don't even ask

don't even ask

spot_img

Ουάσιγκτον-Ριάντ-Πεκίνο-Δελχί, η “αυτοδύναμη” άνοδος, αναδιάρθρωση MSCI, ΕΛΛΑΚΤΩΡ για ψηλά, αποτιμήσεις (ανατροπές-προοπτικές), ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρου και το γεύμα της Θέμιδος

*Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα είδα στο finupnews. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δηλαδή ένα χρεοστάσιο στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έχει ξανά γίνει, αρκετές φορές, από το 2011. H Fitch υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook για τις ΗΠΑ. Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις που δυσχεραίνουν την επίλυση του προβλήματος για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Σαν σε deja vu του Αυγούστου 2011 όταν, η Standard & Poor’s προχωρούσε σε μία ανάλογη ενέργεια- για πρώτη φορά στην 70ετία με βαθμό ΑΑΑ. Και τότε με αφορμή το ίδιο αδιέξοδο. Μόνο που τώρα το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ είναι υπέρ διπλάσιο. ΚΑΙ: Σε μία συγκυρία που, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προβληματίζεται από την πρόθεση του Ριάντ να ενταχθεί στην BRICKS Bank, με το βλέμμα και προς το Πεκίνο. Ναι μεν δεν διακυβεύεται άμεσα η επικυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο η απο-δολαριοποίηση έχει ξεκινήσει, συν τω χρόνω θα φανεί και ο λόγος που λ.χ. Πεκίνο, Δελχί συσσωρεύουν χρυσό.

*Η προσοχή και σε Τουρκία, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Αλλά και σε Γερμανία, με την ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού (31/5), με την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να “μετρά” δεύτερο συνεχόμενο 3μηνο αρνητικής ανάπτυξης, με συνέπεια την (τύποις) είσοδο της σε ύφεση. Συνέπεια; οι ισχυροί τριγμοί στους κόλπους της εύθραυστης 3κομματικής κυβέρνησης του Βερολίνου, ποιος θα το φανταζόταν…το Βερολίνο σε κρίση, η Αθήνα σε φορά επαναφοράς. Που είσαι Σόιμπλε.

*Σε “αυτοδύναμη” άνοδο στο ΧΑ, με μετεκλογικό ράλι 8% και ισχυρές εισροές, αναφερόταν ο Απόστολος Σκουμπούρης το Σάββατο. Με αυτά η εκκίνηση αυτής της εβδομάδας, 2+η σημερινή συνεδριάσεις για να γίνει “ταμείο” Μαΐου και “κλείσιμο” 5μηνου. Με αποτελέσματα που δεν περίμεναν ούτε και οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές. Απόρροια του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου “…τελικά όση φαντασία και να είχαμε δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε τα όσα έγιναν…”, σύμφωνα με τον “Καλπολόγο”. Ωστόσο, μία ένσταση: θυμάμαι μία παλιά δημοσκόπηση (της Metron Analysis) από τον μακρινό Απρίλιο του 2022, “έβλεπε”-τότε- το team του Στράτου Φαναρά: ΝΔ στο 42,5%, ΣΥΡΙΖΑ στο 21,4% κ.λ.π. Υποθέτω πως την διαφορά τάσης τη “μετρούσε” έκτοτε ο έμπειρος παράγων μέχρι τελευταία. Εάν έτσι είναι, τότε γιατί ακολούθησε τον συρμό των υπόλοιπων; Τέλος πάντων, μικρή σημασία έχει ( ; ). Το θέμα τώρα είναι τι θα βγάλει η “δεύτερη κάλπη” στις 25 Ιουνίου. Σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαμηλώνει και άλλο την…μπαλίτσα. Ερώτημα, τι θα κάνουν οι δικοί του, καθώς ο χρόνος είναι πυκνός (και) πολιτικά. Από την άλλη, εάν το νέο ήθος που ευαγγελίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η… απρέπεια προς τον Χάρη Καστανίδη… ΟΚ ας τον κρίνουν οι δικοί του. Η DeA είχε αναφερθεί σε “υπόγειες” επαφές ενός τμήματος του pure ΣΥΡΙΖΑ με το team της Πλεύσης Ελευθερίας. Λογικό θα πει κάποιος, όμως έτσι οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε Βουλή και με άλλο κόμμα εντός.

*Η αγορά παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, “ευήκοα ώτα” προς κάθε κατεύθυνση. Ήδη ο λογαριασμός της πρώτης εβδομάδας ήταν θεαματική αύξηση συναλλαγών, στα 198 εκατ.- κατά μέσο όρο ημερησίως-.

*Σήμερα, Δευτέρα, η Wall Street αργεί, συνεπώς με έναν τζίρο στα 100 εκατ. οι long θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι. Μεθαύριο, Τετάρτη, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που ναι μεν δεν έχει αλλαγές (προσθήκη/έξοδο) για τον Greece Standard αλλά προβλέπει για τον Small Cap, με την είσοδο των Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. New entries- καθώς διευρύνεται το “καλάθι” των δεικτών ελληνικού ενδιαφέροντος από τα “κάτω” δηλαδή χαμηλότερες κατηγορίες αποτίμησης, εξέλιξη που ενισχύει την προοπτική διασποράς των επενδυτικών επιλογών που θα έχουν τα funds. Σε εισροές κεφαλαίων (που αντιστοιχούν) σε 96.000 μτχ της Autohellas και σε 428.000 μτχ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολογίζονται, σε μία συγκυρία που για τη μεν πρώτη τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά τείνουν να καταστούν κανονικότητα και για τη δε δεύτερη το μεθοδικό “μάζεμα” στα 2 με 2,20 ευρώ προοιωνίζεται ανοδική διαφυγή προς μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

*Αποτιμήσεις: ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις με ανατροπές και προοπτικές. Και γίνομαι συγκεκριμένος: Cenergy Holdings με 1,061 δισ. γίνεται το 19ο μέλος του “κλειστού” club των billionaires. Στην 20η θέση η ΚΑΡΕΛΙΑΣ με 910,8 εκατ. και 21η η AEGEAN με 839,4 εκατ. (λέτε να;;;…) και ακολουθούν ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 766 εκατ. και λίγο χαμηλότερα Autohellas με 705,5 εκατ.

*Σήμερα Δευτέρα ανακοινώνει μεγέθη η ΕΧΑΕ: Με άνοδο 3,27% την Παρασκευή στα 5,06 ευρώ και 22,67% τη μετεκλογική εβδομάδα. Εύλογη η ικανοποίηση στο team Κοντόπουλου, μακάρι να υλοποιηθούν όλα όσα απαιτούνται εν όψει αναβάθμισης.

*Η προοπτική εισόδου στο ΧΑ της Optima Bank γνωστή, την έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής Γιώργος Τανισκίδης. Όπως και για τη Νοval Property και για την Trade Estates. Όμως, είδα (radar) για ενδιαφέρον εισαγωγής της SKY Express του Γιάννη Γρύλου. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, εάν και εφ’ όσον, θα την συνδύαζα με τις επικείμενες στον διαγωνισμό για την απόκτηση του (τουλάχιστον) ενός 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (και ευρύτερων εγκαταστάσεων, χώρων κ.λ.π) για τον οποίο οι πληροφορίες από τα “Λιοντάρια” επιμένουν για έναν grosse koalition. Αυτά μου λένε, αυτά σας μεταφέρω. Πάντως θα ήταν θετική εξέλιξη να εισαχθεί στο ΧΑ και η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική της χώρας. Κοινός τόπος πως, το ευρύτερο “τουριστικό/μεταφορικό/ξενοδοχειακό” κομμάτι της επιχειρηματικότητας υπό-εκπροσωπείται επενδυτικά. Θέλω να πιστεύω πως, θα βρεθεί τρόπος να μείνει εντός χρηματιστηριακής παιδιάς η Attica Συμμετοχών. Θα δούμε τον ευρύτερο κλάδο να ενδυναμώνεται με την προσθήκη νέων εισαγωγών. Γνωρίζω για 2 περιπτώσεις, αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμη. Εάν και εφ’ όσον έρθει η ώρα…

*Μία πολύ σημαντική συνάντηση-σήμερα Δευτέρα- μετά από πρόσκληση του κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, στις πετρελαϊκές ΕΝΙ, Εxxon/Mobil, Chevron, Total Energies, Shell, τις ισραηλινές Ratio, NewMed Energy και την ελληνική Energean. Σκοπός η ενημέρωση για το project αγωγού Ισραήλ-Κύπρου, με πολύ πιθανή τη συμμετοχή και στελεχών του EastMed (Edison- ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων). Σε αναδιάταξη σχέσεις, ισορροπίες και μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θυμίζοντας ότι η ΕΝΙ έθεσε ζήτημα συμμετοχής- στον EastMed της Τουρκίας. Αναδιατάσσεται ο χάρτης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αφορά και την κυβέρνηση που θα προκύψει από την “κάλπη” της 25ης Ιουνίου. Θα μας δοθεί χρόνος (και πληροφορίες) να αναφερθούμε εκτενέστερα το επόμενο διάστημα.

*Αύριο ανακοινώνει μεγέθη η Motor Oil, το ενδιαφέρον και στα περιθώρια διύλισης, μετά την χρονιά-ρεκόρ του 2022.

*Αλλά και Intralot. H διοίκηση ανακοινώνει μεγέθη 3μηνου, με εύλογο το ενδιαφέρον της αγοράς μετά τα οικονομικά αποτελέσματα 2022. Έσοδα στα 392,8 εκατ. κέρδη (ebit) 29,8 εκατ., ταμειακά διαθέσιμα 102,4 εκατ. αλλά και καθαρό δανεισμό 490,5 εκατ. (και net debt/ebitda-δείκτης καθαρής μόχλευσης στις 4Χ από 4,5Χ (2021).  Επιτυχής αμκ 129 εκατ. (με την συμμετοχή/είσοδο στο μ.κ της Standard General/βασικού μετόχου πλέον). Βασική προτεραιότητα (2023) η αναχρηματοδότηση του ομολογιακού (500 εκατ.) που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 (στα 356 εκατ., μετά τις επαναγορές). Στο επίκεντρο των ενεργειών και η έξοδος από την Επιτήρηση (αρνητικά ίδια κεφάλαια 87 εκατ., καθώς τα χρήματα που διατέθηκαν για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής στις ΗΠΑ, λογιστικά δεν μπορούσε να προσμετρηθούν στα κεφάλαια).

*Το πρώτο Great Sunday Club στο AVRA Bar, το ανανεωμένο μπαρ του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, χθες βράδυ. Με bartenders από Γαλλία και Νορβηγία. Μια χαρά αποδίδει στους Άραβες η επένδυση στο “φιλέτο” του Αστέρα Βουλιαγμένης. Όπως σημείωνε η DeA, στα 400 εκατ. το τίμημα (πριν 11 χρόνια) Χ2 τα έσοδα έκτοτε.

*Διπλή χαρά για τον Τάκη Κανελλόπουλο, και νταμπλ για την αγαπημένη του ΑΕΚ και αίσθηση από το dinner που παρέθεσε η Θέμις Ζουγανέλη στο αριστοκρατικό Athenee. Η Θέμις Ζουγανέλη μόνο τυχαία δεν είναι στα διεθνή σαλόνια. Είναι κόρη του μποέμ Κώστα Ζουγανέλη το όνομα του οποίου έχει συνδυαστεί με την χρυσή εποχή της Μυκόνου και τις «9 Μούσες» και σύζυγος του επιχειρηματία Τάκη Κανελλόπουλου το οικογενειακό όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με την βιομηχανία «Τιτάν». Η ίδια είναι designer του luxury life style brand Τhemis Z με ρούχα και αντικείμενα για art de la table που πωλούνται από το Λονδίνο μέχρι το St. Barth και το Γκστάαντ. Eκείνο που την έκανε γνωστή μάλιστα, ήταν η συνεργασία της με τον Dior maison, υπογράφοντας σειρά με σερβίτσια.

*Από το Lemon Social Eye (της Μαρίας Λεμονιά/nemonew) για την εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε event του 2023…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask