don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι “ενέσεις” της Credit Suisse, “ταμείο” από Τρίτη-Τετάρτη, ΟΠΑΠ (δεν περιγράφω άλλο), ασφαλή προσώρας τα Ελληνικά assets (τράπεζες), οι προθέσεις Ευτύχη, Hedging με Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ και το σήριαλ Attica Bank

*Τελευταία συνεδρίαση μίας ταραχώδους εβδομάδας για τις αγορές. Ωστόσο, ο πρόλογος περιλαμβάνει ακόμη μία αναφορά στον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Μίμη Παπαϊωάννου και με το γιατί- κατά τον Αντώνη Κατσαρό- η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα μεγάλο club, σε όλα… η ουσία: στον σεβασμό του αντιπάλου.

*Στα των αγορών τώρα, πιάνοντας τον μίτο απ’ εκεί που τον αφήσαμε χθες πρωί και από το σημείο που κατά κοινή παραδοχή ο τελευταίος που (δεν) ωφελείται από τις τελευταίες εξελίξεις (με θρυαλλίδα την Silicon Valley Bank e.t.c) είναι η-ήδη- στριμωγμένη Ευρώπη, στο αν η υπόθεση της Credit Suisse συνιστά μεταφορά της κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Προ μηνών και σε “άσχετο” ( ; ) χρόνο είχε αποκαλυφθεί ότι η διοίκηση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας και έβδομη μεγαλύτερη επενδυτική διεθνώς, είχε προσφύγει στην FeD προκειμένου να εξασφαλίσει γραμμή χρηματοδότησης- “ένεση” ρευστότητας. Η αποκάλυψη δεν έγινε ευρύτερα γνωστή, σε 2-3 μέρες αποσύρθηκε από τα συγκεκριμένα Μέσα. Η ουσία είναι πως, από μία περιφερειακή εξειδικευμένη (στα techs) τράπεζα (με ποσοστό καλύψεων/εγγυήσεων) η κρίση μεταστάθηκε στην Ευρώπη, “χτυπώντας” μία τράπεζα που εδώ και ένα χρόνο απασχολεί το eurobanking. To αν συνδέονται όλα αυτά ή όχι θα φανεί, από το αποτέλεσμα… Για να τα δούμε λίγο, με αφορμή την SVB e.t.c regional US banks, παροξύνεται η σε κρίση Credit Suisse προκαλώντας την παρέμβαση της SNB (Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας) που ανοίγει στρόφιγγα (δανειακής; ) χρηματοδότησης, μία μέρα πριν την συνεδρίαση της ECB. Το παράδοξο, από τη μία η χορήγηση των 50 δισ.- από την άλλη η επιμονή στο ακριβότερο και λιγότερο χρήμα.

*Τουλάχιστον ιδιότυπο επενδυτικό περιβάλλον- τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ- με την Λαγκάρντ να εξαρτά τις επόμενες κινήσεις από το πως θα κινηθούν οι αγορές. Με την πρώτη ανάγνωση, λογικό το λες, πλην όμως είναι η πρώτη φορά που η Γαλλίδα δεν κάνει την παραμικρή νύξη για (μελλοντικά) επιτόκια. Από την άλλη και με το νέο υψηλότερο επιτόκιο, δεν διαφαίνεται να λύνονται τα ουσιώδη προβλήματα, που αφορούν στο κρατικό-ιδιωτικό χρέος. Θα έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ, αργά το βράδυ σύμφωνα με το Bloomberg, UBS-Credit Suisse ήταν αντίθετες σε μία λύση τύπου αναγκαστικής συγχώνευσης. Και κάτι τελευταίο, για την ώρα: τι σημαίνει για τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, συνταξιοδοτικά κ.α η επιπλέον μισή μονάδα υψηλότερο επιτόκιο; αντίστοιχη υποαξία για τα χαρτοφυλάκια τους. Μακάρι να μην βρεθεί στο δρόμο μας, κάποια στιγμή.

*Παρασκευή σήμερα και triple witching στα Παράγωγα, αναδιάρθρωση δεικτών FTSE-Russell- αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s και “ταμείο” εν όψει της συνεδρίασης της Fed, την Τρίτη-Τετάρτη. Εν πάσει περιπτώσει, ασφάλιστρα στα 1.000bps είχαμε να δούμε από την εποχή των ελληνικών μνημονίων και όμως CDS για Credit Suisse πάνω και από “τιμές” παρ’ ολίγον χρεοκοπίας της χώρας μας. Δεν είναι μακριά η κρίση ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού (συνταξιοδοτικού) συστήματος.

*Στα εσωτερικά μας, την περίμενα τη δημοσκόπηση του Στράτου Φαναρά/Metron Analysis. Χθες στο “κεντρικό” του MEGA λοιπόν: για ΝΔ το 26,3%, για ΣΥΡΙΖΑ το 20,5% και το 9,2% για ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Αναποφάσιστοι στο 8,5% (η πλειοψηφία από την ΝΔ). Αναφέρω και της Pulse/ΣΚΑΪ: ΝΔ στο 30%, ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και στο 10% το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Σε αμφότερες οι “Έλληνες” περνούν το όριο: με 3,6% και 3,5% αντίστοιχα. Εάν δεν συμμετάσχει (δεν επιτραπεί) η συμμετοχή στις εκλογές;

*Πόσο ακριβής είναι η δήλωση/παρέμβαση Πατέλη, όσον αφορά στην ανθεκτικότητα του εγχώριου συστήματος; Σε μεγάλο βαθμό, συγκριτικά δε με την “γειτονιά” μας (Ιταλία, Γαλλία) σε πολύ μεγάλο. Ένα συγκριτικό στοιχείο: ο ΟΔΔΗΧ μέσα στο 2023 (Απρίλιος-Δεκέμβριος) σχεδιάζει να βγει στις αγορές για άλλα 5 δισ. Ο αντίστοιχος Οργανισμός της Ιταλίας πρέπει (υποχρεωτικά) να αντλεί (κατά μέσο όρο) σχεδόν 8 δισ. κάθε εβδομάδα. Θύμιζε χθες η στήλη ότι: η έκθεση Ιταλίας και Γαλλίας σε χρέος (ομόλογα) υπερβαίνει το 1 τρισ. Με εννοείτε; Για αυτό θεωρώ πολύ πιο ασφαλή- τουλάχιστον για το 2023- τα ελληνικά assets, μετοχές υγιών εταιρειών, ανθεκτικά εταιρικά ομόλογα, “γη”- “ακίνητα”, επενδύσεις σε κλάδους που δεν απαιτούν μόχλευση κεφαλαίου.

*Πειραιώς, Εθνική, Eurobank “έδειξαν” χθες πως αργά ή αργότερα θα ξανά γυρίσουν σε long τάση. Και παρότι ο άνθρωπος της DeA στην παρουσίαση της Morgan Stanley/στο Λονδίνο δεν σχημάτισε σαφή εικόνα για το αν ξένα funds τοποθετηθούν στις συστημικές τράπεζες, η απορρόφηση της σημαντικής προσφοράς (Δευτέρα- Πέμπτη) μάλλον σε ενίσχυση των θέσεων τους παραπέμπει.

*Έβαλαν “πλάτη” χθες και οι αγοραστές της Coca Cola Hellenic/στο Λονδίνο, καθώς μέρος των εντολών έφθασε μέχρι Αθήνα. Με 2,36% στα 24,30 ευρώ η (εδώ) Coca Cola HBC.

*Μερισματική απόδοση κοντά στο 10% για τον ΟΠΑΠ. Δεν περιγράφω άλλο…

*Την πρόθεση να πάρει το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στο μ.κ της Aegean εξέφρασε ο Ευτύχης Βασιλάκης. Υπολόγισε το κόστος στα 42 εκατ., περίπου 12 περισσότερα απ’ ότι είχε εκτιμηθεί. Πιθανότατα για αυτόν τον λόγο το μείον 1,65% στα 7,15 ευρώ για τη μετοχή.

*Hedging όμως με Mytilineos στα 23,88 ευρώ (1,36%), Motor Oil στα 22,18 (1,28%) και ΔΕΗ στα 7,885 (1,22%). Μέχρι και ο ΤΙΤΑΝC στα 14,60 (2,82%).

*Άξιον αναφοράς: σύμφωνα με την DEGIRO (επιστολή σε συνδρομητή/πελάτη) δεν θα μπορεί να γίνεται αγορά οποιουδήποτε ETF δεν έχει διαθέσιμο KIID στα ελληνικά. Σύμφωνα με την διατύπωση, ο λόγος είναι οι νέοι κανονισμοί της PRIIP (Packaged Retail ans Insurance-based Investment Products). Πρακτικά δεν είναι δυνατή η αγορά VUSA/VUΑA μέχρι η BlackRock, η Vanguard κ.λ.π γράψουν KIID στα ελληνικά. Το αν αυτό ισχύει και για άλλες πλατφόρμες (λ.χ. Freedom24, I B e.t.c ) δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω. Πάσα πληροφορία χρήσιμη.

*Περίεργη… συμπεριφορά από το team της Lykos: ανακοίνωσαν τροποποίηση του προγράμματος (χθες το απόγευμα) ορίζοντας τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης την χθεσινή. Μάλλον για λάθος θα πρόκειται, άνθρωπος της στήλης θα επικοινωνήσει με την εταιρεία, πριν την συνεδρίαση.

*Γνωστός μου και από τους έμπειρους με το που είδε hedge funds να πωλούν market ΟΠΑΠ, επειδή έπρεπε να “πουλήσουν Ελλάδα”, μπήκε και μάζεψε στο 1,5% ένα… αξονικό. Δεν πειράζει… μάγκες μου- τους είπε- ο γνωστός, εμείς αγοράζουμε τη μετοχή που δίνει μέρισμα 1,45/μτχ δηλαδή απόδοση κοντά στο 10%, άντε βρες τέτοιο “κουπόνι” με τόσο χαμηλό ρίσκο.

*“Σαρακοστή…” για ΦΒΜΕΖΖ και ΣΑΝΜΕΖΖ, εννοώντας πως τέλος Απριλίου- σε 40 μέρες- κληρώνει. Προσοχή το δεύτερο είναι χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής. Ειδικός επί των mezzέδων του δίνει ένα 20%-25% περιθώριο απόδοσης.

*Εύλογη απορία αναγνώστη, εάν senior bond κατέληξε σε ευρωπαϊκή ΑΕΔΑΚ (μέσω ελληνικής) και πουληθεί σε τιμή αγοράς, ποιος “πληρώνει” την ενδεχόμενη διαφορά (ζημιά). Μήπως την γράφει η ημεδαπή ΑΕΔΑΚ;

*Την έδωσε και χθες την απόδοση της η Jumbo, έως τα 21,54 και τελική τιμή στα 20,98 ευρώ. Ιστορικό υψηλό στα 22,06 ευρώ, εν τέλει in Apostolos we trust.

*Κάτι λέγαμε για την αξιοθαύμαστη σταθερότητα της μετοχής της MIG, εν μέσω αναταράξεων και μίνι sell off, υποθέσαμε πως θα μάζευε την προσφορά η Πειραιώς. Λίγο μετά τις 21.00′ χθες η σχετική ανακοίνωση, για το νέο μεγαλύτερο ποσοστό της Πειραιώς: στο 58,69% του μ.κ.

*Άντε πάλι, ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ αμκ της Attica Bank. Στις 30 Μαρτίου ξεκινά η σχετική διαδικασία. Για να δούμε ποιοι θα συμμετάσχουν και με πόσα η Thrinvest.

*Σήμερα “κληρώνει” για τον κατώτατο μισθό. Για να δούμε, εάν και πως θα “μετρήσει” σε αγορά και πολιτικά.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask