Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Θα κάνει την υπέρβαση;

Χρηματιστήριο: Θα κάνει την υπέρβαση;

Τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του Σεπτέμβρη είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το μήνα να είναι πτωτικός σε ποσοστό 1,12% έως τώρα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,33%, o Mid Cap είναι στο -1,12%, ενώ θετικά ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης που κερδίζει 2,36%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο όριο των 580 μονάδων, επίπεδα που είχε να δει από τις 15 Ιουνίου 2021, που σημαίνει ότι πλέον διαπραγματεύεται σε υψηλό τριών μηνών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,30%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,80%, ο Mid Cap επιβεβαίωσε τα σημάδια κόπωσης καθώς ενισχύθηκε μόλις 0,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 2,70%.

Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κερδίζει έως τώρα 12,83%, ο FTSE 25 είναι στο +14,08%, ο Mid Cap παραμένει στην κορυφή των αποδόσεων με επίδοση +35,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 11,61%.

Η νέα εβδομάδα θα έχει ενδιαφέρον, καθώς η αγορά καλείται να δείξει αν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, αφενός επιβεβαιώνοντας την κατοχύρωση της ζώνης των 900 – 910 μονάδων, αφετέρου με κίνηση προς τις 920 ή 930 μονάδες, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον η αγορά είναι απαλλαγμένη από τη λήξη παραγώγων της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε και το rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες, ενώ υπήρξε και η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον καναδικό οίκο DBRS Morningstar που τοποθέτησε την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒ με θετική τάση από τη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλό).

Μένει να δούμε αν η αγορά θα δείξει στοιχεία απελευθέρωσης αυτή την εβδομάδα και αν η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS ήταν προεξοφλημένη. Το θετικό είναι ότι εδώ και δύο περίπου εβδομάδες η αγορά, έστω και δύσκολα και οριακά, κρατάει το όριο των 900 μονάδων, δείχνοντας ότι δε θέλει να απωλέσει αυτό το κεκτημένο.

Την Παρασκευή έγινε ένα μικρό βήμα, έστω και αν το (θετικό) κλείσιμο διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 912,81 μονάδες με άνοδο 0,40%, έχοντας υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα στις 913,56 μονάδες και χαμηλό στις 905,24 μονάδες. ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 2.200 μονάδες κλείνοντας στις 2.207,07 μονάδες με άνοδο 0,61%, ο Mid Cap συνεχίζει τη… flat εικόνα του με οριακή άνοδο 0,16% και κλείσιμο στις 1.500,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,51% με κλείσιμο στις 579,23 μονάδες.

Οι αλλαγές στους δείκτες FTSE

Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Παρασκευής εκτοξεύτηκε στα 127,99 εκατ. ευρώ, λόγω του rebalancing που έλαβε χώρα στο τέλος. Θυμίζουμε πως σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες FTSE του Χρηματιστηρίου. Η μετοχή της Πειραιώς Financial εισήλθε στους δείκτες FTSE All-World και FTSE Emerging Europe Mid Cap index ως αποτέλεσμα της αναβάθμισής της από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, δύο εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής που έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές και χρηματιστηριακές επιδόσεις, η Epsilon Net και η Entersoft, εισέρχονται στον δείκτη FTSE Emerging Europe Micro Cap index, από τον οποίο παράλληλα διαγράφονται η Πλαστικά Θράκης, η Κρι – Κρι, η Attica Bank και η MIG. Σήμερα επίσης είχαμε και την τριπλή λήξη των συμβολαίων στα παράγωγα, όπου εκείνη την ώρα, οι κύριοι δείκτες του Χ.Α. κύλησαν στα χαμηλά ημέρας.

Εβδομάδα αποτελεσμάτων

Η τρέχουσα εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από περαιτέρω ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου εισηγμένων εταιρειών, διαδικασία που αναμένεται να δώσει επιπλέον παλμό στην αγορά. Για σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της Aegean Airlines για την ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τις επιδόσεις και τις εκτιμήσεις της αεροπορικής εταιρείας για τη συνέχεια.

Αύριο Τρίτη ανακοινώνει μεγέθη η Epsilon Net, την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Cenergy Holdings ενώ την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά της ΔΕΗ και Viohalco να ανακοινώσουν μεγέθη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένονται οι δημοσιεύσεις των AS Company και Premia. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ