don't even ask

don't even ask

spot_img

Πληθωρισμοί ένθεν κακείθεν, o “τετραγωνισμός” του κύκλου, ευρω-εκλογικά, η αποτίμηση της Εθνικής, ο νέος πρόεδρος του Υπερταμείου, αποεπενδύει η ΕΥΔΑΠ και Quality & Reliability

*Διόρθωση στα ευρωπαϊκά μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Σε αναμονή και των όποιων εξελίξεων μετά το μακελειό στην Μόσχα. Οι κύριες ανακοινώσεις στοιχείων αυτή την εβδομάδα είναι ο βασικός πληθωρισμός PCE στις ΗΠΑ, που αναμένεται την Παρασκευή, ο πληθωρισμός στην Ισπανία την Τετάρτη και στη Γαλλία και την Ιταλία την Παρασκευή. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης διατηρούνται κοντά στα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από μια σειρά δηλώσεων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες που έδωσαν στους επενδυτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα έρθουν μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

*Οι προειδοποιήσεις της Gucci για κάμψη εσόδων το πρώτο τρίμηνο συμπαρέσυραν πτωτικά τις μετοχές των μεγάλων ομίλων πολυτελών αγαθών. Η κάμψη της αγοράς της Κίνας που ήταν ασφαλές καταφύγιο προκαλεί ανησυχία. Οι μετοχές του ομίλου πολυτελών αγαθών Kering/Gucci, στον οποίο ανήκει ο γνωστός οίκος συνεισφέροντας πάνω από τα μισά του έσοδα, υποχώρησαν έως και 15%, στον απόηχο της απρόσμενης προειδοποίησης για κάμψη τζίρου σε ποσοστό 20% για την Gucci και 10% για τον όμιλο συνολικά το πρώτο 3μηνο του 2024, σε σύγκριση με το περσινό διάστημα, συμπαρασύροντας σε πτωτική τροχιά τις μετοχές κι άλλων εταιρειών στον χώρο των πολυτελών αγαθών.

*Παύση από τα ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας κάνει η Wall Street, με τους δείκτες να σημειώνουν ήπια πτώση, ξεκινώντας την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, η οποία είναι και «κομμένη» καθώς την Παρασκευή είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών.

*Νέα διαμαρτυρία σχεδιάζουν για σήμερα (Τρίτη) οι αγρότες στις Βρυξέλλες. Εκτιμάται, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ότι περίπου 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας. Κεντρικές αρτηρίες θα κλείσουν από τις 6 το πρωί τοπική ώρα. Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στην ευρωπαϊκή γειτονιά των Βρυξελλών.

*Ευρωεκλογές έρχονται και στα καθ’ ημάς: Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για «μονταζιέρα» στις συνομιλίες του σταθμάρχη στα Τέμπη. Η Κυβέρνηση “φωτογραφίζει” επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει. Ανέκαθεν…

*Τρεις τελευταίες συνεδριάσεις για το ΧΑ, σε φάση αναζωπύρωσης του κλίματος στο πολιτικό πεδίο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τους σχεδιασμούς στο επιχειρηματικό/οικονομικό. Η μετωπική σύγκρουση στη Βουλή λόγω Τεμπών, αναπόφευκτα «σκιάζει» τα οικονομικά, με όλο και περισσότερους παράγοντες της αγοράς να έχουν αρχίσει να συνεκτιμούν το (δυνητικό) εκλογικό αποτέλεσμα της «ευρω-κάλπης». Κοινός τόπος πως, ανάλογα από τα αποτελέσματα θα σχηματοποιηθεί η «επόμενη ημέρα» με συνακόλουθες επιπτώσεις στο «επιχειρηματικό», τις ισορροπίες, τα συμφέροντα κ.λπ. Συνεπώς και η αγορά, αναπόφευκτα εισέρχεται σε περίοδο μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Πρακτικά η κυβέρνηση θα πρέπει να “τετραγωνίσει” τον κύκλο, να εξισορροπηθούν τα κάθε λογής συμφέροντα.

*Διαβάζω (radar): Στο Μαξίμου είναι αλλεργικοί με τις υποψηφιότητες που προέρχονται από τη λεγόμενη πατριωτική Δεξιά. Γιαυτό έκαψαν τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του απόστρατου στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Φαήλου Κρανιδιώτη αλλά και του Φρέντι Μπελέρη. Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ και ο Άκης Σκέρτσος επιμένουν στο δόγμα του κεντρώου χώρου. Βέβαια, η στρατηγική που ακολουθούν θα κριθεί το βράδυ των ευρωεκλογών. Πάντως- μέχρι τώρα- και πάντα δημοσκοπικά ο χώρος “δεξιότερα” της ΝΔ “αθροίζει” γύρω στο 16%-18%, για να δούμε…

*Στην αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη πως, “…βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε. Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους…”, μερίδα χρηματιστών βλέπει επίσπευση της διάθεσης του 18,39% του μ.κ. Στην προεξόφληση αυτής της διαδικασίας αποδίδουν την υπεραπόδοση της μετοχής, στα 7,328 ευρώ. Συν 1,50% σε διάστημα εβδομάδας, στο 16,50% από την αρχή του έτους. Μάλιστα, σε όρους αποτίμησης η Εθνική στα 6,703 δισ. πέρασε στην δεύτερη θέση, υποσκελίζοντας την Eurobank στα 6,697 δισ. Στην συζήτηση, έχει αρχίσει να θεμελιώνεται η άποψη που είτε θέλει το κράτος να διατηρεί μια παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ ακόμη και μεταβιβάζοντας τις μετοχές του στο νέο fund που δημιουργεί το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, είτε να αναζητηθεί ισχυρός μέτοχος, κατά προτίμηση μεγάλος χρηματοπιστωτικός όμιλος του εξωτερικού, για να αγοράσει σημαντικό ποσοστό μετοχών.

*Εντύπωση έχει προκαλέσει στην αγορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τοποθέτησαν τον Στέφανο Θεοδωρίδη ως νέο πρόεδρο του Υπερταμείου προς αντικατάσταση του Κ. Δερδεμέζη του οποίου η θητεία λήγει την 1η Μαρτίου! Τυπικά τον διορισμό του Στέφανου Θεοδωρίδη έκανε το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι η επιλογή είναι του αρμόδιου υπουργού, δεδομένου ότι ο Κ. Χατζηδάκης κατά το παρελθόν όταν είχε διατελέσει Υπ. Ενέργειας τον είχε τοποθετήσει στο ΔΣ της ΔΕΗ! Και το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια λογική τοποθετείται σε μια τόσο καίρια θέση ένα στέλεχος το οποίο το προηγούμενο αφεντικό του, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος της ΤΕΜΕΣ, τον έδιωξε κακείν κακώς από το Costa Navarino και τον επιχειρηματικό όμιλο που έχει πάρει τη διαχείριση του Hilton και έχει μπροστά του εμβληματικά project!

*Επενδύσεις στις υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) όσο και σε όσες αναμένεται να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιό της προωθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, εντάσσοντας επίσης σημαντικό ποσό για έργα στον τομέα της αποχέτευσης την προσεχή δεκαετία. H εισηγμένη «τρέχει» ευρύτατο επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, ο κύριος όγκος του οποίου αφορά τα έργα της Ανατολικής Αττικής σε ύδρευση και αποχέτευση -ύψους 900 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους. Με 7,25% στα 5,92 ευρώ, με συναλλαγές 212.000 τμχ την Παρασκευή.

*Νέα υψηλά για τη μετοχή της Helleniq Energy, με 3,28% στα 8,50 ευρώ, με συναλλαγές 696.000 τμχ.

*Κυριακούλης, με 3,95% στα 1,58 ευρώ, με συναλλαγές 91.120 τμχ. Σημείωνε η DeA (την Παρασκευή) για εκείνο το πακέτο των 400 χιλ. μτχ στον “γητευτή”, που λέγαμε…

*Quality & Reliability: Στον εφοπλιστή Ηλία Γκότση το 5% του μ.κ (την Παρασκευή). Ο ιδιοκτήτης της Eurotankers προστίθεται στην εφοπλιστική ομάδα. Πληροφορίες θέλουν να ακολουθεί και ο μέτοχος της Intrakat, Δημήτρης Μπάκος.

*Εντυπωσιακές οι επιδόσεις των εισηγμένων το 2023- Κέρδη και μερίσματα, σε σχετικό θέμα του finupnews. Για να δούμε…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask