don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά (παλαιό), η “ετυμηγορία” της Κριστίν, γεώτρηση στο Μαρόκο (Energean), οι long στον ΟΤΕ, νέα άνοδος για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, φιλόδοξος ο Ζησιάδης και η σήραγγα του ΟΛΠ

*Δεν χρειάστηκε και πολύ, με το που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού (δείκτης τιμών καταναλωτή) Μαρτίου στις ΗΠΑ, τα futures του S&P500 “γύρισαν” 1,34% χαμηλότερα. Επί της ουσίας, στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο. Στο 3,8% ο δομικός, εκτίναξη στο 4,5% του US10Y. Συνδυαστικά με τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά για τον χρυσό- σταθερός αγοραστής το Πεκίνο- προφανές είναι ότι μειώνεται σταθερά η αγοραστική δύναμη του “χάρτινου” νομίσματος. Μία λύση θα ήταν η προσαρμογή του στόχου πληθωρισμού, αντί για το 2% στο 2,5% ή και 3%. Τι έχει συμβεί; με τον νομισματικό πληθωρισμό έχουν χάσει «πάλι» την πραγματική αξία τους τα νομίσματα δολάρια ή ευρώ. Αυτό σημαίνει, απλά και πρακτικά, πως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια θα μείνουν για πολύ. Πόσο; κατ’ αρχήν το 2024 και τυχεροί εάν θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται-κάποια στιγμή- το 2025.

*Σήμερα η συνεδρίαση της ΕΚΤ, το μεσημέρι οι δηλώσεις Λαγκάρντ. Ebury: Εκτιμούμε ότι δε θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και αναμένουμε ότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα επιβεβαιώσει ότι επίκειται μια πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Με την αγορά να προεξοφλεί μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, οι επενδυτές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην συνεδρίαση, ειδικότερα σε παρατηρήσεις που θα αφορούν το ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η Γαλλίδα θα τοποθετηθεί προσεκτικά επ’ αυτού, καθώς οποιαδήποτε διαφορετική ρητορική πιθανώς να έχει αρνητικό αντίκτυπο για το ευρώ.

*Για “πληθωρισμό απληστίας” και στα τρόφιμα-είδη διατροφής είχε αναφερθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, δευτεραθλήτρια στην ακρίβεια είχε ανακηρύξει την χώρα η Eurostat. Αυτό, γιατί ξεπερνούν την λογική οι αιτιάσεις επαγγελματιών του κλάδου σούπερ-μάρκετ πως, για τον θόρυβο (sic) ευθύνονται ( ; ) οι δημοσιογράφοι ( ! ).

*Δεν την πάτησε ο Κώστας Σκρέκας, όταν ο Αριστοτέλης Παντελιάδης έθεσε ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δηλαδή πως οι επαγγελματίες του κλάδου θα μείωναν…χθες τις τιμές. Τα έλεγε και χθες η DeA.

*Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην χώρα μας. Ράλι 5,3% στα τρόφιμα. “Φλέγον” το πρόβλημα για την κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται δημοσκοπικά σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις. Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας που ίσχυσαν τα νέα (πολλοστά…νέα) μέτρα της κυβέρνησης. Ανοίγει σταδιακά και η τουριστική περίοδος, συν 17,5% ( ! ) στα αεροπορικά εισιτήρια, συν 14,6% ( !! ) στα ξενοδοχεία. Θα ακολουθήσουν ( ; ) και τα ακτοπλοϊκά; Καλά ξεκινήσαμε…

*Energean: Στο τρίτο 3μηνο 2024, η επιβεβαιωτική γεώτρηση για φυσικό αέριο. Που; στο Μαρόκο.

*Καλά τα λέει ο Πάολο Τζεντιλόνι για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (στο Φόρουμ των Δελφών). Αλλά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπολογίζει ότι ακόμη και με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και με πληθωρισμό 5,3% στα τρόφιμα η αγοραστική δύναμη βαίνει μειούμενη. Τι σημαίνουν αυτά; συνδυαστικά με την οριακή ανάπτυξη ή και ύφεση χωρών της ευρωζώνης «χτυπά» ήδη στις εξαγωγές. Στα υπόψη, καθώς πολλές εισηγμένες εξαρτούν τα μεγέθη τους με τις πωλήσεις τους εκτός συνόρων, κάτι που θα καθιστούσε επιτακτική την υποχρέωση των εισηγμένων να δημοσιοποιούν τα οικονομικά αποτελέσματα πιο εμπρόθεσμα. Και όχι όπως, δυστυχώς, συμβαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου σχεδόν οι μισές έχουν ανακοινώσει τέταρτο 3μηνο 2023 (την ίδια ώρα, στη Wall Street, όμιλοι μεγέθους JP Morgan, BlackRock, Citi, Wells Fargo θα γνωστοποιήσουν το πρώτο 3μηνο 2024, αύριο Παρασκευή).

*“Πλάτες” ΟΤΕ στους long, με άνοδο και χθες. Με 2,95% στα 14,33 ευρώ. Από 13,58 χαμηλά της Παρασκευής.

*Το’ πε και το’κανε, μέρισμα μετά από μία 10ετία θα διανείμει η ΔΕΗ. Επιβεβαιώνεται ο Γιώργος Στάσσης και το team του.

*Συνεργασία ΔΕΗ-Mytilineos, για να δούμε εάν θα βγει από αυτήν η είδηση που περιμένει η αγορά. Στο Τορόντο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μαζί με τον Prem Watsa. Μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας ο ΙνδοΚαναδός.

*Στο Τορόντο και ο Γιώργος Χρυσικός, Grivalia Hospitality. Για να δούμε, τι θα δούμε…

*Συνεχίζεται ο οικονομικός/νομικός έλεγχος στην ΗΛΕΚΤΩΡ από την πλευρά της Motor Oil. Με άνοδο 1,98% η μετοχή του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 2,575 ευρώ.

*Διαψεύδεται η πληροφορία πως η πλευρά Κόκκαλη θα αποκτήσει την συμμετοχή Περιστέρη στην Κέκρωψ. ΟΚ, θα περιμένω…μέσω Intradevelopment, συμπληρώνω, για την επόμενη φορά.

*Επανέρχονται αναφορές (radar) για big deal στο gaming, καθώς εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε συζητήσεις – διαπραγματεύσεις με διάφορους διεθνείς παίκτες, με ορίζοντα πώλησης τους επόμενους 2-3 μήνες! Εξαιρετικά σέξι η αγορά παιγνίων, πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον! Το κλείσιμο του deal βρίσκεται προ των πυλών! Προσωπική εκτίμηση πως η τρέχουσα αποτίμηση είναι deep under value.

*Intracom Properties/ex ΚΛΜ, τρέχουσα τιμή 1,63 ευρώ, σε 3 μήνες τα (ξανά) λέμε. Σημειώστε το.

*Τη μία μέρα-προχθές- ήταν Κέκρωψ, Intracom Properties/ex ΚΛΜ και Intracom Holding. Την άλλη- χθες- η Καμπάς/R.E.D.S. Όλο και σχηματοποιείται η “μεγάλη εικόνα” στον ευρύτερο κλάδο.

*Γνωστό πως, ο Hendrikus Holterman ενδιαφέρεται κυρίως για real estate/hoteling e.t.c. Το’ χει δηλώσει άλλωστε. Σε αυτό το μέτωπο οι business θα γίνουν από “μεγάλους παίκτες” και θα είναι too big.

*MED: Στην ΕΝ.Α plus, με σύμβουλο την Optima Bank. Φιλόδοξος ο Λεωνίδας Ζησιάδης- γνώστης της αγοράς- με την APEX Holdings.

*Μέσω Florida στο “Ελληνικό” η Ικτίνος; πως; η εταιρεία μαρμάρων έχει προμηθεύσει την Hard Rock με εξαιρετικό μάρμαρο (λατομείο Χρυσή Αράχνη/Καβάλα) για το συγκρότημα Casino & Hotel του αμερικανικού ομίλου, στην Πολιτεία των ΗΠΑ. Η Hard Rock, συνεπενδυτής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο “Ελληνικό”, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει-και εδώ- μάρμαρα της Ικτίνος. Από τα καλύτερα, άλλωστε…

*ΟΛΠ, μέσα στη χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπό κατασκευή υπόγεια σήραγγα, που συνδέει απευθείας το logistic center του ΟΛΠ με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Επιπρόσθετα, η Cosco αξιολογεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέου logistic center στην ίδια περιοχή έκτασης ως 80 χιλ. τ.μ.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask