don't even ask

don't even ask

spot_img

Ανοδικό “γύρισμα” για S&P500, σενάρια για αργότερα οι εκλογές, “χτίζουν” θέσεις τα funds ενόψει βαθμίδας, η αποτίμηση Εθνικής-Eurobank, πτήση Jumbo, προσοχή στους… δράκους και πόσα “καρπούζια” πια ο Αλεξ

*Υψηλότερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα (2022), ανοδικό “γύρισμα” για τον S&P500. Ισχυρά κέρδη για μετοχές των Disney, PepsiCo e.t.c. PayPal, Lyft και Expedia θα ανακοίνωναν μετά την συνεδρίαση.

*Κατασκοπευτική η λειτουργία του κινεζικού “μπαλονιού” αποφάνθηκε το State Department. Είχε εργαλεία για τη συλλογή σημάτων επικοινωνίας- ωωωχχχ!!! κάτι σαν “φουσκωτό” Predator. Όχι το science fiction horror action film του 1987, με Arnlod Schwarzenegger και Carl Weathers. Το άλλο, ο κατασκοπευτικός… θηρευτής των καθ’ ημάς.

*Σιγά μην συμφωνούσαν για την στάση της ΕΕ στο Ουκρανικό, οπότε στα δικά μας που είναι και πιο ενδιαφέροντα. Θα βρεθεί η Ελλάδα με μικρότερο χρέος απ’ ότι η Ιταλία; Το χθεσινό ερώτημα/θέμα του Εμμ. Νότη. Συμπληρωματικά, καθώς η χώρα πηγαίνει με φόρα προς εκλογές. Μάννα για οικονομικό επιτελείο-κυβέρνηση από το φυσικό αέριο. Ο προϋπολογισμός του 2023 είχε καταρτισθεί στη βάση τιμών (μέσος όρος) 120 ευρώ/MWh (για το σύνολο του 2023). Στα 55 η τελευταία τιμή του TTF- 80 plus ένα χρόνο πριν- συνεπώς Σταϊκούρας- Σκυλακάκης μπορεί να έχουν πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο αυτού που είχε προϋπολογισθεί. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν ακόμη πιο εύκολο στους οίκους αξιολόγησης να δώσουν την “επενδυτική βαθμίδα”. Καινούργια σενάρια κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες-εντάθηκαν και με αφορμή την τραγωδία στην γείτονα- πως δηλαδή ο Μητσοτάκης πηγαίνει τις εκλογές προς το τέλος-τέλος της 4ετίας, οπότε και αλλάζουν αρκετά. Το αναφέραμε προχθές στην DeA, το συζήτησα με παράγοντες-γνώστες και όντως φαίνεται, πως έχει κάποια βάση. Με αυτή την υπόθεση αποκτά άλλο ενδιαφέρον η αξιολόγηση της 21ης Απριλίου από την Standard & Poor’s.

*Ένας από τους λόγους, που τα funds έχουν… τινάξει το ΧΑ στον αέρα. Με άνοδο 15,60% από την αρχή του έτους ο ΓΔ στις 1.074,87 μονάδες. Με 16,27% στις 2.617,91 ο FTSELargeCap, με 31,58% στις 842,86 ο Δ.ΤΡ. Απόρροια εισροών κυρίως ξένων (και δη αμερικανικών) κεφαλαίων, με τον τζίρο να έχει αυξηθεί τις 7 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου στα 138 εκατ. Είθισται σε χρηματιστήρια προς αναβάθμιση να προηγούνται τα hedge funds και funds που επενδύουν σε ΕΜΕΑ “χτίζοντας” θέσεις που με την επιβεβαίωση της αναβάθμισης τις μεταπωλούν σε passive funds. Άλλωστε πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια κάνουν αισθητή την παρουσία τους διερευνητικά λ.χ. το Νορβηγικό/Norges Bank εκ των αγοραστών ελληνικού χρέους στην έκδοση 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ, τον προηγούμενο μήνα.

*Στον δείκτη MSCI Greece εντάσσεται η μετοχή της Motor Oil στην αναδιάρθρωση που ανακοινώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Για τη Motor Oil, η SoGen ανέφερε ως λόγο προσθήκης στον δείκτη την αύξηση της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase) και για την Τράπεζα Πειραιώς, παρόμοιο λόγο (close segment increase). Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank με ποσοστό 15,36%, ΟΤΕ 13,75%, Alpha BankΑΛΦΑ +0,46% 13,23%, ΟΠΑΠ 13,03%, Εθνική Τράπεζα 11,38%, Mytilineos 11,31%, Jumbo 9,09%, ΔΕΗ 7,32% και Τέρνα Ενεργειακή 5,53%. Η μετατόπισή της στη Eurobank στην πρώτη θέση σε όρους ποσοστού λαμβάνει χώρα μετά από μια δεκαετία πρωτοκαθεδρίας του ΟΤΕ στην πρώτη θέση. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

*Στον τραπεζικό κλάδο, που είχαν υπερπουληθεί τα μεγαλύτερα ποσοστά ανοδικής αντίδρασης. Μέχρι τις 1.000 μον. του Δ.ΤΡ έχουν δρόμο.

*Σε τιμές Ιανουαρίου 2016 η μετοχή της Εθνικής, με νέα άνοδο 3,91% στα 4,84 ευρώ. Αποτίμηση στα 4,43 δισ. έναντι 5,08 δισ. της Eurobank: έχοντας απορροφήσει την Grivalia η δεύτερη. Αργά το απόγευμα μας κοινοποιήθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου: Θετική-υπέρ των funds&servicers η Ολομέλεια του.

*Σε τιμές Φεβρουαρίου η μετοχή της Jumbo, με 6,15% στα 19 ευρώ. Παράπονο δεν έχετε, από την Τρίτη ξεκίνησε η DeA να αναφέρεται στο “άτι” του Απόστολου Βακάκη, επανήλθε και χθες προς εμπέδωση. Τα 19,80 ευρώ κοντινή αντίσταση.

*Είπαμε προσοχή στους… δράκους, αλλά όχι και τέτοιας (να μην χαρακτηρίσω): διαψεύδει η Mytilineos τα περί ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Διάψευση και από την ΔΕΗ. Ειδικά για το Macquarie τα’ χουμε πει, ενδιαφέρεται για ΑΠΕ (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Παραχωρήσεις (Αττική Οδός).

*Διαβάζω για την… Καρνεζηάδα του έγκριτου Δημήτρη Κόκκορη (mononews) ομολογουμένως ενδιαφέρουσα η εξιστόρηση των “οικογενειακών”. Οι δικές μας πηγές κάνουν λόγο για πώληση της Elinoil, σύμφωνα με όσα έχει κατά νου ο Σπύρος Καρνέζης. Για πώληση- και όχι για ξεπούλημα- που σημαίνει πως το deal εάν θα γίνει, θα είναι με όρους αποτίμησης Χ αρκετές φορές τα 53,61 εκατ. Είπαμε, μία από τις ισχυρότερες εξαγωγικές της χώρας, με “ταμείο” κ.λ.π… Στα υπόψη, αλλά θέλει τον χρόνο της.

*Υποθέτω ότι η προσφορά που προηγήθηκε στη ΜΟΤΟδυναμική θα ήταν από την πλευρά του Σωτήρη Χατζίκου, ο οποίος είναι καιρό εκτός δ.σ. Έχει αναλάβει και CEO ο Πάρης Κυριακόπουλος, ο οποίος θα “τρέξει” με ταχύτητες PORSCHE το “χαρτί”. Και οι 2 χρηματιστές-συνοδηγοί κατέχουν από ταχύτητες.

*Tο ότι στον ΟΤΕ κάτι “τρέχει”, η στήλη ήταν από τους πρώτους που αναφέρθηκε, γεγονός πως η θητεία του  Μιχάλη Τσαμάζ λήγει καλοκαίρι 2024 με τον ίδιο να μην ενδιαφέρεται για ανανέωση (είπαμε για αλλού και μεγαλύτερα… όταν έρθει η ώρα). Αλλά το ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται-σύμφωνα με το radar- εμπλέκοντας το CVC Capital τι να πω… πόσα καρπούζια πια ο Αλεξ Φωτακίδης. Ωστόσο ποτέ δεν ξέρεις, καθώς ο συνάδελφος αναφέρεται σε συζητήσεις CVC Capital με Deutsche Telekom από τον Νοέμβριο 2022. Πολύ kinky, όντως…

*Με 16,60% στα 0,274 η μετοχή της Attica Bank, συνολικά 299,42% από την αρχή του έτους. Το επιτελείο της Thrivest διενεργεί έλεγχο αυτή την περίοδο, μην βρεθούν και προ… υπεράριθμων σκελετών οι Εξάρχου-Καϋμενάκης-Μπάκος, βήμα-βήμα τα στοιχεία, τα NPLs, οι προβλέψεις κ.λ.π. Κατά τις 20/2 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, μετά θα συζητήσει με το ΤΧΣ 2-3 επί μέρους (για Παγκρήτια κ.α) και θα δούμε. Πάντως η μέχρι τώρα εξέλιξη χαίρει της εμπιστοσύνης του “κεντρικού” .

*Ένα θέμα υπάρχει με την αθρόα έκδοση stock options, καλό θα είναι να το δει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα επιμείνω προς τον συμπαθή Λαμιώτη, ότι θα πρέπει να πάρει πάνω του το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αρχής. Δεν έχει τα “χέρια”, δεν έχει τους techfreak η Βασιλική Λαζαράκου να “σαρώσουν” στοιχεία, offshores e.t.c. Περίεργο το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έμεινε εκτός Ενιαίου Μισθολογίου (όπου εντάχθηκαν στην πλειονότητα τους Ανεξάρτητες Αρχές, φορείς, Οργανισμοί). Να το δει ο Σταϊκούρας.

*Συνεχίζει να “μαζεύει” την προσφορά στην Τεχνική Ολυμπιακή η πλευρά Στέγγου. Άλλες 113 χιλ. τμχ έως 7,80% υψηλότερα στα 2,35 ευρώ. Προσεχώς Δ.Π και “έξοδος” από το ΧΑ; πιθανόν.

*Σταθερά στην πτήση προς τα επίπεδα Ιανουαρίου 2020 η μετοχή της AEGEAN. Με 3,04% στα 7,11 ευρώ, με 34,40% από την αρχή του έτους. Προσφορές στο ενισχυμένο πρόγραμμα από/προς Θεσσαλονίκη για 20 πόλεις του εξωτερικού. Βαρκελώνη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Αννόβερο, Λάρνακα, Μιλάνο, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Παρίσι, Ρώμη, Στουτγάρδη, Τιφλίδα, Τελ Αβίβ, Γιερεβάν και Ζυρίχη…

*Εδώ και μέρες φημολογείται πως ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ θέλουν να αγοράσουν τη βίλα των Κουτσολιούτσων στις Σπέτσες. Η διαμονή τους το καλοκαίρι (στις 15.000 ημερησίως) φαίνεται, πως ήταν ο λόγος για να επιμείνει η Μ.Σ. Αρχές εβδομάδας κυκλοφόρησε στο νησί η φήμη, πως μέσω offshore το deal κλείνει και μάλιστα γινόταν λόγος για 70 εκατ. Το έψαξε συνεργάτης της στήλης, ρώτησε δικηγόρους, οι οποίοι παρακολουθούν το σκάνδαλο της Folli Follie, έκανε επιτόπια έρευνα σε Πειραιά, στην υπηρεσία για το “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” κάτι “δεμένο” δεν είχε βρεθεί μέχρι και χθες το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση θα είναι άξιον απορίας (τουλάχιστον) εάν το Δημόσιο δεν έχει βρει τρόπο να αποκτήσει λόγο για το συγκεκριμένο. Κανονικά θα έπρεπε να μπορεί να μπλοκάρει μία τέτοια πώληση (εάν όντως υφίσταται), να αποδοθούν. Έναντι στους χιλιάδες επενδυτές που “ληστεύθηκαν” με το σκάσιμο του σκανδάλου. Η βίλα δεν έχει κατασχεθεί, φέρεται να είναι υποθηκευμένη στον Ελβετό συνεταίρο (της οικογένειας, τότε) έναντι 36 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask