don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο “ψυλιασμένος” trader, ενδιαφέρον για Helleniq Energy, τα 100 της Intralot, η μετοχή της Optima, η απόδοση της Qual, οι οικογένειες Λασκαρίδη, “150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία” και τα μεγέθη του ΟΛΠ

*Με σχεδόν 3% από τις αρχές Μαρτίου για τον S&P500 το σερί των 5 μηνών με θετικό πρόσημο είναι σχεδόν σίγουρο. Απομένουν η σημερινή και η συνεδρίαση της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί- για την Wall Street- ο Μάρτιος και να κάνουν “ταμείο” πρώτου 3μηνου οι επενδυτές. Στο 9,37% η μεταβολή από την αρχή του έτους. Πάσχα των Καθολικών και αργίες η Παρασκευή 29 Μαρτίου- Δευτέρα 1 Απριλίου. Σε συγχρονισμό το Χρηματιστήριο Αθηνών.

*Πιστεύω ότι ο συνδυασμός ομαλής προσγείωσης, μιας Fed που προσφέρει ασφάλεια και διαχειριστών κεφαλαίων και θεσμικών επενδυτών που έχουν περιθώρια να επενδύσουν περισσότερο, σημαίνει ότι το ράλι αυτό μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο ιδρυτής της 3Fourteen Research στο CNBC.

*Να προσεχθεί: οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν για δωδέκατο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, σε νέο επίπεδο-ρεκόρ. Αλλά και: Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοκ τύπου Λιζ Τρας, αν η κυβέρνηση αγνοήσει το διογκούμενο ομοσπονδιακό χρέος της χώρας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ανεξάρτητου δημοσιονομικού παρατηρητηρίου του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Φίλιπ Σουάγκελ, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), δήλωσε ότι το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε «πρωτοφανή» τροχιά, με κίνδυνο μια κρίση του είδους που προκάλεσε το 2022 την πτώση της βρετανικής λίρας και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ «δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί», είπε, αλλά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος πληρωμής των πιστωτών τους σε 1 τρισ. δολάρια το 2026, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να «επανακάμψουν». Σύμφωνα με το CBO, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ ανερχόταν σε 26,2 τρισ. δολάρια ή 97% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, στο τέλος του περασμένου έτους. Γιατί επιμένει να αναφέρεται σε αυτά η DeA; μα επειδή ο “ψυλιασμένος” trader είναι καλύτερα προετοιμασμένος.

*Καθοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων-κρατών της ευρωζώνης. Ισπανία και Γαλλία είναι μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης που δημοσιεύσουν προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου αυτές τις ημέρες. Όμως το γεγονός της εβδομάδας είναι η μέτρηση του πληθωρισμού PCE των ΗΠΑ την Παρασκευή. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που θεωρείται “αισθητήρας” στις προσδοκίες για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κινείται 2 μ.β. χαμηλότερα στο 2,85%.

*Στα καθ’ ημάς, αναπόφευκτα στα επιχειρηματικά/επενδυτικά έχει υπεισέλθει και η πολιτική παράμετρος. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει ισορροπίες, δυνάμεις και εμπλεκόμενους. Τέλη Μαΐου λήγει η 6μηνη περίοδος μη διάθεσης του 18,39% του μ.κ της Εθνικής από το ΤΧΣ. Ωστόσο, σε αυτή την συγκυρία έρχεται ο Γιάννης Στουρνάρας (στην Έφη Καραγεώργου/mononews) να διευκρινίσει πως, προηγείται η συγχώνευση Attica Bank- Παγκρήτιας, με το placement για το 18% της Εθνικής να πηγαίνει για το τέταρτο 3μηνο 2024. Προφανώς ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος συζήτησε τις εξελίξεις και με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ηλία Ξηρουχάκη γνωρίζει πολύ καλά την βαρύτητα όσων δηλώνει. Οι 2 άνδρες τα είπαν εκτενώς- για καμιά ώρα- την Παρασκευή στα κεντρικά της Ομήρου. Κοινός τόπος πως, μεταξύ των 2 το κλίμα είναι εξαιρετικό. Για αυτό και υποθέτω πως, προτεραιοποιείται η περίπτωση Attica Bank- Παγκρήτιας. Άλλωστε και για το placement της Εθνικής ενδεχομένως να μην…βολεύει και το αποτέλεσμα της “ευρω-κάλπης”. Κράτησα και το άλλο, που επισήμανε ο κεντρικός μας: “…για να είναι θωρακισμένη η Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα RRF για την άμυνα, ένα RRF για την κλιματική αλλαγή…”.

*Διαβάζω πως για την HelleniQ Energy υπάρχει ενδιαφέρον από 2 ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες, ο ένας μάλιστα είναι βασικός μέτοχος εισηγμένης στο ΧΑ. Εύλογο το θεωρώ, πλην όμως είναι ο ένας εκ των αμερικανικών κολοσσών που έχει στο monitoring το επόμενο placement. Πιθανότατα το τέταρτο 3μηνο και ανάλογα με τις εξελίξεις.

*Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκταμίευση του κοινοπρακτικού δανείου ως 100 εκατ. ευρώ της Intralot, με διοργανωτές τις Πειραιώς και Εθνική. Από 25 εκατ. η κάθε μια, Optima Bank και Attica Bank θα καλύψουν ως 20 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Στην έκδοση θα συμμετάσχει και η Παγκρήτια.

*Και μιας ο λόγος για την Optima Bank, εκτιμώ πως το χθεσινό 1,79% στα 7,96 ευρώ με συναλλαγές 73.300 τμχ είναι προοίμιο του επόμενου κύκλου με το 8άρι μπροστά για τη μετοχή. Στο 6,42% η εβδομαδιαία μεταβολή.

*Οι εξελίξεις σε Entersoft, Qual επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής θα είναι στο προσκήνιο και το 2024. Δεν θα αργήσουν τα νεότερα και από την πλευρά της RealConsulting, σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές. Πάντως ήταν η μετοχή της CPI που “έτρεξε” χθες Τρίτη. Με 27,91% ( ! ) στα 0,88 ευρώ η CPI, με συναλλαγές 787.000 τμχ. Όμως, η DeA έστειλε κόσμο στο “ταμείο”. Οι αποκαλύψεις για την Qual, ειδικότερα για το 5% (της Παρασκευής) που πήρε ο Ηλίας Γκότσης (EuroTankers) αλλά και η-σχεδόν- βέβαιη είσοδος στο μ.κ του Δημήτρη Μπάκου (Intrakat e.t.c) είχαν ανταπόκριση. Με 29,63% ( !! ) στα 1,40 ευρώ η μετοχή της Qual, με συναλλαγές 1.060.000 τμχ, παρακαλώ. Επειδή: verba volant-scripta manent, που έλεγαν οι Λατίνοι. Για αυτό σας λέμε, μία γρήγορη ματιά από νωρίς στην στήλη- με το πρώτο σας espressάκι και ποτέ δεν ξέρεις…

*Μιλούσα με χρηματιστή ο οποίος παρακολουθεί την AEGEAN, ρώτησα το προφανές δηλαδή γιατί ο Θανάσης Λασκαρίδης πούλησε στον αδελφό του Πάνο το 3,4% του μ.κ και παράλληλα έχει διαθέσει-μέσω της αγοράς- επιπλέον 2% της συμμετοχής του και έχει κρατήσει ένα υπόλοιπο στο 3,5% (εάν τα υπολογίζω σωστά). Ο Θανάσης θα πουλήσει και το υπόλοιπο μου απάντησε, οι 2 (δια)χωρίζουν δραστηριότητες κ.λ.π (και για τα 10 παιδιά των 2 οικογενειών, όπως θύμιζε ο Δημήτρης Κόκκορης) ειλημμένη απόφαση να επικεντρωθεί στο hoteling. Είναι και η συνεργασία με τον Νικόλα Καραμούζη, μου συμπλήρωσε αλλά και οι βλέψεις της κόρης του Χλόης για τα διοικητικά του ΣΕΤΕ κ.λ.π. Θα βρεθεί ευκαιρία να τα πούμε και από κοντά: πότε;

*150 Χρόνια, 54.750 ημέρες και νύχτες, μια πόρτα στην Αθήνα μένει ανοιχτή, για να διαβούν από μέσα της, όσα φέρνει ο χρόνος. Η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 Χρόνια λειτουργίας του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, σας προσκαλεί στην επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ με τίτλο:

«150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία»

Τρίτη, 9 Απριλίου | 19:00

Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει Cocktail Reception στο

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Dress Code: Business Formal.

*Τι…κεραμίδα είναι αυτή; Φωτιές… άναψε σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αλλά και στους Δήμους όλης της χώρας η εγκύκλιος 28909/848 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2024 σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων. Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στα πρόθυρα… νευρικού κλονισμού μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, δηλαδή, εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει Τεχνική Έκθεση και σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα. Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ: μέχρι στιγμής (Τρίτη 26 Μαρτίου) ΔΕΝ έχει εκδοθεί ούτε η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος, ούτε έχει ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ούτε έχει γίνει η παραμικρή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, ούτε οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Το πρόβλημα είναι πως η τήρηση του νέου αυτού «Μητρώου» ακινήτων, που προστίθεται στη σειρά των ήδη ισχυουσών καταγραφών (Εθνικό Κτηματολόγιο, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Δήλωση ακινήτων στο Ε9, Ηλεκτρονική Βάση Κανονισμού Πυροπροστασίας), συνοδεύεται από πρωτοφανή χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων. Ήμαρτον…

*Στα του ΧΑ, και πάλι-γιατί θεωρώ ότι έχει χαθεί η κοινή λογική- με ότι άλλο… Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2023 η “Ελληνικά Χρηματιστήρια”, μετά την συνεδρίαση. Περιμένω για να δω αναλυτικά τον λογαριασμό “έξοδα λειτουργίας” και ειδικότερα τα επί μέρους “διοικητικά”, με εννοείτε…

*Την Παρασκευή, με αργία στο ΧΑ ανακοινώνει μεγέθη 2023 η διοίκηση του ΟΛΠ. Η super έκπληξη από τον Οργανισμό, όμως, θα έρθει με τα αποτελέσματα 3μηνου 2024.

*Όλο και αυξάνονται τα bets στον ΣΕΒ. Η DeA αναφέρθηκε από νωρίς στο Profumo di Donna.

*ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, νέα άνοδος για τη μετοχή στην χθεσινή συνεδρίαση. Με αγοραστές έως τα 18,08 ευρώ, καθώς στην αγορά επιχειρούν να ανιχνεύσουν την τιμή του deal με τους Αραβες.

*Συναντήσεις Μυτιληναίου με Μητσοτάκη-Τριντο και Πρεμ Γουάτσα Την επένδυση της Mytilineos στην Αλμπέρτα συζήτησε ο επιχειρηματίας με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Καναδά. Επαφές με τον επικεφαλής της Fairfax που διαθέτει σημαντική θέση στην εισηγμένη. Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο ο ινδοκαναδός να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή του.

*…και “επί του πιεστηρίου” εκτός Euro2024 η Εθνική, 2-4 από την Γεωργία στα πέναλτι. Κρίμα. Ευκαιρία, η DeA υποστηρίζει Ιταλία: πρώτο παιχνίδι με Αλβανία- στις 15 Ιουνίου. Forza Squadra Azzura, λοιπόν…και ας είναι άλλοι με τα λιοντάρια της Αγγλίας.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask