don't even ask

don't even ask

spot_img

Domino effect, το… εμμονικό Βερολίνο, ταξίδι στο Guarulhos, οι… hoover απορροφούν, θετικά η ΤΕΝΕΡΓ, ο μεθοδικός Τζαννετάκης και “της Ένωσης οι αετοί…” χώμα ελαφρύ μεγάλε Μίμη Παπαϊωάννου

*Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, της Signature και άλλων ομοειδών μεταδίδεται στην Ευρώπη “χτυπώντας” την ήδη υπό ασφυκτική πίεση Credit Suisse με κίνδυνο μετάστασης και στα πιο υγιή μέλη του χρηματοπιστωτικού ιστού της “γηραιάς ηπείρου”. Μόλις μία μέρα πριν την λήψη αποφάσεων από το boarding council της ECB και τις δηλώσεις Lagarde, που ενδεχομένως να προδιέθετε για σταδιακή μετριοπαθέστερη πολιτική. Ποιος ζημιώνεται περισσότερο από την εν εξελίξει κρίση; σωστά πρωτίστως η ευρωπαϊκή οικονομία- μεγάλη χαμένη και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μέτρα των Βρυξελλών σε βάρος της Μόσχας… Που θα πάει αυτό; μέχρι που θα φτάσει; και πόσο να ελπίζει κάποιος όταν ακόμη και τελευταία στο Eurogroup το Βερολίνο επέμενε στην εμμονική λογική του να “φορεθούν” δημοσιονομικοί “κορσέδες” στα αφυδατωμένα σώματα προβληματικών οικονομιών εκτεθειμένα σε ομόλογα, κρατικά-ιδιωτικά. Ενδεικτικά και μόνο: το Ιταλικό banking έχει έκθεση 438,6 δισ., το Γαλλικό 606,8 δισ. δηλαδή πάνω από 1 τρισ. για να έχουμε μία αίσθηση της τάξης κινδύνου, που ελλοχεύει εάν δεν… Μία μέρα πριν τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η Credit Suisse ζητά δήλωση στήριξης από την Φρανκφούρτη, συγγνώμη αλλά δεν είναι όλα conspiracy theories (the movie 1997) that turned to be true. Και μέσα σ’ όλα και όλους, ο πολύς Nouriel Roubini, ο οποίος χαρακτηρίζει “στιγμή Lehman” την κρίση της Credit Suisse. Προσωπικά πάνε χρόνια που έχω να θυμηθώ μία πρόβλεψη του τουρκο-αμερικανού οικονομολόγου που να έχει επιβεβαιωθεί. Τέλος πάντων, σήμερα “κληρώνει” και νομίζω πως είναι ώρα για την Christine Lagarde να θυμηθεί/συνειδητοποιήσει ποιον έχει διαδεχθεί. Άραγε, με Mario Draghi θα αντιδρούσε διαφορετικά η ΕΚΤ;

*Σε ότι μας αφορά: είδα νωρίς βραδάκι την εκτίμηση του Αλεξ Πατέλη (σας παραπέμπω στην σχετική ανάρτηση του finupnews) και κρατώ το εξής: να θυμηθούμε την περιπέτεια με τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων…σ.σ να δω ουρές Ελβετών σε ΑΤΜ στην Bahnhofstrasse στο κέντρο της Ζυρίχης… διαβάζουμε, συνεχίζει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού… ότι η εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα κεφάλαια της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα…σ.σ σχετικά με την Ελβετία, όπως μου έλεγε γνωστός και γνώστης την θέση της έχουν πάρει εδώ και καιρό το Μαϊάμι και ο Παναμάς. Το “μαύρο χρήμα” κυκλοφορεί όλο και λιγότερο-πλέον- στην Ελβετία. Τα τελευταία χρόνια, ισχυρίζεται ο ίδιος, όποιος ταξιδεύει στο Guarulhos, στο Sao Paulo/Βραζιλία θα δει τη μία χρηματαποστολή της Swiss Air μετά την άλλη, κυρίως χρυσό μεταφέρουν οι Ελβετοί. Όπως και οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία ακόμη και η Τουρκία χρυσό συσσωρεύουν. Όχι, πουθενά δεν πηγαίνει το μυαλό μου, μόνο facts καταγράφω.

*Γεγονότα επίσης: το ελληνικό 10ετές ανέβηκε, δηλαδή έπεσε η απόδοση του= κουπόνι-επιτόκιο κατά 1%.

*Δεν δικαιολογείται η χθεσινή “μαυρίλα” απ΄όσους πέταγαν τα χαρτιά τους χωρίς… αύριο. Όπως και την Δευτέρα, έτσι και χθες Τετάρτη αυξημένες συναλλαγές στα 177,8 εκατ. Κάποιοι πουλούσαν αλλά και κάποιοι άλλοι αγόραζαν και μάλιστα σε μόλις 4 χαρτιά Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και ΔΕΗ ο τζίρος ξεπέρασε συνολικά τα 85 εκατ. Εδώ και 3 μέρες οι… hoover κάποιων απορροφούν ό,τι οι απελπισμένοι πετούν από τα παράθυρα.

*“Οι αγορές είναι ένα άθλημα που παίζεται με χρήμα και στο τέλος κερδίζουν οι Αμερικανοί…”, μου θύμισε γνωστός shortάκιας, για να συμπληρώσει με το παλιό-καλό γνωστό των yankees, “Το δολάριο μας, το πρόβλημα σας…”, όσο παραμένει το μοναδικό αποθεματικό διεθνώς μεταδίδοντας αμερικανικό χρέος σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

*Κλείνει και άλλο η “ψαλίδα” ΟΤΕ στα 5,6 δισ. ΟΠΑΠ στα 5,4 δισ. Ξεχωρίζει θετικά όλο αυτό το διάστημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ισχυρά χέρια στο “χαρτί” μην το επαναλαμβάνουμε. Έχει τα θεματάκια του το deal, αλλά προχωράει.

*Έλεγα και χθες πως την ώρα που στην Attica Bank αναζητούν εναγωνίως κεφάλαια- με μοναδικό πρόθυμο την Thrinvest για ένα ποσό στα 20 εκατ. (όπως διαβάζω σε έγκριτα sites), o 5oς πυλώνας του τραπεζικού συστήματος είναι εδραία στημένος, σε λειτουργική κερδοφορία από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, χωρίς τα οποιαδήποτε βαρίδια του εγχώριου banking και μ’ έναν expert, Γιώργο Τανισκίδη, να προετοιμάζει μεθοδικά μία αύξηση που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Για να μην φανώ υπερβολικός- σύμφωνα με 4-5 επιχειρηματίες που μου έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν τα 120 με 130 εκατ. άνετα.

*Όταν άλλοι χρησιμοποιούν μαθητευόμενους… μάγους και μάλιστα με αμοιβές τριψήφιες, κάποιοι άλλοι γνώστες του αντικειμένου που δεν “φωνάζουν”, ενεργούν μεθοδικά, αθόρυβα και κυρίως αποτελεσματικά…

*Ελένη Βρεττού, Αναστασία Σακελλαρίου…Scent of a Woman. OMG

*MIG, δεν ξανάγινε, στο χθεσινό sell off η MIGάρα ατάραχη, χωρίς μεταβολή, σταθερή στα 0,217 ευρώ. Με συναλλαγές 4,23 εκατ. τμχ.

*Από τις… κρυάδες της χθεσινής συνεδρίασης: χωρίς μεταβολή η μετοχή της Folli Follie. Παρεμπιπτόντως, μέσα στο γενικότερο χαμό προς παραγραφή “καρφί”. Διακομματική αφωνία: ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ… οικουμενική “γαργάρα”. Αρχές Μαΐου- κοντά είναι- κλείνει μία 5ετία.

*Στο Λονδίνο ο Πέτρος Τζαννετάκης, σε investment event για mid/small caps της JPMC. Μεθοδική δουλειά από τον αναπληρωτή διευθύνοντα της Motor Oil.

*Διαβάζοντας πιο προσεκτικά τις δηλώσεις Γερογιάννη ότι το ενδεχόμενο άσκησης των warrants ανοίγει. Σύμφωνα με τον CEO της Aegean Airlines, η εισηγμένη δεν θα διαθέσει μέρισμα (για τέταρτη συνεχή χρήση) προκειμένου να ενισχύει κεφάλαια/”ταμείο” με σκοπό να χρηματοδοτήσει την λειτουργία του νέου Κέντρου Προσομοίωσης και για “…τη δυνατότητα εξαγοράς του Δημοσίου μετά από μία πιθανή άσκηση των warrants που έχει…”. Προφανώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με εκατέρωθεν συμφωνία θα ενεργήσουν Δημόσιο-Aegean, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αλλιώς.

*Διαβάζω στο https://the-stock-partners.blogspot.com/ πως ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Lavipharm διαμορφώθηκε (31/12/2022) στα 18,08 από 34,81 εκατ., τα ίδια κεφάλαια σε 40,31 από μείον 9,94 εκατ. (με αιχμή την αμκ). Στο πλαίσιο της εφαρμογής του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας, το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης, το οποίο αποκτήθηκε από τη Lavipharm την 21/12/2022, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις στην αγορά της Ιταλίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, ύψους Ευρώ 1,2 εκατ. Οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου προ rebate & clawback για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη κατά 29,1% φτάνοντας στο ποσό των Ευρώ 10,34 εκατ. έναντι ποσού Ευρώ 8,02 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αύξηση των πωλήσεων, που παρατηρείται ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους, είναι σε πλήρη ακολουθία με τον στόχο ετήσιων πωλήσεων προ rebate και clawback ύψους Ευρώ 59,7 εκατ., όπως αυτός έχει γνωστοποιηθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο.

*Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας πέρασε στην αιωνιότητα έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας. ΔΕΝ μιλούσες πολύ, «μιλούσες» όμως με τη μπάλα. Και μιλά για σένα η λατρεία του κόσμου ασχέτως ομαδικών προτιμήσεων. Καλό ταξίδι ΓΙΓΑΝΤΑ!!…

*εις μνήμην από την βαθιά πράσινη DeA. Respect.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask