Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Αυτοδύναμη» άνοδος στο Χ.Α. με μετεκλογικό ράλι +8% και ισχυρές εισροές

«Αυτοδύναμη» άνοδος στο Χ.Α. με μετεκλογικό ράλι +8% και ισχυρές εισροές

Άκρως πειστική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το momentum που έχει διαμορφωθεί ήταν η πρώτη – μετά τις εκλογές – εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα είχε όλα. Κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών σε ποσοστό 136% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, ισχυρές εισροές από εγχώρια αλλά κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια, διεύρυνση ενδιαφέροντος για μετοχές της πραγματικής οικονομίας, αλλά και ξεκλείδωμα πολλών deals που κυοφορούνταν καιρό, αλλά δεν είχαν οριστικοποιηθεί λόγω πολιτικού ρίσκου και κινδύνου ακυβερνησίας.

Πλέον, μετά το άκρως θετικό για την αγορά αποτέλεσμα της Κυριακής που εκτός σοβαρού απροόπτου «εγγυάται» ότι στις 25 Ιουνίου θα προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, φιλική προς τις επενδύσεις με ορίζοντα τετραετίας, έχουν αφυπνιστεί εκ νέου όλες οι δημιουργικές δυνάμεις, ενώ συμφωνίες «κλειδώνουν» χωρίς αναστολές.

Παρά τις διεθνείς αναταράξεις μέσα στην εβδομάδα, το Χ.Α. έδειξε πλήρη αποστασιοποίηση και με ίδιες δυνάμεις κινήθηκε σε νέα υψηλά εννέα ετών, εν μέσω εντυπωσιακών πονταρισμάτων τόσο στις τράπεζες, όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο της μεγάλης, όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι ξένοι προεξοφλούν ξεκάθαρα ότι μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που ήδη έχει αντανάκλαση σε όλα τα assets της χώρας, εντός και εκτός χρηματιστηρίου, με τα ομόλογα να δείχνουν πιο ασφαλή εικόνα από χώρες που έχουν βαθμίδα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δείκτες και μετοχές κινούνται απελευθερωμένα ανοδικά, πιάνοντας πολυετή υψηλά ή και ιστορικά υψηλά, καθώς μέσα στην εβδομάδα αρκετές μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Md Cap βρέθηκαν σε υψηλά όλων των εποχών. Άλλωστε, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το 2022 έδειξαν μεγέθη ρεκόρ, δικαιολογώντας τις αποτιμήσεις, ενώ αυτά που ανακοινώνονται για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ακόμα καλύτερα, «τραβώντας» τις μετοχές υψηλότερα.

Εντός αυτού του σκηνικού, ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψε ράλι ανόδου σε ποσοστό 7,82%, ο FTSE 25 κέρδισε 7,82%, ο Mid Cap έδειξε σημαντική αφύπνιση με άνοδο 8,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 13,64%.

Το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο της μετεκλογικής εβδομάδας ήταν η κατακόρυφη αύξηση της αξίας συναλλαγών, που έρχεται να δώσει βάθος στην αγορά και να «απλώσει» το παιχνίδι και σε μετοχές πέρα από το χώρο του Large Cap. Συνολικά το πενθήμερο διακινήθηκε τζίρος ενός δισ. ευρώ στο Χ.Α., με τις μέσες συναλλαγές κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν ένα σημαντικό τμήμα αυτών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση των συναλλαγών για το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε με νέα άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες που είναι νέα υψηλά εννέα ετών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Ιούλιο του 2014. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.977 μονάδες με άνοδο 1,73%, επίπεδα που είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2014, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.791,89 μονάδες με άνοδο 2%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.001,72 μονάδες με άνοδο 3,10%, ενώ κλείσιμο πάνω από τις 1.000 μονάδες είχε να κάνει από την άνοιξη του 2018.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ