.

*Μας αφορά, ως Ευρώπη, ως Ελλάδα η διολίσθηση του ευρώ/δολαρίου προς το 1,05. Ενισχύονται οι εξαγωγές- επιβαρύνονται οι εισαγωγές. Θα σταθμιστούν από τους επενδυτές, καθώς η κλίση προηγήθηκε μέρες πριν την απάντηση της Τεχεράνης.

*Πήγε κόσμος στους Δελφούς- δεν πήγε και συζητήθηκε η απουσία Μητσοτάκη. Σχεδόν 25% οι δεξιότεροι της Ν.Δ στις 3 περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος: Θράκη-Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Υπάρχει θέμα. Από συνάδελφο ο οποίος παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις, μου μετάφερε την διακριτή ανησυχία επιχειρηματιών όσον αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. “Κάτι δεν πάει καλά…”, το μότο αρκετών.

*Μίλησα με παράγοντα, ο οποίος μου μετάφερε τον προβληματισμό του Μιχάλη Στασινόπουλου για την καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις-αλλαγή παραγωγικού μοντέλου-ενεργειακά κόστη κ.λ.π. Από τους “μετρημένους” του νέου επιχειρείν ο επικεφαλής του ομίλου Viohalco (από κοινού με τον αδελφό του Ιωάννη), βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές τις παρεμβάσεις του.

*Έμαθα πως, ένα πάνελ έκανε αίσθηση: Δημήτρης Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ) με συντονιστή τον Θανάση Τσίρο. Ο απόλυτος μετρ του δημοσίου χρέους, από τους πλέον έγκριτους του επαγγέλματος μου ο δεύτερος. Πάντως, την επόμενη φορά να προσέξουν την ηλεκτροφοδοσία, μου είπαν για διακοπές ρεύματος κ.λ.π. Υποθέτω ότι “υπερφορτίστηκε” το δίκτυο της Αράχωβας-Δελφών, καθώς οι 9 στους 10 πήγαν με τα ηλεκτρικά vehicle τους. Και μετά μου λένε…

*Πυροβολισμοί σε αγώνα βόλεϊ (Πανιώνιος-ΟΦΗ), μαχαίρωμα/δολοφονία στη μέση του δρόμου-μέρα μεσημέρι, στα Πατήσια. “Κάτι δεν πάει καλά…” ούτε σε αυτά τα ζητήματα “ασφάλειας”. Είναι και πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτών-ψηφοφόρων αρχές Ιουνίου. Υπάρχει θέμα.

*Για το mega deal η DeA σας είχε προϊδεάσει σχετικά (στο μέτρο του δυνατού…). Παράπονο δεν πρέπει να έχετε.

*Διαβάζω (radar) πως Μακρόν-Τουσκ-Μελόνι προωθούν Ντράγκι για διάδοχο της Λάιεν. Όλο και σφίγγει η μέγγενη γύρω από την Γερτρούδη-Ούρσουλα. Παρίσι- Ρώμη και Βερολίνο με εύλογα ανταλλάγματα “βλέπουν” τον super Mario, μπας και συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Τι θα μπορούσε να ζητήσει το Βερολίνο; Αναβάθμιση του Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank). Έχω την ίδια πληροφόρηση, το πιθανότερο οι ισορροπίες θα διαμορφωθούν ανάλογα και με το αποτέλεσμα της κάλπης.

*Στα της ΕΚΤ, από την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ κράτησα το “…δεν θα περιμένουμε να επιστρέψουν όλα στο 2% για να δράσουμε…”. Καιρός ήταν, γιατί σχετικά πρόσφατα δήλωνε αποφασισμένη να θυσιάσει την ανάπτυξη προκειμένου να τιθασευθεί ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός δεν τιθασεύεται απόλυτα, για αυτό αλλάζουν γραμμή. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το δημοσιονομικό περιβάλλον έχει γίνει ήδη ασφυκτικό και από το 2025 θα γίνει ακόμα περισσότερο. Μόνη ανάσα παραμένει η μεγέθυνση της οικονομίας. Με οποιονδήποτε τρόπο (κυρίως μεταρρυθμίσεις).

*Διακρίνω και μία (μικρή) στροφή από τους τραπεζίτες μας: διαπιστώνοντας επιβράδυνση της ήδη περιορισμένης ζήτησης για δάνεια, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα κριτήρια δανειοδότησης, όπως έδειξαν τα στοιχεία πρώτου τριμήνου. Τελευταία είδα στεγαστικά δάνεια που χρηματοδοτούν το 90% της αγοράς ενός σπιτιού, όταν τα τελευταία ο κόφτης έμπαινε στο 50%-70%. Προφανώς βοήθησε και το επιδοτούμενο από το Δημόσιο πρόγραμμα «Σπίτι μου» (9.800 εγκρίσεις). Αλλά και τα συγκριτικά στοιχεία, τι εννοώ: οι εκταμιεύσεις πριν το 2010 ξεπερνούσαν τα 12 δισ. ευρώ- τώρα μετά βίας το 1,3 δισ. ευρώ. Για αυτό και ο κεντρικός μας, είναι υπέρ ενός πέμπτου πόλου, υπέρ και των μη συστημικών. Για να ανοίξει κάπως η αγορά, ήδη η Optima Bank κάτι κερδίζει σε επιχειρηματικά, δάνεια μέσω RRF, θα προχωρήσει το σχήμα Attica Bank- Παγκρήτιας, στον κλάδο του shipping η νέα Aegean Baltic να αρχίσει να κινείται το χρήμα και πέραν των ισχυρών, των bankable e.t.c.

*Σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σήμερα Δευτέρα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη με τους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς θα επιχειρήσει μία πρώτη επισκόπηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αλλά και με το σενάριο της ανταπόδοσης των επιθετικών πράξεων της Τεχεράνης από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Επί της ουσίας δύο είναι τα μέτωπα στα οποία, αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να εστιάσει σε πρώτη φάση την προσοχή του: Τα καύσιμα και ο πληθωρισμός. Σε αυτήν τη σύσκεψη, όμως, μπαίνει και το θέμα της Μέσης Ανατολής, όπως άλλωστε είπε και το πρωί στο MEGA Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Προφανώς θα υπάρξει επικοινωνία με τους ομολόγους τους σε Ecofin e.t.c.

*Ωστόσο, στην Wall Street η προσοχή είναι και στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου 3μηνου 2024. Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη, ανακοινώνουν Goldman Sachs και ακολουθούν Bank of America, Johnson & Johnson, Morgan Stanley (16/04) Blackstone, Netflix (18/04) American Express και P&G (19/04). Στο ΧΑ, ήμαστε ακόμη στις 55 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τέταρτου 3μηνου 2023. Και μετά μας φταίει η JPMC. Εδώ ΕΧΑΕ-Κεφαλαιαγορά δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τα αυτονόητα, free float, όρια αποτίμησης κ.λ.π.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask