don't even ask

don't even ask

spot_img

“Μην παίζετε με το χρέος” έφη ο Λάκων, διαβάζουμε το “Θεωρία του πολέμου”, ο πληθωρισμός και η Γαλλίδα, το ακριβό χρήμα, η εξαέρωση, τα 500 του Φωκίωνος, τι θα πει ο Πολίτης και ο Γρύλος “τσιμπάει” μερίδια

*Δεύτερη μέρα απωλειών στην Wall Street, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Αφορμή για διόρθωση, σύμφωνα με γνώστη της αγοράς, πλην όμως τα στοιχεία για τις πωλήσεις (λιανικής) ήταν όντως απογοητευτικά. Ωστόσο, το σοβαρό θέμα είναι αυτό του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, εν μέσω βαθύτατου διχασμού τόσο σε πολιτικό, όσο κοινωνικό επίπεδο. “Μην παίζετε με το χρέος”, προειδοποίησε ο Jamie Dimon, προφανώς κάτι παραπάνω θα βλέπει ο ceo της πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας. Σε έκτακτες (πυροσβεστικές) κινήσεις προχωρά-ήδη- η Janet Yellen. Σε πρώτη φάση “τράβηξε” κεφάλαια από 2 κρατικά συνταξιοδοτικά funds προκειμένου να μην επιβαρυνθεί αρκετά πέραν του ορίου (των 31 τρισ.$) το χρέος.

*Είδα 2-3 αποσπάσματα από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN (Fareed Zakaria), έριξα και μία ματιά στον Νίκο Ελευθερόγλου (Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία) και ανέτρεξα στον Παναγιώτη Κονδύλη. “Θεωρία του Πολέμου” (Εκδόσεις Θεμέλιο/1988) και συγκεκριμένα στην ενότητα “περί αποτροπής” (σελ. 399) συνιστώ να διαβάσουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού υπέρμαχοι του κατευνασμού: Αποτροπή είναι η ικανότητα να καταφέρεις ένα καίριο πρώτο πλήγμα και να παραλύσεις για μακρύ χρονικό διάστημα τον εχθρό, έγραφε ο Κονδύλης. Προφανώς ο Θάνος Ντόκος, διαπρύσιος της “διαμεσολάβησης”, έχει (και συμβουλεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη) ακριβώς αντίθετη άποψη. 

*ΕΛΙΑΜΕΠ και πηγαίνω παρακάτω, στα του Davos και την ομιλία της Christine Lagarde. Όπως τα περιμέναμε: αυξήσεις (κατά 50 μ.β) το πρώτο 6μηνο, επιβάρυνση του βασικού επιτοκίου ακόμη και στο 3,50%. Και όποιος αντέξει…, άλλωστε η Γαλλίδα πλειστάκις έχει παραδεχθεί ότι θυσιάζει την ανάπτυξη για να τιθασευθεί ο πληθωρισμός. Πληθωρισμός, που ούτε προσωρινός, αλλά ούτε και διαχειρίσιμος αποδεικνύεται, όπως η ίδια είχε βιαστεί εσφαλμένα να χαρακτηρίσει. Από τότε που είπε το Mea Culpa ο Αντρέας έχει χαθεί η μπάλα…

*Λίγο παρακολούθησα τα του Davos, ομολογώ πως μπερδεύτηκα. Η Christine Lagarde, η Kristalina Georgieva κ.α. εμφανίστηκαν καθησυχαστικές ως προς τον κίνδυνο ύφεσης. Ωστόσο, είδα την εκτίμηση της BlackRock, ειδικά την Έκθεση (του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο). “Ανατροπές, αλλά ύφεση χωρίς διάσωση” και ομολογώ πως το ξανά σκέφτηκα. Βλέπω και τις τελευταίες ημέρες, πως η Amazon προχωρά σε χιλιάδες απολύσεις, η META ακολουθεί, η Goldman Sachs…e.t.c το ακριβό χρήμα θα ακριβύνει και άλλο, η διατραπεζική κινείται με κόστη αλά Lehman, ενδεικτικά το βραχυπρόθεσμο διατραπεζικό “χτύπησε” στο 4,83% και θυμήθηκα το 4,82% λίγο πριν τα συμβάντα του 2007. Όποιος έχει “χρήμα”/cash θα κάνει γερές business το 2023 (και βλέπουμε). Σύμφωνα με το Reuters, η JPMC σχεδιάζει να “ρίξει” τουλάχιστον 10 δισ. στον ιδιωτικό δανεισμό επιχειρήσεων. 

*Πρώτη μεγάλη “βουτιά” με 2,20% χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μεγαλύτερη εδώ και 4 μήνες με την αμέσως προηγούμενη 2,39% στις 23 Σεπτεμβρίου. Στα 105,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε μόλις 4 χαρτιά Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank τα 51 εκατ. Μίνι sell off στα τραπεζικά χαρτιά, “εξαέρωση” σύμφωνα με χρηματιστές, θα φανεί σήμερα που λήγει η σειρά Ιανουαρίου στο ΧΠΑ. Και λογικά θα κλείσουν πολλές “ανοιχτές θέσεις” και αρκετός “αέρας” που μπήκε Δευτέρα-Τετάρτη προεξοφλώντας άμεση υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Στα τραπεζικά που είχαν υπεραποδώσει το “χώσιμο” με Πειραιώς στο -3,81%, Alpha Bank στο -3,36%, Eurobank στο -2,20% και στο -0,90% η Εθνική με τις μικρότερες απώλειες. “Βγήκε” με το preferred bond η Eurobank, 6ετούς διάρκειας με option για ανάκληση από τον 5ο. Στα 1,45 δισ. οι προσφορές, άντλησε 500 εκατ με κόστος 7,125% από 7,5% των αρχικών εκτιμήσεων. Εκτιμώ πως ΟΚ, ο Φωκίων Καραβίας σε-συγκριτικά πάντα- εύλογες τιμές πήρε το ποσό, το πιθανότερο είναι να το εύρισκε υψηλότερα (τουλάχιστον) μέχρι Ιούνιο. 

*Βλέπω κινητικότητα από το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι για την “Αττική Οδό”, κάτι για το 20%+10% του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, προγραμματίζεται και ενημέρωση την Τετάρτη 25/1… ΟΚ σίγουρα χρήσιμο να συναντηθούμε και να μας πει ότι έχει να μας πει ο Δημήτρης Πολίτης, αλλά διακρίνω μία σπουδή; Θέλω να πιστεύω, πως είναι ιδέα μου, άλλωστε ο ceo του Ταμείου μια χαρά τον υλοποιεί τον σχεδιασμό. Αν μη τι άλλο…

*Έγινε και η συνάντηση του Αντρέα Ενρια με τον Γιάννη Στουρνάρα και εκπροσώπους των συστημικών. Το θέμα του μερίσματος είναι αυτό που “καίει” πρωτίστως Eurobank και Εθνική, εκτίμηση παράγοντα με γνώση πως ο Ιταλός θα πει το “Si” με την αποχώρηση του από τον SSM. 

*Aegean: η μία από τις δύο μετοχές του FTSELarge Cap που διασώθηκαν-με θετικό πρόσημο- από τις 25 του δείκτη. Στα 5,75 (υψηλό ημέρας τα 5,77) με 1,41% και συναλλαγές 148 χιλ. τμχ. Όμως τη μετοχή την βλέπω σταθερά κάτω από το όριο των 6 ευρώ για σχεδόν έναν χρόνο τώρα.

*Είδα και τις ανακοινώσεις της SKY Express, τις δηλώσεις της Ιωάννας Παπαδοπούλου (Ελευθέριος Βενιζέλος), όντως σε συγκεκριμένους προορισμούς η εταιρεία του Γρύλου είναι ανταγωνιστική του Βασιλάκη, του “τσιμπάει” μερίδια.

*Η δεύτερη-με θετικό πρόσημο- ήταν της Sarantis. Στα 7,42 (1,52%). 

*Κόντρα στη διόρθωση η μετοχή της Papoutsanis, με σημαντική μάλιστα άνοδο 3,04% στα 2,37 ευρώ.Ο λόγος; η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2022: πωλήσεις 70,8 εκατ. (+ 29%), εξαγωγές 46,4 εκατ. (36%) κ.λ.π. Τα εύσημα στους Γκάτζαρο-Τασσόπουλο, που όχι μόνο παρέλαβαν μία Plias προς πτώχευση και την επανέφεραν ως Papoutsanis, αλλά πλέον το “Καραβάκι” πλέει από ασφαλές λιμάνι σε ασφαλέστερο. Ειδικά η σειρά Olivia στον ξενοδοχειακό κλάδο πηγαίνει με διψήφια ποσοστά και εξαγωγές σε 14 χώρες. 

*Αντίδραση βγήκε και στη μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ. Μαχητής ο Παναγιώτης Τσινάβος έχει ανταπεξέλθει σε δυσκολότερες καταστάσεις, θα το ξανά ανεβάσει το “αγριοκάτσικο” πάνω από τα 7 ευρώ.

*Τεχνική Ολυμπιακή, η τρίτη από τις 20 του FTSE20 MidCap με θετικό πρόσημο. Στην περίπτωση της βλέπω σταθερό αγοραστή εδώ και μέρες, εάν υποψιαστώ πως χρηματιστής ο οποίος “βλέπει” έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο έχει δίκιο, τότε…

*Και 2 χωρίς μεταβολή, Epsilon Net και Ideal Holdings. Mini placement στην δεύτερη για το 2,2% του μ.κ που “άλλαξε χέρια” στα 2,40 ευρώ. Από έναν addict της Wall Street. Το περνάω ως έχει. Νέες αγορές από την ΑRΚ ΙΝVEST στην ΤSLA στα 121$.

*Η Cathie Wood’s μέσω της Ark Invest προχώρησε σε νέες αγορές μετοχών Tesla την περασμένη εβδομάδα, καθώς η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων μείωσε τις τιμές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

*Η Ark Invest αγόρασε συνολικά 389.305 μετοχές της Tesla αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έγινε την στιγμή που η Tesla ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές στα μοντέλα Model 3 και Model Υ.

*Η Wood παραμένει “ταύρος” για την εταιρεία αυτοκινήτων του Elon Musk και προβλέπει ότι η Tesla θα φτάσει τα 500 δολάρια ανά μετοχή έως το 2026. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask