Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας για το 2021

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας για το 2021

Η θεαματική από κάθε άποψη έκδοση του 10ετούς, ήρθε σαν συνέχεια στην αξιολόγηση της Fitch, στο πλαίσιο που διαμορφώνει ο “αμερικανικός παράγοντας” για την ελληνική οικονομία, αναγάγοντας την σε ένα από τα “κύρια στοιχήματα” μεταξύ των emerging markets, για το 2021.     

Από τις μέχρι τώρα ενέργειες των επενδυτικών οίκων των ΗΠΑ, ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για μία μεθοδική (υπό) στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Αθήνα. Οι λόγοι προφανείς και δεν περιορίζονται στο αυστηρά οικονομικό πεδίο.    

Τα αμερικανικά επενδυτικά σπίτια είναι αυτά, που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή/έκθεση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές εισηγμένων, κρατικά ομόλογα/χρέος), οι οίκοι αξιολόγησης είναι αυτοί, που διαμορφώνουν την “επενδυσιμότητα” αυτών των assets καθορίζοντας με τη βαθμολογία τους, την εν γένει στάση των πανίσχυρων “αγορών”.    

Από την πλευρά της η Αθήνα ενεργεί, επίσης, μεθοδικά καθώς διανέμει την “πίττα” δίνοντας -πάντα- τον πρώτο ρόλο σε οίκους, όπως η Citigroup, η Morgan Stanley (δύο από τις έξη ανάδοχες τράπεζες του 10ετούς), ακολουθώντας μία εκ περιτροπής μοιρασιά (με JP Morgan, BofA, Goldman Sachs) για το σύνολο των εκδόσεων “κρατικού χρέους”, κάθε λογής τραπεζικών core business (swaps, τιτλοποιήσεις, αμκ κ.λ.π).   

Mε αρκετές αμερικανικές τράπεζες να εκτιμούν, πως το 2021 θα είναι έτος “υπεραπόδοσης” (overweight) για τις “αναδυόμενες αγορές” και την ελληνική (ως ποσοστό συμμετοχής στους δείκτες ΕΜΕΑ) δεν είναι τυχαίο, που λ.χ η Citigroup συμπεριλαμβάνει την χώρα μας στα top picks της.   

Περί στοιχήματος, βέβαια, ο λόγος που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) στην πράξη- στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και την αγορά “χρέους”- προσώρας-όμως- η διακριτική προτίμηση είναι ευδιάκριτη.   

Η Fitch “άνοιξε την αυλαία” των αξιολογήσεων διατηρώντας προοπτική και βαθμολογία σταθερά, εκτιμώντας πως το δεύτερο τρίμηνο θα αρχίσει να γίνεται εμφανής η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. 

Την “σκυτάλη” παραλαμβάνει η (καναδική) DBRS στις 19 Μαρτίου (βαθμολογεί με ΒΒ low), ακολουθεί η Standard & Poor’s στις 23 Απριλίου (ΒΒ-) για να κλείσει τον κύκλο 6μηνου ο Moody’s στις 21 Μαϊου (Βa3) τότε, που θα έχει φανεί εάν κερδίζεται (ή όχι) το πολύ κρίσιμο στοίχημα του τουρισμού και θα είναι λίγο ως πολύ τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης των τραπεζών.     

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ