Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Ξεκίνησε τη Δευτέρα ο υπολογισμός του δείκτη ESG

Χρηματιστήριο: Ξεκίνησε τη Δευτέρα ο υπολογισμός του δείκτη ESG

Πρεμιέρα έκανε τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ο νέος Δείκτης Βιωσιμότητας (ESG) του ελληνικού χρηματιστηρίου, ξεκινώντας από τις 1.000 μονάδες, ενώ συμμετέχουν 35 μετοχές, όπως αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση του Χ.Α. Πρόκειται για το δείκτη ESG, με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια.

Η διοίκηση του Χ.Α., ακολουθώντας το παράδειγμα προηγμένων διεθνών αγορών – γνωστοποίησε προ ημερών την ίδρυση του πρώτου δείκτη βιωσιμότητας. Είναι ασφαλώς μια πρωτοβουλία πολύ θετική που αναμένεται να αναβαθμίσει το κύρος του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μια συγκυρία που διεθνώς καταγράφεται φρενίτιδα για «πράσινες» επενδύσεις, ομόλογα με ρήτρα αειφορίας και επενδύσεις με κριτήρια ESG.

Στην πρώτη «φουρνιά» του νέου δείκτη συμμετέχουν 35 μετοχές, η πλειονότητα των οποίων είναι από το δείκτη FTSE 25, ενώ υπάρχουν και από τον Mid Cap αλλά και από χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Ειδικότερα, στον πρώτο δείκτη ESG συμμετέχουν οι εξής μετοχές:

Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Δείκτη ESG είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Με την πρόοδο της συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τα κριτήρια βιωσιμότητας, στόχος είναι να περιληφθούν στο μέλλον και οι 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη στον Δείκτη ESG, όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης. Αναθεωρήσεις στο δείκτη θα γίνονται κάθε Νοέμβριο, ενώ τα βασικά κριτήρια συμμετοχής θα είναι το free float να είναι τουλάχιστον 15% και η βαθμολογία με βάση τα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ