don't even ask

don't even ask

spot_img

Κύπρος-νέο ξεκίνημα, πολιτικολογίες και ημερομηνίες, το πάρτι των mezzέδων, ενδιαφέρον για ΟΤΕ, το σήριαλ των telecoms, τα ακραία… χρηματιστηριακά φαινόμενα και το “κουδούνι” στο City

*Σαν έτοιμοι από… καιρό, αρχίσαμε τις αγκαλιές. Για να μην μακρηγορώ, παραπέμπω στο σχόλιο του Νίκου Ελευθερόγλου στα περί της “διπλωματίας των σεισμών” και άλλα αυτονόητα ανθρωπιστικά. Για να δούμε…

*Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Της οποίας Κυπριακής Δημοκρατίας την συνδρομή αρνήθηκε η Άγκυρα, για να μην επαναλαμβάνω τα του Νίκου (Ελευθερόγλου)…

*Αύριο, Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Ιανουαρίου, για την οικονομία των ΗΠΑ. Την ίδια μέρα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μία μέρα μετά για το εμπορικό ισοζύγιο.

*Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρώμη “βγήκε” στις αγορές με έντοκο 12μηνης διάρκειας. Προκειμένου να καλύψει την έκδοση ύψους 7 δισ. υποχρεώθηκε να επιβαρυνθεί με 3,2% ( ! ). Για αυτό είχα εστιάσει στο ευφυές του Εμμ. Νότη: Θα βρεθεί η Ελλάδα με μικρότερο χρέος απ’ ότι η Ιταλία; Για να έχουμε συναίσθηση της κατάστασης που κυριαρχεί τριγύρω μας και να πράξουμε ανάλογα όταν θα έρθει η ώρα. Πότε θα είναι αυτή, της “πρώτης κάλπης” ; χωρίς να γνωρίζω εκτιμώ πως ο Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει ακόμη. Βλέπει και ο ίδιος πως ένα δραματικό γεγονός- σεισμός στην γείτονα- μπορεί να επιβεβαιώσει τον Ηράκλειτο. “Τα πάντα ρει…”, συνεπώς και προσωπικά εκτιμώντας, σύμφωνα με την θέση παραγόντων-επιχειρηματιών που εμπιστεύομαι, η 9η Απριλίου μάλλον απομακρύνεται. Κάτι για 21η Μαΐου άκουσα το Π.Σ.Κ, ανήμερα Κωνσταντίνου & Ελένης. Θα δείξει… Προσώρας ο χρόνος κυλάει υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και εδραιώνοντας την κυριαρχία Αλέξη Τσίπρα σε ΣΥΡΙΖΑ/Αξιωματική Αντιπολίτευση. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη σαν να κινδυνεύει με μονοψήφιο από την “πρώτη κάλπη”. Θα μου πείτε: εμάς, δηλαδή τις “αγορές”, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα, να “τρέχει” το μαγαζί, να συμφωνούνται μπίζνες, να υπερβάλλει εαυτόν ο Άρειος Πάγος με αποφάσεις fast track υπέρ των διαχειριστών και των funds.

*Με 32% “τρέχει” ο τραπεζικός κλάδος (από την αρχή του έτους), πάρτι στήθηκε στους mezzέδες την Παρασκευή μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου. Πάνω από 45% η απόδοση για την μετοχή της Πειραιώς, στο 29,57% της Eurobank, στο 28,58% της Εθνικής και στο 28,50% για τη μετοχή της Alpha Bank. Πρωταγωνιστής (από το 2022) η Εθνική-οδηγός και στις πρώτες εβδομάδες του 2023. Ωστόσο, η Eurobank κάνει την μεγάλη ανατροπή, εκθρονίζοντας τον ΟΤΕ από την πρώτη θέση του MSCI Greece. Η Motor Oil εντάχθηκε στον μεγάλο δείκτη-όπως νωρίς-νωρίς Παρασκευή σημείωνε η DeA (μας πήρε ξενύχτι την Πέμπτη για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση), με συνέπεια η Eurobank να περάσει στην πρώτη θέση, αφήνοντας τον ΟΤΕ στην δεύτερη.

*Για τον ΟΤΕ, σύμφωνα με χρηματιστές η διάψευση της Deutsche Telekom και με καθυστέρηση εβδομάδων ήρθε και δίχως να απαντά σε επί μέρους αλλά ουσιώδη. Σύμφωνοι, στρατηγικού χαρακτήρα η επένδυση της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, πλην όμως εάν γίνει πρόταση (έναντι εύλογου τιμήματος) για ένα 15%-20% του μ.κ οι Γερμανοί θα αρνηθούν; Έχοντας το 50% plus μπορούν να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία (33%) εκχωρώντας ένα μερίδιο που βάσει της αποτίμησης των 6,71 δισ. θα απέφερε σημαντικά κεφαλαιακή έσοδα. Όμως, κάνοντας εκτενές ρεπορτάζ-με αφορμή τις πληροφορίες ( ; ) του radar για αμερικανικό ενδιαφέρον κ.λ.π για CVC Capital, όντως μου επιβεβαίωσαν τα περί ενδιαφέροντος. Τώρα εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι σε μείωση του ποσοστού της D.T δεν το γνωρίζω…

*Θα θυμίσω όμως την συνάντηση του Timotheus Hoettges με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν (νομίζω 21/2) που έγινε η συνάντηση (με διευρυμένη αντιπροσωπεία από πλευράς D.T) για να επιβεβαιωθεί το mega επενδυτικό project ύψους 3 δισ. Ένα καλό ερώτημα, το συγκεκριμένο ισχύει; και μέχρις του ύψους που είχε ανακοινωθεί από την διοίκηση Δεκέμβριο 2021.

*Σε άσχετο ( ; ) χρόνο η DeA είχε μεταφέρει την πληροφορία έμπιστης πηγής για δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς τον Μιχάλη Τσαμάζ και δυσαρέσκεια της διοίκησης του Οργανισμού για θέματα, που αφορούσαν από την είσοδο στις “οπτικές ίνες” της ΔΕΗ, την επιθετική πολιτική που υιοθέτησε η United Group μετά τη δημιουργία της νέα NOVA e.t.c

*Μετά βεβαιότητος το λέω, θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα επεισόδια το σήριαλ στα telecoms.

*Είδα χθες (mononews) την αρθρογραφία (του Σταύρου Χαρίτου) για τα ακραία… χρηματιστηριακά φαινόμενα με την μετοχή της Attica Bank, όπως και την τοποθέτηση (πηγής) της ΤτΕ πως στην συναλλαγή για την τράπεζα δεν θα λάβουν (σ.σ. η ΤτΕ) υπόψη την εκτίναξη της μετοχής (σχετικό θέμα του Δημήτρη Κόκκορη). Δύο λεπτομέρειες: έμμεσα η ΤτΕ παραδέχεται το παράλογο/ακραίο (άρα κερδοσκοπικό) παιχνίδι με “εργαλείο” το περιορισμένο free float. Άρα η Κεφαλαιαγορά καλώς έχει κινητοποιηθεί και ερευνά συγκεκριμένους κωδικούς. Η εκτίναξη της χρηματιστηριακής αξίας, στα 391,8 εκατ. ( ! ) δυσχεραίνει την είσοδο της Thrinvest; από την άποψη (κατ’ αρχήν) του κόστους; Προφανώς. Πάντως από την πλευρά της διοίκησης σαν να μην συμβαίνει το παραμικρό, καθεύδει η “ωραία Ελένη” των παχυλών αμοιβών.

*Και μιας για αμοιβές ο λόγος, είναι δυνατόν συμπαθή μας Λαμιώτη η εποπτεύουσα Αρχή (Κεφαλαιαγορά) υποστελεχωμένη και με γλίσχρους μισθούς να ελέγξει, τεκμηριώσει σε εύλογο χρόνο όλο αυτό το παίγνιον, που έχει στηθεί στις πλάτες της επενδυτικής κοινότητας; Επιμένει η DeA: η Κεφαλαιαγορά και εξειδικευμένο προσωπικό χρειάζεται και αμοιβές αγοράς (για να μπορέσει να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλια).

*Είδα το limit up της ΜΟΤΟδυναμικής την Παρασκευή. ΟΚ “γκαζώνει” τις Porsche ο Πάρης Κυριακόπουλος, αλλά αυτό το ότι η εισηγμένη πηγαίνει με evo-drive, αλλά δεν διανέμει μέρισμα (2022) δεν μου κολλάει. Από τα θέματα συζήτησης με 3-4 συναδέλφους-γερές “μύτες”- το ΣΚ.

*Σε νέα πολυετή υψηλά η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αυξημένες συναλλαγές. Είναι και το μέρισμα που η αγορά προεξοφλεί ότι θα είναι γενναίο. Είναι και το ΚΙΝΟ που θα ενταχθεί διαδικτυακά. Παρεμπιπτόντως, στα 5,47 δισ. η αποτίμηση του ΟΠΑΠ έναντι 6,71 δισ. του ΟΤΕ, που έχει “κολλήσει” 

*Για τη Motor Oil ΔΕΝ το συζητώ, πρώτη η DeA είχε εκτιμήσει την ένταξη στον MSCI Greece. Από την πρώτη ενημέρωση του Πέτρου Τζαννετάκη προς τους αναλυτές, όταν η αποτίμηση του ομίλου ήταν-δεν ήταν 1,8 δισ. στα 2,66 δισ. μετά τη νέα άνοδο 3,18% στα 24,04 ευρώ, την Παρασκευή. Διαφορά 860 εκατ. δεν την λες και αμελητέα, not bad.

*Not bad και για την Mytilineos, έως τα 24,94 ευρώ η μετοχή και στα 3,5 δισ. η αποτίμηση. Στα 2,7 δισ. η στήλη είχε αναφερθεί για τον στόχο που “ζητά” ο FTSE100 στα 3,9-4 δισ. Με πτήση της AEGEAN όταν θα έρθει η ώρα, για να παρευρεθεί άνθρωπος της DeA στο “κουδούνι” που θα χτυπήσει ο Ευάγγελος στο City. Σταθεροποιεί πάνω από τα 7 ευρώ- και αποτίμηση 640,2 εκατ.- το πηδάλιο η διοίκηση της AEGEAN.

*Θα μείνει αναπάντητη από την Autohellas το “γκάζωμα” της ΜΟΤΟ. Στον “αέρα” το trailer του Fast X Fast & Furious 10. A sequel, which is planned to serve as the eleventh and final main installment, is in development. In February 2023, Diesel said he wanted Robert Downey Jr. to star in the final installment as the primary antagonist, revealing a character has been developed which is “the antithesis of Dom”. Για τους λάτρεις του είδους.

*Σήμερα η πρεμιέρα του ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ-ΝΕΜΕΣΙΣ, ο 3ος κύκλος. Cosmote TV, στις 23.00…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask