don't even ask

don't even ask

spot_img

Θέμα χρόνου για ΗΛΕΚΤΩΡ, Qual “ποιότητα και αξιοπιστία”, ΟΛΠ (τα λέμε από καιρό), τα βλήματα του Ταγίπ, οι αλήθειες του Στουρνάρα, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η διαδικασία για Εγνατία οδό

*Επανακάμπτουν οι αγοραστές στην Wall Street, μετά το διορθωτικό διάλειμμα η επάνοδος των “ταύρων”. Σύμφωνα με την διακύμανση των S&P500 και DJIA, το συν 9,1% και 4,2% αντίστοιχα σε διάστημα 3μήνου είναι οι καλύτερες επιδόσεις για τους δείκτες από το 2019 και το 2021. Παρά τις προειδοποιήσεις, τα εκρηκτικά προβλήματα, την γεωπολιτική αβεβαιότητα οι traders επιμένουν να επιβεβαιώνουν έναν από τους κανόνες των αγορών. “Οι επενδυτές ανεβαίνουν το τείχος του φόβου…”, στις 13,15 μονάδες ο Volatility Index, χαμηλότερα του ορίου ρίσκου ο “δείκτης φόβου”. Χθες ήταν η σειρά του Κρίστοφερ Γουώλερ να επηρεάσει τους traders στην Wall Street. Ο αξιωματούχος της Fed επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσων ανησύχησαν από τις προειδοποιήσεις του Φίλιπ Σουάγκελ- διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO)- ο οποίος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο “κραχ” λόγω του υπέρογκου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα μηνύματα είναι ΕΔΩ: σύμφωνα με το Marketwatch, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε αρνητικό από σταθερό το outlook των First Commonwealth Financial, M&T Bank, Synovus Financial, Trustmark και Valley National Bancorp. H S&P έθεσε αρνητικό outlook στην αξιολόγηση πέντε περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών λόγω της έκθεσης τους στο εμπορικό real estate.

*Αλλά και ΕΔΩ: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες για να αυξήσουν τις αγορές εκρηκτικών από την Τουρκία, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία, που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών ώστε να γίνει ο μεγαλύτερος πωλητής βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ ήδη από φέτος. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δυο τους επιχειρούν να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις. Να υποθέσω πως, στην Αθήνα, στην κυβέρνηση τα’ χουν υπόψη τους αυτά, ή μήπως όχι και τους απασχολεί-κυρίως- πως θα βγουν από την στενωπό των Τεμπών με τις λιγότερες αμυχές. 

*Θα επιμείνω στις παρεμβάσεις του Γιάννη Στουρνάρα, καθότι από τους ελάχιστους που “πατά και με τα 2 πόδια στη γη”. Αυτή την φορά σε χθεσινή συνέντευξή του που μπορεί να την διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα της Τραπέζης της Ελλάδος, ήταν εξαιρετικά σαφής. Άγνωστο βέβαια πως αντέδρασαν οι αρμόδιοι υπουργοί όταν ενημερώθηκαν σχετικά από τους υπεύθυνους των γραφείων τους… Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει. Σημασία έχει ότι ο κεντρικός μας για κάθε λογικά σκεπτόμενο, «κατήγγειλε» ευθέως την ανυπαρξία «ελεύθερης αγοράς», ναι αυτή που αποτελεί την αξιακή βάση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, των καυσίμων, της υγείας και των τραπεζών λειτουργούν σε συνθήκες ολιγοπωλιακής εκμετάλλευσης της αγοράς (!). Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τραπέζης της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη…». Υποθέτω πως κάποιοι στην κυβέρνηση θα βγάζουν…φλύκταινες, αλλά ας πρόσεχαν-ας ήταν πιο αποτελεσματικοί. Και θα μου επιτρέψουν όσοι ενοχλούνται από τις παρεμβάσεις-αλήθειες του, ήταν και είναι, ένας από τους ελάχιστους Έλληνες οικονομολόγους που η θεωρητική τους πληρότητα βασίζεται στην μεγαλύτερη ever έμπρακτη -καθοριστική- συμμετοχή στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό οικονομικό «πείραμα», αυτό που έγινε στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι και σήμερα… Κατά συνέπεια όταν «μιλάει», γνωρίζει τι λέει. Εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε, θα πει κάποιος. ΟΚ, κοντός ψαλμός…

*Στην πρώτη δικαστική μάχη που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της αγγλικής δικαιοσύνης, το δικαστήριο δικαίωσε πανηγυρικά την Dolphin Capital Partners («DCP») του Μίλτου Καμπουρίδη, απορρίπτοντας κάθε σημείο της αίτησης της DCI Advisors LTD (πρώην Dolphin Capital Investors Limited – «DCI»).

*Διενεργήθηκε χθες δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,046 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,67 φορές. Πάλι καλά που υπάρχει και ο ΟΔΔΗΧ.

*Έκθεση της Manpower, σε ποιους κλάδους γίνεται πράξη η ισότητα των 2 φύλων. Για να δούμε στον ΣΕΒ, καθώς τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανατροπές, λέτε να αναθεωρήσει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και να είναι, εκ νέου, υποψήφιος για τρίτη σερί θητεία; Θα αποφεύγονταν έτσι και οι κόντρες μεταξύ μελών του Συνδέσμου.

*Ο ΗΛΕΚΤΩΡ- θέμα χρόνου είναι- θα καταλήξει στη Motor Oil. Οι 2 πλευρές-βασικοί μέτοχοι του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Holtermann-Βαρδινογιάννης έχουν συμφωνήσει, η διαχείριση απορριμμάτων-ανακύκλωση κ.λ.π θα περάσει στην ΜΟΗ. Θα πει κάποιος πως, αμφότερες οι πλευρές διέψευδαν σχετικά δημοσιεύματα (μέσα Φεβρουαρίου). Θα γίνει πιο αναλυτική η DeA: Ο ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας και η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό της με ορίζοντα το 2030, τον οποίο αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς μέσω επενδύσεων και εξαγορών συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Με παρουσία σε οκτώ χώρες, διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση που της επιτρέπει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Ηλέκτωρ το 2022 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Γιατί αναφερόμαστε αναλυτικά και με (σχεδόν) βεβαιότητα; ελάτε τώρα… Υπενθυμίζεται πως η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη.

*Είδα χθες (DarkRoom/newmoney) ενδιαφέρον παρασκήνιο για το ενδεχόμενο εξαγοράς της CPI από την Real Consulting, που διαψεύσθηκε στη συνέχεια από την εισηγμένη. Για να καθησυχάσω τον συνάδελφο, κάπως έτσι έχει η υπόθεση- σε γενικές γραμμές, σωστή ήταν η πληροφόρησή του- απλά χρειαζόταν και άλλο measure η CPI.

*Τα “γυρίσαν” χθες τα χαρτιά, CPI και Ιλυδα. Όχι όμως και η Qual, είπαμε “Ποιότητα και Αξιοπιστία” καθότι μπορεί να έκανε πίσω η πλευρά Μπάκου, αλλά…το story είναι ευρύτερο/πολύ πιο σύνθετο.

*“Μαζεύεται” μεθοδικά και σχεδόν αθόρυβα η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι αγοραστές έχουν χρόνο, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

*ΟΛΠ: Ότι ήταν να πει η στήλη το έχει πει από τότε που η αποτίμηση ήταν στο ήμισυ της Βαλένθια, τώρα που έφθασε τα 3/4 του ισπανικού λιμανιού και τα 700 εκατ. ευρώ, η DeA ανεβάζει τον πήχη στο ένα ( 1 ) δισ.

*Ψήφος εμπιστοσύνης στο εγχώριο banking από τον οίκο Moody’s αλλά με νέα διόρθωση (-1,25%) ο Δείκτης Τραπεζών στις 1.199,79 μονάδες.

*Είδα (capital) την ανάλυση του Απόστολου Μάνθου για το group Mytilineos. Την βρήκα εξαιρετική, αναζητήστε την…

*Στα 7,98-7,90 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Optima Bank. Θέμα ημερών να γράψει το 8άρι μπροστά.

*Σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΟΜΕ, που θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να εκδώσει την τελική υπουργική απόφαση αύξησης των διοδίων. Για την Εγνατία Οδό-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο λόγος, από τα ουσιώδη προαπαιτούμενα (καθώς υπάρχει δέσμευση από την σχετική σύμβαση που έχει καταρτισθεί). Τα επόμενα στάδια αφορούν και εκκρεμότητες ουσίας, όπως η αδειοδότηση σηράγγων και γεφυρών, αλλά και διαδικαστικές όπως την επιβεβαίωση της χρηματοδότησης της σύμβασης (κατά πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει για κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ) αλλά και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

*Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αγωνία επικρατεί στους μεριδιούχους του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε εκδώσει κατά το παρελθόν η Prelium ΑΕΠΕΥ, καθώς αυτή την περίοδο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο απάτης σε βάρος τους. Ειδικότερα, στις 6 Μαρτίου του 2024 η ΕΚ είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της Prelium Investment Services ΑΕΠΕΥ ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που αυτή παρείχε επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων και μάλιστα, με άμεση εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οφειλόταν στους ελέγχους που διεξάγονται για το ενδεχόμενο τέλεσης πλαστογραφιών και υπεξαίρεσης χρημάτων σε βάρος μεριδιούχων. Από το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη (euro2day).

*Σοβαρούς τριγμούς δέχεται το τελευταίο διάστημα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρέους στην Ευρώπη, η Intrum AB, η οποία σχεδιάζει να αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες συνομιλίες με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως οι ομολογιούχοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, δεδομένων των αντικρουόμενων συμφερόντων των επενδυτών ανάλογα με τη λήξη των ομολογιών που κατέχουν.

*Στον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου κεντρικού υποσταθμού της χώρας, του Βόρειου Ηλεκτρικού Σταθμού στο Βουκουρέστι, προχώρησε η Rețele Electrice Muntenia (μέλος του Ομίλου ΔΕΗ, πρώην E-Distribuție Muntenia), η οποία είναι μία εκ των διαχειριστών του δικτύου ενέργειας της Ρουμανίας. Ο σταθμός διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 70.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της ρουμανικής κυβέρνησης και αρκετών νοσοκομείων.

*Τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, πως τα είδατε; μάλιστα.

*Τον ΟΛΠ περιμένω, σήμερα…

*Kαι κάτι τελευταίο, για τους fans της TESLA: Σε καλό δρόμο και το βράχυ της TSLA στα 181$ αυτή τη στιγμή. Πολύ χαμηλά η μτχ με τους δείκτες στις ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά χρωστάει ακόμα κίνηση.

*Αυτά, και από Τρίτη-καθότι αργίες αύριο Παρασκευή-Δευτέρα, λόγω Πάσχα των Καθολικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask