Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠολυήμερη συσσώρευση στο Χρηματιστήριο – Θα βγει ουσιαστική αντίδραση;

Πολυήμερη συσσώρευση στο Χρηματιστήριο – Θα βγει ουσιαστική αντίδραση;

Συνεχίζεται όλες τις τελευταίες ημέρες η εξαιρετική μικρή μεταβολή και η συσσώρευση διαρκείας σε στενό εύρος διακύμανσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση όπου η ενδοσυνεδριακή «διαδρομή» ήταν μικρότερη από… τέσσερις μονάδες για το Γενικό Δείκτη, σε εφτά ώρες συνεδρίασης!

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. είχε χαμηλό ημέρας στις 905,84 μονάδες και υψηλό στις 909,45 μονάδες, ενώ τελικώς έκλεισε στις 909,16 μονάδες με άνοδο 0,56%.

Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό ότι η αγορά κρατάει – έστω και οριακά – τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων, δείχνοντας ότι δε θέλει να χάσει ότι με κόπο κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό που μένει να διαφανεί πλέον είναι αν θα βρεθούν δυνάμεις ώστε να «σπάσει» τον εγκλωβισμό της η αγορά μεταξύ των 900 και 910 μονάδων ώστε να κινηθεί υψηλότερα και να αλλάξει επίπεδο. Φυσικά, κρίσιμος παράγοντας για να γίνει αυτό είναι η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών που τελευταία έχει παγιωθεί μεταξύ 50-55 εκατ. ευρώ .

Βεβαίως, ρόλο στην απομύζηση της ρευστότητας της αγοράς παίζουν οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, αρχικά της Eurobank και κατόπιν της Alpha Bank.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά συνεχίζει να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί όλο το τελευταίο διάστημα, όπως είναι οι αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, η αναβάθμιση των στόχων της οικονομίας, οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, το  ξεμπλοκάρισμα κομβικών έργων που λίμναζαν επί χρόνια, τα deals και οι εξαγορές σε πληθώρα κλάδων, αλλά και τα πολύ καλά σήματα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Μένει να δούμε αν σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα γίνει κίνηση υπέρβασης, τουλάχιστον αρχικά με πορεία προς τις 920 μονάδες, ή αν θα συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας και η συντήρηση που απονευρώνει περαιτέρω όλο το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη είναι ότι μια κατοχύρωση της περιοχής των 910 μονάδων σε πρώτη φάση μπορεί να δώσει συνέχιση της ανόδου στη ζώνη των 920 μονάδων, ενώ οι 902 μονάδες είναι η πρώτη στήριξη.

Θυμίζουμε πως σήμερα Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel με κυριότερη προσθήκη αυτή της Πειραιώς Financial. Τέλος, αργά το απόγευμα αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ