Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτα 14,80 ευρώ ανεβάζει την τιμή – στόχο για τη ΔΕΗ η...

Στα 14,80 ευρώ ανεβάζει την τιμή – στόχο για τη ΔΕΗ η Eurobank Equities

Σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής – στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ προχώρησε η Eurobank Equities, ανεβάζοντάς τη στα 14,80 ευρώ από 11,60 ευρώ προηγουμένως, ύστερα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο εξαγόρασε η Spear WTE Investments Sarl, μονάδα της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group έναντι 2,112 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Equities συγκαταλέγει τη μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επιλογές της από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ σημειώνει ότι η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα οδηγήσει σε σημαντική απομόχλευση τη ΔΕΗ.

Με δεδομένο το παραπάνω τίμημα η εταιρική αποτίμηση (enterprise value) για το 100% του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται στο επίπεδο των 4,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή, η πώληση της κερδοφόρας μονάδας αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα βραχυπρόθεσμο καταλύτη για τη μετοχή της ΔΕΗ και παράλληλα θα οδηγήσει σε μείωση της μόχλευσης.

Συνάμα, οι υπόλοιπες μονάδες θα «δουν» τη μόχλευσή τους να υποχωρεί στο 1x των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες ευκαιρίες για τον ισολογισμό του συνόλου της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια.

Οι αναλυτές της Eurobank Equities εκτιμούν ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα κινηθεί υψηλότερα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αντικατοπτρίσει:

Την αξία πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ,

Τη διαμόρφωση της αξίας των μονάδων παραγωγής/παροχής ενέργειας σε επίπεδα πιο κοντά στα αντίστοιχα που ισχύουν στην ΕΕ και

Την ταχύτερη ανάπτυξη καθώς η ΔΕΗ επεκτείνει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA θα διαμορφωθούν φέτος στα 895,9 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθούν την επόμενη διετία, ενώ ανάλογη πορεία εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν και τα καθαρά κέρδη.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ξεσπά ανοδικά, καταγράφοντας άνοδο 5,56% έχοντας ανέλθει στα 10,45 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά έτους. Μάλιστα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφτασε έως τα 10,84 ευρώ όταν ενισχύονταν 9,49%. Η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης διαμορφώνεται στα 2,42 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ