Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την ναυτιλία

Πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την ναυτιλία

Διανύοντας το δεκαπενθήμερο μετά τις διακοπές για τον εορτασμό του Κινεζικού νέου έτους, παραδοσιακά αυτή η περίοδος σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση των αγορών με φρέσκο αέρα τόσο στις ναυλαγορές όσο και στον τομέα των αγοραπωλησιών. Το ίδιο μοτίβο δείχνει να επαληθεύεται και φέτος αφού έπειτα από μια κάθοδο 1000 μονάδων, ο δείκτης BDI παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και όχι μόνον στην αγορά των Capesizes που έχει και την μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό των μέσων όρων αλλά και στα μεγέθη των Panamax, των Supramax αλλά και των Handysizes.

Dead Cat Bounce?

Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φετινή χρονιά όμως που στις αρχές της εμφανίζει ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο μοτίβο, έχει να κάνει με το όταν αυτή αντιπαραβάλλεται με την περσινή χρονιά που έμοιαζε με ράλι. Πολλοί αναλυτές φοβούνται λοιπόν, πως ο τρόπος με τον οποίο διάγει η αγορά σήμερα, δεν έχει να κάνει με το σύνηθες μοτίβο που ακολουθεί μετά τα Χριστούγεννα και την Κινεζική Πρωτοχρονιά αλλά με το φαινόμενο που λέγεται dead-cat-bounce και έχει να κάνει με μια υποτυπώδη άνοδο των αγορών για ένα μικρό διάστημα σε μια κατά τα άλλα εκθετικά μειούμενη δυναμική των αγορών. Είναι ένας συλλογισμός που στέκει αν αναλογιστεί κάνεις τα επίπεδα και των δεικτών αλλά και των τιμών των πλοίων που άλλαξαν χέρια το 2021.

Γεωπολιτική και Ναυτιλία

Παίζοντας πάντα πολύ σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αγορές οι γεωπολιτικές εξελίξεις, έτσι και τώρα το έκρυθμο γεωπολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, οι παίκτες στην ναυτιλία το παρακολουθούν πολύ στενά και τις εξελίξεις αφού αυτές μπορεί να επηρεάσουν τόσο τις αγορές στο κομμάτι της ενέργειας, αλλά και στο κομμάτι που αφορά στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές από την Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τα άλλα οι Έλληνες πλοιοκτήτες επέστρεψαν ενεργά στον τομέα των αγοραπωλησιών με αυξημένη κινητικότητα τον μήνα Φεβρουάριο, πράγμα στο οποίο συνετέλεσε και η επιστροφή των Κινέζων παικτών στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον είναι συνηθισμένο να βλέπουμε συζητήσεις ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστές σχετικά με το EEXI και τους τρόπους με τους οποίους το πλοίο υπό συζήτηση θα μπορέσει να συμμορφωθεί με την νέα αυτή περιβαλλοντική οδηγία το 2023

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ